No właśnie, mam trzy ogromne cukinie i żadnego pomysłu na nie. Część wykorzystam na placki, ale ileż można jeść placków. Przepisów jest wiele tylko że większość na wykorzystanie małych zgrabnych cukinie a nie gigantów.
myślę, że jako przetworu w słoikach nie zechce Ci się robić o tej porze roku, ale .....
faszerowana, usmażona w jajku i bułce jak schabowe, pasztet, placek /pieczony w piekarniku/ lub placki /jak ziemniaczane/, bigos zwany leczem, zupa, dodaj do gulaszu /ja bardzo lubię w gulaszu/ i ostatecznie możesz zamrozić - ja obieram, wydrążam, kroję w kostkę, do woreczka i do zamrażarki, a potem do gulaszu właśnie....... duże egzemplarze zawsze trzeba obrać !
ja dla odmiany też mam 3 szt kabaczka-giganta i też muszę coś z tego zrobić
na zapieczenie są za wielkie. Na połówkę pewnie i z kilogram mięsa mógłby nie starczyć. Ale dzięki za inne pomysły, coś wykorzystam. Wieekend pod znakiem cukini:)
Podziel sie z innymi ... jesli masz w nadmiarze , moze ktos ze znajomych , przyjaciol z mila checia wsunie cukiniowe danie .... )))) i kazda strona zadowolona . !!
http://wielkiezarcie.com/recipe10125.html zrobiłam te oszukane nanasy właśnie z duzych cukiń i teraz wykorzystuję do ciast i deserów. Jedna uwaga, gotowałam krócej niż w przepisie i dodałam aromat ananasowy.
wyglądają naprawdę fajnie i też się zastanawiałam, czy ich nie zrobić, ale ostatecznie zużyłam do czegoś innego. ze swojej strony polecałabym pasztet z cukinii.
Cukinia to bardzo smaczne warzywo. Ja robię z niego zupę z mięsem mielonym, takie łudeczki wypełnione mięskiem i do piekarnika. I na to własnie zajebiste sa wielkie cukinie.
...i co dalej.
No właśnie, mam trzy ogromne cukinie i żadnego pomysłu na nie. Część wykorzystam na placki, ale ileż można jeść placków. Przepisów jest wiele tylko że większość na wykorzystanie małych zgrabnych cukinie a nie gigantów.
Może ma ktoś jakiś pomysł co z tego zrobić?Dopisano 12-12-07 7:14:03:
największa ma prawie 4 kilogramy:
zrób sobie moją sałatkę do słoików:)
http://wielkiezarcie.com/recipe89608.html
Może wykorzystaj właśnie do pasztetu jak ten,albo jakieś leczo,bigos tego typu...może jakaś zupa?
Dżem cukiniowo-pomarańczowy jest przepyszny, tylko nie wiem, z którego przepisu koleżanka, która mne nim obdarowała korzystała.
Ogólnie cukinia ma to do tego, że nabiera smaku tego, z czym się ją robi, wiec dżem może byc także o innych smakach, ale pomarańczowy był super :)
polecam ten sos do słoików.
http://wielkiezarcie.com/recipe70192.html
Potem na szybki obiad jak znalazł.
Z części będzie Twój sosik a z części będzie leczo i kłopot z głowy. Dziękuję wszystkim za pomoc :)
Możesz zrobic cukinię w zalewie musztardowej takiej jak u mnie w przepisie na ogórki.
Może wydrąż środek i nadziej mięsem,lub innym farszem, potem zapiecz;)
myślę, że jako przetworu w słoikach nie zechce Ci się robić o tej porze roku, ale .....
faszerowana, usmażona w jajku i bułce jak schabowe, pasztet, placek /pieczony w piekarniku/ lub placki /jak ziemniaczane/, bigos zwany leczem, zupa, dodaj do gulaszu /ja bardzo lubię w gulaszu/ i ostatecznie możesz zamrozić - ja obieram, wydrążam, kroję w kostkę, do woreczka i do zamrażarki, a potem do gulaszu właśnie....... duże egzemplarze zawsze trzeba obrać !
ja dla odmiany też mam 3 szt kabaczka-giganta i też muszę coś z tego zrobić
A czemu nie?
Co ma pora do tego :)
To chyba lepsze niż jedzenie na siłę przez tydzień cukinii
na zapieczenie są za wielkie. Na połówkę pewnie i z kilogram mięsa mógłby nie starczyć. Ale dzięki za inne pomysły, coś wykorzystam. Wieekend pod znakiem cukini:)
A wiesz że te cukinie, jeśli nie są uszkodzone to mogą poleżec nawet i 3 miesiące?
w chłodnym, suchym miejscu.
Podziel sie z innymi ... jesli masz w nadmiarze , moze ktos ze znajomych , przyjaciol z mila checia wsunie cukiniowe danie .... )))) i kazda strona zadowolona . !!
Zrób ketchup z cukini, przepis jest na WŻ, jest rewelacyjny. U mnie zrobiony z 2 porcji i już się kończy
Zamarynuj w słoikach., pocięte w słupki lub plastry.
http://wielkiezarcie.com/recipe10125.html zrobiłam te oszukane nanasy właśnie z duzych cukiń i teraz wykorzystuję do ciast i deserów. Jedna uwaga, gotowałam krócej niż w przepisie i dodałam aromat ananasowy.
wyglądają naprawdę fajnie i też się zastanawiałam, czy ich nie zrobić, ale ostatecznie zużyłam do czegoś innego. ze swojej strony polecałabym pasztet z cukinii.
Cukinia to bardzo smaczne warzywo. Ja robię z niego zupę z mięsem mielonym, takie łudeczki wypełnione mięskiem i do piekarnika. I na to własnie zajebiste sa wielkie cukinie.
Polecam ketchup z cuknii - często go wykorzystuję jako sos do pizzy.