Szukałam, skorzystałam z wyszukiwarki ale nie znalazłam. Podrzućcie, kochani, jakieś przepisy na pieczoną łopatkę lub szynkę z sosem do ziemniaczków na obiad.
Proponuję zrobić według przepisu,który kiedyś znalazłam w necie.Nie wiem na jakiej stronie,na pewno nie na kulinarnej.Ot... takie forum do pogadania :) A więc,biorę kawał mięcha,łopatka albo szynka,nie schab bo za chudy i nie karczek-za tłusty,tak ze 2 kilo.Dzień wcześniej nacieram mięso pieprzem i cynamonem.Obkładam plasterkami cebuli,skrapiam oliwą i cytryną.Można też nasmarować zwykłą musztardą.
Nazajutrz do sporego naczynia żaroodpornego wkrajam dużą cebulę,pokrojoną raczej grubo,parę ząbków czosnku w połówkach,na to mięso ze wszystkim w czym sobie leżało,na to jabłko,raczej duże w kawałkach,nieobrane(ale bez gniazda) na to znowu cebula i czosnek.Można dodać ziele angielskie i listek i ze 3 ziarna jałowca.
Piekę w piekarniku na 200 stopni,godzinę na każde kilo mięsa kontrolując żeby się za mocno nie spiekło.Po upieczeniu wyjmuję mięso,kroję na grube plastry a to co w naczyniu miksuję wcześniej wyjmując ziele i listek i zagęszczam łyżeczką mąki ziemniaczanej rozbełtanej w ćwierć szklanki wody.Można dodać śmietanę lub jogurt ale niekoniecznie.Męsko pycha a sosik miód w gębie.
Szukałam, skorzystałam z wyszukiwarki ale nie znalazłam. Podrzućcie, kochani, jakieś przepisy na pieczoną łopatkę lub szynkę z sosem do ziemniaczków na obiad.
Abidiaszu !
Podaje kilka propozycji serwowania mięsa w całości :
http://wielkiezarcie.com/recipe66418.html
http://wielkiezarcie.com/recipe60630.html
http://wielkiezarcie.com/recipe46191.html
I mięso pocięte na kawałeczki :
http://wielkiezarcie.com/recipe86408.html
Powodzenia :))
http://wielkiezarcie.com/recipe75182.html
http://wmojejpachnacejkuchni.blogspot.com/2012/06/pikantna-opatka-w-domowym-sosie.html
Proponuję zrobić według przepisu,który kiedyś znalazłam w necie.Nie wiem na jakiej stronie,na pewno nie na kulinarnej.Ot... takie forum do pogadania :)
A więc,biorę kawał mięcha,łopatka albo szynka,nie schab bo za chudy i nie karczek-za tłusty,tak ze 2 kilo.Dzień wcześniej nacieram mięso pieprzem i cynamonem.Obkładam plasterkami cebuli,skrapiam oliwą i cytryną.Można też nasmarować zwykłą musztardą.
Nazajutrz do sporego naczynia żaroodpornego wkrajam dużą cebulę,pokrojoną raczej grubo,parę ząbków czosnku w połówkach,na to mięso ze wszystkim w czym sobie leżało,na to jabłko,raczej duże w kawałkach,nieobrane(ale bez gniazda) na to znowu cebula i czosnek.Można dodać ziele angielskie i listek i ze 3 ziarna jałowca.
Piekę w piekarniku na 200 stopni,godzinę na każde kilo mięsa kontrolując żeby się za mocno nie spiekło.Po upieczeniu wyjmuję mięso,kroję na grube plastry a to co w naczyniu miksuję wcześniej wyjmując ziele i listek i zagęszczam łyżeczką mąki ziemniaczanej rozbełtanej w ćwierć szklanki wody.Można dodać śmietanę lub jogurt ale niekoniecznie.Męsko pycha a sosik miód w gębie.