U nas na na obiad barszczyk czerwony(dla dzieciaków z ziemniakami bo z niczym innym nie chcą)), a dla dorosłych z kotletem w waflu(robiącym za krokiet).
Na drugie małe kluseczki śląskie, pieczeń z szynki z sosem, czerwona kapusta i buraczki z chrzanem, do popicia kompot z jabłek i gruszek.
Na deser pleśniak, a dzieciaki męczą mnie o mini ptysie lub łabędzie-ale zobaczymy jak będzie u mnie z chęciami.
Na szczęście gotowe mam wszystko oprócz kotletów w waflu i kompotu,no i tych nieszczęsnych ptysi:)
Rosół z makaronem, na drugie kotlety z piersi kurczaka z serem zoltym i sosem grzybowym (nie wiem jakie grzyby bo sie nie znam), ziemniaki, marchewka duszona i surowka z kiszonej, do picia jak zawsze swiezy sok z jablek :)))
u mnie niedzielny obiad u Mamy:) był filet z indyka z patelni grillowej, z sosem grzybowym , ziemniaki z natką pitruszki i micha zielonej salaty z rzodkiewką
U mnie w sobotę to robi się szybki obiad, bo są inne zajęcia - pranie, prasowanie, sprzątanie, ogród. Nie wiem jak wy znajdujecie na to czas. Ja miałam w sobotę żurek sląski i pierogi z mięsem z sosem z żeberek od czwartku! Zaznaczam, że pierogi robilam z córką (zapas na kilka obiadów 155 sztuk), mieszkanie posprzątałam w piatek, a reszta obowiązków przełozona na popołudnie.
Pysznie wygląda i napewno tak też smakuje, a u nas dzis zupa kalafiorowa oraz makaron okraszony sklarowanym masłem, posypany białym serem cynamonem i cukrem:)
Wczorajsza zupa ogorkowa tylko dzis z ryzem, na drugie dla dzieci kopytka z masłem (zapas wczorajszy) a dla nas pierogi z miesem (niestety kupione na stołówce szkolnej), do picia tradycyjnie sok z jablek.
U nas na szybko ( po trzy-godzinnej wizycie u okulisty) kotleciki drobiowe,mizeria i mąż nie odpuscił ziemniaków hahaa:) A czy Twój mąż nie ma przypadkiem korzeni w Poznaniu?
Hmmm, trzeba będzie teściowej podpytać u niego obiad bez pyrek, to nie obiad zresztą jego tato też tak miał:)
U nas wczorajsza zupa pomidorowa z makaronem, na drugie na szybko bigos z zamrazalki, tak pomidorow jakos na obiad ale miedzy posilkami byla 2 godzinna przerwa wiec sie tak nie odczulo haha do picia oczywiscie sok ze swiezych jablek.
Lubię gotować ale chętnie bym na codzień się tego zrzekł na Twoją korzyść....Też lubię zjeść gdy ktoś mi pod nos coś dobrego postawi. Myślę, że jako małżeństwo bylibyśmy pod względem gotowania dobraną parą .
U mnie dzisiaj na obiadek pieczone-to nasza regionalna nazwa,inaczej ziemniaki po cabańsku,czyli ziemniaki,marchewka,cebula,pietruszka zielona,koperek,boczek,uduszone w szybkowarze,ja do popicia:)śmietana 18%,reszta woda,cola...
U mnie dzisiaj na obiadek pieczone-to nasza regionalna nazwa,inaczej ziemniaki po cabańsku,czyli ziemniaki,marchewka,cebula,pietruszka zielona,koperek,boczek,uduszone w szybkowarze,ja do popicia:)śmietana 18%,reszta woda,cola...
Dzisiaj rosołek (wołowe+kura)z makaronem własnej roboty,na drugie ziemniaczki z sosem pieczarkowo-śmietanowym,schabowy w panierce,żółta fasolka szparagowa z masełkiem i bułką tartą,buraczki zasmażane na ciepło,kompot jabłkowo-gruszkowy,a na deser szarlotka na kruchym cieście plus bita śmietanka(z syfonu).
U mnie dziś rosół, a na drugie danie gulasz z udźca indyczego z dynią i majerankiem + kasza gryczana niepalona + buraczki na ciepło. Na deser ciasto cynamonowe z dynią.
Wczoraj rosołek z kluskami, na drugie kotlet karkowy, buraczki i ziemniaki z koperkiem.Niestety,zdjęcia drugiego dania nie udało mi się zrobić, bo padła bateria w aparacie.
Dziaj będzie powtórka wczorajszego obiadu, dla chętnych piątkowe flaczki drobiowe.
Flaki wołowe lub zupa pomidorowa z makaronem do wyboru. Na drugie kotlet schabowy, ziemniaki z koperkiem, sałata lodowa ze śmietaną, pikle i pomidory.Do picia herbata z cytryną i sok pomarańczowy.
Flaki wołowe lub zupa pomidorowa z makaronem do wyboru. Na drugie kotlet schabowy, ziemniaki z koperkiem, sałata lodowa ze śmietaną, pikle i pomidory.Do picia herbata z cytryną i sok pomarańczowy.
Wczorajszy krupnik na skrzydełkach, na drugie domowe krokiety z miesem ikapusta, do picia sok z jablek. U nas wczoraj rosół wołowo drobiowy, i szynka w sosie, dzisiaj krokiety z czerwonym barszczem ( po rosołowe danie)
Dzisiaj był pyszny obiadek; udka z kurczaka po burgundzku, frytki i surówka z roszponki.Po powrocie z cmentarza byłem tak głodny, że zdjęcie byłem w stanie zrobić dopiero po zaspokojeniu głodu
Marchewke scieram na sredniej tarce, dodaje sól i pieprz. Sos czosnkowy robie zawsze z majonezu i smietany (pol na pol) i czosnek. Czasami dodaje jeszcze drobno pokrojony por.
Tak, robie ze swiezych jablek. Jablka dokladnie myje, kroje na cwiartki, zalewam woda i gotuje. W tym roku mam bardzo slodkie jablka z dzialki, wiec ich nie dosladzam, ale kiedys dosladzalam lub dodawalam soku malinowego juz do gotowego kompotu.
