Po wczorajszych kuchennych rewolucjach mam ochotę na golonkę, ale taka w piwie, pieczoną. Proszę o sprawdzony przepis. I taka smieszna prośba. Chodzi mi o jajecznicę, taką zwykłą na masełku, bez boczku, cebuli, ale jak je robicie aby była puszysta, ale nie surowa i nie wysuszona. Wiecie niby banalna jajecznica, ale i ją można zrobić lepiej lub gorzej. Mi się wydaje, że umiem ją robić, ale mogę zrobić lepszą!!!!
Jajecznicę smażę na klarowanym maśle na malutkim ogniu często mieszając, uważając przy tym aby nie naruszyć żółtek. Kiedy białko będzie już prawie gotowe dopiero wtedy mieszam z żółtkami przez chwilkę i siup na talerz. Trwa to chwilę ale nigdy nie jest sucha tylko bardzo kremowa i wilgotna.
a tak o rewolucjach....maze wiecie jak sie robi salatke ziemniaczana taka jak wczoraj w odcinku robila?dokladnie sie nie przypatrzylam..prosze o przepis jesli ktos zna
Rozumiem, że chodzi ci o sałatkę z "golinki w pepitkę'? Wejdź na stronę restauracji "golonka w pepitkę" w menu w przystawkach onajest i tam jest skład. Też już podglądałam. Jesli o to ci chodzi.
U nas tez lubimy jajecznicę na maśle, kupuję masło z Biedronki, różne już jadłam ale to jest bardzo dobre i ma taki prawdziwy wiejski smak.
Wkładam troche masła na patelnie, jak trochę sie rozpuści, ale tylko trochę , wlewam roztrzepane jajka , lekko solę i wsypuję pokrojony szczypiorek.Potem mieszam i zestawiam z ognia my lubimy tak ściętą jajecznicę jak widać na talerzu, ale można bardziej ściąć, to zależy jaką kto lubi:)
Chyba z wiekiem nam się smaki zmieniają, bo kiedyś uwielbiałam na skwarkach z boczku, słoniny lub z kiełbasą.Teraz tylko taką smażę i wszystkim bardzo smakuje:)
Ja robię podobnie.Troche mocniej ścinam jaja i ta ktuz przed zdejmuję z palnika-wtedy dopiero lekko mieszam.Jajecznica dojdzie sama na gorącej patelni.Na sam wierzch posypuję szczypiorkiem.Uwazam,ze własnie taka prosta jejeczznica na masle jest najlepsza.Wtedy czuć smak dobrych jajek i dobrego masła. Dopuszczam jeszcze jajecznicę na kurkach, ale to tez na maśle.Rzadko ją robię, bo i tak preferuję po prostu jajko na miekko.
No to cię zaskoczę, bo bardzo wyrażnie słuchałam. Najpierw przyprawiamy golonki, wiem, że sól, pieprz, kminek majeranek czosnek i cebula - reszty nie pamiętam i zostawiamy na noc. te warzywa w pepitkę to: marchewka, selera i pietruszka w grubą kostkę. Wkładamy do naczynia żaroodpornego układany golonki i wciskamy między nie warzywa. Zalewamy piwem i do piekarnika bez przykrycia (nie wiem na ile). Widziałam, że jak odparowało ciut piwa to dolała bulionu. Jak wiesz coś więcej to dawaj - też się szykuję na ta golonkę, ale ja pojadę tam, bo niedlaeko mieszkam!!!!
Ja bym sie pokusiła o taki sos z chrzanu (ze słiczka i majonezu). Mnie tez sie ona bardzo podobała. Chyba zrobię na sobote na kolacje. Jak będzie dobra dam ci znać.
Przepraszam, ale zle przeczytałam co napisałaś. Myslałam, że o golonkę chodzi. Sorki. Sałatkę znajdziesz jak wejdziesz na stronę tej restauracji i przystawkach ona jest z pełnym sowim składem. Jeszcze raz przepraszam za pomyłkę.
Po wczorajszych kuchennych rewolucjach mam ochotę na golonkę, ale taka w piwie, pieczoną. Proszę o sprawdzony przepis. I taka smieszna prośba. Chodzi mi o jajecznicę, taką zwykłą na masełku, bez boczku, cebuli, ale jak je robicie aby była puszysta, ale nie surowa i nie wysuszona. Wiecie niby banalna jajecznica, ale i ją można zrobić lepiej lub gorzej. Mi się wydaje, że umiem ją robić, ale mogę zrobić lepszą!!!!
Mam sprawdzoną "mieszankę"peklującą,ale to pieczenie bez piwa.W razie potrzeby służę pomocą.
Co do jajecznicy,mozesz spróbowac dodać trochę mleka,jak do omletu i dobrze wymieszać,ew zmiksować.
Polecam tą .....
http://wielkiezarcie.com/recipe63583.html
Jak dla mnie bardzo sprawdzona i bardzo dobra! często ją robię...
No super przepis, gesslekra do piwa dawała musztardę, ale ja tez zdecyzowanie lubię na mięcie smak miodu
Muszę zrobić swojemu mężusiowi mówi o golonce od dłuższego czasu. Ja nie przepadam lecz czego się nie robi z miłości :)
Jajecznicę smażę na klarowanym maśle na malutkim ogniu często mieszając, uważając przy tym aby nie naruszyć żółtek. Kiedy białko będzie już prawie gotowe dopiero wtedy mieszam z żółtkami przez chwilkę i siup na talerz. Trwa to chwilę ale nigdy nie jest sucha tylko bardzo kremowa i wilgotna.
