W tym roku wyjatkowo obrodziło mi to warzywo. Co mozna z niego zrobic poza zupą, racuchami, konfiturą i plackiem? Szczególnie wdzięczna bedę za przepisy na dania typu gulasz, potrawka. Niestety wyszukiwarce na tej stronie brakuje wyszukiwania po składnikach :(
Mus - przydatny do zupek :) Nad dżemem też pomyslę- mam troche obawy co do smaku, czy mi bedzie odpowiadał. Myśle tez o marynowanej dyni bo ja lubię ale problem w tym że w mojej piwnicy słoiki ustawiam juz na ziemi i powoli mi się kończą, a jeszcze buraki czekaja w kolejce. Z tego co czytałam to w całosci mozna przechowywać ja nawet do pół roku więc powoli zuzyłabym ją. Nie wiem co mam za odmianę bo sadzonki kupiłam na targu ale jedna dynia bedzie miała lekko z 10kg a mam ich chyba ze 4-5 plus kilka mniejszych (inna odmiana). Bardzo lubie dynie, ale w tym roku ilość mnie powaliła.
W całości dynia faktycznie wytrzymuje dość długo. Co roku mam świeże dynie i cukinie (tylko muszą mieć twardą skórkę) prawie aż do marca. Niestety, jak już ją ukroisz, to dość szybko się psuje, więc trzeba szybko przerabiać. Największy kłopot miałam dwa lata temu, gdy jedna moich dyń urosła nieco większa i miała około 60 kg. Ale dałam radę - zrobiłam sporo marynowanej, dżemy (z ananasem, pomarańczami, jabłkami), przeciery, mroziłam też upieczoną.
Piekłam też dynię, przekładałam do rondelka, słodziłam, doprawiałam przyprawami korzennymi i gorący mus zamykałam w słoiku. Jest doskonały do ciast typu tarta lub placków kruchych z kruszonką :)
Upiec chleb, buleczki albo rogaliki ( z dowolnym nadzieniem): http://wielkiezarcie.com/recipe70730.html . Rogaliki pieke na zapas i mroze, a wrazie niespodziewanych goscie na 2 minutki do mikrofali i gotowe. Ciasto robi sie bardzo szybko, dodaje ciepla dynie, wyrasta wiec blyskawicznie, pozdrawiam.
Witam-jesli juz tego roku tej dyni jest przesyt-mozna ją po prostupokroić na ćwiartki wydrążyć pestki-resztę razem ze skorką upiec w piekarniku(ok.godziny),aż zrobi się taki mus...?Łyżką wybrać ze skorki-wystudzić i zamrozić-zimą wykorzystać jak świeżą.Surowa mrozić nie polecam-smakuje inaczej...Dynię po prostu kocham i staram się mieć ją pod ręką cały rok...:))pozdrawiam
W tym roku wyjatkowo obrodziło mi to warzywo. Co mozna z niego zrobic poza zupą, racuchami, konfiturą i plackiem? Szczególnie wdzięczna bedę za przepisy na dania typu gulasz, potrawka. Niestety wyszukiwarce na tej stronie brakuje wyszukiwania po składnikach :(
dzem, marmoladę, racuszki, kompot, zupę, koleżanki cos podpowiedza napewno jeszcze:)
:)
Jeśli masz ochotę, możesz przetworzyć. Ja tak zrobiłam z 15 kg dynią, którą zostałam obdarowana.
Zrobiłam dżem jabłkowo-dyniowy, pyszny! http://wielkiezarcie.com/recipe61395.html
dynia jak brzoskwinia http://wielkiezarcie.com/recipe20831.html
i mus bez żadnych dodatków.
Mus - przydatny do zupek :)
Nad dżemem też pomyslę- mam troche obawy co do smaku, czy mi bedzie odpowiadał.
Myśle tez o marynowanej dyni bo ja lubię ale problem w tym że w mojej piwnicy słoiki ustawiam juz na ziemi i powoli mi się kończą, a jeszcze buraki czekaja w kolejce. Z tego co czytałam to w całosci mozna przechowywać ja nawet do pół roku więc powoli zuzyłabym ją.
Nie wiem co mam za odmianę bo sadzonki kupiłam na targu ale jedna dynia bedzie miała lekko z 10kg a mam ich chyba ze 4-5 plus kilka mniejszych (inna odmiana). Bardzo lubie dynie, ale w tym roku ilość mnie powaliła.
Mus - przydatny do zupek :)
Właśnie w tym celu go zrobiłam, do zupek, do deserków.
Masz rzeczywiście sporo do "zutylizowania", może kogoś obdarować i niech on się martwi, hi :)
Nie ma chetnych, ugadalam tylko siostre ale powiedziała że chce małą dyńkę bo co ona zrobi z takim olbrzymem.
Ja bym wziela wszystkie, kocham dynię :P
Robiłam pierozki dyniowe i inne rzeczy z tej strony, autorka też chyba kocha dynię :)
http://www.kwestiasmaku.com/szukaj/wyniki.html?q=dynia
W całości dynia faktycznie wytrzymuje dość długo. Co roku mam świeże dynie i cukinie (tylko muszą mieć twardą skórkę) prawie aż do marca. Niestety, jak już ją ukroisz, to dość szybko się psuje, więc trzeba szybko przerabiać. Największy kłopot miałam dwa lata temu, gdy jedna moich dyń urosła nieco większa i miała około 60 kg. Ale dałam radę - zrobiłam sporo marynowanej, dżemy (z ananasem, pomarańczami, jabłkami), przeciery, mroziłam też upieczoną.
Ja w tym roku dostałam dużo antonówek - wczoraj były placki, dziś planowany sok i torcik jabłkowy, jutro schowam uprażoną resztę do słoików na zimę :)
A z dyni do tej pory robiłam to: http://wielkiezarcie.com/search.php?advanced=1&allWords=&search=Szukaj&anyWord=dynia+dyni&withoutWords=&author=Wkn&where=0&branch=5 (pomiń te, w którym wyszukiwarka znalazła ziarenka dyni wsypywane do pieczywa :))
Piekłam też dynię, przekładałam do rondelka, słodziłam, doprawiałam przyprawami korzennymi i gorący mus zamykałam w słoiku. Jest doskonały do ciast typu tarta lub placków kruchych z kruszonką :)
Upiec chleb, buleczki albo rogaliki ( z dowolnym nadzieniem): http://wielkiezarcie.com/recipe70730.html . Rogaliki pieke na zapas i mroze, a wrazie niespodziewanych goscie na 2 minutki do mikrofali i gotowe. Ciasto robi sie bardzo szybko, dodaje ciepla dynie, wyrasta wiec blyskawicznie, pozdrawiam.
Pyszna dynia marynowana na zimę....zupa na mleku z zacierkami lub ciasto np. http://wielkiezarcie.com/recipe63454.html To są moje ulubione dania z dyni
Witam-jesli juz tego roku tej dyni jest przesyt-mozna ją po prostupokroić na ćwiartki wydrążyć pestki-resztę razem ze skorką upiec w piekarniku(ok.godziny),aż zrobi się taki mus...?Łyżką wybrać ze skorki-wystudzić i zamrozić-zimą wykorzystać jak świeżą.Surowa mrozić nie polecam-smakuje inaczej...Dynię po prostu kocham i staram się mieć ją pod ręką cały rok...:))pozdrawiam