Moje dzieci uwielbiaja jablka a ze mamy ich w tym roku duuuzo wiec ciagle u mnie w menu one sa :)))
Wczorajsza zupa kalafiorowa, kurczak w cieście francuskim wg Tekluni, z szynką, serem i cebulą,ogórki konserwowe i papryka konserwowa. Do picia herbata z cytryną i woda z sokiem pomarańczowym.
Ale pysznosci ! Uwielbiam golonke mniam :))) sama dobrze nie potrafie zrobic ale moze namowie meza i pojedziemy do ustronia na goloneczke, tam jest najpyszniejsza ;)
Gdzie w Ustroniu jest najlepsza golonka ?...Ja mogę z kolei polecić świetne włoskie danie w knajpce prowadzonej przez rodowitego Włocha ,właśnie w Ustroniu ...tam akurat bardzo często jeździmy i mogę polecić z czystym sercem :)
Istnieje ,istnieje :) ....kiedyś na początku była to malutka knajpeczka ....teraz jest jeszcze do tego dość duża sala restauracyjna ,ogólnie jak dla mnie to EXTRA ... .wchodząc tam czuje się jak by się było we Włoszech ,bo i właściciel Włoch (siedzi zawsze za barem) ...dużo mowy włoskiej i cały ten klimat ! aaaa i jedzonko też pyszne włoskie !....
pamiętam jak rzucał w kucharza pizza, bo przypalił spód, ale zawsze lubiłem tam sałatki na takich wielkich talerzach ... muszę się wybrać jeżeli mówisz, że nadal jest
Chyba żle masz datownik aparacie fotograficznym ustawiony albo ... serwujesz dzisiaj danie z maja .. . Nie mniej świderki w sosie bardzo apetyczne ... :))
Ziemniaki nie tuczą , ja jem dużo ziemniaków, suchych, posypanych zieleniną i bez tłuszczu i nie tyje, tak samo moje dzieciaki:)Mąż tylko polewa trochę tłuszczykiem lub sosem, ale też nie jest gruby, no może trochę ma brzuszek. Ale jest wysoki i wcale tego nie widać:)
Może trochę źle ujęłam, tylko czasem wolę bez, ale kartofelki ogólnie lubię, takie suche prosto z gara też :) Mamy wyjątkowo smaczne 4 wory w piwnicy :) Zabij mnie, ale nie pamiętam nazwy :) MR, zżera mnie w tym momencie ciekawość jak wyglądasz :) Obiecuję rewanż zdjęciowy :)
Zero kartofli, tylko mięsko i surówka, tak lubię :) Z granatem prezentuje się bombowo :) "Granat przedłuża życie, wzmacnia serce i podnosi doznania erotyczne"... Makusiu, fiu, fiu :)
Fiu, fiu, nie wiedziałam o tych doznaniach, ale tak dziwnie się dzisiaj z połówkiem kręcimy koło siebie
Z ziemniaczkami mąż zajada, dla niego nie ma obiadu bez pyrek, ja nie łączę węgli z białkiem, wolę takie połączenia, lepiej się czuję :)
Super surówkę zrobiłaś makusiu, mogłabyś napisać jaki zrobiłaś do niej dresing:) Mam dużą pekinkę więc zrobię na niedziele:) Proponuję Ci sałatkę z granatem którą robi moja Ania, może trafi w Twój smak:) http://wielkiezarcie.com/recipe71685.html
Ciąg dalszy żołądków w sosie,ziemniaki,kapusta kiszona podsmażana,kompot z jabłek, na słodko-ryż z jabłkami,cukrem waniliowym,śmietanką i przyprawą do piernika.
Kotlet z indyka z serem i szczypiorkiem, ziemniaki z koperkiem, surówka z kiszonej kapusty i papryka konserwowa.Do picia sok pomarańczowy i herbata z cytryną.
Kotlet z indyka z serem i szczypiorkiem, ziemniaki z koperkiem, surówka z kiszonej kapusty i papryka konserwowa.Do picia sok pomarańczowy i herbata z cytryną.
Jestem w pracy od 10 do 20,więc rano tylko zupkę ogórkową z ziemniakami ugotowałam,aha jeszcze z wczoraj został gulasz wołowy z surówka z kiszonej kapustki.
Wczoraj szybko bigos (zapas z zamrazalki) z chlebem.
Dzisiaj zupa pomidorowa z makaronem, na drugie dla meza leczo a dla dzieci domowe pyzyz z miesem (tez wszystko z zapasow zamrazaliki). Ja oczywiscie wszystkiego po trochu haha
Dzisiaj na obiad zupa pomidorowa z ryżem lub makaronem do wyboru i kurczaki pieczone z sosem czosnkowym i pieczywem.Do picia herbata z cytyną i coca cola.
Dziękuję za miłe słowa. Farsz jest indyczy, gotowałam rosół i zostało mi sporo mięsa, więc je przemieliłam, dodałam jajko, trochę bułki tartej, zeszkloną cebulkę, sól, pieprz, sporą szczyptę majeranku, troszkę oregano, szczyptę lubczyku. Polecam, bardzo smaczne, mięso z kurczaka też może być.
Dziękuję za miłe słowa. Farsz jest indyczy, gotowałam rosół i zostało mi sporo mięsa, więc je przemieliłam, dodałam jajko, trochę bułki tartej, zeszkloną cebulkę, sól, pieprz, sporą szczyptę majeranku, troszkę oregano, szczyptę lubczyku. Polecam, bardzo smaczne, mięso z kurczaka też może być.
Najlepszy był na pokazie rycerskim z okazji święta Niepodległości i tak przypadł do gustu paniom kucharkom, że zapakowały mu 10 litrów fasolki. Zawekowałam w słoikach, a reszta - obiad na dwa dni. Panie z Koła Gospodyń Wiejskich, więc gotują wspaniale. Muszę go częściej tam wysyłać
Zupa ogórkowa na żeberkach i kaszanka roboty mojej mamy i sąsiadki:) Jak dziesiaj nie pękniemy z przejedzenia to będzie cud:)Od razu mi sie przypomniała kaszanka mojej babci, smakowała identycznie:)
Zupa ogórkowa na żeberkach i kaszanka roboty mojej mamy i sąsiadki:) Jak dziesiaj nie pękniemy z przejedzenia to będzie cud:)Od razu mi sie przypomniała kaszanka mojej babci, smakowała identycznie:)
O jeny..........jak my długo nie mieliśmy kaszanki....aż Wam zazdroszczę;)
Osulkowy gulasz z żoładków dzisiaj z ziemniakami purre i pikle curry mojej roboty ... Na deser ptasie mleczko kakowe z filiżanusią aromatycznej cafe z kleksem mleka skondensowanego :))
Tak bym zjadła gulasz z żołądków, albo żołądki na słodko-kwaśno... ale te moje francuskie pieski będą wybrzydzać, o dziwo ostatnio zjedli kaszankę więc może, może...
