Forum

Kuchenne porady

Idealne ciasto na pierogi

  • Autor: MAGDAITYLE Data: 2013-03-18 13:11:31

    Miękkie lecz nierozlatujące się pierogi....

    Jak je robicie? Moja mama dodaje 7 żóltek na 1 kg mąki, ale ja uważam, ze to przesada.

    Gorącej, czy zimnej wody dodajecie? Masła? Oleju? Śmietany?

    Który przepis to ten idealny?

  • Autor: mggi63 Data: 2013-03-18 13:21:53

    Każdy ma swój sprawdzony i ulubiony.Ja mam taki do którego w ogóle nie dodaję jajek.Aż 7 zółtek?! Zdecydowanie nie dla mnie taki przepis... Dodaję wrzątek i odrobinę zimnej wody.Dla mnie super A Ty jak robisz?

  • Autor: MAGDAITYLE Data: 2013-03-18 13:29:36

    Ja daję mąkę, ciepłą wodę 2 żółtka, masło. U Gesslerowej czytałam, daje 1 jajo + żółtko i olej. Daje wrzątek i odrobinę mąki ziemniaczanej.

  • Autor: Beata500 Data: 2013-03-18 13:25:19

    Ja daję tylko mąkę i letnią wodę.

  • Autor: Monia1805 Data: 2013-03-18 14:54:36

    ja też, tylko letnią wodę mieszam z jajkiem

  • Autor: anulkaD Data: 2013-03-18 13:25:59

    ja kiedyś usłyszałam od pani z Sopotu ,która robiła pierogi do knajp ,ze do ciasta pierogowego nie dodaje sie żadnych jajek,ani tłuszczu do wody,nic,gdyż będą twarde.do miski wsypuje mąkę-najlepiej zwykłą,nie tortową,i zalewa wrzącą wodą,zamiesza widelcem i pozostawia do przestygnęcia,potem wyrabia i juz.ja równiez takie zrobiłam i moge polecić,sa bardzo dobre.

  • Autor: mggi63 Data: 2013-03-18 13:28:57

    Też tak robię...pod przykryciem około 20 minut i wyrabiam...są mięciutkie...pycha....

  • Autor: MAGDAITYLE Data: 2013-03-18 13:29:05

    Białko daje twardość, żółtko nie. Tłuszcz nadaje elastyczności ciastu.

  • Autor: matani Data: 2013-03-18 17:20:39

    Tak, ten sposób znam jeszcze z czasów, kiedy Wieczór Wybrzeża drukował porady Ojca Grande . Zawsze tak robiłam, aż odkryłam przepis Kluko http://wielkiezarcie.com/recipe63160.html i teraz robię to ciasto, jest chyba elastyczniejsze.

  • Autor: majolika Data: 2013-03-20 13:32:20

    To tzw ciasto pierogowe zaparzane.Chyba najlepsze.Tylko trza uważac,żeby sobie rąk wrzątkiem nie poparzyć.Tłuszcz sie dodaje dla elastyczności większej.

  • Autor: Weron!ka Data: 2013-03-18 13:28:40

    na 0,5kg mąki daję ok. 1 szklankę wody ( zalezy od mąki) zaraz po zagotowaniu, mieszam widelcem pozostawiam chwilę i wyrabiam.

  • Autor: alicja_bt Data: 2013-03-18 13:33:06

    Na WŻ jest przepis Mięciutkie ciasto na pierogi naszej Halinki- Ciastojest wspaniałe i świetnie się wałkuje

  • Autor: gruba Data: 2013-03-18 13:59:08

    http://wielkiezarcie.com/recipe44836.html

    Najlepszy przepis,a troszkę ich wypróbowałam.POLECAM!

  • Autor: Bahati Data: 2013-03-18 14:01:03

    http://wielkiezarcie.com/recipe44836.html aktywny

  • Autor: gosiaw70 Data: 2013-03-18 15:30:56

    Popieram,to jest najlepsze ciasto na pierogi,będę tylko z niego korzystała,a wypróbowałam wcześniej niejedno...

  • Autor: gabigold Data: 2013-03-18 13:48:27

     Ja robię z krupczatki, tez dodaję wrzącej wody i ciut oleju:)

    Dopisano 13-03-18 14:00:13:

    i masełko tez dodaję 

  • Autor: myszamycha Data: 2013-03-18 13:57:28

    Maka,goraca woda,zoltko,maslo albo olej,sol..moim zdaniem zoltko i tluszcz daja lepszy smak

  • Autor: bogdzia Data: 2013-03-18 14:14:58

    Polecam ten przepis na ciasto pierogowe http://wielkiezarcie.com/recipe70229.html

  • Autor: megi65 Data: 2013-03-18 14:25:57

    Mam to samo ...

  • Autor: anrubi Data: 2013-03-18 14:56:27

    I ja również

  • Autor: malina_a Data: 2013-03-18 17:40:56

    Ja też robię z tego przepisu :)

  • Autor: anusia_m Data: 2013-03-18 15:34:56

    Ja korzystam z tego przepisu:

    http://wielkiezarcie.com/recipe44836.html

    Zawsze po zrobieniu ciasta odstawiam je na jakieś pół godziny, przykrywam ściereczką, by nie wyschło, a dopiero potem wałkuję i lepię.

  • Autor: marzena89gb Data: 2013-03-18 15:36:34

    Mąka , woda, 1 jajko

  • Autor: gosiekb Data: 2013-03-18 15:53:16

    Od dluzszego czasu robie ciasto wg tego przepisu http://wielkiezarcie.com/recipe27473.html

    bardzo polecam :)

  • Autor: beamar75 Data: 2013-03-18 16:23:00

     Ja od jakiegoś czasu robię ciasto  na pierogi z 50 dag mąki  , 1 jajka i 25 dag zimnej wody (nawet często prosto z kranu). Nie ma dla mnie lepszego przepisu.

