Mam w swoich przepisach super zakwas. Możesz już zrobić. w lodówce może długo stać. u mnie w słoiku nawet rok stoi i nic mu nie jest. Ewentualnie przed wlaniem do słoika/ butelek możesz mocno podgrzać (nie gotować) Gorące zakręcić.
Na stronie www. mowimyjak.pl podany jest przeis na zakwas wg magdy gessler oraz inny również fajny przepis na video-kuchnia.pl .Przepraszam ale nie mogłam wtawić linków coś mi się zacina.
Absolutnie nie bierz tego do siebie,ale to nie jest barszcz na zakwasie (naturalnym),tylko barszcz zakwaszony octem.Chyba pani Magda jest mocno przereklamowana.
Ja robię ten http://wielkiezarcie.com/recipe69663.html, jak sie zakisi wynoszę do piwnicy, jeśli ciepłą można wstawić do lodówki. Oczywiście przelewam do szklanych butelek;)
dodaję jeszcze tylko majeranek ,... przyprawę do kiszenia ogórków czasami daję a czasami nie...(nie kupuję nigdy gotowej tej przyprawy - wyszukuję tylko w necie skład tej mieszanki i sama ją komponuję)...trzymam jak poprzedniczki w zimnej piwicy lub w lodówce.Myślę ,że spokojnie możesz już zrobić na święta:) ...
Ja robię wg tego przepisu ... http://wielkiezarcie.com/recipe39939.html dodaję jeszcze tylko majeranek ,... przyprawę do kiszenia ogórków czasami daję a czasami nie...(nie kupuję nigdy gotowej tej przyprawy - wyszukuję tylko w necie skład tej mieszanki i sama ją komponuję)...trzymam jak poprzedniczki w zimnej piwicy lub w lodówce.Myślę ,że spokojnie możesz już zrobić na święta:) ...
Hmmmm ...też nie wiem ....aleeee ja bym zrobiła tak : wyszukałabym w google mieszanki do konserwowania i do kiszenia ogórków (mogą być tej samej firmy )...i porównałabym ich skład ....jeśli byłby zbliżony ....może bym i zrobiła z tą do konserwowania ...:)
Chce zrobic zakwas buraczany na swieta, czy moge zrobic go juz teraz czy to jest za wczesnie? Ile taki zakwas moze lezec w lodowce?
Mam w swoich przepisach super zakwas. Możesz już zrobić. w lodówce może długo stać. u mnie w słoiku nawet rok stoi i nic mu nie jest. Ewentualnie przed wlaniem do słoika/ butelek możesz mocno podgrzać (nie gotować) Gorące zakręcić.
Na stronie www. mowimyjak.pl podany jest przeis na zakwas wg magdy gessler oraz inny również fajny przepis na video-kuchnia.pl .Przepraszam ale nie mogłam wtawić linków coś mi się zacina.
http://www.mowimyjak.pl/styl-zycia/kuchnia/zakwas-do-barszczu-czerwonego-wedug-przepisu-magdy-gessler-jak-zrobic-barszcz-czerwony-z-przepisu-z-,17_42394.html
Absolutnie nie bierz tego do siebie,ale to nie jest barszcz na zakwasie (naturalnym),tylko barszcz zakwaszony octem.Chyba pani Magda jest mocno przereklamowana.
http://wielkiezarcie.com/recipe43502.html ja robie ten i trzymam w lodowce nieraz nawet 3 miesiace.
As sprobuje Twojego zakwasu ale nie teraz, chcialam zrobic zakwas bez jarzyn, tylko nie wiem ile moze on stac.
Ja robię ten http://wielkiezarcie.com/recipe69663.html, jak sie zakisi wynoszę do piwnicy, jeśli ciepłą można wstawić do lodówki. Oczywiście przelewam do szklanych butelek;)
Wlasnie taki robie :)))
Wlasnie taki robie :)))
Super, będziesz zadowolona;)Ja robię wg tego przepisu ...
http://wielkiezarcie.com/recipe39939.html
dodaję jeszcze tylko majeranek ,... przyprawę do kiszenia ogórków czasami daję a czasami nie...(nie kupuję nigdy gotowej tej przyprawy - wyszukuję tylko w necie skład tej mieszanki i sama ją komponuję)...trzymam jak poprzedniczki w zimnej piwicy lub w lodówce.Myślę ,że spokojnie możesz już zrobić na święta:) ...
Ja robię wg tego przepisu
Bardzo ciekawy przepis, chyba wypróbuję;)... http://wielkiezarcie.com/recipe39939.html dodaję jeszcze tylko
majeranek ,... przyprawę do kiszenia ogórków czasami
daję a czasami nie...(nie kupuję nigdy gotowej tej przyprawy - wyszukuję
tylko w necie skład tej mieszanki i sama ją komponuję)...trzymam jak
poprzedniczki w zimnej piwicy lub w lodówce.Myślę ,że spokojnie
możesz już zrobić na święta:) ...
Polecam bo smaczny ....ale Twój też muszę kiedys wypróbować :):)
Polecam bo smaczny ....ale Twój też muszę kiedys wypróbować
Trzeba próbować, i poznawać inne smaki):):)
Twoj barszcz tez wyprobuje ale juz po swietach :)))
Kupiłam przyprawę do konserwowania ogórków a nie do kiszenia i nie wiem czy się nada do tego przepisu?
Hmmmm ...też nie wiem ....aleeee ja bym zrobiła tak : wyszukałabym w google mieszanki do konserwowania i do kiszenia ogórków (mogą być tej samej firmy )...i porównałabym ich skład ....jeśli byłby zbliżony ....może bym i zrobiła z tą do konserwowania ...:)