Forum

Kuchenne porady

obiad świąteczny

  • Autor: Iza29 Data: 2012-12-19 19:57:21

    Witam ,na obiad w pierwsze święto zaprosiłam rodziców i teraz mam problem co zrobić :( mój tato nie za bardzo lubi eksperymenty woli tradycyjne obiady i tu prośba do was Kochane poradzcie co zrobić, na pewno zrobie zrazy i chciałabym jeszcze jakieś mięsko ale nie zabardzo wiem jakie ,poradzcie :)

  • Autor: Olciaa Data: 2012-12-19 20:06:31

    może pieczone mięso typu karczek lub schab?

  • Autor: denia Data: 2012-12-19 20:13:01

    Polecami mięso najlepiej wołowe ale może byc też pieczone z kluskami śląskimi i surówką z czerwonej kapusty i pomidora (na ostro). Uwielbiam tę potrawę

  • Autor: mggi63 Data: 2012-12-19 21:18:11

    To może jakiś drób zaserwuj,mięsko jest smaczne,miękkie i w zasadzie każdy lubi.

  • Autor: mariateresa Data: 2012-12-19 23:25:47

    Zrobilabym jedno mieso w sosie - drugie " na sucho ". Polskie, tradycyjne i przepyszne - uraczysz Ojczulka i nie tylko. Ziemniaki sa z niedawnego przepisu na WZ pt. " Ziemniaki z rekawa " ( jak poszukam to wstawie link ) z tym ze rekawa akurat nie mialam, wiec surowe doprawione ulozylam wkolo miesa " luzem ". Na foto jest karkowka doprawiona a'la grill. W drugie swieto bedzie u mnie kurczak z podworka tym sposobem.

    Przygotowac mozesz np. rano - ziemniaki we worku z przyprawami i olejem nie sciemnieja . Zrob ziemniaczkow wiecej - bo prawdopodobnie zabraknie - sa tak smaczne.

    Robi sie w piekarniku samo, ( swieze najlepsze ) a Ty z Rodzicami pijesz kawe. Powyzsze porady Kolezanek tez mi sie podobaja. Minimum czasu w kuchni podczas Swiat ! Pozdrawiam.

  • Autor: Monia1805 Data: 2012-12-20 00:55:11

    polecam schab lub piersi kurczaka nadziewane pieczarkami http://wielkiezarcie.com/recipe82362.html

  • Autor: agacik33 Data: 2012-12-20 01:46:52

    za mną chodzi to;)

    http://wielkiezarcie.com/recipe24200.html

  • Autor: iwett Data: 2012-12-20 08:18:46

    Też nie lubię spędzać świąt w garach. Więc w poniedziałek rano przygotuję kaczkę nadziewaną gruszkami i borówką, rolady wołowe nadziewane cielęciną i kurkami i medaliony z polędwicy owijane szynką parmeńską.

    W 1 dzień świąt wstawiam kaczkę do piekarnika, odgrzewam rolady wolowe a plędwiczki hop do piekarnika na parę minut. Kluski grzybowe i surówka z czerwoej kapusty zostają mi z wigilii. Może to się przyda.:))

  • Autor: mariateresa Data: 2012-12-20 10:57:07

    Zainteresowaly mnie kluski grzybowe -  mozesz je okreslic ciut blizej ?

  • Autor: iwett Data: 2012-12-20 15:13:27

    To są kopytka ale robię je troszkę inaczej.Do przetartych ziemniaków (ok.0,5 kg) dodaję jajko, 2 łyżki mąki ziemniaczanej i 2 łyżki kaszy manny,sól. Dopiero na koniec dosypuję mąki pszennej do momentu aż nie będzie się ciasto kleić do rąk. W wersji świątecznej grzybki suszone namoczyć i ugotować drobno posiekać lub zmielić dodać do masy. Gotować jak kopytka w wodzie.

  • Autor: mariateresa Data: 2012-12-20 20:01:25

    Serdecznie dziekuje ! Nie wiem czy jeszcze zmieszcza sie w wigilijnym menu, ale przepis zapisuje - " na potem " bo juz czuje ze sa bardzo dobre. Wesolych Swiat

  • Autor: iwett Data: 2012-12-21 08:50:10

    Dziękuję! Smacznego i również Wesołych Świąt!

  • Autor: renataz36 Data: 2012-12-20 08:58:08

    Ja na pierwszy dzień robię roladki wieprzowe z suszonym grzybkiem, serem żółtym i ogórkiem, a na drugi mam również rodziców i robię roladę wieprzowo-drobiową, jako drugie mięsko na obydwa dni upiekę żeberka w miodzie... surówki też raczej tradycyjne: duszona marchewka, surówka z czerwonej kapusty

  • Autor: ajlati Data: 2012-12-20 11:20:32

    jak robisz te roladki wieprzowe z grzybkami?

  • Autor: renataz36 Data: 2012-12-20 16:33:03

    http://wielkiezarcie.com/recipe22768.html to są te roladki, przepis krysia64

  • Autor: mggi63 Data: 2012-12-20 21:53:38

    Dziękuję

  • Autor: mggi63 Data: 2012-12-20 11:25:58

    No właśnie jak??

  • Autor: Iza29 Data: 2012-12-20 10:05:46

    Dziękuję za wszystkie podpowiedzi ,zdecyduje sie na kaczuszkę :)

  • Autor: gosiaw70 Data: 2012-12-20 11:33:16

    Ja bym zrobiła tradycyjnego schabowego.

Przejdź do pełnej wersji serwisu