Forum

Kuchenne porady

jajecznica i golonki

  • Autor: rs1107 Data: 2013-04-05 08:47:04

    Po wczorajszych kuchennych rewolucjach mam ochotę na golonkę, ale taka w piwie, pieczoną. Proszę o sprawdzony przepis. I taka smieszna prośba. Chodzi mi o jajecznicę, taką zwykłą na masełku, bez boczku, cebuli, ale jak je robicie aby była puszysta, ale nie surowa i nie wysuszona. Wiecie niby banalna jajecznica, ale i ją można zrobić lepiej lub gorzej. Mi się wydaje, że umiem ją robić, ale mogę zrobić lepszą!!!! 

  • Autor: jolka60 Data: 2013-04-05 09:34:26

    Mam sprawdzoną "mieszankę"peklującą,ale to pieczenie bez piwa.W razie potrzeby służę pomocą.

    Co do jajecznicy,mozesz spróbowac dodać trochę mleka,jak do omletu i dobrze wymieszać,ew zmiksować.

  • Autor: heiworth Data: 2013-04-05 10:05:57

    Polecam tą .....

    http://wielkiezarcie.com/recipe63583.html

    Jak dla mnie bardzo sprawdzona i bardzo dobra! często ją robię...

  • Autor: rs1107 Data: 2013-04-05 10:42:07

    No super przepis, gesslekra do piwa dawała musztardę, ale ja tez zdecyzowanie lubię na mięcie smak miodu

  • Autor: vanessa862 Data: 2013-04-08 09:47:04

    Muszę zrobić swojemu mężusiowi mówi o golonce od dłuższego czasu. Ja nie przepadam lecz czego się nie robi z miłości :)

  • Autor: Gluba666 Data: 2013-04-05 10:24:31

    Jajecznicę smażę na klarowanym maśle na malutkim ogniu często mieszając, uważając przy tym aby nie naruszyć żółtek. Kiedy białko będzie już prawie gotowe dopiero wtedy mieszam z żółtkami przez chwilkę i siup na talerz. Trwa to chwilę ale nigdy nie jest sucha tylko bardzo kremowa i wilgotna.

  • Autor: rs1107 Data: 2013-04-05 10:43:29

    Noi właśnie o to chodzi, jutro jajecznica na śniadanie i na pewno ta metodę sprawdzę. Dziekuję

  • Autor: Gluba666 Data: 2013-04-05 11:43:53

    No to fajnie :) daj znać jak wyszła i nie zapomnij o przyprawach

  • Autor: rs1107 Data: 2013-04-05 10:41:16

    No super przepis, gesslekra do piwa dawała musztardę, ale ja tez zdecyzowanie lubię na mięcie smak miodu

  • Autor: renataz36 Data: 2013-04-05 11:42:11

    Ta pani nazywa się Magda Gessler.... uważam że każdemu należy się odrobina szacunku, nieprawdaż??

  • Autor: rs1107 Data: 2013-04-05 12:26:56

    przepraszam, masz racje, ale wcale nie chciałam jej ubliżyć, bo szanuje ją.

  • Autor: aneta85 Data: 2013-04-05 18:52:59

    a tak o rewolucjach....maze wiecie jak sie robi salatke ziemniaczana taka jak wczoraj w odcinku robila?dokladnie sie nie przypatrzylam..prosze o przepis jesli ktos zna

  • Autor: rs1107 Data: 2013-04-06 15:48:27

    Rozumiem, że chodzi ci o sałatkę z "golinki w pepitkę'? Wejdź na stronę restauracji "golonka w pepitkę" w menu w przystawkach onajest i tam jest skład. Też już podglądałam. Jesli o to ci chodzi. 

  • Autor: aneta85 Data: 2013-04-06 16:28:10

    tak o ta mi chodzi    

    dziekuje

     

  • Autor: Mama - Różyczki Data: 2013-04-05 13:36:16

    U nas tez lubimy jajecznicę na maśle, kupuję masło z Biedronki, różne już jadłam ale to jest bardzo dobre i ma taki prawdziwy wiejski smak.

    Wkładam troche masła na patelnie, jak trochę sie rozpuści, ale tylko trochę , wlewam roztrzepane jajka , lekko solę i wsypuję pokrojony szczypiorek.Potem mieszam i zestawiam z ognia my lubimy tak ściętą jajecznicę jak widać na talerzu, ale można bardziej ściąć, to zależy jaką kto lubi:)

  • Autor: rs1107 Data: 2013-04-05 13:57:06

    O Matko, umrę zanim będę mogła ją zrobić!!!!

  • Autor: mggi63 Data: 2013-04-05 14:13:49

    Mniammmm....Monitor obśliniłam....

    Tak samo wykonuję,nawet jeszcze mniej ściętą.Taką lubimy

  • Autor: Mama - Różyczki Data: 2013-04-05 14:24:53

    Chyba z wiekiem nam się smaki zmieniają, bo kiedyś uwielbiałam na skwarkach z boczku, słoniny lub z kiełbasą.Teraz tylko taką smażę i wszystkim  bardzo smakuje:)

  • Autor: mggi63 Data: 2013-04-05 14:34:19

    Tak smaki się zmieniają z biegiem lat :))

  • Autor: ekkore Data: 2013-04-05 14:35:28

    Ja kiedyś smażyłam na kiełbasie lub boczku.

