Forum

Kuchenne porady

Zaskakujące przepisy regionalne, które przywieźliście z wakacji

  • Autor: MAGDAITYLE Data: 2013-03-06 15:57:47

    Macie takie przepisy, które przywieźliście z wakacji - z Polski i zagranicy?

    Które was zaskoczyły smakiem, sposobem wykonania, prostotą?

    Ja mam parę takich przepisów, których nie nauczyłam się od autochtonów, ale wyszukałam w internecie po przyjeździe. Mam też takie, których nauczyłam się w podróży.

    Jakie perełki zagościły już na dobre na waszym stole?

    Ciekawa jestem, bo lubię eksperymentować i robić coś nowego...

    Podróże kształcą... również kucharzy :)

  • Autor: megi65 Data: 2013-03-06 18:56:33

    Madziu ! Ja to muszę koniecznie odkopać a w zasadzie  w proprocjach podać straochłopską zupę pietruszkową zabielaną słodką śmietanką i do tego takie grube placuszki z twarogiem kruszonym w roli głownej .... Smak obłędnie dobry , swojskie domowe jadło ....

    Danko regionalne na pograniczu Kujaw i Wielkopolski .. Moze bahus opracuje proporcje jeśli cuś takowe jadł. W dzieciństwie to było cotygodniowe danie z wiejską śmietanką i tawrogiem domowej roboty .. Ech fast foody ... chowajcie sie do psiej budy  .. )))

  • Autor: gabigold Data: 2013-03-06 21:40:10

    Ja w gorach zajadam się pyszną żebroczką, co w innych regionach znane jest jako babka ziemniaczana.Robie sie z tartych ziemniaków jak na placki, dodaje mięsko z wedzonki, i inne , cebulke, przyprawia pieprzem, sola , piecze na blasze w piekarniku, zjada z kwaśnym lekiem, przepysiaste jak dla mnie:)

  • Autor: mggi63 Data: 2013-03-06 22:07:36

    Mniammmm....

  • Autor: Czeslaw Data: 2013-03-07 01:00:56

    We Wdzydzach (Kaszuby) w knajpie można dostać danie o nazwie "Ruchałki".

  • Autor: majolika Data: 2013-03-07 06:08:48

  • Autor: majolika Data: 2013-03-07 06:17:55

    W Krakowie na Kaziemierzu próbowałam gęsiego pipka.Też niezły)A moim odkryciem kaszubskim jest TA zupa i warmzińskie dzyndzałki z hreczką i skrzeczkami)

  • Autor: reni@ Data: 2013-03-07 19:11:35

    taka zupa ze sledzia jest bardzo u nas popularna tj. dawne kaliskie ale nie na wigilie

  • Autor: majolika Data: 2013-03-07 20:53:32

    Putałam u Kaszebów,  tak mówili,ze na Wigilię iw upały

  • Autor: reni@ Data: 2013-03-07 22:56:13

    u nas rowniez gzika z pyrami , pycha

  • Autor: reni@ Data: 2013-03-07 22:58:13

    a zelazne kluski,
    znacie:-)

  • Autor: majolika Data: 2013-03-08 10:22:41

    Ba!! Pyry z gzikiem, czy żelane kluski, ojejejeje, ślinotoku dostałam.A dziś mam grypę i leże jak placek.a tak by zjadła taka pyrke z gzikiem(((

  • Autor: matani Data: 2013-03-07 11:09:41

    czyli racuchy drożdżowe smażone, pycha, pod warunkiem, że nie "napite" tłuszczu (z WŻ polecam przepis żony zofii)

  • Autor: MAGDAITYLE Data: 2013-03-07 12:57:21

    Ja w Rosji odkryłam Bliny gryczane - mam w swoich przeisach i pirożki - pychota!!! Ale polskie pierogi różnego rodzaju to też niebo w gębie.

  • Autor: majolika Data: 2013-03-07 17:49:54

    To Rosja jest "matuszką" bilnów"-zwł gryczanych.Popatrz na "Bliny Davidoff"

  • Autor: Jola666 Data: 2013-03-07 16:37:13

    Ok nazwa nazwa ale co to te ruchałki ? :P Placki , mięsko czy co ?

  • Autor: jolka60 Data: 2013-03-07 17:27:02

    No właśnie,też jestem ciekawa.Możnaby to nawet skojarzyć z czymś,co próbuje uciec z talerza (czyli się jeszcze "rucha")

  • Autor: matani Data: 2013-03-07 18:41:29

    Ruchanki czyli racuchy drożdżowe smażone na oleju/smalcu posypywane cukrem pudrem. Pyszności.

  • Autor: jolka60 Data: 2013-03-08 10:30:46

    O,to nawet nie wiedziałam,że umiem je robić. Faktycznie pyszne.

  • Autor: MAGDAITYLE Data: 2013-03-07 08:15:33

    Mmmmm fajne przepisy :) Uwielbiam proste chłopskie jadło!

    A z podróży zagranicznych? Macie coś?

  • Autor: taara Data: 2013-03-07 08:46:47

    Z Hiszpanii paella :) Robię bardzo często w wersji mixta :)

  • Autor: MAGDAITYLE Data: 2013-03-07 09:00:59

    Daj przepis, bo ich jest całe mnóstwo!