Wczorajsza zupa ogórkowa, na drugie po trochu postnej wigilijnej kapustki z chlebem, którą dzisiaj ugotowałam już na wigilię. Po kawałki kaszanki na ciepło jeszcze będzie:)
Barszcz biały, kaczka z jabłkami i modrą kapustą, pyzy wielkopolskie, sos od pieczenia kaczki...sok z jabłek (świeży) ja piwo.
Bahus! Ty cholerniku, opierdzieliłeś pół kaczki a mnie nic nie zostawiłeś, nie bawię się tak:((
Ale taka maleńka była . Jutro (to znaczy dzisiaj) jedziemy na grzyby na cały dzień więc na obiad będą kanapki. W sobotę zjedliśmy niedzielny obiad.
U nas na na obiad barszczyk czerwony(dla dzieciaków z ziemniakami bo z niczym innym nie chcą)), a dla dorosłych z kotletem w waflu(robiącym za krokiet).
Na drugie małe kluseczki śląskie, pieczeń z szynki z sosem, czerwona kapusta i buraczki z chrzanem, do popicia kompot z jabłek i gruszek.
Na deser pleśniak, a dzieciaki męczą mnie o mini ptysie lub łabędzie-ale zobaczymy jak będzie u mnie z chęciami.
Na szczęście gotowe mam wszystko oprócz kotletów w waflu i kompotu,no i tych nieszczęsnych ptysi:)
rosół drobiowy z makaronem,kluski śląskie,rolady z mielonej wołowiny z grzybami w środku,sos i buraczki,do picia sprite ;)
na deser babka cytrynowa
Rosół z makaronem, ziemniaki z koprem, kotlet drobiowy, buraczki zasmażane, sałata lodowa i surówka z pekinki z porem.
Fajne przystawki
Miałam dzisiaj gościa i dlatego trochę więcej dodatków do obiadu:)
Rosół z makaronem, na drugie kotlety z piersi kurczaka z serem zoltym i sosem grzybowym (nie wiem jakie grzyby bo sie nie znam), ziemniaki, marchewka duszona i surowka z kiszonej, do picia jak zawsze swiezy sok z jablek :)))
u mnie niedzielny obiad u Mamy:) był filet z indyka z patelni grillowej, z sosem grzybowym , ziemniaki z natką pitruszki i micha zielonej salaty z rzodkiewką
Barszcz małopolski, pulpety mięsno-warzywne w sosie pomidorowym, ziemniaki z koperkiem, sałatka szwedzka, kompot jabłkowo-malinowy.
Rosołek na drugie ziemniaczki z sosikiem mielone miesko ogoreczki z miodem oraz sorowka z kapusty kiszonej ,pyszny kompocik.
W sobotę kociołek z ogniska z samymi smakowitościami, okraszone pięknym słońcem i purpurą drzew.
Wczoraj i dzisiaj papryki faszerowane z sosem pomidorowo-ziołowym wg przepisu Bogdzi. Pyszne! Bogdziu ja Ciebie wzywam... wstaw przepis!!
Bardzo pięknie się prezentują papryczki, a już o tym, że apetycznie nie wspomnę
Tez miałam papryczki ale twoje cudnie sie prezentują!!!! Brawo!!!
Jeszcze chciałam dodać, że lepsze sa zielone bo mniej słodkie:)
U mnie w sobotę to robi się szybki obiad, bo są inne zajęcia - pranie, prasowanie, sprzątanie, ogród. Nie wiem jak wy znajdujecie na to czas. Ja miałam w sobotę żurek sląski i pierogi z mięsem z sosem z żeberek od czwartku! Zaznaczam, że pierogi robilam z córką (zapas na kilka obiadów 155 sztuk), mieszkanie posprzątałam w piatek, a reszta obowiązków przełozona na popołudnie.
Zupa pieczarkowa ,makaron,pulpety wg Broni,surówka z kapusty pekińskiej z chrzanem też wg Broni :)....
Lane kluski na wczorajszym rosole, na drugie gołąbki w sosie własnym z ziemniakami lub chlebem do wyboru, do picia kompot z jabłek.
To jest obiad dla mojego A. Uwielbia kaczkę i pyzy - ja niestety nie przepadam za kaczką ale zrobię mu a co tam....
Dziś polska klasyka...
O, schaboszczak z kościa o ile dobrze widze, Pycha. Nie wiem na czym to polega ale smak tego z kosica jest nieporównywalnie lepszy od tego bez :)
Masz rację nie wiem czemu ale z kością jest o wiele lepszy...od wielu lat zastanawiam się dlaczego tak jest...
knedle serowe ze śliwką i barszczy czerwony
..ale macie pyszne obiady...
u mnie dzisiaj krokiety z pieczarkami i żółtym serem, a dla młodych racuchy drożdżowe z rodzynkami.
Kompot jabłkowy.
pierogi z mięsem i kiszoną kapustą i pekinka
Malinko co to za pyszna salatka:)
Malinko co to za pyszna salatka:)
suróweczka z kapusty pekińskiej z kukurydzą i marchewką z dodatkiem majonezu i jogurtu greckiegoPysznie wygląda i napewno tak też smakuje, a u nas dzis zupa kalafiorowa oraz makaron okraszony sklarowanym masłem, posypany białym serem cynamonem i cukrem:)
Krokiety z mięsem lub z kapustą i grzybami jak kto woli i barszczyk czerwony
Dziś zwykła mortadela panierowana ,ziemniaki ,gotowany brokuł ....
