Forum

Kuchenne porady

Mrożenie grzybów

  • Autor: .Lorelai Data: 2012-10-23 16:18:14

    Jak w temacie-tzn.czy mrozicie i w jakiej postaci?

    Znajoma powiedziała, że nigdy nie mrozi obgotowanych grzybów-tzn.mrozi tylko prawdziwki surowe,pokrojone,ale innych gatunków i obgotowanych nigdy...

    Jakie jest Wasze zdanie-czy może nie powinno się mrozić grzybów obgotowanych, czy też mrozicie każdy gatunek???

  • Autor: domia Data: 2012-10-23 16:42:46

    Ja też nigdy nie mroże obgotowanych grzybów. Zawsze kroje na mniejsze częsci i mroże świeże,-surowe. Kazde grzyby. Przeszukaj forum. Temat na czasie, ostatnio był poruszany.) pozdrawiam

  • Autor: Iza29 Data: 2012-10-23 17:08:38

    Mrożę wszystkie gatunki jakie zbiorę po wcześniejszym obgotowaniu:)

  • Autor: jantarka Data: 2012-10-23 17:27:43

    Zawsze mroże obgotowane grzyby.

  • Autor: livia Data: 2012-10-23 18:47:19

    Ja też obgotowane mroże a to dlatego, że zajmują mniej miejsca w zamrażalniku.

  • Autor: caroline1983 Data: 2012-10-23 19:04:05

    Mrożę różne grzyby, zawsze surowe. Moim zdaniem obgotowywanie pozbawia je części aromatu i wartości - poprostu wylewamy je z wodą, a po drugie mam dosyc innej roboty i tak jest poprostu szybciej.

  • Autor: MARTA84 Data: 2012-10-23 20:47:49

    ja tak samo mroze wszystkie  grzybki 

  • Autor: .Lorelai Data: 2012-10-23 21:03:28

    bardzo Wam wszystkim dziękuję

  • Autor: jolka60 Data: 2012-10-23 21:05:13

    Tylko i wyłącznie surowe,po oczyszczeniu i pokrojrniu na kawałki.Grzyb nie lubi nadmiaru wilgoci,chłonie go jak gąbka.Mrozić można wszystkie,oczywiście jadalne gatunki.Po wyjęciu z zamrazalnika daję je na sito i krótko obmywam pod bieżacą wodą,następnie do gara.Są super,jak prosto z lasu.Też kiedyś obgotowywałam,ale,chyba już [pnad 20 lat temu posłuchałam porady w jakimś programie telewizyjnym o grzybach.Od tej pory mrożę surowe.

  • Autor: eva67 Data: 2012-10-24 18:47:03

    Ja w tym roku po raz pierwszy zamroziłam usmażone z grzyby  cebulą (na próbę). Moja klientka mówi,że robi tak zawsze i że są  super do zupy,sosu i pizzy.

  • Autor: caroline1983 Data: 2012-10-24 22:22:44

    Robię jeszcze taka konserwę w słoikach http://wielkiezarcie.com/recipe70197.html
    Bardzo fajna na szybki obiad bo nie trzeba rozmrazac, wystarczy odgrzać, podprawic i juz mozna jeść :)

Przejdź do pełnej wersji serwisu