Forum

Kuchenne porady

Faworki, pomocy

  • Autor: hanah30 Data: 2013-02-06 14:15:12

    Znalazłam przepis mojej nie żyjącej mamy na faworki 1kg mąki 3 jajka 1 łyżka masła 1 łyżeczka proszku  1 łyżka cukru 1 mała śmietana olej do smażenia i na tym koniec co dalej pomóżcie proszę

  • Autor: Marrakesh Data: 2013-02-06 14:24:38

    proponuje dodać 1-2 łyżki spirytusu do ciasta, żeby nie piły tak oleju przy smażeniu

  • Autor: ania205 Data: 2013-02-06 15:33:48

    ja daję tylko żółtka..białka odkladam..)

  • Autor: Wkn Data: 2013-02-06 15:47:04

    Ale te "mamowe" są proszkowe, stąd całe jajka - takie oszczędnościowe, niegdyś też popularne faworki. Ja się tylko zastanawiam, czy mama miała przepis na dodawanie całych jajek, czy na rozdzielanie ich i dodawanie osobno ubitej piany z białek...

  • Autor: Wkn Data: 2013-02-06 15:55:53

    No dobra, drogą szperania po starych przepisach śmiem podejrzewać, że dalej powinno być tak:

    Mąkę przesiać z proszkiem, dodać masło, posiekać na piasek, dodać pozostałe składniki i wyrobić ciasto jak na pierogi. Mocno wybijać wałkiem aż utworzy się dużo pęcherzyków powietrza. Przykryć i pozwolić mu odpocząć przez 1-2 godzny (lub ten etap ewentualnie pominąć).

    Rozwałkować na lekko posypanej mąką stolnicy. A dalej to już wiesz.

    Do ciasta można dodać łyżkę spirytusu, żeby tak nie chłonęło tłuszczu podczas smażenia.

  • Autor: Mama - Różyczki Data: 2013-02-06 16:01:07

    Ja wolę faworki bez proszku do pieczenia, są dużo smaczniejsze i nie pieką w język:)

  • Autor: Wkn Data: 2013-02-06 16:02:19

    Te z proszkiem też nie pieką, jeśli proszku doda się rozsądną ilość. Te bezproszkowe i bezbiałkowe mają jeszcze jedną dużą przewagę - dłużej zachowują świeżość! Dużo dłużej!

  • Autor: marzena89gb Data: 2013-02-06 16:42:34

    ja ostatnio robiłam te od Wkn i bardzo nam smakowały http://wielkiezarcie.com/recipe180.html

  • Autor: elo Data: 2013-02-06 18:42:53

    A ja robie takie: 6 żółtek i tyle samo piwa, i wgnieść tyle mąki ile przyjmie. Super kruchutkie, pyszne, polecam.

  • Autor: promyczek71 Data: 2013-02-06 19:20:58

    zainteresował mnie przepis Wkn Faworki tysiąca bąbelków: mam pytanie - Czy można to ciasto na faworki przygotować dziś wieczorem by jutro z rana je upiec ? Przygotowne ciasto przechowywałabym by w lodówce. Czy tak można , czy ktoś tak wypróbował ?

  • Autor: Wkn Data: 2013-02-06 21:24:24

    Można :) zajrzyj pod mój przepis - już odpisałam :)

  • Autor: promyczek71 Data: 2013-02-06 21:32:26

    Można :) zajrzyj pod mój przepis - już odpisałam :)

    dziękuję za udzielenie odpowiedzi :) za całe wykonanie ( przygotowanie ciasta i smażenie ) zabieram się jednak jutro ...

  • Autor: hanah30 Data: 2013-02-06 20:22:30

    Jak zawsze Kochani jesteście niezastąpieni bardzo i to bardzo Wam serdecznie  dziekuję za rady co z tego wyjdzie napiszę jutro wieczorem

  • Autor: hanah30 Data: 2013-02-08 13:18:21

    Faworki upierczone wyszło ich sporo a mała śmietana to 250gr wg przepisu mojej mamy jeszcze serdecznie dziękuję Wkn za pomoc.

  • Autor: Wkn Data: 2013-02-08 16:57:13

    Jeśli tylko będę pod ręką i przez przypadek będę umiała odpowiedzieć, polecam się na przyszłość :D

  • Autor: mariateresa Data: 2013-02-06 20:35:27

    Przepisy troche sie roznia, a faworki wszystkie smaczne. Nie lubie tylko takich ktore kalecza jezyk i podniebienie. A oto moje - bez cukru i bialek - mala porcja

    300 gram maki ( ok 1,5 szklanki ) 3 - 4 zoltka

    3 - 4 lyzki gestej smietany plaska lyzeczka proszku, lyzka octu.

    Urobiona kulke ciasta uderzacm z calej sily o blat stolu 20 razy. Dlaczego 20 x - nie wiem. Tak zapamietalam a rodzinnego domu. Nie schladzam ciasta w lodowce. B. cieniutko walkuje - i kroje paski nozem do pizzy. Wychodzi czubaty talerz delikatnych i mocno nadmuchanych - jak widac na foto ( tu jeszcze gorace - przed posypaniem pudrem ) troche krzywe.... ale dobre. Pozdrawiam !

  • Autor: iza21 Data: 2013-02-21 19:27:57

    Bardzo fajny przepis! Zrobiłam  faworki z tego przepisu i były fantastyczne! Dzięki :)

Przejdź do pełnej wersji serwisu