P
Danie : prawdziwy staropolski kapuśniak na wędzonce z kości schabowych ( z własnego wędzenia )
Pracuję i nie daję czasem rady zrobić obiadu z 2 dań .
Pycha :)
Dziś kurczak wg niebieskiej różyczki http://wielkiezarcie.com/recipe69064.html z pieczonymi w piekarniku ziemniakami, marchewką i cebulką.
krokiety z mięsem i barszcz ukraiński
Wczoraj zupa cebulowa z grzankami i zoltym serem a na drugie spagetti, do picia kompot z jablek.
Dzisiaj zupa ogorkowa z ziemniakami a na drugie kopytka z maslekime i cukrem na zyczenie corci :))) do picia sok z jablek.
Dzisiaj bardzo późna obiadokolacja, ziemniaki z koprem, kiełbasa na jeża, jajko sadzone i surówka colesław.
Coś mi się wydaje, że to koperek, nie koper...
U nas drobiowa grochóweczka:)
Mniam, a ten groszek ptysiowy super wygląda
Mniam, a ten groszek ptysiowy super wygląda
Oj mniam bogdziu:)Wczoraj: szaszłyk wieprzowy z fasolką szparagową i smażonymi pyrkami
A piwo? ;)
Było, było ...
Zostało jeszcze tych szaszłyczków:::) pysznie wyglądają.
sycąca zupa z kurczakiem
Lubię takie zupki..:)) Ale widzę że masz śliczną bulionówkę;)
Pyszna zupka kapuściana wg przepisu ewka63. Na drugie ostatni gołąbek mamy - poszłam dzisiaj "w kapustę" hahahah
Wczorajsza zupa ogorkowa tylko dzis z ryzem, na drugie dla dzieci kopytka z masłem (zapas wczorajszy) a dla nas pierogi z miesem (niestety kupione na stołówce szkolnej), do picia tradycyjnie sok z jablek.
U nas na szybko ( po trzy-godzinnej wizycie u okulisty) kotleciki drobiowe, mizeria i mąż nie odpuscił ziemniaków hahaa:)
U nas na szybko ( po trzy-godzinnej wizycie u okulisty) kotleciki drobiowe,
A czy Twój mąż nie ma przypadkiem korzeni w Poznaniu?mizeria i mąż nie odpuscił ziemniaków hahaa:)
U nas na szybko ( po trzy-godzinnej wizycie u okulisty) kotleciki
Hmmm, trzeba będzie teściowej podpytać u niego obiad bez pyrek, to nie obiad zresztą jego tato też tak miał:)drobiowe,mizeria i mąż nie odpuscił ziemniaków hahaa:) A czy
Twój mąż nie ma przypadkiem korzeni w Poznaniu?
Mięso mielone z kukurydzą i fasolą i z pomidorami , z dodatkiem grzanek posmarowanych oliwą z ziołami ...
Mięso mielone z kukurydzą i fasolą i z pomidorami , z dodatkiem grzanek
Mniammmmmmmmmmm:))posmarowanych oliwą z ziołami ...
Zupa jarzynowa i naleśniki zapiekane z parówkami i sosem serowym.
Dzisiaj na obiad flaczki drobiowe z tego przepisu.
http://wielkiezarcie.com/recipe92544.html
dziś pstrąg pieczony w piekarniku,ziemniaki i kiszona kapusta
Ryba w cieście z sosem, ziemniaki i surówka z kapusty pekińskiej.
Bogdziu jak zrobiłaś ten sosim na rybce?
http://wielkiezarcie.com/recipe92670.html proszę bardzo
Coś dla mnie! U nas żeberka w sosie z pieczonej papryki - do tego puree ziemniaczane. Zdjęcie siedzi jeszcze w aparacie :}
Zupa pomidorowa z makaronem, na drugie kasza, gulasz z karczku i ogórek kiszony, do picia sok z jabłek i syn dodatkowo z marcherwki.
zupa też pomidorowa tylko z lanymi kluskami, kotlety rybne,frytki i kiszona kapusta,kompot z jabłkowych skórek i goździków.
Żurek....
Dzisiaj były roladki wieprzowe z szynką, papryką zieloną, pietruszką i serem. Do tego ziemniaki i fasolka szparagowa.
A ja tu widzę paprykę czerwoną, nie mniej jednak bardzo apetyczne danie
środa: schabowe, ziemniaczki z koperkiem, fasolka szparagowa z czosnkiem i pietruszką,
czwartek: nugetsy, ryż z pieczarkami i pietruszką, surówka z piekinki, marchewki, pora, jabłka i kukurydzy,
piątek: pierogi z mięsem i kapustą,
dzisiaj udka duszone z pieczarkami i cebulką, kluski śląskie i surówka z pekinki....
U nas wczorajsza zupa pomidorowa z makaronem, na drugie na szybko bigos z zamrazalki, tak pomidorow jakos na obiad ale miedzy posilkami byla 2 godzinna przerwa wiec sie tak nie odczulo haha do picia oczywiscie sok ze swiezych jablek.
Wczorajszy żurek + kluski z serem,z masłem i cukrem ......
Pięknie i pewnie smacznie gotujesz bahusku:),ale ja tak kocham to robic,że jestem szczęśliwa,że nie jesteś moim mężem:)
Lubię gotować ale chętnie bym na codzień się tego zrzekł na Twoją korzyść....Też lubię zjeść gdy ktoś mi pod nos coś dobrego postawi. Myślę, że jako małżeństwo bylibyśmy pod względem gotowania dobraną parą .
Jeżeli jesteś taki wyrozumiały, to pewnie tak by było
U mnie dzisiaj na obiadek pieczone-to nasza regionalna nazwa,inaczej ziemniaki
Uwielbiamy, ile minut dusisz w szybkowarze Gosiu?po cabańsku,czyli ziemniaki,marchewka,cebula,pietruszka
zielona,koperek,boczek,uduszone w szybkowarze,ja do popicia:)śmietana
18%,reszta woda,cola...
Duszę 10-11 minutek,są lepsze niż z tradycyjnego rondla,polecam:)
Duszę 10-11 minutek,są lepsze niż z tradycyjnego rondla,polecam:)
Wypróbuję koniecznie, dzięki:)Schabowy, ziemniaki sałata ze śmietaną.
