Forum

Gawędy o jedzeniu

Kotlet z kurczaka -inaczej

  • Autor: stokrocia Data: 2013-04-12 10:26:38

    Z wczorajszego obiadu zostały mi 3 filety z kurczaka w panierce.

    Zastanawiam się czy można z tego "wyczarować" jakieś inne danie niż filet+ziemniaki+sałatka(surówka).Bardzo proszę o jakieś podpowiedzi. :)

  • Autor: mggi63 Data: 2013-04-12 11:37:29

    Ja bym to zrobiła tak:kilka pieczarek (albo bez) i cebulkę poddusiła,do tego dodała kawałek papryczki pokrojonej w paski co by się także poddusiło,1-2 ogórki kiszone pokroiła w plasterki i dodała do reszty,do tego ok. 1/2 szklanki wody,koncentratu ze 2 łyżki,keczupu też tak około 1-2 łyżki,wrzuć pokrojone na wiekszą kostke kotlety i dosłownie 1-2 minuty podduś razem i możesz trochę zagęścić mąką ziemniaczaną.Dopraw solą,pieprzem,odrobiną cukru i gotowe.

  • Autor: renataz36 Data: 2013-04-12 11:53:49

    Ja z takich "resztek" robię placki tortilli, kroję w kawałeczki kotlety i dodaję co mam z warzyw, jakiś sosik czosnkowy i lekko podgrzewam zwiniętą tortillę w piekarniku

  • Autor: Zuzanna248 Data: 2013-04-12 12:25:00

    połóż na każdego kotleta plaster ananasa, na to ser żółty, odgrzej np. w piekarniku, a w wgłębienie, które utworzy się pod serem w miejscu dziurki ananasa połóż przed podaniem np. wisienkę w occie lub coś innego kolorowego

  • Autor: pa1982 Data: 2013-04-12 17:33:36

    połóż na każdego kotleta plaster ananasa, na to ser żółty,
    odgrzej np. w piekarniku, a w wgłębienie, które utworzy się pod
    serem w miejscu dziurki ananasa połóż przed podaniem np. wisienkę w
    occie lub coś innego kolorowego


    albo żurawinę

  • Autor: matani Data: 2013-04-12 16:16:27

    dokładnie tak, albo chickenburgery (patrz u MIENTY)

  • Autor: stokrocia Data: 2013-04-12 12:49:32

    Bardzo Wam dziękuję za podpowiedzi :)  Śpieszyłam się bardzo,a mggi63 tak mnie natchnęła i zrobiłam podobnie: na przyrumienioną cebule rzuciłam pół ppryki,2 garści warzyw mrożonych na to pokrojone filety,miałam jeszcze troche sosu spagetti ,chwile podgrzałam,acha jeszcze był ogórek kiszony i całość doprawiłam jarzynką i pieprzem i zabieliłam mąką. Przyznam,że wyszło super,mam do tego makaron kokardki.Pyszne,dziękuję wam :)

  • Autor: mggi63 Data: 2013-04-12 13:29:24

  • Autor: MAGDAITYLE Data: 2013-04-12 19:25:43

    http://wielkiezarcie.com/recipe98156.html

    albo Chińszczaka ;)

  • Autor: kasnik Data: 2013-04-13 08:13:43

    Kotlety juz pewnie "przerobione" na jakieś pyszne cudo.

    Ja polecam(może na przyszłość) taką sałatkę:)

    http://wielkiezarcie.com/recipe45307.html

  • Autor: kasnik Data: 2013-04-13 08:14:35

    u nas w dom wolą mieszać keczup z majonezem do tego(pół na pół)

  • Autor: stokrocia Data: 2013-04-13 14:48:40

    Dziękuję Wam :) na pewno skorzystam na przyszłość.Często robię więcej takich kotlecików i nie zawsze zjemy,a na drugi dzień już są mniej smaczne.Więc fajnie będzie przerobić je na "nowe" danie.

  • Autor: martok Data: 2013-04-14 12:37:28

    Panierowany filet z kurczaka na drugi dzień (a i na czwarty też) jest bardzo smaczny w następujących postaciach:

    1) Kotlet podgrzewasz z jednej strony i odwracasz. Na wierzch kładziesz 2 plastry pomidora, na to spory plaster sera (podlaski, gouda, tylżycki...), nakrywasz patelnię pokrywką i podgrzewasz do roztopienia sera.

    2) Jak wyżej, tylko na kotlet dajesz pokrojone w plasterki i podsmażone pieczarki, na to ser i też podgrzewasz pod przykryciem. W tym drugim wariancie koniecznie przed podaniem ser polej trochę ketchupem.

  • Autor: as Data: 2013-04-14 19:48:43

    ja robiłam tak ale dawałam ogórek kiszony lub paprykę świeżą i na to ser żółty i podsmażane pod przykryciem aż spód się usmaży, a wierzch zetnie. Pyszne.

  • Autor: martok Data: 2013-04-14 20:03:02

    Z ogórkirm jeszcze nie próbowałem, ale na pewno spróbuję. U nas też robi się panierowane kotlety na zapas. Zamrażamy je "na trudną porę" - gdy nie będziemy mieli czasu na poważne pichcenie. I wtedy takie różne drobne ubarwienia mięska są bardzo pożądane.

Przejdź do pełnej wersji serwisu