  • Autor: taara Data: 2013-03-07 12:25:27

    No faktycznie przepisów w dziale Kuchnia Hiszpańska jest sporo, ale wykonanie dość podobne. Ja może tylko podam składniki, które moim zdaniem komponują się najlepiej:

    25 dkg schabu (lub kurczaka, ale z wieprzowiną lepsza moim zdaniem)

    opakowanie owoców morza

    1 papryka

    3-4 pomidory

    1 cebula, ząbek czosnku

    mała puszka groszku (dodaję na koniec)

    torebka ryżu parabolicznego

    oliwa

    bulion do dolewania (koniecznie domowy, żadne kostki; jak nie ma to już lepsza woda i więcej przypraw)

    sól, pieprz, szafran

    cytryna lub limonka do skropienia

  • Autor: Mama AZK Data: 2013-03-07 12:48:44

    Ja mam zupę tajską pt. noodle soup. W oryginale wygląda to tak, że jest ugotowany bulion z trochę bardziej ostrymi przyprawami niż nasz rosół. Następnie pani Tajka bierze suchy makaron sojowy, wkłada go na sitko i to sitko kilka razy zanurza w bulionie. Następnie nakłada makaron do miseczek, dokłada do tego ugotowane mięso z kurczaka oraz surową, pokrojoną kapustę pekińską i to wszystko zalewa owym bulionem. Bardzo mi to smakowało (jak poprosiłam kiedyś o duże kluski to dostałam wstążki sojowe o szerokości 4cm...;-)), więc przerobiłam swój rosół na tajski bulion w taki sposób, że dodałam do niego przyprawy z imbirem firmy Tao Tao ;-)

    Jadłam też coś co wyglądało jak pierożki (3szt.) i było nadziane na patyk od szaszłyka. Nie wiedząc co jest w środku (nie mogłyśmy znaleźć wspólnego języka z panią sprzedawczynią ;-)), ugryzłam tego pierożka i nagle poczułam, że... mam w ustach coś w rodzaju gałki ocznej.. Urosło mi to wszystko w gardle, ale po dokładnym zbadaniu zawartości pierożka, z ulgą stwierdziłam, że jest to jajko przepiórki ugotowane na twardo ;-)

  • Autor: MAGDAITYLE Data: 2013-03-07 13:12:48

    Czasem coś obrzydliwego nieźle smakuje np. zupa z nerek - Soljanka... Trzeba ją umieć zrobić, bo inaczej śmierdzi moczem. Ale dobrze zrobiona jest pyszna. Kolega mi mówił, że jadł sałatkę z mrówkami w Tajlandii i był zachwycony! Dla kogoś z zewnątrz obrzydliwe są nasze flaczki, które też trzeba umiec zrobić :)

  • Autor: malka200 Data: 2013-03-07 16:18:24

    najczęściej z wakacji przywożę przepisy na drinki:)

    najlepszy smak wakacji- retsina ze spritem :)

  • Autor: Jola666 Data: 2013-03-07 16:39:31

    A przepisik to gdzie ? ;P

  • Autor: malka200 Data: 2013-03-07 17:30:39

    zmieszać pół na pół- schłodzone pychota

  • Autor: taara Data: 2013-03-07 16:37:23

    Półtora tygodnia temu wróciłam z podróży po Meksyku, gdzie w Oaxaca trafiliśmy na miejscowy przysmak w postaci grilowanych świerszczy. Mój mąż bez oporów zjadł te, co widać na zdjęciu. Ja odgryzłam tylko nóżkę... brrrr....

    A tak się je sprzedaje:

    PS. Znowu odpowiedzi podpinają się nie tam gdzie się pisze :(

  • Autor: Jola666 Data: 2013-03-07 16:43:02

    Ja bym odgryzła tylko łódko z tej nóżki ale uczą nas ,że  :dobre co niepozne i jeszcze wiele zobaczymy i posmakujemy  :P

    Więc nie wiem :)

  • Autor: Mama AZK Data: 2013-03-08 11:41:09

    Ostatnio robale są coraz bardziej popularne ;-) Czytałam niedawno ciekawy artykuł o pewnym polskim biologu, który wpadł na pomysł biznesu pt. hodowla przeróżnych wielonogich stworzeń... Część z nich zjadają domowi ulubieńcy (np. duże jaszczurki), a część z nich wędruje do restauracji. Podobno pyszne, ja jednak jakoś nie mogę sobie wyobrazić konsumpcji takich "rarytasów"..

  • Autor: megi65 Data: 2013-03-07 17:47:46

    A mam ci ja .. zagraniczny przepisik  , cud miód : sałatka ziemniaczana z raszponką i olejem lnianym  , zamiennie z braku raszponki ogórek zielony ... Oj jakie to dobre  ! ... Też czeka na wklepanie i sesję foto . ))

  • Autor: Nara Data: 2013-03-09 08:26:28

    "u nas" czyli w Chinach pod Szanghajem zajadamy się żabą - smaży się toto w woku, w oleju z przyprawami (chilli i pieprz syczuański) i do tego warzywa - ziemniaczki w talarki, seler naciowy, plastry świeżego imbiru i cebulka. Zdrowe może to nie jest, ale co za smak.....

Przejdź do pełnej wersji serwisu