Rosół z makaronem, na drugie kotlety z piersi kurczaka, ziemniaki z koperkiem i kapustka kiszona zasmazana, do picia sok ze swiezych jablek.
Dzisiaj rosołek (wołowe+kura)z makaronem własnej roboty,na drugie ziemniaczki z sosem pieczarkowo-śmietanowym,schabowy w panierce,żółta fasolka szparagowa z masełkiem i bułką tartą,buraczki zasmażane na ciepło,kompot jabłkowo-gruszkowy,a na deser szarlotka na kruchym cieście plus bita śmietanka(z syfonu).
Uszka w barszczu, drugie danie w lesie....myśliwy zastrajkował
U mnie dziś rosół, a na drugie danie gulasz z udźca indyczego z dynią i majerankiem + kasza gryczana niepalona + buraczki na ciepło. Na deser ciasto cynamonowe z dynią.
Ale pyysznosci mialas na obiadek mniam :)))
Ale pyysznosci mialas na obiadek mniam :)))
Oj, tak, tak :) Rodzince też smakowało.Wczoraj rosołek z kluskami, na drugie kotlet karkowy, buraczki i ziemniaki z koperkiem.Niestety,zdjęcia drugiego dania nie udało mi się zrobić, bo padła bateria w aparacie.
Dziaj będzie powtórka wczorajszego obiadu, dla chętnych piątkowe flaczki drobiowe.
Orientalnie - kurczak wędzony, pierś indycza w warzywach z ryżem
Cudnie się prezentuje twój obiadek, chętnie bym się wprosiła
Wczorajszy rosół z makaronem, na drugie placki ziemniaczane z sosem grzybowym, dla dzieci z cukrem.
Wczoraj - kotlet zapieczony z pieczarkami i serem ,frytki ,fasolka szparagowa ...
dziś - zupa z dyni ,kotlet z karczku w cieście ,ziemniaki ,sałatka z buraczków,ogórków i czosnku ...
Zurek na wedzonce z ziemniakami i jajkiem, na drugie leczo (zapas z zamrazalki) z chlebem, do picia oczywiscie sok z jablek.
Wczorajszy zurek a na drugie domowe pyzy z miesem okraszane cebulka a dla meza sos grzybowy, do picia sok z jablek i dla syna jeszcze z marchewki.
Krupnik na skrzydełkach, na drugie gołąbki bez zawijania z sosem pomidorowym i ziemniakami, do picia sok z jablek.
Flaki wołowe lub zupa pomidorowa z makaronem do wyboru. Na drugie kotlet
Jak do wyboru, to ja flaki poproszę:)schabowy, ziemniaki z koperkiem, sałata lodowa ze śmietaną, pikle i
pomidory.Do picia herbata z cytryną i sok pomarańczowy.
Makusiu chętnie, ale już za późno:)goście zmarznięci przyjechali z cmentarza i też wybrali flaki:)
Makusiu chętnie, ale już za późno:)goście zmarznięci przyjechali z
Wcale się nie dziwię:)cmentarza i też wybrali flaki:)
Karczek pieczony Oli1979 (rzeczywiście rozpływa się w ustach)
http://wielkiezarcie.com/recipe30180.html
u mnie dzisiaj dla męża i dla mnie flaki - wczorajsze
dla dzieci pomidorówka z ryżem
na drugie kotlet z piersi kurczka z serem zoltym w srodku bez panierki, tylko z lubczykiem.
ziemniaki i salata ze smietana, do picia herbata z cytryna.
dziś kopytka leniwe obsmażane na masełku
Wczorajszy krupnik na skrzydełkach, na drugie domowe krokiety z miesem i kapusta, do picia sok z jablek.
Wczorajszy krupnik na skrzydełkach, na drugie domowe krokiety z miesem i
kapusta, do picia sok z jablek.
U nas wczoraj rosół wołowo drobiowy, i szynka w sosie, dzisiaj krokiety z czerwonym barszczem ( po rosołowe danie)
Wczorajszy krupnik na skrzydełkach, na drugie domowe krokiety z miesem
Mniam :):)ikapusta, do picia sok z jablek. U nas wczoraj rosół wołowo
drobiowy, i szynka w sosie, dzisiaj krokiety z czerwonym barszczem ( po
rosołowe danie)
Ale u Ciebie pysznie było ;)
Krokiety z kapustą mieszaną, mięsem i pieczarkami,... kompot z jabłek. Na deser sernik z wiśniami. :)
Dzisiaj był pyszny obiadek; udka z kurczaka po burgundzku, frytki i surówka z roszponki.
Dzisiaj był pyszny obiadek; udka z kurczaka po burgundzku, frytki i
Ale byłeś głodny, talerz wylizany jak umyty:))))surówka z roszponki.Po powrocie z cmentarza byłem tak głodny, że
zdjęcie byłem w stanie zrobić dopiero po zaspokojeniu głodu
Widok na talerzu adekwatny do dnia, tylko kości i sztućce na krzyż :) A mnie uczyli, choćm ze wsi, że układamy je na godzinę 5 :)
Widocznie jeszcze w planie była dokładka :)
Czekałem na dokładkę .
Zupa serowa z grzankami i pulpetami, na drugie skrzydełka z piekarnika, surowka z marchewki w sosie czosnkowym i ziemniaki, do picia kompot z jablek.
Dopisano 12-11-03 15:41:13:
Domowe pierogi ruskie, do picia kompot z jabłek.
U mnie dzis golabki z sosem pieczarkowym.
Piszczalko, jak robisz taka surowke?
Marchewke scieram na sredniej tarce, dodaje sól i pieprz. Sos czosnkowy robie zawsze z majonezu i smietany (pol na pol) i czosnek. Czasami dodaje jeszcze drobno pokrojony por.
Dziekuje za odpowiedz .Musze sprobowac, chociaz nie wiem czy nie bede sama jej jadla bo moj slubny nieczosnkowy :)
Zapomnialam napisac, ze najlepiej surowke zrobic wczesniej przed podaniem, aby sie przegryzla
Rosół z makaronem, na drugie kotlety z piersi kurczaka zapiekane z zoltym serem, kapusta z grzybami i ziemniaki, do picia kompot z jablek.
