Mam pytanie czy ktoś ma sposób na soczystą pieczeń. Piekarnik z termoobiegiem i tylko górną grzałką .
Nie mam zaufania do rękawów , bo zdażyło mi się , że po wyjęciu z pieca rękaw rozpadł się w drobny mak i zasypał mięso. Mięso musiałam umyć pod wodą , sos do wyrzucenia. Mam brytfankę z kratką , ale bez pokrywki i naczynie żaroodporne . Co proponujecie drodzy W-Ż-owcy ?
Filet z indyka , schab i wolowinę (niestety nie wiem z jakiej cześci , w nazwie to po prostu pieczen wołowa). Najbardziej martwię się o tego indyka , bo nie chcę żeby był suchy.
Można zawinąć przyprawione mięsko w folię aluminiową, koniecznie matową stroną do wierzchu i upiec na termoobiegu.Pod koniec pieczenia, odchyl górę żeby mięso złapało kolor, tylko nie za długo.Wołowinę też tak można upiec, jak nie znałam jeszcze rękawa, to zawsze tak piekłam:)
Widziałam w Tv jak ten doradca smaku Michel Moran, przed włożeniem pieczeni do piekarnika, najpierw ją obsmażył na patelni, wcześniej przyprawił ją przyprawami, ale nie solił, posolił dopiero po upieczeniu.Ta jego pieczeń wyszła bardzo soczysta:)Piekła się w naczyniu żaroodpornym, bez przykrycia.
Mnie zawsze schab w rękawie wychodził suchy. Mięso piekę więcna gazie i na początku smażę w oleju ze wszystkich stron ponieważ taki sposób zamyka pory.
Jeśli chodzi o rękaw - najprawdopodobniej poddałaś go zbyt wysokiej temperaturze. Mimo, że te wynalazki mają podany zakres o wiele wyższy to temperatury powyżej 200 stopni nie lubią, Najlepiej piec w Jaśku Niezbędnym
Też widziałam ten program i słyszałam o tej folii. Ja zawsze piekę w rękawie- wszystko wychodzi super. Mięso przed pieczeniem całą noc trzymam w przyprawach, aby przeszło ich smakiem i aromatem. Pozdrawiam:)))
Mięsa nie pieczemy na czas, tylko na temperaturę wewnątrz.
Cytując użytkownika Bagno (Głównego Technologa ze strony www.wedlinydomowe.pl)
"1. Przed pieczeniem konieczna kontrola słoności. Mięso ma być lekko słone. 2. Wkładamy do piekarnika nagrzanego do temp. 180-200 C i pieczemy 15-30 min(decyduje wielkość kawałka) celem powierzchniowej denaturacji białka. 3. Obniżamy temp. 130-150 C i pieczemy do uzyskania wewnątrz mięsa 60-65 C 4. Podnosimy temp do 180 -200 C i pieczemy do uzyskania wewnątrz mięsa 68-70 C Zawsze starajmy się obrabiać termicznie produkty nie na czas tylko na temp wewnątrz produktu."
Mam super przepis na schab aby nie był suchy. Schab faszerujemy śliwkami suszonymi i przyprawiamy majerankiem czosnkiem sola pieprzem,nastepnie obsmazamy go z każdej strony.Do brytwanny lub naczynia żaroodpornego z przykrywka wkladamy schab do którego dorzucamy pokrojone na kawalki 2 cebule i 2 marchewki obrane i podlewamy to delikatnie woda i zamykamy. 50 min pod przykryciem niech sie to ladnie piecze i a koniec można polać schab miodem i pieć bez przykrycia 15 min aby skorka byla rumiana i chrupiąca.Widziałam ten przepis w tv i byłam ciekawa czy mieso faktycznie nie bedzie suche. i nie było.:) naprawde polecam na niedzielny obiad z zapiekanymi ziemniaczakami i dobra surówką:)
Aby otrzymać pieczeń soczystą należy wpierw obsmażyć ją ze wszyskich stron na bardzo silnie rozgrzanym tłuszczu na złoty kolor, a potem piec w średnio nagrzanym (150 - 160 stopni, temperatura nie może przekroczyć 180 stopni C) piekarniku 3-5 godzin.(w zależności od wielkości pieczeni) W czasie pieczenia przy chudych mięsach polewać (małą łyżeczką) roztopionym tłuszczem (najlepszy smalec wieprzowy) i wodą lub bulonem. Przy mięsach tłustych wodą i wytopionym podczas pieczenia tłuszczem. Na 15 minut przed końcem pieczenia zwiększyć temperaturę do 200 stopni i włączyć termoobieg...ALE UWAGA !!! Trzeba bardzo uważać aby w tej końcowej fazie nie przesuszyć mięsa bo cały wysiłek pójdzie na marne.
