Forum

Kuchenne porady

Wielkie cukinie...

  • Autor: Wróbelek Data: 2012-12-05 20:24:47

    ...i co dalej.

    No właśnie, mam trzy ogromne cukinie i żadnego pomysłu na nie. Część wykorzystam na placki, ale ileż można jeść placków. Przepisów jest wiele tylko że większość na wykorzystanie małych zgrabnych cukinie a nie gigantów.

    Może ma ktoś jakiś pomysł co z tego zrobić?

    Dopisano 12-12-07 7:14:03:

    największa ma prawie 4 kilogramy:

  • Autor: hope30 Data: 2012-12-05 20:27:54

    zrób sobie moją sałatkę do słoików:)

  • Autor: ulla* Data: 2012-12-05 20:29:21

    http://wielkiezarcie.com/recipe89608.html

    Może wykorzystaj właśnie do pasztetu jak ten,albo jakieś leczo,bigos tego typu...może jakaś zupa?

  • Autor: aloalo Data: 2012-12-05 20:30:30

    Dżem cukiniowo-pomarańczowy jest przepyszny, tylko nie wiem, z którego przepisu koleżanka, która mne nim obdarowała korzystała.

    Ogólnie cukinia ma to do tego, że nabiera smaku tego, z czym się ją robi, wiec dżem może byc także o innych smakach, ale pomarańczowy był super :)

  • Autor: mahika Data: 2012-12-05 20:41:02

    polecam ten sos do słoików.

    http://wielkiezarcie.com/recipe70192.html

    Potem na szybki obiad jak znalazł.

  • Autor: Wróbelek Data: 2012-12-06 17:44:53

    Z części będzie Twój sosik a z części będzie leczo  i kłopot z głowy. Dziękuję wszystkim za pomoc :)

  • Autor: boroweczka25 Data: 2012-12-05 21:38:40

    Możesz zrobic cukinię w zalewie musztardowej takiej jak u mnie w przepisie na ogórki.

  • Autor: makusia Data: 2012-12-05 22:33:14

    Może wydrąż środek i nadziej mięsem,lub innym farszem, potem zapiecz;)

  • Autor: Zuzanna248 Data: 2012-12-06 06:45:56

    myślę, że jako przetworu w słoikach nie zechce Ci się robić o tej porze roku, ale .....

    faszerowana, usmażona w jajku i bułce jak schabowe, pasztet, placek /pieczony w piekarniku/ lub placki /jak ziemniaczane/, bigos zwany leczem, zupa, dodaj do gulaszu /ja bardzo lubię w gulaszu/ i ostatecznie możesz zamrozić - ja obieram, wydrążam, kroję w kostkę, do woreczka i do zamrażarki, a potem do gulaszu właśnie....... duże egzemplarze zawsze trzeba obrać !

    ja dla odmiany też mam 3 szt kabaczka-giganta i też muszę coś z tego zrobić

  • Autor: mahika Data: 2012-12-06 08:54:14

    A czemu nie?

    Co ma pora do tego :)

    To chyba lepsze niż jedzenie na siłę przez tydzień cukinii

  • Autor: Wróbelek Data: 2012-12-06 07:55:40

    na zapieczenie są za wielkie. Na połówkę pewnie i z kilogram mięsa mógłby nie starczyć. Ale dzięki za inne pomysły, coś wykorzystam. Wieekend pod znakiem cukini:)

  • Autor: mahika Data: 2012-12-06 08:55:26

    A wiesz że te cukinie, jeśli nie są uszkodzone to mogą poleżec nawet i 3 miesiące?

    w chłodnym, suchym miejscu.

  • Autor: megi65 Data: 2012-12-06 09:20:29

    Podziel sie z innymi ... jesli masz w nadmiarze , moze ktos ze znajomych , przyjaciol z mila checia wsunie cukiniowe danie .... )))) i kazda strona zadowolona . !!

  • Autor: rybcia125 Data: 2012-12-06 09:57:32

    Zrób ketchup z cukini, przepis jest na WŻ, jest rewelacyjny. U mnie zrobiony z 2 porcji i już się kończy

  • Autor: as Data: 2012-12-06 10:05:30

    Zamarynuj w słoikach., pocięte w słupki lub plastry.

  • Autor: beata66 Data: 2012-12-06 10:14:42

    http://wielkiezarcie.com/recipe10125.html zrobiłam te oszukane nanasy właśnie z duzych cukiń i teraz wykorzystuję do ciast i deserów. Jedna uwaga, gotowałam krócej niż w przepisie i dodałam aromat ananasowy.

  • Autor: bruschetta Data: 2012-12-07 21:54:43

    wyglądają naprawdę fajnie  i też się zastanawiałam, czy ich nie zrobić, ale ostatecznie zużyłam do czegoś innego. ze swojej strony polecałabym pasztet z cukinii. 

  • Autor: rs1107 Data: 2012-12-06 11:46:10

    Cukinia to bardzo smaczne warzywo. Ja robię z niego zupę z mięsem mielonym, takie łudeczki wypełnione mięskiem i do piekarnika. I na to własnie zajebiste sa wielkie cukinie.

     

  • Autor: Ewa1982 Data: 2012-12-06 13:24:56

    Polecam ketchup z cuknii - często go wykorzystuję jako sos do pizzy.

Przejdź do pełnej wersji serwisu