Rosół z makaronem, na drugie kotlety z piersi kurczaka zapiekane z
zoltym serem, kapusta z grzybami i ziemniaki, do picia kompot z jablek.
Piszczałko, mam pytanie ;)
Zauważyłam, że bardzo często do obiadu podajesz kompot z jabłek ;)
Czy gotujesz go ze świeżych? Jeśli tak to w jaki sposób?
Pozdrawiam
Tak, robie ze swiezych jablek. Jablka dokladnie myje, kroje na cwiartki, zalewam woda i gotuje. W tym roku mam bardzo slodkie jablka z dzialki, wiec ich nie dosladzam, ale kiedys dosladzalam lub dodawalam soku malinowego juz do gotowego kompotu.
Moje dzieci uwielbiaja jablka a ze mamy ich w tym roku duuuzo wiec ciagle u mnie w menu one sa :)))
Baaardzo Ci dziękuję!
Jutro będzie i u mnie kompocik
rosół z makaronem, polędwiczki wieprzowe w sosie musztardowym, ziemniaki i sałatka ( sałata, pomidor, ogórek zielony ) z sosem greckim.
W sobotę pęczak z gulaszem i ogórki konserwowe, w niedziele rosół z makaronem, ziemniaczki z koperkiem, mintaj smażony i surówka z kiszonej kapusty.
Krupnik a na drugie ziemniaczki z gulaszem, ogórek kiszony i buraczki:)
Zupa grzybowa z muszelkami, na drugie nalesniki z domowym musem jablkowym i sok z mandarynek.
Kopytka z sosem, pieczona pierś z indyka i surówka z kapusty, a do picia sok z malin.
Zupa kalafiorowa na mięsie i placki z jabłkami.
Wczorajszy rosol z makaronem, kotlety z piersi z ziemniakami i salataz roznosciami z dresingiem lub buraczki z papryka.
Zupa ogórkowa + naleśniki z serem i dżemem ....
Żołądki z kurczaka w sosie koperkowym
To samo-żołądki z kurczaka w sosie śmietanowym,ziemniaki,ogórek konserwowy, rosół z makaronem, kompot z jabłek.
Zupa ogorkowa z ryzem, na drugie domowe pierogi ruskie, do picia sok z mandarynek.
Wczorajsza zupa kalafiorowa, kurczak w cieście francuskim wg Tekluni, z szynką, serem i cebulą,ogórki konserwowe i papryka konserwowa. Do picia herbata z cytryną i woda z sokiem pomarańczowym.
Zupa pomidorowa z makaronem i kopytka ze skwarkami z boczku, surówka z marchwi.
Dietetyczna goloneczka w kiszonej domowej kapuście z warzywami .. ( smak kapitalny ) .
wow, ale rzeczywiście dietetyczna, hihihi
Ale pysznosci ! Uwielbiam golonke mniam :))) sama dobrze nie potrafie zrobic ale moze namowie meza i pojedziemy do ustronia na goloneczke, tam jest najpyszniejsza ;)
Gdzie w Ustroniu jest najlepsza golonka ?...Ja mogę z kolei polecić świetne włoskie danie w knajpce prowadzonej przez rodowitego Włocha ,właśnie w Ustroniu ...tam akurat bardzo często jeździmy i mogę polecić z czystym sercem :)
napisalam na pw
Ok :)
bardzo dobra kuchnia, daaaaawno temu przyjeżdzali tam dyrektorzy fiata z tychów dobrze zjeść nie wiedziałem, że nadal istnieje
Istnieje ,istnieje :) ....kiedyś na początku była to malutka knajpeczka ....teraz jest jeszcze do tego dość duża sala restauracyjna ,ogólnie jak dla mnie to EXTRA ... .wchodząc tam czuje się jak by się było we Włoszech ,bo i właściciel Włoch (siedzi zawsze za barem) ...dużo mowy włoskiej i cały ten klimat ! aaaa i jedzonko też pyszne włoskie !....
pamiętam jak rzucał w kucharza pizza, bo przypalił spód, ale zawsze lubiłem tam sałatki na takich wielkich talerzach ... muszę się wybrać jeżeli mówisz, że nadal jest
Jest ...jest :) ...byłam w zeszłym tygodniu ...
taki tam makaron ...
Chyba żle masz datownik aparacie fotograficznym ustawiony albo ... serwujesz dzisiaj danie z maja .. . Nie mniej świderki w sosie bardzo apetyczne ... :))
no właśnie awaria datownika .... albo duuuuuuzo konserwantów
U mnie dziś też makaron - z brokułami i szynką + wczorajsza zupa ogórkowa....
U mnie dziś też makaron - z brokułami i szynką + wczorajsza zupa
Matko, jakie to musi być pyszneeeogórkowa....