Podam przykład... Całą szynkę z dzika piecze się ok 8 godzin w temperaturze 150 stopni.
Bahusku a jakie porady w sprawie dużej (ok 1,20) polędwicy wieprzowej? chciałabym ją upiec w całości i zastanawiam się jak? żeby nie wsuszyć mięsa, no i nie wiem jak długo ją piec bo podobno polędwica niewiele potrzebuje czasu hm
A nie było tak ,że rękaw w trakcie pieczenia Ci "spuchł" i był za blisko grzałki ?Lub nastawiłaś przypadkowo za wysoką temperaturę ?
Piekę różne mięska boczek zrolowany i zwykły ,schaby ,pieczenie z mielonego ,wołowinkę ,drób (piersi indycze też ) i robię to albo w rękawie albo w brytwance szklanej z przykryciem .
Poszukaj może przepisów na mięsa długo pieczone bo są najlepsze (Kolega bahus ma rację ;) ) Niestety ja nie jestem zbyt cierpliwą osobą i piekę je tradycyjnie :)
Mam pytanie czy ktoś ma sposób na soczystą pieczeń. Piekarnik z termoobiegiem i tylko górną grzałką .
Nie mam zaufania do rękawów , bo zdażyło mi się , że po wyjęciu z pieca rękaw rozpadł się w drobny mak i zasypał mięso. Mięso musiałam umyć pod wodą , sos do wyrzucenia. Mam brytfankę z kratką , ale bez pokrywki i naczynie żaroodporne . Co proponujecie drodzy W-Ż-owcy ?
Ja zawsze piekę mięsa w rekawie-pieczenie,kaczki,ziemiaczki i jest wszystko ok.Zawsze piekę na termobiegu.Pozdrawiam.
Ja też piekę w rękawie, tylko wkładam rękaw do naczynia lub blaszki.Napisz jaką pieczeń chcesz upiec , może coś doradzimy.
Sorry , to miało być do autorki wątku.:)
Filet z indyka , schab i wolowinę (niestety nie wiem z jakiej cześci , w nazwie to po prostu pieczen wołowa). Najbardziej martwię się o tego indyka , bo nie chcę żeby był suchy.
Z góry dziękuję za podpowiedż.
Można zawinąć przyprawione mięsko w folię aluminiową, koniecznie matową stroną do wierzchu i upiec na termoobiegu.Pod koniec pieczenia, odchyl górę żeby mięso złapało kolor, tylko nie za długo.Wołowinę też tak można upiec, jak nie znałam jeszcze rękawa, to zawsze tak piekłam:)
Widziałam w Tv jak ten doradca smaku Michel Moran, przed włożeniem pieczeni do piekarnika, najpierw ją obsmażył na patelni, wcześniej przyprawił ją przyprawami, ale nie solił, posolił dopiero po upieczeniu.Ta jego pieczeń wyszła bardzo soczysta:)Piekła się w naczyniu żaroodpornym, bez przykrycia.
Moja ostatnia pieczeń indycza http://wielkiezarcie.com/recipe21453.html piekłam jak w przepisie i wyszła pyszna, soczysta, a też się obawiałam. Spróbuj, warto.
Myślę ,że piekłaś z włączoną funkcją grila. Ja już lata piekę w rękawie i jest zawsze ok.Rękaw należy nakłuć w kilku miejscach.
Nie mam funkcji grill i nigdy nie ustawiam temperatury powyżej 190 stopni.
To w takim razie kupujesz jakąś folię dzwną :):) Czy mięso ustawiasz naśrodkowej półce piekarnika?
Mnie zawsze schab w rękawie wychodził suchy. Mięso piekę więcna gazie i na początku smażę w oleju ze wszystkich stron ponieważ taki sposób zamyka pory.
