Witam forumowiczów i mam pytanko co doradzicie mi zrobić z nadmiarem papryki taki mam pomysł ze trochę zamrożę ale nie zbyt dużo gdyż miejsca w zamrażarce brak ,leczo już się znudziło.Może polecicie mi jakieś sprawdzone przetwory z papryki,konserwowa odpada bo juz mam z tamtego roku i nikt nie je,może jakies sałatki doradźcie.
Jeszcze raz marynowana,ale strąki,po odcięciu wierzchołka pozbawia się ziaren i nadziewa posiekaną białą kapustą.Możesz je również ukisić-właśnie nadziane lub pokrojone,jak marynowaną.Kiszę często-jest bardzo smaczna i zdrowa.Nawet jak zdarzy się za miękka,nie zmarnuje się.Z takiej miękkiej zeskrobuję miąższ i dodaję do zup (tak samo jak wode z kiszenia)..Jeśli się uda jędrna,to "niebo w gębie.Super jest także pieczona,obrana ze skórki,w marynacie z czosnku,soli i białego wina.Czasem dodaję jeszcze oliwę z oliwekTo pomysł ktorejś z koleżanek z WŻ.W orygiale była grillowana.Spróbowałam i faktycznie jest pyszna.Też do słoików i pasteryzować.
Właściwie to prosty przepis,a właściwie przepisy.Strąki papryki (u mnie najlepiej mięsista,stożkowa) pozbawić wierzchołków,wyciąć wewnętrzne zgrubienia,nadziać posztkowaną białą kapustą.Ułozyć w słoiku (szerszą,wyciętą stroną do góry)-i tu najlepszy szerszy.Kiedyś kładłam do weków,na gumki.Co do przypraw,daję 2-3 ziarenki ziela,kilka ziaren pieprzu,liść laurowy,koper,czosnek,czasem też kawałek ostrej papryki lub wiórek chrzanu.Zalewam przegotowaną wodą z solą,zakręcam słoiki i odstawiam na początek w ciepłe miejsce,po kilku dniach do piwnicy.Zamiennie,jeśli dajęostrą paprykę,mogę zrezygnować z pieprzu.dowolność przypraw wg gustu.Podstawa to sól,czosnek,koper.Można na wierzch wlać warstewkę oleju,tak aby pokryła całą powierzchnię zalewy.Odetnie dopływ powietrza,to da dodatkowe zabezpieczenie.
Śluz oznacza,że papryka gnije,tak jak w kiszonej kapuście.Nie wiem,w papryce mi się to nie zdarzyło,w a w kapuście bodajże dwa razy,ale na pewno była to wina zbyt niskiej temperatury na początku kiszenia.Wówczas musi być ok 20 stopni,najlepiej nieco więcej i odcięty dopływ powietrza.O czystości to nie musze przecież wspomonać,zawsze starałam się dobrze wyparzać naczynia lub stosować dodatkowo worki do kapusty.Może z papryką było coś nie tak?
Biała kapusta papryka czerwona-5 marchew-4 czosnek-2 ząbki gorczyca kilka ziaren pieprzu i ziela angielskiego
zalewa:
1/2 litra wody 3 deserowe łyżki soli 1,5 deserowej łyżki cukru(zamiast cukru można dać miód) Składniki zalewy zagotować,doprawić do smaku i wystudzić.
Kapustę cienko poszatkować,wymieszać ze startą marchwią i nadziać tym wydrążone papryki. Na dno słoja wsypać trochę ziaren gorczycy,pieprzu i ziela angielskiego,na to układać nadzianą paprykę a wolne miejsca wypełnić kapustą. Zalać zalewą,całość obciążyć i przykryć.
Codziennie przekłuwałam kapustę szpikulcem,a gdy była już dostatecznie ukiszona,słój zakręciłam.
Taki przepis poleciła jedna z 'Wużetowiczek",ale "bij,zabij"nie pamiętam,która.Jeśli nie znajdziesz go w wyszukiwarce,może mi się uda,ale nie teraz.W tym roku już robiłam z pamięci,zresztą nie trzymam się ściśle przepisów.Paprykę należy upiec,ściągnąć z niej skórę,pokroić na kawałki,ale niezbyt małe.Skroić drobno lub zmiażdżyć kilka ząbków czosnku.W garnku czy na misce (ale z przykrywą) wymieszać paprykę z czosnkiem,solą,białym winem (ew.oliwą).W zeszłym roku dodawałam oliwę od razu,w tym roku częśc zrobiłam z oliwą,część bez,dlatego mieszałam przed nałożeniem do słoików.Pasteryzować krótko,w zależności od wielkości słoików.Jeśli chodzi o proporcje,to na dwa poziomy blaszek piekarnika wypełnionych papryką daję 3-4 ząbki czosnku,soli nie mierzę,zaczynam od mniejszej ilości,bo po kilku godzinach mogę dosolić.Wina tyle,żeby papryka była nim pokryta ,jeśli odsączam wodę,która z papryki wyciekła.Jeśli ją zostawiam,daję więcej wina.
