z części proponuję przygotować carpaccio z łososia wg mojego przepisu http://wielkiezarcie.com/recipe67317.html, a resztę na grill bądź w piekarniku przygotować na obiadek
natarlam kostka rosolowa pomieszana z oliwa z oliwek i sok z cytryny kilka kropel tym natarlam i pieklam w folii alum. w [piekarniku 25 min w 160 s pozniej otkrylam dalam 190 i sie pieknie zrumienilo(nakladalam lopatka i skora przypiekla sie do folli i nie mialm problemu sam filecik byl)
Witam! Dzisiaj zakupiłam kilogram łososia ze skórą. Nie ukrywam, że pierwszy raz. Pomóżcie jak ciekawie przygotować taką rybkę.
z części proponuję przygotować carpaccio z łososia wg mojego przepisu http://wielkiezarcie.com/recipe67317.html, a resztę na grill bądź w piekarniku przygotować na obiadek
ja ostanio robilam tak na obiad takie fileciki
pokroilam na paski 5 cm
natarlam kostka rosolowa pomieszana z oliwa z oliwek i sok z cytryny kilka kropel tym natarlam i pieklam w folii alum. w [piekarniku 25 min w 160 s pozniej otkrylam dalam 190 i sie pieknie zrumienilo(nakladalam lopatka i skora przypiekla sie do folli i nie mialm problemu sam filecik byl)
i bylllo naprawde pyszne
łososia zazwyczaj podaje zapieczonego w cieście francuskim,przyprawiam tylko sokiem z cytryny i odrobina pieprzu i soli http://wmojejpachnacejkuchni.blogspot.com/2012/05/filet-z-ososia-w-ciescie-francuskim.html.polecam
jutro wyprobuje w ciescie ciekawe jak smakuje :)
czesto robie piersi z kurczaka w ciescie a lososia nie probowalam
http://wielkiezarcie.com/recipe90734.html
Ale był dobry:)
Jak łosoś to bez żadnych panierek...
polecam z grilla, lub rusztu, można w piekarniku, na patelni, uprzednio zamarynować, poezja, dla mnie to najsmaczniejsza rybka;)
http://wielkiezarcie.com/recipe84242.html
Dziękuję za wszystkie porady. Skropiłam łososia cytryną, potraktowałam pieprzem, solą, poleżał sobie i usmażyłam. Pycha! W prostocie siła.