Jeśli chodzi o rękaw - najprawdopodobniej poddałaś go zbyt wysokiej temperaturze. Mimo, że te wynalazki mają podany zakres o wiele wyższy to temperatury powyżej 200 stopni nie lubią, Najlepiej piec w Jaśku Niezbędnym
ostatnio oglądałam jakiś program a właściwie urywek i co się dowiedziałam
- nie ma znaczenia , którą stroną folii aluminiowej zawijasz mięso, zachowuje się tak samo( wypowiedział się pan inżynier od folii :D)
- w rękawie najlepiej piec w piekarniku w 180 st. tyle czasu ile waży mięso , więc jesli waży 1 kg, to 1 godzinę
Nie wiem ile w tym prawdy a ile nie ale dziś to zastosuję :D
http://www.magazyndomowy.pl/wlasciwosci-folii-aluminiowej/
Kucharz Michel Moran, też wspominał o tym w doradcy smaku:)Też widziałam ten program i słyszałam o tej folii. Ja zawsze piekę w rękawie- wszystko wychodzi super. Mięso przed pieczeniem całą noc trzymam w przyprawach, aby przeszło ich smakiem i aromatem. Pozdrawiam:)))
Dziekuję za wszystkie podpowiedzi. Najpierw obsmażę , a póżniej upiekę w naczyniu żaroodpornym.
Mięsa nie pieczemy na czas, tylko na temperaturę wewnątrz.
Cytując użytkownika Bagno (Głównego Technologa ze strony www.wedlinydomowe.pl)
"1. Przed pieczeniem konieczna kontrola słoności. Mięso ma być lekko słone.
2. Wkładamy do piekarnika nagrzanego do temp. 180-200 C i pieczemy 15-30 min(decyduje wielkość kawałka) celem powierzchniowej denaturacji białka.
3. Obniżamy temp. 130-150 C i pieczemy do uzyskania wewnątrz mięsa 60-65 C
4. Podnosimy temp do 180 -200 C i pieczemy do uzyskania wewnątrz mięsa 68-70 C
Zawsze starajmy się obrabiać termicznie produkty nie na czas tylko na temp wewnątrz produktu."
Pkt.1 odnosi się do mięsa, które było w solance.
Mam super przepis na schab aby nie był suchy. Schab faszerujemy śliwkami suszonymi i przyprawiamy majerankiem czosnkiem sola pieprzem,nastepnie obsmazamy go z każdej strony.Do brytwanny lub naczynia żaroodpornego z przykrywka wkladamy schab do którego dorzucamy pokrojone na kawalki 2 cebule i 2 marchewki obrane i podlewamy to delikatnie woda i zamykamy. 50 min pod przykryciem niech sie to ladnie piecze i a koniec można polać schab miodem i pieć bez przykrycia 15 min aby skorka byla rumiana i chrupiąca.Widziałam ten przepis w tv i byłam ciekawa czy mieso faktycznie nie bedzie suche. i nie było.:) naprawde polecam na niedzielny obiad z zapiekanymi ziemniaczakami i dobra surówką:)
Aby otrzymać pieczeń soczystą należy wpierw obsmażyć ją ze wszyskich stron na bardzo silnie rozgrzanym tłuszczu na złoty kolor, a potem piec w średnio nagrzanym (150 - 160 stopni, temperatura nie może przekroczyć 180 stopni C) piekarniku 3-5 godzin.(w zależności od wielkości pieczeni) W czasie pieczenia przy chudych mięsach polewać (małą łyżeczką) roztopionym tłuszczem (najlepszy smalec wieprzowy) i wodą lub bulonem. Przy mięsach tłustych wodą i wytopionym podczas pieczenia tłuszczem. Na 15 minut przed końcem pieczenia zwiększyć temperaturę do 200 stopni i włączyć termoobieg...ALE UWAGA !!! Trzeba bardzo uważać aby w tej końcowej fazie nie przesuszyć mięsa bo cały wysiłek pójdzie na marne.
Podam przykład... Całą szynkę z dzika piecze się ok 8 godzin w temperaturze 150 stopni.
Bahusku a jakie porady w sprawie dużej (ok 1,20) polędwicy wieprzowej? chciałabym ją upiec w całości i zastanawiam się jak? żeby nie wsuszyć mięsa, no i nie wiem jak długo ją piec bo podobno polędwica niewiele potrzebuje czasu hm
A nie było tak ,że rękaw w trakcie pieczenia Ci "spuchł" i był za blisko grzałki ?Lub nastawiłaś przypadkowo za wysoką temperaturę ?
Piekę różne mięska boczek zrolowany i zwykły ,schaby ,pieczenie z mielonego ,wołowinkę ,drób (piersi indycze też ) i robię to albo w rękawie albo w brytwance szklanej z przykryciem .
Poszukaj może przepisów na mięsa długo pieczone bo są najlepsze (Kolega bahus ma rację ;) ) Niestety ja nie jestem zbyt cierpliwą osobą i piekę je tradycyjnie :)