Dzięki ....faktycznie pyszne ...właśnie syn z przyjaciółką się zajadają :):)
U nas kurczak z rożna, i surówka z granatem:)
Zero kartofli, tylko mięsko i surówka, tak lubię :) Z granatem prezentuje się bombowo :)
"Granat przedłuża życie, wzmacnia serce i podnosi doznania erotyczne"... Makusiu, fiu, fiu :)
Ziemniaki nie tuczą , ja jem dużo ziemniaków, suchych, posypanych zieleniną i bez tłuszczu i nie tyje, tak samo moje dzieciaki:)Mąż tylko polewa trochę tłuszczykiem lub sosem, ale też nie jest gruby, no może trochę ma brzuszek. Ale jest wysoki i wcale tego nie widać:)
Może trochę źle ujęłam, tylko czasem wolę bez, ale kartofelki ogólnie lubię, takie suche prosto z gara też :) Mamy wyjątkowo smaczne 4 wory w piwnicy :) Zabij mnie, ale nie pamiętam nazwy :) MR, zżera mnie w tym momencie ciekawość jak wyglądasz :) Obiecuję rewanż zdjęciowy :)
odpisałam na pw:)
Zero kartofli, tylko mięsko i surówka, tak lubię :) Z granatem
prezentuje się bombowo :) "Granat przedłuża życie, wzmacnia serce i
podnosi doznania erotyczne"... Makusiu, fiu, fiu :)
Fiu, fiu, nie wiedziałam o tych doznaniach, ale tak dziwnie się dzisiaj z połówkiem kręcimy koło siebie
Z ziemniaczkami mąż zajada, dla niego nie ma obiadu bez pyrek, ja nie łączę węgli z białkiem, wolę takie połączenia, lepiej się czuję :)
Makusiu ,podpatrzyłam u Ciebie granata i zaserwowałam dzisiaj :)....usłyszałam ....to jest przepyszne !!....dzięki :)
Makusiu ,podpatrzyłam u Ciebie granata i zaserwowałam dzisiaj
To świetnie heiworth :)) Mój mężuś by nie zjadł samego, ale w surówce wcinał:):)....usłyszałam ....to jest przepyszne !!....dzięki :)
Super surówkę zrobiłaś makusiu, mogłabyś napisać jaki zrobiłaś do niej dresing:) Mam dużą pekinkę więc zrobię na niedziele:)
Proponuję Ci sałatkę z granatem którą robi moja Ania, może trafi w Twój smak:)
http://wielkiezarcie.com/recipe71685.html
Super surówkę zrobiłaś makusiu, mogłabyś napisać jaki zrobiłaś
do niej dresing:) Mam dużą pekinkę więc zrobię na niedziele:) Proponuję
Ci sałatkę z granatem którą robi moja Ania, może trafi w
Twój smak:) http://wielkiezarcie.com/recipe71685.html
Ciekawa sałatka, dodałam do kolejki:)
Ja specjalnego dresingu nie robiłam, przepis wklepany:) http://wielkiezarcie.com/recipe93402.html
Ciąg dalszy żołądków w sosie,ziemniaki,kapusta kiszona podsmażana,kompot z jabłek, na słodko-ryż z jabłkami,cukrem waniliowym,śmietanką i przyprawą do piernika.
Kotlet z indyka z serem i szczypiorkiem, ziemniaki z koperkiem,
Pychaaaa :):)surówka z kiszonej kapusty i papryka konserwowa.Do picia sok
pomarańczowy i herbata z cytryną.
Dziękuję:)
gołąbki (tylko zdjecię z komórki zamazane)
gołąbki (tylko zdjecię z komórki zamazane)
A za mną łażą gołąbki chyba od pół roku...muszę się zmobilizować, mniammm;))to raz dwa po kapustę
to raz dwa po kapustę
Koniecznie:))Błyskawiczny ryż z brokułami wg monisia_ze_szczecina + sałata lodowa z dressingiem miodowym i granatem ....
lazania wedlug roznych przepisow razem do kupy wzietych wlasnie sie piecze
Makaron po myśliwsku
Bahusku a co w nim "myśliwskiego"?
"myśliwski" czyli makaron an talerzu a mięso w lesie:) u mnie tak się mówi na bigos w ubogiej wersji:):)
"myśliwski" czyli makaron an talerzu a mięso w lesie:) u mnie tak się
U nas tak samomówi na bigos w ubogiej wersji:):)
Dokładnie...o to chodziło. Zużyłem resztki kiełbasy (było troszkę mało) i rodzinka się śmiała, że trzeba polować na mięso ... I stąd nazwa....
heheheh , miałam go Reniu o to samo zapytać, ale już doczytałam co to znaczySuper nazwa:)
dziś zabieram się za pierogi ... bo się zapasy wyczerpały i trzeba nową dostawę zamrozić
i może sałatka z pekińskiej do tego
Jestem w pracy od 10 do 20,więc rano tylko zupkę ogórkową z ziemniakami ugotowałam,aha jeszcze z wczoraj został gulasz wołowy z surówka z kiszonej kapustki.
U nas jarzynowa na indyku, mąż dodatkowo z makaronem:)
makaron z gulaszem
U mnie też makaron, ale z mięsem indyczym, brokułem, cebulką i papryką.
A u mnie gulasz ale z plackami ziemniaczanymi.
Zupa grochowa na wędzące + spora soczysta kiełbaska , na drugie ptasie mleczko wanilinowe w czekoladzie + filiżanka capuccino ( dietetycy grzmijcie ) ...
Zupa krem z marchwi wg Agik,mięso w majonezie,ziemniaki,surówka z kapusty białej ....
udeczko,ziemniaczki i surówka z kapusty pekińskiej ,ogórka zielonego i selera konserwowego , soli ,pieprzu i majonezu
Klops drobiowy z ziemniakami i fasolką szparagową
Zabielany barszcz czerwony, ziemniaki tłuczone przy boku, polane skwareczkami, jutro to samo.
To znaczy, że po środku nie były tłuczone?
A ja myśle że musiał ten "bok" boleć hahahah jak to bez fotografii można sobie wyboraźnie obudzić, prawda Mamo Różyczki? :)
No bo trzeba tłuc z każdej strony, żeby równo puchło
dziś na słodko naleśniki z kakaowymi plamkami z masą serowo-krówkową,kompot jabłkowy
Na weekend będzie zupa niby flaczki z kurczaka, udko pieczone z sałatką z granatem wg makusi...
dziś risotto
Ogórkowa z wczoraj i pierogi z mięskiem polane skwarkami z boczku i duszoną cebulką.
Ziemniaczki pieczone z jajkiem do tego surówka z pekinki
Wczoraj szybko bigos (zapas z zamrazalki) z chlebem.
Dzisiaj zupa pomidorowa z makaronem, na drugie dla meza leczo a dla dzieci domowe pyzyz z miesem (tez wszystko z zapasow zamrazaliki). Ja oczywiscie wszystkiego po trochu haha
Krupnik na skrzydełkach a na drugie placki ziemniaczane z kleksem smietany, do picia kompot z jablek.
rosół z makaronem, kasza gryczana , gulasz i ogórek kiszony
Gulasz z dziczyzny z knedlikami i sałatką z buraków.
Rosół z makaronem, na drugie udka z piekarnika, ziemniaki z koperkiem i mizeria, od picia sok z jablek.
Szynka gotowana w mleku,kopytka surówka z marchewki i jabłka,surówka z czerwonej kapusty,do picia kompot wiśniowy
Dzisiaj na obiad zupa pomidorowa z ryżem lub makaronem do wyboru i kurczaki pieczone z sosem czosnkowym i pieczywem.Do picia herbata z cytyną i coca cola.