Robiłam sos paprykowo-pomodorowy a samego paprykowego jeszcze nie widziałam zaraz poszukam,ciekawe do czego można używać czy do np makaronu czy do obiadu do mięska.
Ja robię paprykę z fetą w środku. Do papryki daję sporo fety, zalewam zalewą i zagotowuję.Trzymam na gazie ok 10 minut. Taką paprykę po wyciągnięciu ze słoika kroję i polewam sosem sałatkowym- pycha!
Wiesz, zalewę robię na oko, w zależności ile mam papryki. Tak prawidłowo, to na 2kg warzyw (taką samą zalewę robię do korniszonów) idzie: 2l wody, 1 szkl. octu, 5 łyżek cukru, 2 łyżki soli, 5 ząbków czosnku, 3 listki laurowe, ziarna pieprzu, gorczycy i ziela angielskiego. Gotuję zalewę, studzę i zimną zalewam paprykę. No i na gaz do gotowania. Smacznego:)))
http://wielkiezarcie.com/recipe51398.html robiłam taką pastę kilka razy ( wkleiłam ten przepis przykładowo , gdyż w moim nie było oleju , i na 3 kg papryki słodkiej było 30 dag ostrych papryczek - bez nasion ! ) , pasta jest wyborna , pyszniasta i szybko znika , gorąco pooooolecam
Witam forumowiczów i mam pytanko co doradzicie mi zrobić z nadmiarem papryki taki mam pomysł ze trochę zamrożę ale nie zbyt dużo gdyż miejsca w zamrażarce brak ,leczo już się znudziło.Może polecicie mi jakieś sprawdzone przetwory z papryki,konserwowa odpada bo juz mam z tamtego roku i nikt nie je,może jakies sałatki doradźcie.
moze papryki nadziewane farszem podobnym do gołabkow posypane serem i upieczone
Polecam http://wielkiezarcie.com/recipe9920.html
Polecam http://wielkiezarcie.com/recipe9920.html
Robię od dawna takią samą sałatkę. Pyszna!!!Jeszcze raz marynowana,ale strąki,po odcięciu wierzchołka pozbawia się ziaren i nadziewa posiekaną białą kapustą.Możesz je również ukisić-właśnie nadziane lub pokrojone,jak marynowaną.Kiszę często-jest bardzo smaczna i zdrowa.Nawet jak zdarzy się za miękka,nie zmarnuje się.Z takiej miękkiej zeskrobuję miąższ i dodaję do zup (tak samo jak wode z kiszenia)..Jeśli się uda jędrna,to "niebo w gębie.Super jest także pieczona,obrana ze skórki,w marynacie z czosnku,soli i białego wina.Czasem dodaję jeszcze oliwę z oliwekTo pomysł ktorejś z koleżanek z WŻ.W orygiale była grillowana.Spróbowałam i faktycznie jest pyszna.Też do słoików i pasteryzować.
Czy na tą kiszoną paprykę z kapustą jest jakiś konkretny przepis tzn proporcje?to byłby niezły pomysł bo trochę unikamy octu.
Tez jestem ciekawa przepisu na ta papryke z kapusta kiszona. U mnie w miescie mozna kupic takie sa przepyszne mniam
Właściwie to prosty przepis,a właściwie przepisy.Strąki papryki (u mnie najlepiej mięsista,stożkowa) pozbawić wierzchołków,wyciąć wewnętrzne zgrubienia,nadziać posztkowaną białą kapustą.Ułozyć w słoiku (szerszą,wyciętą stroną do góry)-i tu najlepszy szerszy.Kiedyś kładłam do weków,na gumki.Co do przypraw,daję 2-3 ziarenki ziela,kilka ziaren pieprzu,liść laurowy,koper,czosnek,czasem też kawałek ostrej papryki lub wiórek chrzanu.Zalewam przegotowaną wodą z solą,zakręcam słoiki i odstawiam na początek w ciepłe miejsce,po kilku dniach do piwnicy.Zamiennie,jeśli dajęostrą paprykę,mogę zrezygnować z pieprzu.dowolność przypraw wg gustu.Podstawa to sól,czosnek,koper.Można na wierzch wlać warstewkę oleju,tak aby pokryła całą powierzchnię zalewy.Odetnie dopływ powietrza,to da dodatkowe zabezpieczenie.
W mojej papryce niestety z wody zrobił się śluz dlaczego tak mogło sie stać?,fakt nie dałam na wierzch oleju .
Śluz oznacza,że papryka gnije,tak jak w kiszonej kapuście.Nie wiem,w papryce mi się to nie zdarzyło,w a w kapuście bodajże dwa razy,ale na pewno była to wina zbyt niskiej temperatury na początku kiszenia.Wówczas musi być ok 20 stopni,najlepiej nieco więcej i odcięty dopływ powietrza.O czystości to nie musze przecież wspomonać,zawsze starałam się dobrze wyparzać naczynia lub stosować dodatkowo worki do kapusty.Może z papryką było coś nie tak?
