Forum

Gawędy o jedzeniu

Które masło jest maślane?

  • Autor: aloalo Data: 2012-12-10 19:17:25

    Mam maślany problem. Zwłaszcza w momencie, gdy w przepisie jest "ubić masło na puszystą pianę". Od jakiegoś czasu nie bardzo mi to wychodzi. Kupowałam masło "Łaciate" i z "Mlekowity" i różne "Extra" z Biedronki i z Lidla i ... klops. Po długim ubijaniu robi mi się taka maź, która ani nie jest puszyta ani nie podwaja swojej objętości.

    Wyczytałam gdzieś, że masło, żeby było masłem musi mieć co najmniej 82% tłuszczu, ale mlecznego. Ostanio spędziłam przed lodówką w supermarkiecie dobrych kilka minut i na żadnej kostce mastła nie znalazłam info o tłuszczu mlecznym, tylko po prostu 82% tłuszczu, co pozwala mi podjerzewać, że jest mieszany z roślinnym.

    A może to nie wina masła tylko moja? Za ciepłe? Za zimne? Za szybko sie ubija? CZy co?

    Jakiego masła używacie. Czy wiecie, które jest na prawdę "maślane"?

    Z góry dziękuję za pomoc.

  • Autor: mahika Data: 2012-12-10 19:21:22

    z masła chcesz zrobic pianę?

    dziwne...

  • Autor: aloalo Data: 2012-12-10 20:54:55

    Piana, puch, chyba wiadomo o co chodzi.

  • Autor: majolika Data: 2012-12-21 15:15:11

    Trudno jest kupić dobre masło.Ja np w mojej okolicy wiem jaka mleczarnia produkuje przyzwoite.Bo dobre to jest tylko swojskie.Przyzwoite  musi mieć nazwę "masło", bo tę nazwę mogą mieć tylko produkty z wysoką zawartością tłuszczu, a nie wody., czy innych dodatków, np oleju. Czasem kupuje  dobre maasło na ryneczku od zaprzyjaźnionej pani, która robi je sama  w pobliskiej wsi i sprzedaje z turystycznej lodówki na drugi dzień..Ja wychowana w czasach kryzysu umiem sama zrobić masło.To wbrew pozorom nie takie trudne.W większych miastach w sklepach sa tzw mlekomaty, można tam kupić pełnotłuste mleko.Do zrobienia masła wystarczy po prostu butelka i dobra śmietana zebrana z pełnotłustego mleka..Niestety cena takiego masła nie jest mała.

  • Autor: gosiaw70 Data: 2012-12-10 19:32:38

    Masełko raczej się uciera ,nie ubija:)wszystko robię na maśle,przeważnie z Lidla Pilos,zawsze uciera się doskonale,pozdrawiam.

  • Autor: aloalo Data: 2012-12-10 20:59:34

    Ale ucierasz ręcznie? Czy mikserem też można ucierać? :) Przepraszam za głupkowate pytana, ale nie mam pojęcia, jaka jest różnica między ucieraniem a ubijaniem, jeśli chodzi o mikser. Może w tym tkwi błąd?

  • Autor: marzena89gb Data: 2012-12-10 20:15:10

    ja zawsze używam masła z mleczarni z Opola Lubelskiego to najprawdziwsze masło i lurpak bo w miarę podobne

  • Autor: czarnykot Data: 2012-12-10 20:25:56

    ja zawsze używam masła z mleczarni z Opola Lubelskiego to najprawdziwsze
    masło i lurpak bo w miarę podobne

    no to już wiem czemu opolskie krówki taaakie pyszne mmmmmm

  • Autor: aloalo Data: 2012-12-11 08:25:47

    Poszukam, spróbuję, dziękuję :)

  • Autor: atek Data: 2012-12-10 21:08:41

    Sfałszować oczywiście można wszystko, ale masło jest masłem jeżeli ma co najmniej 82 % tłuszczu - takie są przepisy. Wszystko co nie jest prawdziwym masłem nie może mieć tej nazwy na opakowaniu. Mamy więc różnego rodzaju masełka, mixy, smarowidła, mazidła i czego tam technolodzy nie wymyślą. Masełko też nie jest masłem i nie jest tym bardziej,  jak można mniemać,  lepszym masłęm.  Widziałam w sklepie opakowanie czegoś łudząco podobne do opakowania masła pod nazwą "dobre", "wyśmienite" 'smaczne" czy coś w tym rodzaju - ale nazwy "masło" nie było. Ot taka mimikra. Osobiście nigdy nie ubijam masła na pianę - mój sposób to wcześniejsze wyjmowanie masła z lodówki żeby porządnie zmiękło -  a potem to już wystarczy mikser. Najważniejsze, żeby masło było świeże - miało dość długi termin przydatności do spożycia.

