Ja łososia smaże na masełku i doprawiam tylko solą i pieprzem,Nie robię jakos wymyślnie , moja rodzina takiego lubi najbardziej po usmażeniu slrapiam kilkoma kroplami cytryny aha smażę krótko !
Robię łososia w piekarniku, filety, nie dzwonka, według tego przepisu Liski z White Plate. Ostatnio pod koniec pieczenia na próbę włączyłam w piekarniku opcję "grill". Zrobiła się chrupiąca, fajna skorupka na wierzchu.
Ja smażę na patelni grilowej. Posmarowanej tylko olejem - dla ochrony powierzchni patelni. Tylko doprawiony solą i pieprzem. Ewentualnie przyprawą do ryb - chyba najbardziej lubię prymatu
Jak łosoś gruby -wtedy zostawiam skórę, jak lekko zrumienię po obu stronach, a potem na małym gazie czekam aż środek dojdzie, od czasu do czasu obracając. Skóra potem ładnie odchodzi - a czasami moi domownicy ją zjadają - jako przysmak.
Na Święta czasami robię łososia panierowanego w mielonych migdałach - wtedy płat musi być w miarę cienki. panieruję tak samo jak kotleta - w jajku i migdałach. Doprawiam solą i pieprzem
ja też przyprawiam tylko solą i pieprzem i smażę. później robię sos ze szczawiu - ten kwaskowaty smak jest rewelacyjny do łososia tzn. naszej rodzince smakuje:)) wypróbuj-polecam!
Ja na wigilię podaję łososia w takiej formie: http://wielkiezarcie.com/recipe45814.html
Na patelni smażę karpia a wtym czasie łosoś dochodzi w piekarniku, zamiast zawija go w folię jak w przepisie, wykładam go na naczynie żaroodporne i przykrywam je pokrywą lub folią aluminiową, a potem razem z naczyniem podaję na stół, a łososia wkładam do marynaty dzień wcześniej więc jedna czynnośc mniej w dniu podania.
W końcu stanęło na tym, że łososia upiekłam w piekarniku. 10 minut i był pyszny.Doprawiony tylko sola pieprzem i sokiem z cytryny. Do tego zrobiłam sos śmietanowo - bazyliowy. 100 ml smietany 30 % podgrzewamy w rondelku dodajemy pęczek bazyli lub dwa jeśli jest mały. Doprowadzamy do wrzenia. Całość miksujemy. Dodajemy szczypte soli,cukru,patre kropel cytryny ,jeden ząbek czosnku przekrojony na pół. Całosc znowy podgrzewany dodajac 100 ml śmietanki 18 %. Przed podaniem wyciągnąć czosnek i podgrzać.
Pychotka.
Przepis na grilowanego łososia pewnie przy najbliższej okazji bedzie wypróbowany.
Witam
Proszę napiszcie jak smażycie łososia.Ja nie wiem jak dobrze to zrobic.
Na mojej wigilii będą goscie lubiący łososia i chciałam go przygotować.
Chodzi mi o typowe techniczne sprawy.Jaki tłuszcz na patelni? Gorąca bardzo ma byc patelnia?
Czy panierujecie łososia czy nie? Może komus te pytania wydaja się błahe,ale dla mnie ta ryba to problem.
Prosze o kazdą wskazówkę.Ja łososia smaże na masełku i doprawiam tylko solą i
pieprzem,Nie robię jakos wymyślnie , moja rodzina takiego lubi najbardziej
po usmażeniu slrapiam kilkoma kroplami cytryny
aha smażę krótko !
http://wielkiezarcie.com/recipe90734.html
Robię łososia w piekarniku, filety, nie dzwonka, według tego przepisu Liski z White Plate. Ostatnio pod koniec pieczenia na próbę włączyłam w piekarniku opcję "grill". Zrobiła się chrupiąca, fajna skorupka na wierzchu.
Ja smażę na patelni grilowej. Posmarowanej tylko olejem - dla ochrony powierzchni patelni. Tylko doprawiony solą i pieprzem. Ewentualnie przyprawą do ryb - chyba najbardziej lubię prymatu
Jak łosoś gruby -wtedy zostawiam skórę, jak lekko zrumienię po obu stronach, a potem na małym gazie czekam aż środek dojdzie, od czasu do czasu obracając. Skóra potem ładnie odchodzi - a czasami moi domownicy ją zjadają - jako przysmak.
Na Święta czasami robię łososia panierowanego w mielonych migdałach - wtedy płat musi być w miarę cienki. panieruję tak samo jak kotleta - w jajku i migdałach. Doprawiam solą i pieprzem
ja też przyprawiam tylko solą i pieprzem i smażę. później robię sos ze szczawiu - ten kwaskowaty smak jest rewelacyjny do łososia tzn. naszej rodzince smakuje:)) wypróbuj-polecam!
Ja na wigilię podaję łososia w takiej formie: http://wielkiezarcie.com/recipe45814.html
Na patelni smażę karpia a wtym czasie łosoś dochodzi w piekarniku, zamiast zawija go w folię jak w przepisie, wykładam go na naczynie żaroodporne i przykrywam je pokrywą lub folią aluminiową, a potem razem z naczyniem podaję na stół, a łososia wkładam do marynaty dzień wcześniej więc jedna czynnośc mniej w dniu podania.
http://wielkiezarcie.com/recipe45814.html
http://wielkiezarcie.com/recipe45814.html
aktywowałamDlaczego mi nie wyszło, przecież się udawało? :)
czasem się niedoklika :)
No ale czego - zgłupiałem :)
nie wiem :), ale ja też czasem kliknę, a nie działa. Wtedy robię edytuj i powtarzam, spróbuj :)
Może ogólnie przez to, że WŻ mi kiepsko od wczoraj chodzi.
Ten jest pyszny polecam :)
http://wielkiezarcie.com/recipe90508.html
Ten jest pyszny polecam :) http://wielkiezarcie.com/recipe90508.html
http://wielkiezarcie.com/recipe90508.htmlTen jest pyszny polecam :)
Dziekuję,nie umiałam linka wstawić hihi :)http://wielkiezarcie.com/recipe90508.html http://wielkiezarcie.com/recipe90508.html
Absolutnie nie panieruj łososia, najleszy jest z rusztu, z grilla, smażony na maśle, lub w folii.
Często grilluję , ale można go też upiec w folii http://wielkiezarcie.com/recipe84242.html
Dziękuję wszystkim za dobre rady.
W końcu stanęło na tym, że łososia upiekłam w piekarniku. 10 minut i był pyszny.Doprawiony tylko sola pieprzem i sokiem z cytryny. Do tego zrobiłam sos śmietanowo - bazyliowy. 100 ml smietany 30 % podgrzewamy w rondelku dodajemy pęczek bazyli lub dwa jeśli jest mały. Doprowadzamy do wrzenia. Całość miksujemy. Dodajemy szczypte soli,cukru,patre kropel cytryny ,jeden ząbek czosnku przekrojony na pół. Całosc znowy podgrzewany dodajac 100 ml śmietanki 18 %. Przed podaniem wyciągnąć czosnek i podgrzać.
Pychotka.
Przepis na grilowanego łososia pewnie przy najbliższej okazji bedzie wypróbowany.