Najpierw przyznam się ze "zakochałam" sie w płatkach bo syte i tanie i jeszcze zdrowe do tego. Ale do nabycia sa płatki zwyłe, górskie i błyskawiczne- ktore jadac? błyskawiczne sa ponoć najbardziej przetworzone- ale tez najszybciej sie przyzadza.. w sumie to zadnych nie gotuje- kazde zalewam wrzatkiem i zostawiam na kilkanascie minut.
A wy które jadacie i w jaki je sposób przyrządzcie?
ja jadam taką owsianeczkę: płatki owsiane błyskawiczne, otreby pszenne, kilka płatków kukutydzianych, mielone siemię lniane, kilka rodzynek i suszonej żórawiny. Zalewam wszystko mleczkiem i sniadanko jak ta lala
Najbardziej lubie platki owsiane gorskie. Zgotowuje wode wsypuje platki i gotuje ok. 7 min., gdy zaczna gestniec, dodaje troche mleka, mieszam i stawiam na stol :) Pychotka :)
Robię podobnie z tym, że zaraz po płatkach dodaję również dodatki : rodzynki, migdały, słonecznik, żurawinę i gotuję wszystko razem. Gdy już wypiją wodę dolewam mleka, zagotowuję i podaję. Bardzo lubimy owsiankę ja jem w wersji j/w, Pan dodaje jeszcze orzechy a córka powidło śliwkowe.
Ja obojętnie jakie, zalewam wodą, gotuję, dodaję odrobinę soli, cukru, garść rodzynek, kawałeczek masła, potem dolewam mleka i mam pyszną owsianeczkę, moja taka rozgotowana bo tak lubię:)
Ja przerzuciłam się na otręby owsiane. Rano zalewam mlekiem, podgrzewam w mikrofalówce, odrobinn soli i śniadanie przed wyjściem do pracy gotowe. Zastanawiam się nad różnicą między płatkami a otrębami. Sprawdzałam w składach chemicznych - wychodzi na to samo.
Me too)))Zalewam je wrzatkiem, przykrywam. Jak napecznieją po kilku minutach-solę dodaja łychę oleju lnianego i np-szczypiorek, rzodkiewkę, natkę,itp. Otręby owsiane są zupełnie odmienne od pszennych.Mozna sie nimi najesc))
Płatki owsiane to moje śniadanie chyba od 3 lat. No za wyjątkiem weekendów. Muszę przyznać, że bardzo je lubię. Zwykłe płatki górskie, te w papierowej torebce smakują mi najbardziej a próbowałam już wielu. Wieczorem wsypuję do miseczki, zalewam wrzątkiem żeby tylko je zakryło i zostawiam. Rano dolewam trochę mleka, żeby nie było takie bardzo gęste, podgrzewam chwilkę w mikrofalówce i gotowe.
przepisików jest full na WŻ, nie dubluję. Każdy można zmieniać wedle uznania- ja nie dodaję wcale cukru, tylko ewentualnie gorzką czekoladę lub trochę syropu klonowego- bakalie jakie lubisz i pół na pół otręby o płatki.
noo to pomysłow mam .. nie widziałam, ze takie fajne rzeczy można z płatków wyczarowac.. się uczę cały czas:) dzięki za odpowiedzi. A co do ilośći- na opakownaiu jest napisane, że 5 łyżek jako porcja. Ja daje 2 łyżki max 3 ( z tym że doaje jescze otrębów itp.)
A ja jadam platki na ostro. Robie taki misz-masz. Mieszam rozne rodzaje platkow i gotuje na wodzie do czasu ich napecznienia, co trwa ok. 7-10 minut. Potem dodaje rozne skladniki wedlug uznania, czyli drobno pokrojony boczek lub szynke, 2 jajka i duzo roznych przypraw, takich jak: papryka ostra, pieprz ziolowy, sol morska, koperek, natka pietruszki. Wszystko mieszam do czasu sciecia sie jajek i owsianka gotowa do spozycia. :)
Najpierw przyznam się ze "zakochałam" sie w płatkach bo syte i tanie i jeszcze zdrowe do tego. Ale do nabycia sa płatki zwyłe, górskie i błyskawiczne- ktore jadac? błyskawiczne sa ponoć najbardziej przetworzone- ale tez najszybciej sie przyzadza.. w sumie to zadnych nie gotuje- kazde zalewam wrzatkiem i zostawiam na kilkanascie minut.
A wy które jadacie i w jaki je sposób przyrządzcie?
witam
ja jadam taką owsianeczkę: płatki owsiane błyskawiczne, otreby pszenne, kilka płatków kukutydzianych, mielone siemię lniane, kilka rodzynek i suszonej żórawiny. Zalewam wszystko mleczkiem i sniadanko jak ta lala
Płatki górskie,gotuję na mleku 3 min i zajadam
Najbardziej lubie platki owsiane gorskie. Zgotowuje wode wsypuje platki i gotuje ok. 7 min., gdy zaczna gestniec, dodaje troche mleka, mieszam i stawiam na stol :) Pychotka :)
Robię podobnie z tym, że zaraz po płatkach dodaję również dodatki : rodzynki, migdały, słonecznik, żurawinę i gotuję wszystko razem. Gdy już wypiją wodę dolewam mleka, zagotowuję i podaję. Bardzo lubimy owsiankę ja jem w wersji j/w, Pan dodaje jeszcze orzechy a córka powidło śliwkowe.