Zupa z wczoraj-http://wielkiezarcie.com/recipe92544.html, udka w panierce http://wielkiezarcie.com/recipe75694.html i surówka http://wielkiezarcie.com/recipe93402.html Wszystko z Waszych przepisów,wszystko pyszne!
mój strogonoff ...
Widzę że starasz się pracowac nad jakością zdjęc.
Drugie jest całkiem, całkiem ;)
tylko ta data...
Gosiu, czy to trwała awaria, ta z tym stemplem daty?
Sama się zastanawiam,może to jedzonko sprzed 3 lat:)bo daty rózne,ale nigdy 2012;)
Wejdź w menu aparatu i tam przejedź w dół klawiszkiem, znajdziesz stempel daty i go wyłącz
Do mnie piszesz??
Tak, ale jeśli cię to nie interesujee, to pardon
Bogdzia:)przecież to nie mnie dotyczy,tylko pwso:)
*pwyso...z moim aparatem wszystko ok:)
... no dobra obiecuję że już zawsze będe umieszczał właściwą datę, jakoś nie przywiązuję do tego wagi, ale zdjęcie jest z dzisiaj
:)
Pierogi z mięsem i sałatka szwedzka wg toffik. Ciasto na pierogi naszej kochanej Haliny00, najlepsze jakie znam.
Pierogi z mięsem i sałatka szwedzka wg toffik. Ciasto na pierogi naszej
Bogdziu ależ apetycznie wyglądają Twoje pierogi !! A jaki farsz mięsny robisz ? bo ja w niewiedzy jestem bo nigdy mięsnych pierogów nie robiłam..:)kochanej Haliny00, najlepsze jakie znam.
Dziękuję za miłe słowa. Farsz jest indyczy, gotowałam rosół i
Dziękuję :) Na pewno wypróbuję :)zostało mi sporo mięsa, więc je przemieliłam, dodałam jajko, trochę
bułki tartej, zeszkloną cebulkę, sól, pieprz, sporą szczyptę
majeranku, troszkę oregano, szczyptę lubczyku. Polecam, bardzo smaczne,
mięso z kurczaka też może być.
Pierogi z mięsem i sałatka szwedzka wg toffik. Ciasto na pierogi naszej
Pyszne zdjęcie:)))kochanej Haliny00, najlepsze jakie znam.
pomidorówka z makaronem na na drugie obiad z wczoraj czyli kluseczki śląskie, szynka w sosie i kapustka zasmażana.
A u mnie dziś gołąbki poznańskie wg renataz36 - fotka jutro bo zrobiłam cały gar a drugie tyle zamroziłam :)
Dopisano 12-11-13 17:29:54:
Lane kluski na rosole, pyrki, kiełbasa zapiekana z serem i ketchupem,surówka z pekinki i pomidor. Do picia herbata z cytryną i sok pomarańczowy.
U nas wczorajszy rosol z makaronem, na drugie piersi kurczaka z patelni grilowej, ziemniaki i buraczki, do picia kompot jablkowy.
Wczoraj - ziemniaki ,potrawka gulaszowa z indyka ,kapusta pekińska z królewskiego stołu...
Dziś - ziemniaki ,mięso mielone wg Glumandy ,pieczarki majonezowe wg szyha ,kapusta pekińska z chrzanem wg Broni ...
Zdobyczna fasolka po bretońsku.
Najlepszy był na pokazie rycerskim z okazji święta Niepodległości i tak przypadł do gustu paniom kucharkom, że zapakowały mu 10 litrów fasolki. Zawekowałam w słoikach, a reszta - obiad na dwa dni. Panie z Koła Gospodyń Wiejskich, więc gotują wspaniale. Muszę go częściej tam wysyłać
pomidorowa z makaronem, na drugie ziemniaczki z koperkiem, jajko sadzone, kafafior polany maselkiem a do popicia kefir.
Zurek na wedzonce z jajkiem ziemniakami a na drugie domowe pierogi z miesem do picia domowy sok z pomaranczy
Dziś na drugie powtórka z wczoraj tylko zamiast pieczarek ,sos musztardowy + przepyszna zupa od Różyczki - barszcz wiejski ....
Dzisiaj wkleję mój obiadek.. klopsiki wieprzowe-wołowe w pomidorowym sosie. Podane z ziemniaczkami i buraczkami.
Aż się oblizałam na nasz barszcz, piękne zdjęcie wstawiłaś:)
Dzięki wielkie :) ...a barszcz suuuperowy :) tylko ten robię :)
Tez zupa ogorkowa z ziemniakami, na drugie krokiety z miesem.
Ale super kaszaneczka:)taką bym chętnie zjadła:)
Przepyszności
Swojskie wyroby to jest to!
U nas dziś barszcz biały na porcji rosołowej, naleśniki z jabłkami+syrop klonowy i serek waniliowy, a raczej wanilinowy :)
Zupa ogórkowa na żeberkach i kaszanka roboty mojej mamy i sąsiadki:)
O jeny..........jak my długo nie mieliśmy kaszanki....aż Wam zazdroszczę;)Jak dziesiaj nie pękniemy z przejedzenia to będzie cud:)Od razu mi sie
przypomniała kaszanka mojej babci, smakowała identycznie:)
Aleś narobiła smaka :):)....już dziś kupiłam (swojską) kaszankę i będzie na jutro :) ....z własną ukiszoną kapustą :):)....ehhhhhhhh.....
Osulkowy gulasz z żoładków dzisiaj z ziemniakami purre i pikle curry mojej roboty ... Na deser ptasie mleczko kakowe z filiżanusią aromatycznej cafe z kleksem mleka skondensowanego :))
Tak bym zjadła gulasz z żołądków, albo żołądki na słodko-kwaśno... ale te moje francuskie pieski będą wybrzydzać, o dziwo ostatnio zjedli kaszankę więc może, może...
Wczorajsza zupa ogórkowa, na drugie po trochu postnej wigilijnej kapustki z chlebem, którą dzisiaj ugotowałam już na wigilię. Po kawałki kaszanki na ciepło jeszcze będzie:)
Ziemniaki ,dorsz plamiak ,sałata lodowa z sosem vinegrette,marchew smażona po turecku wg elif....