    Teraz na oliwie z oliwek  - z dodatkiem soli i pieprzu i posypywaną szczypiorkiem po usmażeniu.

    aby była puszysta i nie obsychała dodaję mleka.

  • Autor: Mama - Różyczki Data: 2013-04-05 14:39:41

    Ja sobie na talerzu też dodaje pieprzu, ale dzieciaki nie lubią .

  • Autor: majolika Data: 2013-04-05 17:00:45

    Ja robię podobnie.Troche mocniej ścinam jaja i  ta ktuz przed zdejmuję z palnika-wtedy dopiero lekko mieszam.Jajecznica dojdzie sama na gorącej patelni.Na sam wierzch posypuję szczypiorkiem.Uwazam,ze  własnie taka prosta jejeczznica na masle jest najlepsza.Wtedy czuć smak dobrych jajek i dobrego masła. Dopuszczam jeszcze jajecznicę  na kurkach, ale to tez na maśle.Rzadko ją robię, bo i tak preferuję po prostu jajko na miekko.

  • Autor: lolopopa Data: 2013-04-09 15:27:42

    Receptura na jajecznicę boska

  • Autor: reni@ Data: 2013-04-07 21:04:41

     domia bylas na golonce?

  • Autor: rs1107 Data: 2013-04-08 08:47:45

    Pytasz czy byłam na golonce w "Golonak w pepitkę"?

  • Autor: aleskarbnica Data: 2013-04-08 15:32:09

    Jajecznica z boczkiem? Nie próbowałam, ale chyba mężowi się należy upiec i spróbować :O

  • Autor: irenka62 Data: 2013-04-08 19:47:24

    Czy ma ktoś przepis na sałatkę z ,,Golonki w pepitkę"? Szukałam w necie i nic.... Będę wdzięczna koleżankom i kolegom WŻ

  • Autor: rs1107 Data: 2013-04-08 22:31:42

    No to cię zaskoczę, bo bardzo wyrażnie słuchałam. Najpierw przyprawiamy golonki, wiem, że sól, pieprz, kminek majeranek czosnek i cebula - reszty nie pamiętam i zostawiamy na noc. te warzywa w pepitkę to: marchewka, selera i pietruszka w grubą kostkę. Wkładamy do naczynia żaroodpornego układany golonki i wciskamy między nie warzywa. Zalewamy piwem i do piekarnika bez przykrycia (nie wiem na ile). Widziałam, że jak odparowało ciut piwa to dolała bulionu. Jak wiesz coś więcej to dawaj - też się szykuję na ta golonkę, ale ja pojadę tam, bo niedlaeko mieszkam!!!!

  • Autor: Weron!ka Data: 2013-04-08 23:05:26

    z tego co pamietam oni przesmażali te warzywa za nim powciskali między golonkę

  • Autor: rs1107 Data: 2013-04-09 08:20:51

    tak masz racje - o tym zapomniałam. Dziękuję

  • Autor: Weron!ka Data: 2013-04-09 09:58:21

    proszę bardzo :)

  • Autor: irenka62 Data: 2013-04-09 10:33:03

    http://www.poradnikzdrowie.pl/zywienie/co-jesz/przepis-na-golonke-w-piwie-inspirowana-golonka-wg-magdy-gessler-z-kuchennych-rewolucji_41167.html

    Przepis na golonkę, znalazłam tutaj, a na sałatkę..... aż wstyd mi, dalej nie

  • Autor: rs1107 Data: 2013-04-09 11:14:02

    Irenko a może to ta sałatka: sałatka wielkopolska z jajkiem, szynką chłopską, ogórkiem konserwowym i świeżo startym chrzanem i pieprzem?

  • Autor: irenka62 Data: 2013-04-09 14:51:01

    Możliwe, ale chyba jeszcze był w niej majonez? Nie wiem. Wyglądała pysznie i smakowicie.

  • Autor: rs1107 Data: 2013-04-10 08:24:15

    Ja bym sie pokusiła o taki sos z chrzanu (ze słiczka i majonezu). Mnie tez sie ona bardzo podobała. Chyba zrobię na sobote na kolacje. Jak będzie dobra dam ci znać.

  • Autor: irenka62 Data: 2013-04-10 11:03:11

    To poczekam cierpliwie na efekty smakowe, a na golonkę skuszę się i zrobię w majowy weekend.

  • Autor: rs1107 Data: 2013-04-08 22:53:10

    Przepraszam, ale zle przeczytałam co napisałaś. Myslałam, że o golonkę chodzi. Sorki. Sałatkę znajdziesz jak wejdziesz na stronę tej restauracji i przystawkach ona jest z pełnym sowim składem. Jeszcze raz przepraszam za pomyłkę. 

Przejdź do pełnej wersji serwisu