Forum

Gawędy o jedzeniu

rękaw do pieczenia

  • Autor: renia294 Data: 2013-01-30 22:35:04

    Kochani co sądzicie na temat foli do pieczenia, czy uzywacie  tego wynalazka.

    Pytam ponieważ ja mam opory pred wkładaniem foli do piekarnika, też sie zastanawiam nad foremkami silikonowymi. Plastik do piekarnika wydaje mi sie że to nie pasuje i wcale sie nie zdziwie jak ktos odkryje że to jest szkodliwe.Czekam na opinie

  • Autor: ireth Data: 2013-01-30 22:45:36

    Czy jest szkodliwe - tego nie wiem. Wiem tyle, że mięsko pieczone w takim rękawie, jest cudownie soczyste i aromatyczne :) Sosik, który się w czasie pieczenia wytwarza nie paruje (fo jest w rękawie). Jeśli upieczesz w silikonowej foremce będzie suchsze.

  • Autor: Mama - Różyczki Data: 2013-01-30 22:56:02

    Ja używam bardzo często:) Nie jest szkodliwy, bo ma atest.

  • Autor: mggi63 Data: 2013-01-31 07:05:59

    Używam od lat i mięsko jest pyszniaste...

  • Autor: renataz36 Data: 2013-01-31 08:05:13

    Ja równiez używam od dawna bo mięsko jest zdrowsze, bardziej soczyste i w ogóle. A co do szkodliwości to myśle, że jakos to przystosowali z-atestowali więc musi być ok.

    Zresztą co w dzisiejszej kuchni jest zdrowe a co mniej? hm

  • Autor: lexi27 Data: 2013-01-31 08:31:50

    Używam od dawna i polecam.

  • Autor: smakosia Data: 2013-01-31 09:03:54

    Też piekę w rękawie i polecam. Jednak nie można się bardzo mocno nastawiać na to, że z tego powodu mięso będzie zawsze wyjątkowo soczyste. Wiadome jest, że w znacznej mierze zależy to od jakości kawałka mięsa.

    A co do szkodliwości... Wiecie co, kiedyś się tak zastanawiałam - czy gaz ( o ile ktoś ma piekarnik gazowy) sam w sobie nie jest czasem szkodliwy? Czy do potraw nie przedostają się jakieś szkodliwe substancje czy czynniki? Przyznaję, że nie znam się na tym więc samo pytanie może się komuś wydawać głupie, ale gdyby tak było, to taki rękaw do pieczenia z pewnością byłby dobrym rozwiązaniem

  • Autor: mggi63 Data: 2013-01-31 09:44:08

    A nad tym się nie zastanawiałam... Ale chyba masz rację ze szkodliwością gazu.No przecież to się wchłania w potrawy jak są odkryte A ja mam gazową kuchenkę...piekę w rękawie,ale czasami coś odkrytego sie zapieka...np.pizze...ciasto...masakra...

  • Autor: smakosia Data: 2013-01-31 09:50:25

    Nie nie, to wcale nie musi być masakra. Wiesz...ja tak sobie "plotę", bo mi to przyszło na myśl, ale wiedzy w tym temacie nie mam żadnej.

  • Autor: mggi63 Data: 2013-01-31 10:25:43

    Wiem,wiem tak Ci przyszło na myśl...i wygląda mi na to,że sensownie pomyslałaś,ale to mi z kolei dało do myślenia...

  • Autor: Kluko Data: 2013-01-31 11:31:45

    Jeśli gaz wydziela jakieś szkodliwe substancje w czasie spalania to nie mamy na to zbyt wielkiego wpływu. Martwicie się nad piekarnikiem... A co powiecie na gotowanie na gazie? W piekarniku się piecze raz na jakiś czas, a na gazie gotuje się przecież częściej... Nie popadajmy w przesadyzm :) Tym bardziej, że na gazie się piecze i gotuje już od wielu lat.... 

  • Autor: mggi63 Data: 2013-01-31 12:21:21

    ale jak gotujesz czy dusisz to gaz tak nie wnika w potrawę inaczej jak sie znajduje w piekarniku i odkryta...ja piekę dużo by było szybko,łatwo i przyjemnie trzeba sobie ułatwiać życie

  • Autor: Mama - Różyczki Data: 2013-01-31 12:47:47

    Ale jak np, gotujesz 3 potrawy na raz, na 3 palnikach, to jednak czuć trochę gazem w kuchni:)

  • Autor: mggi63 Data: 2013-01-31 14:02:51

    Ech...jak gotuję na 3 albo nawet 4 palnikach,to czuję jakbym była szefową kuchni jakiwjś resteuracji......i do tego jeszcze piekarnik na pełnych obrotach...gazu nie czuję,ale zapach potraw jest niesamowity...

  • Autor: matani Data: 2013-01-31 09:17:08

    W rękawie możesz upiec zupełnie bez tłuszczu albo z odrobinką, więc jest zdrowsze, ta folia jest specjalna, nie taka jak woreczki czy reklamówki :) i nic się z nią nie dzieje w piekarniku. To nie jest plastik.

  • Autor: Dorota115 Data: 2013-01-31 10:30:19

    Witam wszystkich;-))

    Ja w rękawie pieczę od dawna,ponieważ mięsko jest bardziej soczyste i nie dodaje tłuszczu,a co do szkodliwości ----to co dziś jest zdrowe? Biorąc pod uwage np.wędline itd itp.

