Forum

Kuchenne porady

Puree z dyni

  • Autor: abidiasz Data: 2012-11-07 06:57:25

    Zostało mi sporo puree z dyni, nie bardzo wiem co z tym zrobić, a muszę to dziś wykorzystać. Kiedyś widziałam przepis na chleb dyniowy czy bułeczki,może to? Proszę o rady.

  • Autor: vikunia Data: 2012-11-07 07:04:11

    Mozesz zamrozić i wykorzystać poźniej

  • Autor: iwciaG Data: 2012-11-07 10:06:55

    Ja faktycznie mrożę purre z dyni i przez cały rok piękę co jakiś czas chlebek dyniowy szczególnie gdy mam gości, bo uwielbiają ten pomarańczowy wypiek. Chlebek robię w automacie ale nie ma problemu upiec w piekarniku. Polecam, pachnie dynią i kusi kolorem! 

    Chleb Dyniowy:   600g mąki pszennej (u mnie 650 typ z biedronki lub lidla)

                                 300-350g purre dyni

                                 100-150 ml ciepłego mleka

                                  2 łyżeczki soli, 2 łyżeczki cukru, 2 łyżeczki drożdży instsnt

                                  3 łyżki oleju

    Do automatu daję połowę porcji purre rozmieszanego z mlekiem i olejem, potem wymieszane suche składniki i resztę mieszanki mokrej. Program 1   Po rozmieszaniu powstaje zwarta piękna kula ciasta, a upiecziny pachnie dynia. Jeśli ktoś będzie chciał skorzystać z przepisu proponuję na pierwszy raz zrobić jak w przepisie bez dodatków typu ziarna, bo taki jest najlepszy.

  • Autor: stokrotka390 Data: 2012-11-07 16:05:31

    http://wielkiezarcie.com/recipe70730.html Ten chleb robi sie bardzo szybko, a i rogaliki lub buleczki z nadzieniem mozna z tego ciasta zrobic, polecam i pozdrawiam.

  • Autor: nadia Data: 2012-11-07 17:06:43

    Polecam sernik z musem dyni:

    http://wielkiezarcie.com/recipe71700.html

Przejdź do pełnej wersji serwisu