  • Autor: szafran35 Data: 2013-03-18 16:58:35

    http://wielkiezarcie.com/recipe70229.html

  • Autor: Rzymianka Data: 2013-03-18 19:18:23

    Z mieszanki przepisów powstał mój własny:

    1 kg mąki

    4 żóltka

    1/2 l wody

    15 dag masła

    0,50 kg mąki zaparzam 1 szklanką wrzątku, po przestudzeniu dodaję mieszankę - 1 szklanka ciepłej wody + masło + żóltka i zagniatam ciasto. Czasami muszę dodać jeszcze wody, jak mąka jest bardzo sucha. Teraz po przeczytaniu tylu przepisów, spróbuję jeszcze dodać śmietanę, zmniejszając ilość wody.

  • Autor: mary50 Data: 2013-03-18 19:52:32

    probowalam roznych przepisow,jadnak moja rodzink najbardziej lubi pierogi gdy robie z przepisu cioci Wisi,ktory dostalam od nie.Oto przepis sprobujcie:

    1 cale jajko

    2 szklanki maki

    1/2 szklanki smietany

    1/2 szklanki mleka

     

    Z w/w zagniesc ciasto zawinac w pergamin i dac do lodowki na conajmniej godzine.ja robie wieczorem a rano lepie pierogi.Jezeli ciasto jest za rzdkie podsypac maka.Wszystko zalezy jak sucha jest maka..

    Jezeli mam nadmiar ciasta to go zamrazam.Wychodzi ok 60 pierogow.Ja walkuje bardzo cienko z duza iloscia farszu.

  • Autor: kasia146 Data: 2013-03-18 20:15:07

    ja daje make i bardzo goraca wode, wyrabiam i takie wyrobione przykrywam miska i zaostawiam tak na 15 minut. Tak zrobione ciasto jest mieciutkie i doskonale sie walkuje.

  • Autor: as Data: 2013-03-18 22:04:57

    Składniki na ciasto:

    3 szklanki mąki

    1 stołowa łyżka masła

    1/2 stołowej łyżki soli

    1 szklanka wrzącej wody

    Składniki na ciasto zalać wrzątkiem i wymieszać drewnianą łyżką. W momencie gdy ciasto trochę przestygnie, wyrobić ręką, aż będzie elastyczne. Ciasto to nie klei się do stołu, nie trzeba więc podsypywać mąką. 

  • Autor: Zuzanna248 Data: 2013-03-19 03:47:57

    robię identycznie, sól sypię na oko

  • Autor: megi65 Data: 2013-03-19 08:37:03

    ..a nie szczypie .. ?

  • Autor: makusia Data: 2013-03-19 10:51:33

    ..a nie szczypie .. ?

  • Autor: as Data: 2013-03-19 09:14:44

    Moja mama zawsze powtarzała: "na oko chłop w szpitalu umarł"

  • Autor: Paola_r Data: 2013-03-19 16:21:55

    Moja Babcia twierdziła, że ponoć go odratowali

  • Autor: frytka Data: 2013-03-19 10:23:59

    Widziałam gdzieś na WŻ przepis na ciasto pierogowe z mąką krupczatką.Chciałabym je wypróbować ale przepisu nie mogę znależć.

  • Autor: Beata500 Data: 2013-03-19 10:31:41

    Może to http://wielkiezarcie.com/recipe61197.html

  • Autor: frytka Data: 2013-03-19 15:33:52

    Może to http://wielkiezarcie.com/recipe61197.html

    Dziękuję Ci Beatko to właśnie ten przepis.

  • Autor: pa1982 Data: 2013-03-19 10:29:37

    Miękkie lecz nierozlatujące się pierogi.... Jak je robicie? Moja mama
    dodaje 7 żóltek na 1 kg mąki, ale ja uważam, ze to
    przesada. Gorącej, czy zimnej wody dodajecie? Masła? Oleju?
    Śmietany? Który przepis to ten idealny?


    ja też uważam , że to przesada.ja dodaję zawsze 1 jajko na okolo 1kg mąki ale według mnie sekret tkwi w wodzie dodawanej do ciasta-powinna być bardzo ciepła,no i ja dodaję trochę oleju slonecznikoweg żeby ciasto bylo elastyczne

  • Autor: Stokrotka-polna Data: 2013-03-19 11:05:32

    Zawsze miała problem z ciastem na pierogi, a bardzo je z mężm lubimy :)

    Ostatnio kupiłam mąkę z Lubelli "do pierogów" i pierogi wyszły rewelecyjne.

    2 szkl mąki około 3/4 szkl wody ciepłej i szczypta soli. Z tego wyszło mi 38szt pierogów.

  • Autor: MAGDAITYLE Data: 2013-03-19 16:30:27

    Ogólnie mąki tej firmy - rewelacja!

  • Autor: MAGDAITYLE Data: 2013-03-19 16:33:49

    A jakiego przepisu używacie na pierogi pieczone w piekarniku?

  • Autor: bogdzia Data: 2013-03-21 16:51:10

    http://wielkiezarcie.com/recipe96896.html ten polecam

  • Autor: beata73 Data: 2013-03-20 06:41:21

    Od zawsze miałam problem z dobrym ciastem na pierogi. Ostatnio koleżanka z pracy podała mi przepis  w którym w gorącej wodzie rozmąca sie jajko a później dodaje sie do tego makę. Nie pamiętam dokładnie  proporcji ponieważ ja zwsze robię  z mniejszej porcji ale pierogi wychodza  mi od tamtego czasu super.

Przejdź do pełnej wersji serwisu