Zostało mi sporo puree z dyni, nie bardzo wiem co z tym zrobić, a muszę to dziś wykorzystać. Kiedyś widziałam przepis na chleb dyniowy czy bułeczki,może to? Proszę o rady.
Ja faktycznie mrożę purre z dyni i przez cały rok piękę co jakiś czas chlebek dyniowy szczególnie gdy mam gości, bo uwielbiają ten pomarańczowy wypiek. Chlebek robię w automacie ale nie ma problemu upiec w piekarniku. Polecam, pachnie dynią i kusi kolorem!
Chleb Dyniowy: 600g mąki pszennej (u mnie 650 typ z biedronki lub lidla)
Do automatu daję połowę porcji purre rozmieszanego z mlekiem i olejem, potem wymieszane suche składniki i resztę mieszanki mokrej. Program 1 Po rozmieszaniu powstaje zwarta piękna kula ciasta, a upiecziny pachnie dynia. Jeśli ktoś będzie chciał skorzystać z przepisu proponuję na pierwszy raz zrobić jak w przepisie bez dodatków typu ziarna, bo taki jest najlepszy.
http://wielkiezarcie.com/recipe70730.html Ten chleb robi sie bardzo szybko, a i rogaliki lub buleczki z nadzieniem mozna z tego ciasta zrobic, polecam i pozdrawiam.
Zostało mi sporo puree z dyni, nie bardzo wiem co z tym zrobić, a muszę to dziś wykorzystać. Kiedyś widziałam przepis na chleb dyniowy czy bułeczki,może to? Proszę o rady.
Mozesz zamrozić i wykorzystać poźniej
Ja faktycznie mrożę purre z dyni i przez cały rok piękę co jakiś czas chlebek dyniowy szczególnie gdy mam gości, bo uwielbiają ten pomarańczowy wypiek. Chlebek robię w automacie ale nie ma problemu upiec w piekarniku. Polecam, pachnie dynią i kusi kolorem!
Chleb Dyniowy: 600g mąki pszennej (u mnie 650 typ z biedronki lub lidla)
300-350g purre dyni
100-150 ml ciepłego mleka
2 łyżeczki soli, 2 łyżeczki cukru, 2 łyżeczki drożdży instsnt
3 łyżki oleju
Do automatu daję połowę porcji purre rozmieszanego z mlekiem i olejem, potem wymieszane suche składniki i resztę mieszanki mokrej. Program 1 Po rozmieszaniu powstaje zwarta piękna kula ciasta, a upiecziny pachnie dynia. Jeśli ktoś będzie chciał skorzystać z przepisu proponuję na pierwszy raz zrobić jak w przepisie bez dodatków typu ziarna, bo taki jest najlepszy.
http://wielkiezarcie.com/recipe70730.html Ten chleb robi sie bardzo szybko, a i rogaliki lub buleczki z nadzieniem mozna z tego ciasta zrobic, polecam i pozdrawiam.
Polecam sernik z musem dyni:
http://wielkiezarcie.com/recipe71700.html