  • Autor: elo Data: 2012-12-11 08:40:55

    Też mi sie nie ubija masło na puszystą masę, nie chodzi o pianę jak niektóre osoby sugerują, ale o puszystość ubitego masła. Chyba to zależy jednak od masła. Ubijam mikserem i też mam nazwijmy to maź. Pamietam jak kiedyś mama ubijała masło mikserem do różnych ciast to była inna konsystencja. Chyba więc to nie nasza wina :).

  • Autor: aloalo Data: 2012-12-11 11:14:59

    No nie o pianę, źle napisałam, o puch chodzi :) Ale nie o maź :) Będę szukać tego polecanego wyzej, bo opakowania są bardzo podobne tych "EXTRA" ale firmy rózne. 

  • Autor: marzena89gb Data: 2012-12-11 16:38:29

    Ja zawsze kupuję masło na którym jest napisane 82% i niektóre z nich jak jest za ciepło to się rozpływają i robi się z nich piana takim masłem jest np masło osełkowe i te moim zdaniem nie nadają się do ciast

  • Autor: as Data: 2012-12-11 22:33:31

    Mąż raz kupował masło. Było tanie/ Pisało 82% tłuszczu. Przeczytał skład i 60 % z tego to był roślinny. Teraz mocno to sprawdza czy tak nie pisze. Też było to jakieś masło extra.

  • Autor: aloalo Data: 2012-12-12 08:56:26

    No właśnie, jeśli masło 82% rozpływa się to nie jet na pewno masło. Niestety.

  • Autor: agacia3323 Data: 2012-12-11 22:55:02

    A ja właśnie nabyłam po atrakcyjnej cenie 2kg masełka z naszej OSM Giżycko i jestem bardzo zadowlona ,bo kostka wychodzi za niecałe 2,60zł.Ma 82% tłuszczu i jest wyborne tak jak ich sery żółte.

  • Autor: MAGDAITYLE Data: 2012-12-11 23:05:31

    Masz racje, masło nie jest teraz maslane. Nawet nie ma takiego samego zapachu jak kiedyś. A może sama zrób z śmietany. Przepis: http://wielkiezarcie.com/recipe67035.html

    Jedne z lepszych to Kerrygold i Lurpak ale nie za tanie!

  • Autor: aloalo Data: 2012-12-12 10:01:45

    Może kiedyś się zdecyduję na samodzielne zrobienie masła. Pamietam, jak moja mama robiła. Mam przed oczyma taki obrazek, jak siedzi w kuchni i trzepie słoikiem :)  

  • Autor: hope30 Data: 2012-12-12 11:26:42

    Oleńko...masz przecież mega wypasionego robota......wlej tam 3 śmietanki 30% z biedronki....nakryj robotową pokrywą i włącz na 4.......masło zrobi się samo.....potem tylko przecedzisz na sicie i gotowe:)

    ja masła nie kupuję bo mam super robota marki dupa dupa:P

  • Autor: aloalo Data: 2012-12-12 12:26:27

    A no nie mów, ze on takze masło robi! No to spróbuję koniecznie. 