  • Autor: Mama - Różyczki Data: 2013-01-31 12:49:20

    Bardzo dobre też jest pieczone mięso w naczyniu żaroodpornym  z przykryciem,  lub gęsiarce:)

  • Autor: mggi63 Data: 2013-01-31 14:05:39

    Dawno tak nie piekłam...odkąd pojawiły sie rękawy...nie dość,że zdrowo to smacznie i co tu dużo mówić wygodnie

  • Autor: Mama - Różyczki Data: 2013-01-31 14:19:16

    A ja piekę kurczaki w gęsiarce i są bardzo soczyste:) Super się też sprawdza ten przepis, robiłyśmy udka z niego z córką, już niezliczoną ilość razy i za każdym razem smakują wspaniale,szczerze polecam:)

    http://wielkiezarcie.com/recipe20524.html

  • Autor: mggi63 Data: 2013-01-31 14:26:06

    Mam właśnie w ulubionych i zamierzam zrobić bo wydaje sie ok.Ale jak polecasz jeszcze to z pewnoscia smakowity

  • Autor: Kluko Data: 2013-01-31 11:38:53

    Ja szczerze polecam rękaw foliowy do pieczenia (zresztą jak większość na WŻ ;) ). Mięsko jest smaczne i nie trzeba pilnować, polewać i cudować w czasie pieczenia. Folia powinna być przystosowana do kontaktu z żywnością i wysoką temperaturą. Nie rozumiem czemu według Ciebie folia jest bardziej szkodliwa niż silikon? To i to jest przecież tworzywem sztucznym.... Jeśłi tak bardzo się obawiasz szkodliwych substancji, których jeszcze nikt nie odkrył, to zawsze możesz piec w zamkniętym naczyniu żaroodpornym lub garnku rzymskim.

  • Autor: Mama - Różyczki Data: 2013-01-31 12:51:29

    A ja się przyznam że nigdy w życiu nie piekłam nic w formie silikonowej, jakoś nie mam  do takiej  foremki zaufania, wole wyłożyć zwykłą blaszke papierem do pieczenia i upiec.:)

  • Autor: mggi63 Data: 2013-01-31 14:06:38

    No też nie mam przekonania jak na razie...może kiedyś...

  • Autor: domia Data: 2013-01-31 14:18:23

    Też używam w mojej kuchni rękawa foliowego. Najdalej jak wczoraj wlozylam do niego udziec indyczy.. Raz, dwa... Pod koniec rozcięłam górę folii, skórka nabrała rumieńców i chrupkości.

    A nigdy bym nie pomyślala o jej szkodliwosci..

  • Autor: Mankolina Data: 2013-01-31 16:44:30

    Ja też jestem fanką rękawów do pieczenia, szybko, sprawnie, przypieka się mięsko z wierzchu, szczególnie dobrze królik pieczony w rękawie z przyprawami, z kawałkami jabłek, smakuje wyśminicie!

  • Autor: renia294 Data: 2013-02-01 09:24:01

    Czy ja mówiłam że folia jest bardziej szkodliwa niż silikon? po prostu jakos nie moge sie do tych produktów przekonac i juz. zawsze tworzywa sztuczne sie topiły, miękły itp w wyzszej temp. i według mnie to nie jest obojetne. Ja wiem ze dzisiaj wszystko szkodzi i jest z chemią ale może warto sie nie dotruwac, nasze babcie piekły mięsa oblepione ciastem mmmmm pycha.

  • Autor: renia294 Data: 2013-02-01 09:27:45

    I jeszcze jedno kiedys raz jeden użyłam rekawa do pieczenia i rodzinka przy obiedzie powiedziała zebym nigdy tak nie robiła bo niedobre, od tamtej pory pieke mięska po swojemu. Na widok silikonowych foremek mnie trzęsie ja wiem ze wygodnie sie wyjmuje ciastka, mnie to nie pasuje i juz. Pozdrawiam

  • Autor: heiworth Data: 2013-01-31 16:48:41

    Nigdy nie piekę ani nie duszę w rękawie ....wg mnie wystarczy tylko jak to nazwała MR gęsiarka a u nas brytfanna. Używam również do tego celu zamykane naczynie żaroodporne...efekt pieczenia myślę ,że ten sam :)

  • Autor: Beata500 Data: 2013-01-31 17:11:23

    Gęsiarka to chyba jakaś potoczna nazwa, bo w Słowniku języka polskiego go nie ma.

  • Autor: heiworth Data: 2013-01-31 17:21:41

    Być może ,że tak ...:) w każdym bądź razie gęsiarka to u nas brytfanna...sprawdziłam w necie .

  • Autor: Mama - Różyczki Data: 2013-01-31 17:24:05

    Tak potoczna:))) bardzo dużo ludzi wie o co chodzi , jako była nauczycielka, powinnaś znać tą nazwę, a nie szukać w słowniku.

    http://www.garneczki.pl/tagi/gesiarka/

  • Autor: frytka Data: 2013-02-01 11:16:43

    Ja wcześniej kupowałam folię do pieczenia ale z powodu oszczędności przestałam piec w rękawie.Mam naczynie żaroodporne i mogę w nim piec na okrągło.Wydaje mi się że lepiej kupić naczynie,na dłuższą metę wyjdzie taniej i nie zanieczyszczamy środowiska.

Przejdź do pełnej wersji serwisu