Każdy ma swój sprawdzony i ulubiony.Ja mam taki do którego w ogóle nie dodaję jajek.Aż 7 zółtek?! Zdecydowanie nie dla mnie taki przepis... Dodaję wrzątek i odrobinę zimnej wody.Dla mnie super A Ty jak robisz?
ja kiedyś usłyszałam od pani z Sopotu ,która robiła pierogi do knajp ,ze do ciasta pierogowego nie dodaje sie żadnych jajek,ani tłuszczu do wody,nic,gdyż będą twarde.do miski wsypuje mąkę-najlepiej zwykłą,nie tortową,i zalewa wrzącą wodą,zamiesza widelcem i pozostawia do przestygnęcia,potem wyrabia i juz.ja równiez takie zrobiłam i moge polecić,sa bardzo dobre.
Tak, ten sposób znam jeszcze z czasów, kiedy Wieczór Wybrzeża drukował porady Ojca Grande . Zawsze tak robiłam, aż odkryłam przepis Kluko http://wielkiezarcie.com/recipe63160.html i teraz robię to ciasto, jest chyba elastyczniejsze.
To tzw ciasto pierogowe zaparzane.Chyba najlepsze.Tylko trza uważac,żeby sobie rąk wrzątkiem nie poparzyć.Tłuszcz sie dodaje dla elastyczności większej.
Ja od jakiegoś czasu robię ciasto na pierogi z 50 dag mąki , 1 jajka i 25 dag zimnej wody (nawet często prosto z kranu). Nie ma dla mnie lepszego przepisu.
0,50 kg mąki zaparzam 1 szklanką wrzątku, po przestudzeniu dodaję mieszankę - 1 szklanka ciepłej wody + masło + żóltka i zagniatam ciasto. Czasami muszę dodać jeszcze wody, jak mąka jest bardzo sucha. Teraz po przeczytaniu tylu przepisów, spróbuję jeszcze dodać śmietanę, zmniejszając ilość wody.
probowalam roznych przepisow,jadnak moja rodzink najbardziej lubi pierogi gdy robie z przepisu cioci Wisi,ktory dostalam od nie.Oto przepis sprobujcie:
1 cale jajko
2 szklanki maki
1/2 szklanki smietany
1/2 szklanki mleka
Z w/w zagniesc ciasto zawinac w pergamin i dac do lodowki na conajmniej godzine.ja robie wieczorem a rano lepie pierogi.Jezeli ciasto jest za rzdkie podsypac maka.Wszystko zalezy jak sucha jest maka..
Jezeli mam nadmiar ciasta to go zamrazam.Wychodzi ok 60 pierogow.Ja walkuje bardzo cienko z duza iloscia farszu.
ja daje make i bardzo goraca wode, wyrabiam i takie wyrobione przykrywam miska i zaostawiam tak na 15 minut. Tak zrobione ciasto jest mieciutkie i doskonale sie walkuje.
Składniki na ciasto zalać wrzątkiem i wymieszać drewnianą łyżką. W momencie gdy ciasto trochę przestygnie, wyrobić ręką, aż będzie elastyczne. Ciasto to nie klei się do stołu, nie trzeba więc podsypywać mąką.
Miękkie lecz nierozlatujące się pierogi.... Jak je robicie? Moja mama dodaje 7 żóltek na 1 kg mąki, ale ja uważam, ze to przesada. Gorącej, czy zimnej wody dodajecie? Masła? Oleju? Śmietany? Który przepis to ten idealny?
ja też uważam , że to przesada.ja dodaję zawsze 1 jajko na okolo 1kg mąki ale według mnie sekret tkwi w wodzie dodawanej do ciasta-powinna być bardzo ciepła,no i ja dodaję trochę oleju slonecznikoweg żeby ciasto bylo elastyczne
Od zawsze miałam problem z dobrym ciastem na pierogi. Ostatnio koleżanka z pracy podała mi przepis w którym w gorącej wodzie rozmąca sie jajko a później dodaje sie do tego makę. Nie pamiętam dokładnie proporcji ponieważ ja zwsze robię z mniejszej porcji ale pierogi wychodza mi od tamtego czasu super.