    A jak ubijasz masło na krem to którą końcówką i na jakiej prędkości, żeby był ten wymarzony puch? :)

  • Autor: hope30 Data: 2012-12-12 16:57:30

    śmietanę na masło tą końcówką najbardziej wypasioną...kremy też i masło też ...i masło...na puch/krem potem budyń dodaję i żadnej pyciej grudki nie ma nigdy.....i wszystko aksamitnie gładkie jest:)

    oj Kochana......nasz robot robi różne cuda:)

  • Autor: aloalo Data: 2012-12-15 22:09:37

    Tą najbardziej wypasioną to znaczy najbardziej "druciastą"? Toć ona mi całe masło wessała między te drutki więc używam tej drugiej. To może tu tkwi błąd? A Tobie ona tego masła nie "wsysa"? :)

  • Autor: hope30 Data: 2012-12-15 22:37:38

    ja masło wrzucam na 10-15 sekund do mikrofali(w sumie to na oko żeby tylko fest zmiękło,ale się nie rozpuściło) i wtedy mymłam tą najbardziej druciastą końcówką na 4....masło się nie wkręca wtedy ...

  • Autor: aloalo Data: 2012-12-17 13:17:11

    Aaa, no to tak to jeszcze nigdy nie zrobiłam, ale wypróbuję przy najblizszej okazji. Bardzo dziękuję za podpiwedzi!

  • Autor: Gluba666 Data: 2012-12-12 14:26:12

    Oj tak Kerrygold i Lurpak mają inny - lepszy smak niż te nasze "masełka" ale cena o 1/3 wyższa.

  • Autor: Wkn Data: 2012-12-15 21:46:29

    Hm, jakoś nie zauważyłam, żeby masło Lurpak było dużo lepsze od innych nieco tańszych marek - ale jeśli ktoś chce wydać więcej i wierzyć, że jest lepsze, to ok :) Jest dobre, zgadzam się, ale nie ma się czym zachwycać (choć może to kwestia smaku - mam tak z makaronami - wolę wydać pół raza więcej, ale kupić makaron o smaku i konsystencji, która mi naprawdę odpowiada).

  • Autor: hope30 Data: 2012-12-17 23:42:40

    kupiłam Lurpaka....nawet trochę sporo bo 8 opakowan...i co? to nie jest prawdziwe masło....na opakowaniu napisali,że ma 61%...tłuszczu roślinnego.....więc....

    nie powiem,smaczne do swieżego chlebka było...ale jak dla mnie to szału nie ma....wolę sama zrobić....

  • Autor: Gluba666 Data: 2012-12-18 11:13:48

    Na moim Lurpaku jest 82% na klasycznym jak również na lekko solonym. Może kupiłaś mix bo też jest coś takiego, a tam jest faktycznie sześćdziesiąt ileś tam.

  • Autor: hope30 Data: 2012-12-18 11:19:21

    na pudełku nie ma słowa o miksie...dopiero jak się skład przeczyta to człowiek zdziwiony.....

    ale co tam....wrzucam 3 śmietanki 30% w mój magiczny robot i za 5 minut mam swojskie masełko:)

    pozdrawiam

  • Autor: Gluba666 Data: 2012-12-18 11:33:12

    Właśnie w plastikowym pudełku to jest mix. Masło jest w papierku :)

  • Autor: MAGDAITYLE Data: 2012-12-20 21:27:37

  • Autor: hope30 Data: 2012-12-20 22:31:44

    w moim poście nie było słowa o plastikowym pudełku.....dla mnie pudełko to tez opakowanie....

    i masło udawane z lurpaka miałam właśnie w papierze,a nie pudełku...

  • Autor: Gluba666 Data: 2012-12-21 11:21:49

    No raczej pudełko to nie papierek :) idlaczego masło udawane?

  • Autor: Jola666 Data: 2012-12-13 13:06:00

    A mozna prosic o szczegóły ? w jakich przepisach  to masło Ci wysiada ?

  • Autor: aloalo Data: 2012-12-15 22:11:21

    W każdym, w którym masło trzeba spulchnić. Zaczynam podejrzewać powoli, że chyba źle mieszam i nie zawsze jest to wina masła, mam nadzieję, że Hope mnie jeszcze oświeci :)

  • Autor: Wkn Data: 2012-12-15 22:24:46

    Tak, tak, ostatnia Nadzieja w Hope

  • Autor: aloalo Data: 2012-12-17 13:16:20

    nie może być inaczej hi :)

  • Autor: hope30 Data: 2012-12-17 23:43:33

    haha....już oświeciłam:)

Przejdź do pełnej wersji serwisu