Ja obojętnie jakie, zalewam wodą, gotuję, dodaję odrobinę soli, cukru, garść rodzynek, kawałeczek masła, potem dolewam mleka i mam pyszną owsianeczkę, moja taka rozgotowana bo tak lubię:)
Ja przerzuciłam się na otręby owsiane. Rano zalewam mlekiem, podgrzewam w mikrofalówce, odrobinn soli i śniadanie przed wyjściem do pracy gotowe. Zastanawiam się nad różnicą między płatkami a otrębami. Sprawdzałam w składach chemicznych - wychodzi na to samo.
Me too)))Zalewam je wrzatkiem, przykrywam. Jak napecznieją po kilku minutach-solę dodaja łychę oleju lnianego i np-szczypiorek, rzodkiewkę, natkę,itp. Otręby owsiane są zupełnie odmienne od pszennych.Mozna sie nimi najesc))
a ja dodaję tarte jablko z cynamonem, pychota
Płatki owsiane to moje śniadanie chyba od 3 lat. No za wyjątkiem weekendów. Muszę przyznać, że bardzo je lubię. Zwykłe płatki górskie, te w papierowej torebce smakują mi najbardziej a próbowałam już wielu. Wieczorem wsypuję do miseczki, zalewam wrzątkiem żeby tylko je zakryło i zostawiam. Rano dolewam trochę mleka, żeby nie było takie bardzo gęste, podgrzewam chwilkę w mikrofalówce i gotowe.
Robię tak samo+łyżka siemia lnianego+żurawina(ładnie ten zesatw wymiata resztki z naszych jelit).
ja tez dodaje siemie ,zapomnialam napisac:)
Wszyscy w domu uwielbiamy gotowane płatki górskie na mleku, są przepyszne.Dzieciom troszke słodzę, sobie nie, szczerze polecam.
ciasteczka owsiano-otrębowe z dodatkami, pychota!
ciasteczka owsiano-otrębowe z dodatkami, pychota!
abzmi super!! a przepisik to gdzie?;)) (jakie dodtkami., ciastla moga byc.. byle nie za slodkie
przepisików jest full na WŻ, nie dubluję. Każdy można zmieniać wedle uznania- ja nie dodaję wcale cukru, tylko ewentualnie gorzką czekoladę lub trochę syropu klonowego- bakalie jakie lubisz i pół na pół otręby o płatki.
np WKN ma fajny przepis
http://wielkiezarcie.com/recipe57069.html
Taak pycha! I płateczki owsiane mieszam z jogurtem naturalnym Zott i do tego garsć rodzynek...mniammmm
Najepsze według mnie są płatki z lidla - owsianke gotuje na wodzie dolewam mleka i solę czasami gotuję z bananem. Często też piekę ciastka owsiane.
Z Lidla są ok
też znam płatki lidlowe- znalazlam błyskawiczne sa ok.
Zazwyczaj zalane wrzącym mlekiem, bez dodatków. Pyszne śniadanko.
Ja nie dodaję mleka do płatków, bo to nie jest korzystne dla organizmu. Robię je tak, jak napisano w tym wywiadzie:
http://zdrowie.onet.pl/zycie-i-zdrowie/jedzenie-najzdrowsze-z-najzdrowszych,1,4774136,artykul.html
Podepnę się z pytaniem ......jaka jest mniej więcej średnia porcja płatków ?....ile łyżek ?....zawsze się zastanawiam ile mam sypnąć
noo to pomysłow mam .. nie widziałam, ze takie fajne rzeczy można z płatków wyczarowac.. się uczę cały czas:) dzięki za odpowiedzi. A co do ilośći- na opakownaiu jest napisane, że 5 łyżek jako porcja. Ja daje 2 łyżki max 3 ( z tym że doaje jescze otrębów itp.)
A ja jadam platki na ostro. Robie taki misz-masz. Mieszam rozne rodzaje platkow i gotuje na wodzie do czasu ich napecznienia, co trwa ok. 7-10 minut. Potem dodaje rozne skladniki wedlug uznania, czyli drobno pokrojony boczek lub szynke, 2 jajka i duzo roznych przypraw, takich jak: papryka ostra, pieprz ziolowy, sol morska, koperek, natka pietruszki. Wszystko mieszam do czasu sciecia sie jajek i owsianka gotowa do spozycia. :)
Na słodko nie lubie, chyba, że z bananem. Wypróbuje, ja jem tylko dobrze posolone
Polecam. :) Ja ostatnio przeszłam właśnie na słone potrawy i dodaję zmieloną sól morską. Jest znacznie zdrowsza i nawet lepsza w smaku.
Ja ostatnio kupilam takie i gotowalam z mlekiem bo tak najbardziej lubie. Ale płatki sa super.
http://www.bdsklep.pl/melvit-400g-platki-owsiane-pelnoziarniste,id-4184