Noi właśnie o to chodzi, jutro jajecznica na śniadanie i na pewno ta metodę sprawdzę. Dziekuję
No to fajnie :) daj znać jak wyszła i nie zapomnij o przyprawach
No super przepis, gesslekra do piwa dawała musztardę, ale ja tez zdecyzowanie lubię na mięcie smak miodu
Ta pani nazywa się Magda Gessler.... uważam że każdemu należy się odrobina szacunku, nieprawdaż??
przepraszam, masz racje, ale wcale nie chciałam jej ubliżyć, bo szanuje ją.
a tak o rewolucjach....maze wiecie jak sie robi salatke ziemniaczana taka jak wczoraj w odcinku robila?dokladnie sie nie przypatrzylam..prosze o przepis jesli ktos zna
Rozumiem, że chodzi ci o sałatkę z "golinki w pepitkę'? Wejdź na stronę restauracji "golonka w pepitkę" w menu w przystawkach onajest i tam jest skład. Też już podglądałam. Jesli o to ci chodzi.
tak o ta mi chodzi
dziekuje
U nas tez lubimy jajecznicę na maśle, kupuję masło z Biedronki, różne już jadłam ale to jest bardzo dobre i ma taki prawdziwy wiejski smak.
Wkładam troche masła na patelnie, jak trochę sie rozpuści, ale tylko trochę , wlewam roztrzepane jajka , lekko solę i wsypuję pokrojony szczypiorek.Potem mieszam i zestawiam z ognia my lubimy tak ściętą jajecznicę jak widać na talerzu, ale można bardziej ściąć, to zależy jaką kto lubi:)
O Matko, umrę zanim będę mogła ją zrobić!!!!
Mniammmm....Monitor obśliniłam....
Tak samo wykonuję,nawet jeszcze mniej ściętą.Taką lubimy
Chyba z wiekiem nam się smaki zmieniają, bo kiedyś uwielbiałam na skwarkach z boczku, słoniny lub z kiełbasą.Teraz tylko taką smażę i wszystkim bardzo smakuje:)
Tak smaki się zmieniają z biegiem lat :))
Ja kiedyś smażyłam na kiełbasie lub boczku.
Teraz na oliwie z oliwek - z dodatkiem soli i pieprzu i posypywaną szczypiorkiem po usmażeniu.
aby była puszysta i nie obsychała dodaję mleka.
Ja sobie na talerzu też dodaje pieprzu, ale dzieciaki nie lubią .
Ja robię podobnie.Troche mocniej ścinam jaja i ta ktuz przed zdejmuję z palnika-wtedy dopiero lekko mieszam.Jajecznica dojdzie sama na gorącej patelni.Na sam wierzch posypuję szczypiorkiem.Uwazam,ze własnie taka prosta jejeczznica na masle jest najlepsza.Wtedy czuć smak dobrych jajek i dobrego masła. Dopuszczam jeszcze jajecznicę na kurkach, ale to tez na maśle.Rzadko ją robię, bo i tak preferuję po prostu jajko na miekko.
Receptura na jajecznicę boska
domia bylas na golonce?
Pytasz czy byłam na golonce w "Golonak w pepitkę"?
Jajecznica z boczkiem? Nie próbowałam, ale chyba mężowi się należy upiec i spróbować :O
Czy ma ktoś przepis na sałatkę z ,,Golonki w pepitkę"? Szukałam w necie i nic.... Będę wdzięczna koleżankom i kolegom WŻ
No to cię zaskoczę, bo bardzo wyrażnie słuchałam. Najpierw przyprawiamy golonki, wiem, że sól, pieprz, kminek majeranek czosnek i cebula - reszty nie pamiętam i zostawiamy na noc. te warzywa w pepitkę to: marchewka, selera i pietruszka w grubą kostkę. Wkładamy do naczynia żaroodpornego układany golonki i wciskamy między nie warzywa. Zalewamy piwem i do piekarnika bez przykrycia (nie wiem na ile). Widziałam, że jak odparowało ciut piwa to dolała bulionu. Jak wiesz coś więcej to dawaj - też się szykuję na ta golonkę, ale ja pojadę tam, bo niedlaeko mieszkam!!!!
z tego co pamietam oni przesmażali te warzywa za nim powciskali między golonkę
tak masz racje - o tym zapomniałam. Dziękuję
proszę bardzo :)
http://www.poradnikzdrowie.pl/zywienie/co-jesz/przepis-na-golonke-w-piwie-inspirowana-golonka-wg-magdy-gessler-z-kuchennych-rewolucji_41167.html
Przepis na golonkę, znalazłam tutaj, a na sałatkę..... aż wstyd mi, dalej nie
Irenko a może to ta sałatka: sałatka wielkopolska z jajkiem, szynką chłopską, ogórkiem konserwowym i świeżo startym chrzanem i pieprzem?
Możliwe, ale chyba jeszcze był w niej majonez? Nie wiem. Wyglądała pysznie i smakowicie.
Ja bym sie pokusiła o taki sos z chrzanu (ze słiczka i majonezu). Mnie tez sie ona bardzo podobała. Chyba zrobię na sobote na kolacje. Jak będzie dobra dam ci znać.
To poczekam cierpliwie na efekty smakowe, a na golonkę skuszę się i zrobię w majowy weekend.
Przepraszam, ale zle przeczytałam co napisałaś. Myslałam, że o golonkę chodzi. Sorki. Sałatkę znajdziesz jak wejdziesz na stronę tej restauracji i przystawkach ona jest z pełnym sowim składem. Jeszcze raz przepraszam za pomyłkę.