Forum

Kuchenne porady

Ratunku!!! potrzebuje przepis na mielonke , ale...??!

  • Autor: bagarmosen Data: 2012-09-17 13:40:15

    no  wlasnie  jest  ale!!!to  co  zostalo  z cwiartki miesa - tzn .skory, troche  miesa  (mowie  o  resztkach)  i   pomyslalam  zrobic  mielonke  .  TZN.  skory  ugotowac  dodac  do  surowego  mielonego ,dodac  przyprawy  i  wekowac  w soikach???!  czy  dobrze  mysle???  dla  kierowcy  -------- wiec  musza byc  zamkniete  na  "mur"!!! jesli  macie  jakies  pomysl  to  bardzo  prosze   i  dziekuje.  Moze  moj  jest  nie  zly??(sama  nie  wiem!!!)

  • Autor: megi65 Data: 2012-09-17 13:59:08

    Z czystym sumieniem polecam ... poczytaj komenarze , naprawdę warto .. ::))

    http://wielkiezarcie.com/recipe22045.html

  • Autor: kate5134 Data: 2012-09-17 20:19:13

    Najprostszy sposób to według mnie kiełbasa słoikowa własnej roboty . 1 kg mięsa, 3 grubsze plastry surowego boczku, 1 cebulka, spory ząbek czosnku, sól, pieprz do smaku. Mięso i boczek zmielić w maszynce razem z cebulą i czosnkiem.Doprawić do smaku i wymieszać. Nałożyć do słoików ( do 3/4 wysokości), gotować w garnku z wodą 2 godziny. Wyjąć, ostudzić i po ostudzeniu gotować powtórnie 2 godziny , wyjąc i gotowe.  Można oczywiście dodać do składników to co Ci zostało. Smacznie, domowo i bez sztuczności!

  • Autor: Monika09 Data: 2012-09-17 22:19:21

    Ja smarowidło w słoiki robię z głowizny, ale pewnie z resztek mięsa też można. Byle by nie były za chude. Mąż też jest kierowcą i bardzo sobie chwali takie słoiczki.

    Mięsko przekręcam przez maszynkę na sitku z dużymi oczkami i doprawiam jak kiełbasę: czosnek, sól, pieprz, majeranek, troszkę cukru, przyprawa do mięsa mielonego itp.- zależy co akurat mam w domu. Wkładam do słoików do 3/4 wysokości, zakręcam i do piekarnika na ok. 2 godziny, ale to już zależy od piekarnika.

Przejdź do pełnej wersji serwisu