Miękkie lecz nierozlatujące się pierogi....
Jak je robicie? Moja mama dodaje 7 żóltek na 1 kg mąki, ale ja uważam, ze to przesada.
Gorącej, czy zimnej wody dodajecie? Masła? Oleju? Śmietany?
Który przepis to ten idealny?
Każdy ma swój sprawdzony i ulubiony.Ja mam taki do którego w ogóle nie dodaję jajek.Aż 7 zółtek?! Zdecydowanie nie dla mnie taki przepis... Dodaję wrzątek i odrobinę zimnej wody.Dla mnie super A Ty jak robisz?
Ja daję mąkę, ciepłą wodę 2 żółtka, masło. U Gesslerowej czytałam, daje 1 jajo + żółtko i olej. Daje wrzątek i odrobinę mąki ziemniaczanej.
Ja daję tylko mąkę i letnią wodę.
ja też, tylko letnią wodę mieszam z jajkiem
ja kiedyś usłyszałam od pani z Sopotu ,która robiła pierogi do knajp ,ze do ciasta pierogowego nie dodaje sie żadnych jajek,ani tłuszczu do wody,nic,gdyż będą twarde.do miski wsypuje mąkę-najlepiej zwykłą,nie tortową,i zalewa wrzącą wodą,zamiesza widelcem i pozostawia do przestygnęcia,potem wyrabia i juz.ja równiez takie zrobiłam i moge polecić,sa bardzo dobre.
Też tak robię...pod przykryciem około 20 minut i wyrabiam...są mięciutkie...pycha....
Białko daje twardość, żółtko nie. Tłuszcz nadaje elastyczności ciastu.
Tak, ten sposób znam jeszcze z czasów, kiedy Wieczór Wybrzeża drukował porady Ojca Grande . Zawsze tak robiłam, aż odkryłam przepis Kluko http://wielkiezarcie.com/recipe63160.html i teraz robię to ciasto, jest chyba elastyczniejsze.
To tzw ciasto pierogowe zaparzane.Chyba najlepsze.Tylko trza uważac,żeby sobie rąk wrzątkiem nie poparzyć.Tłuszcz sie dodaje dla elastyczności większej.
na 0,5kg mąki daję ok. 1 szklankę wody ( zalezy od mąki) zaraz po zagotowaniu, mieszam widelcem pozostawiam chwilę i wyrabiam.
Na WŻ jest przepis Mięciutkie ciasto na pierogi naszej Halinki- Ciastojest wspaniałe i świetnie się wałkuje
http://wielkiezarcie.com/recipe44836.html
Najlepszy przepis,a troszkę ich wypróbowałam.POLECAM!
http://wielkiezarcie.com/recipe44836.html aktywny
Popieram,to jest najlepsze ciasto na pierogi,będę tylko z niego korzystała,a wypróbowałam wcześniej niejedno...
Ja robię z krupczatki, tez dodaję wrzącej wody i ciut oleju:)
Dopisano 13-03-18 14:00:13:
i masełko tez dodajęMaka,goraca woda,zoltko,maslo albo olej,sol..moim zdaniem zoltko i tluszcz daja lepszy smak
Polecam ten przepis na ciasto pierogowe http://wielkiezarcie.com/recipe70229.html
Mam to samo ...
I ja również
Ja też robię z tego przepisu :)
Ja korzystam z tego przepisu:
http://wielkiezarcie.com/recipe44836.html
Zawsze po zrobieniu ciasta odstawiam je na jakieś pół godziny, przykrywam ściereczką, by nie wyschło, a dopiero potem wałkuję i lepię.
