Forum

Kuchenne porady

Potrawy z dyni

  • Autor: caroline1983 Data: 2012-09-12 21:38:15

    W tym roku wyjatkowo obrodziło mi to warzywo. Co mozna z niego zrobic poza zupą, racuchami, konfiturą i plackiem? Szczególnie wdzięczna bedę za przepisy na dania typu gulasz, potrawka. Niestety wyszukiwarce na tej stronie brakuje wyszukiwania po składnikach :(

  • Autor: gabigold Data: 2012-09-12 21:48:47

    dzem, marmoladę, racuszki, kompot, zupę, koleżanki cos podpowiedza napewno jeszcze:)

    :)

  • Autor: anusia_m Data: 2012-09-12 22:10:40

    Jeśli masz ochotę, możesz przetworzyć. Ja tak zrobiłam z 15 kg dynią, którą zostałam obdarowana.

    Zrobiłam dżem jabłkowo-dyniowy, pyszny! http://wielkiezarcie.com/recipe61395.html

    dynia jak brzoskwinia http://wielkiezarcie.com/recipe20831.html

    i mus bez żadnych dodatków.

  • Autor: caroline1983 Data: 2012-09-12 22:18:03

    Mus - przydatny do zupek :)
    Nad dżemem też pomyslę- mam troche obawy co do smaku, czy mi bedzie odpowiadał.
    Myśle tez o marynowanej dyni bo ja lubię ale problem w tym że w mojej piwnicy słoiki ustawiam juz na ziemi i powoli mi się kończą, a jeszcze buraki czekaja w kolejce. Z tego co czytałam to w całosci mozna przechowywać ja nawet do pół roku więc powoli zuzyłabym ją.
    Nie wiem co mam za odmianę bo sadzonki kupiłam na targu ale jedna dynia bedzie miała lekko z 10kg a mam ich chyba ze 4-5 plus kilka mniejszych (inna odmiana). Bardzo lubie dynie, ale w tym roku ilość mnie powaliła. 

  • Autor: anusia_m Data: 2012-09-12 22:28:14

    Mus - przydatny do zupek :)

    Właśnie w tym celu go zrobiłam, do zupek, do deserków.

    Masz rzeczywiście sporo do "zutylizowania", może kogoś obdarować i niech on się martwi, hi :)

  • Autor: caroline1983 Data: 2012-09-13 08:22:33

    Nie ma chetnych, ugadalam tylko siostre ale powiedziała że chce małą dyńkę bo co ona zrobi z takim olbrzymem.

  • Autor: mahika Data: 2012-09-13 08:44:15

    Ja bym wziela wszystkie, kocham dynię :P

    Robiłam pierozki dyniowe i inne rzeczy z tej strony, autorka też chyba kocha dynię :)

    http://www.kwestiasmaku.com/szukaj/wyniki.html?q=dynia

  • Autor: trylobicik Data: 2012-09-13 09:04:25

    W całości dynia faktycznie wytrzymuje dość długo. Co roku mam świeże dynie i cukinie (tylko muszą mieć twardą skórkę) prawie aż do marca. Niestety, jak już ją ukroisz, to dość szybko się psuje, więc trzeba szybko przerabiać. Największy kłopot miałam dwa lata temu, gdy jedna moich dyń urosła nieco większa i miała około 60 kg. Ale dałam radę - zrobiłam sporo marynowanej, dżemy (z ananasem, pomarańczami, jabłkami), przeciery, mroziłam też upieczoną.

  • Autor: Wkn Data: 2012-09-13 09:09:56

    Ja w tym roku dostałam dużo antonówek - wczoraj były placki, dziś planowany sok i torcik jabłkowy, jutro schowam uprażoną resztę do słoików na zimę :)

    A z dyni do tej pory robiłam to: http://wielkiezarcie.com/search.php?advanced=1&allWords=&search=Szukaj&anyWord=dynia+dyni&withoutWords=&author=Wkn&where=0&branch=5 (pomiń te, w którym wyszukiwarka znalazła ziarenka dyni wsypywane do pieczywa :))

    Piekłam też dynię, przekładałam do rondelka, słodziłam, doprawiałam przyprawami korzennymi i gorący mus zamykałam w słoiku. Jest doskonały do ciast typu tarta lub placków kruchych z kruszonką :)

  • Autor: stokrotka390 Data: 2012-09-13 12:36:24

    Upiec chleb, buleczki albo rogaliki ( z dowolnym nadzieniem): http://wielkiezarcie.com/recipe70730.html . Rogaliki pieke na zapas i mroze, a wrazie niespodziewanych goscie na 2 minutki do mikrofali i gotowe. Ciasto robi sie bardzo szybko, dodaje ciepla dynie, wyrasta wiec blyskawicznie, pozdrawiam.

  • Autor: monia7301 Data: 2012-09-13 14:47:38

    Pyszna dynia marynowana na zimę....zupa na mleku z zacierkami lub ciasto np. http://wielkiezarcie.com/recipe63454.html To są moje ulubione dania z dyni

  • Autor: krzysztofina Data: 2012-09-14 22:58:50

    Witam-jesli juz tego roku tej dyni jest przesyt-mozna ją po prostupokroić na ćwiartki wydrążyć pestki-resztę razem ze skorką upiec w piekarniku(ok.godziny),aż zrobi się taki mus...?Łyżką wybrać ze skorki-wystudzić i zamrozić-zimą wykorzystać jak świeżą.Surowa mrozić nie polecam-smakuje inaczej...Dynię po prostu kocham i staram się mieć ją pod ręką cały rok...:))pozdrawiam

Przejdź do pełnej wersji serwisu