Forum

Kuchenne porady

Zakwas buraczany

  • Autor: piszczalka Data: 2012-12-02 21:51:18

    Chce zrobic zakwas buraczany na swieta, czy moge zrobic go juz teraz czy to jest za wczesnie? Ile taki zakwas moze lezec w lodowce?

  • Autor: as Data: 2012-12-02 22:01:48

    Mam w swoich przepisach super zakwas. Możesz już zrobić. w lodówce może długo stać. u mnie w słoiku nawet rok stoi i nic mu nie jest. Ewentualnie przed wlaniem do słoika/ butelek możesz mocno podgrzać (nie gotować) Gorące zakręcić.

  • Autor: mamusia_muminka Data: 2012-12-02 22:56:39

    Na stronie www. mowimyjak.pl podany jest przeis na zakwas wg magdy gessler oraz inny również fajny przepis na video-kuchnia.pl .Przepraszam ale nie mogłam wtawić linków coś mi się zacina.

  • Autor: jolka60 Data: 2012-12-03 07:10:21

    Absolutnie nie bierz tego do siebie,ale to nie jest barszcz  na zakwasie (naturalnym),tylko barszcz zakwaszony octem.Chyba pani Magda jest mocno przereklamowana.

  • Autor: gosiekb Data: 2012-12-03 01:23:08

    http://wielkiezarcie.com/recipe43502.html ja robie ten i trzymam w lodowce nieraz nawet 3 miesiace.

  • Autor: piszczalka Data: 2012-12-03 21:22:27

    As sprobuje Twojego zakwasu ale nie teraz, chcialam zrobic zakwas bez jarzyn, tylko nie wiem ile moze on stac.

  • Autor: makusia Data: 2012-12-03 22:51:52

    Ja robię ten http://wielkiezarcie.com/recipe69663.html, jak sie zakisi wynoszę do piwnicy, jeśli ciepłą można wstawić do lodówki. Oczywiście przelewam do szklanych butelek;)

  • Autor: piszczalka Data: 2012-12-04 16:56:29

    Wlasnie taki robie :)))

  • Autor: makusia Data: 2012-12-04 17:34:26

    Wlasnie taki robie :)))

    Super, będziesz zadowolona;)

  • Autor: heiworth Data: 2012-12-04 14:05:10

    Ja robię wg tego przepisu ...

    http://wielkiezarcie.com/recipe39939.html

    dodaję jeszcze tylko majeranek ,... przyprawę do kiszenia ogórków czasami daję a czasami nie...(nie kupuję nigdy gotowej tej przyprawy - wyszukuję tylko w necie skład tej mieszanki i sama ją komponuję)...trzymam jak poprzedniczki w zimnej piwicy lub w lodówce.Myślę ,że spokojnie możesz już zrobić na święta:) ...

  • Autor: makusia Data: 2012-12-04 16:10:13

    Ja robię wg tego przepisu
    ... http://wielkiezarcie.com/recipe39939.html dodaję jeszcze tylko
    majeranek ,...  przyprawę do kiszenia ogórków czasami
    daję a czasami nie...(nie kupuję nigdy gotowej tej przyprawy - wyszukuję
    tylko w necie skład tej mieszanki i sama ją komponuję)...trzymam jak
    poprzedniczki w zimnej piwicy lub w lodówce.Myślę ,że spokojnie
    możesz już zrobić na święta:)   ...

    Bardzo ciekawy przepis, chyba wypróbuję;)

  • Autor: heiworth Data: 2012-12-04 16:35:02

    Polecam bo smaczny ....ale Twój też muszę kiedys wypróbować :):)

  • Autor: makusia Data: 2012-12-04 17:35:01

    Polecam bo smaczny ....ale Twój też muszę kiedys wypróbować
    :):)

    Trzeba próbować, i poznawać inne smaki)

  • Autor: piszczalka Data: 2012-12-04 16:57:54

    Twoj barszcz tez wyprobuje ale juz po swietach :)))

  • Autor: frytka Data: 2012-12-05 14:51:14

    Kupiłam przyprawę do konserwowania ogórków a nie do kiszenia i nie wiem czy się nada do tego przepisu?

  • Autor: heiworth Data: 2012-12-05 16:41:52

    Hmmmm ...też nie wiem ....aleeee ja bym zrobiła tak : wyszukałabym w google mieszanki do konserwowania i do kiszenia ogórków (mogą być tej samej firmy )...i porównałabym ich skład ....jeśli byłby zbliżony ....może bym i zrobiła z tą do konserwowania ...:)

Przejdź do pełnej wersji serwisu