Mąka , woda, 1 jajko
Od dluzszego czasu robie ciasto wg tego przepisu http://wielkiezarcie.com/recipe27473.html
bardzo polecam :)
Ja od jakiegoś czasu robię ciasto na pierogi z 50 dag mąki , 1 jajka i 25 dag zimnej wody (nawet często prosto z kranu). Nie ma dla mnie lepszego przepisu.
http://wielkiezarcie.com/recipe70229.html
Z mieszanki przepisów powstał mój własny:
1 kg mąki
4 żóltka
1/2 l wody
15 dag masła
0,50 kg mąki zaparzam 1 szklanką wrzątku, po przestudzeniu dodaję mieszankę - 1 szklanka ciepłej wody + masło + żóltka i zagniatam ciasto. Czasami muszę dodać jeszcze wody, jak mąka jest bardzo sucha. Teraz po przeczytaniu tylu przepisów, spróbuję jeszcze dodać śmietanę, zmniejszając ilość wody.
probowalam roznych przepisow,jadnak moja rodzink najbardziej lubi pierogi gdy robie z przepisu cioci Wisi,ktory dostalam od nie.Oto przepis sprobujcie:
1 cale jajko
2 szklanki maki
1/2 szklanki smietany
1/2 szklanki mleka
Z w/w zagniesc ciasto zawinac w pergamin i dac do lodowki na conajmniej godzine.ja robie wieczorem a rano lepie pierogi.Jezeli ciasto jest za rzdkie podsypac maka.Wszystko zalezy jak sucha jest maka..
Jezeli mam nadmiar ciasta to go zamrazam.Wychodzi ok 60 pierogow.Ja walkuje bardzo cienko z duza iloscia farszu.
ja daje make i bardzo goraca wode, wyrabiam i takie wyrobione przykrywam miska i zaostawiam tak na 15 minut. Tak zrobione ciasto jest mieciutkie i doskonale sie walkuje.
Składniki na ciasto:
3 szklanki mąki
1 stołowa łyżka masła
1/2 stołowej łyżki soli
1 szklanka wrzącej wody
Składniki na ciasto zalać wrzątkiem i wymieszać drewnianą łyżką. W momencie gdy ciasto trochę przestygnie, wyrobić ręką, aż będzie elastyczne. Ciasto to nie klei się do stołu, nie trzeba więc podsypywać mąką.
robię identycznie, sól sypię na oko
..a nie szczypie .. ?
..a nie szczypie .. ?
Moja mama zawsze powtarzała: "na oko chłop w szpitalu umarł"
Moja Babcia twierdziła, że ponoć go odratowali
Widziałam gdzieś na WŻ przepis na ciasto pierogowe z mąką krupczatką.Chciałabym je wypróbować ale przepisu nie mogę znależć.
Może to http://wielkiezarcie.com/recipe61197.html
Może to http://wielkiezarcie.com/recipe61197.html
Dziękuję Ci Beatko to właśnie ten przepis.Miękkie lecz nierozlatujące się pierogi.... Jak je robicie? Moja mama
dodaje 7 żóltek na 1 kg mąki, ale ja uważam, ze to
przesada. Gorącej, czy zimnej wody dodajecie? Masła? Oleju?
Śmietany? Który przepis to ten idealny?
ja też uważam , że to przesada.ja dodaję zawsze 1 jajko na okolo 1kg mąki ale według mnie sekret tkwi w wodzie dodawanej do ciasta-powinna być bardzo ciepła,no i ja dodaję trochę oleju slonecznikoweg żeby ciasto bylo elastyczne
Zawsze miała problem z ciastem na pierogi, a bardzo je z mężm lubimy :)
Ostatnio kupiłam mąkę z Lubelli "do pierogów" i pierogi wyszły rewelecyjne.
2 szkl mąki około 3/4 szkl wody ciepłej i szczypta soli. Z tego wyszło mi 38szt pierogów.
Ogólnie mąki tej firmy - rewelacja!
A jakiego przepisu używacie na pierogi pieczone w piekarniku?
http://wielkiezarcie.com/recipe96896.html ten polecam
Od zawsze miałam problem z dobrym ciastem na pierogi. Ostatnio koleżanka z pracy podała mi przepis w którym w gorącej wodzie rozmąca sie jajko a później dodaje sie do tego makę. Nie pamiętam dokładnie proporcji ponieważ ja zwsze robię z mniejszej porcji ale pierogi wychodza mi od tamtego czasu super.