Będę piekla tę babkę według przepisu Wkn, ale mam problem. Ile to jest 1 paczka suszonych drożdży w przeliczeniu na takie zwykłe. Pytam, bo pośpieszylam się i juz takie kupiłam. I kolejne pytanie - chce zastąpić rodzunki mieszanką skórek kandyzowanych - to dobry pomysł?
http://wielkiezarcie.com/recipe203.html
Będę piekla tę babkę według przepisu Wkn, ale mam problem. Ile to jest 1 paczka suszonych drożdży w przeliczeniu na takie zwykłe. Pytam, bo pośpieszylam się i juz takie kupiłam. I kolejne pytanie - chce zastąpić rodzunki mieszanką skórek kandyzowanych - to dobry pomysł?
Witaj- ja zawsze przeliczam tak : 1 paczuszka drozdzy suszonych (7g) - 50 g drozdzy swiezych (1/2 paczki).
Pozdrawiam .
Bardzo dziekuję. Tego mi było trzeba!!!!
7 g (standardowa torebka) to ok 2,5 dag żywych drożdży. Jeśli dasz więcej to drożdże mogą być zapachowo wyczuwalne w cieście.
Można też inaczej sobie poradzić - standardowo 10 dag drożdży świeżych dajemy na 1 kg mąki :) Niewiele jest odchyleń od tych proporcji.
Rodzynki możesz spokojnie zastąpić, ale skórki są twardsze w gryzieniu niż namoczone rodzynki.
Wielkie dzięki. Już jestem mądrzejsza.
Jest napisane na opakowaniu.
1 paczuszka drożdży suszonych Dr. O.... 7 g na 1/2 kg maki.