Znalazłam taki przepis w necie bez octu i dziś mam zamiar zrobić.
Kapusta kiszona w papryce
kapusta2.jpg ( 29.36K )Suma pobrań: 4
Biała kapusta
papryka czerwona-5
marchew-4
czosnek-2 ząbki
gorczyca
kilka ziaren pieprzu i ziela angielskiego
zalewa:
1/2 litra wody
3 deserowe łyżki soli
1,5 deserowej łyżki cukru(zamiast cukru można dać miód)
Składniki zalewy zagotować,doprawić do smaku i wystudzić.
Kapustę cienko poszatkować,wymieszać ze startą marchwią i nadziać tym wydrążone papryki.
Na dno słoja wsypać trochę ziaren gorczycy,pieprzu i ziela angielskiego,na to układać nadzianą paprykę
a wolne miejsca wypełnić kapustą.
Zalać zalewą,całość obciążyć i przykryć.
Codziennie przekłuwałam kapustę szpikulcem,a gdy była już dostatecznie ukiszona,słój zakręciłam.
A gdzie znajdę przepis na taka grilowaną w marynacie z czosnku ,soli i wina?
Taki przepis poleciła jedna z 'Wużetowiczek",ale "bij,zabij"nie pamiętam,która.Jeśli nie znajdziesz go w wyszukiwarce,może mi się uda,ale nie teraz.W tym roku już robiłam z pamięci,zresztą nie trzymam się ściśle przepisów.Paprykę należy upiec,ściągnąć z niej skórę,pokroić na kawałki,ale niezbyt małe.Skroić drobno lub zmiażdżyć kilka ząbków czosnku.W garnku czy na misce (ale z przykrywą) wymieszać paprykę z czosnkiem,solą,białym winem (ew.oliwą).W zeszłym roku dodawałam oliwę od razu,w tym roku częśc zrobiłam z oliwą,część bez,dlatego mieszałam przed nałożeniem do słoików.Pasteryzować krótko,w zależności od wielkości słoików.Jeśli chodzi o proporcje,to na dwa poziomy blaszek piekarnika wypełnionych papryką daję 3-4 ząbki czosnku,soli nie mierzę,zaczynam od mniejszej ilości,bo po kilku godzinach mogę dosolić.Wina tyle,żeby papryka była nim pokryta ,jeśli odsączam wodę,która z papryki wyciekła.Jeśli ją zostawiam,daję więcej wina.
Podziel się z sąsiadami:)
ja uwielbiam pieczoną papryke zalaną oliwą z octem balsamicznym , czosnkiem , rozmarynem
właśnie wyjadam zapasy :)
A może sos paprykowy? Widziałam tu na WŻ przepisy.
Robiłam sos paprykowo-pomodorowy a samego paprykowego jeszcze nie widziałam zaraz poszukam,ciekawe do czego można używać czy do np makaronu czy do obiadu do mięska.
Przecier - pasta paprykowa, np. do wędliny, mięsa albo przyprawa do sosu czy zupy.
To jedyna rzecz jaka mi smakuje w miare z papryki.
No właśnie,przypomniałaś mi.Robiłam kilkakrotnie ajvar.Podstawa to papryka i bakłażan.
Adżika marinika - w tym roku nie zdążyłam zrobić ale jest pyszna chociaż z nią sporo roboty.
Ja robię paprykę z fetą w środku. Do papryki daję sporo fety, zalewam zalewą i zagotowuję.Trzymam na gazie ok 10 minut. Taką paprykę po wyciągnięciu ze słoika kroję i polewam sosem sałatkowym- pycha!
Jaką konkretnie zalewę robisz tzn proporcje?
Wiesz, zalewę robię na oko, w zależności ile mam papryki. Tak prawidłowo, to na 2kg warzyw (taką samą zalewę robię do korniszonów) idzie: 2l wody, 1 szkl. octu, 5 łyżek cukru, 2 łyżki soli, 5 ząbków czosnku, 3 listki laurowe, ziarna pieprzu, gorczycy i ziela angielskiego. Gotuję zalewę, studzę i zimną zalewam paprykę. No i na gaz do gotowania. Smacznego:)))
Można po prostu zamrozić i zimą korzystać z papryki za 3 zł za kg a nie 10 lub więcej
http://wielkiezarcie.com/recipe51398.html robiłam taką pastę kilka razy ( wkleiłam ten przepis przykładowo , gdyż w moim nie było oleju , i na 3 kg papryki słodkiej było 30 dag ostrych papryczek - bez nasion ! ) , pasta jest wyborna , pyszniasta i szybko znika , gorąco pooooolecam
Chętnie skorzysam z tego przepisu.