Forum

Kuchenne porady

Masa cukrowa

  • Autor: rs1107 Data: 2013-04-16 23:03:32

    Pierwszy raz będę pracować z masą cukrową. Będę robić tort tęcze, przekładany masą śmietanową i tu jest problem. Chce przekładać placki masą śmietanową, potem posmarować go lekko smietaną i obłożyć masą cukrową. Czy tak można? A jak nie to jaka powinna być baza, krem pod masę?

  • Autor: rs1107 Data: 2013-04-16 23:25:47

    Kurcze - czytam i czytam i nicnie rozumiem. Już znalazłam, że musi być tort obsmarowany kremem z masła, że powinnam użyć kremu budyniowego. Jakiego? Ale dalej jestem głupia. Czytam o robieniu róży z masy cukrowej, które ładnie robią się twarde, a ta masa na torcie nie robi się twarda. jezu - wyjasnijcie mi to, bo szaleje! Ja już obiecałam taki "obkładany" tort siostrze!

  • Autor: bozena28 Data: 2013-04-16 23:33:44

    Ozdoby z masy cukrowej zrobione wcześniej , ładnie zasychają i  są trwalsze . Masa cukrowa na torcie po włożeniu do lodówki twardnieje , ale po wyjęciu mięknie .

  • Autor: grazka35 Data: 2013-04-17 07:22:12

    Masa cukrowa położona na tort czerpie wilgoć z ciasta i jest miękka,ładnie się kroi. A  różyczki zrobione z tej masy ładnie zasychają i robią się twarde.

  • Autor: bozena28 Data: 2013-04-16 23:28:51

    Pod masę cukrową nie wolno używać śmietany bo rozpuści masę , należy obsmarować tort masą maślaną: masło + cukier puder + aromat lub budyniową , słyszałam też że smarują dżemem lub nutellą ale ja nigdy nie próbowałam , ja przeważnie używam masy budyniowej:)

  • Autor: martynka 13 Data: 2013-04-17 08:00:09

    A to ciekawe, ja tylko używam śmietany i nigdy problemu nie było.

  • Autor: bozena28 Data: 2013-04-17 19:00:39

    A mi martynko13 tak się zrobiło więc nie polecam:)

  • Autor: martynka 13 Data: 2013-04-17 21:29:58

    Że tak Ci się zrobiło, rozumiem. Ale nie wypisuj takich rzeczy, że nie wolno klaść masy cukrowej na śmietanie. Czasem kładę ją tylko na wierzchu tortu i to tylko dlatego, że ktoś chce dekorację zachować. Inaczej byłaby upaprana śmietaną.

    https://picasaweb.google.com/martynka1965/TortyOkolicznosciowe#5856022749725035858

    https://picasaweb.google.com/martynka1965/TortyOkolicznosciowe#5845851186612903234

    https://picasaweb.google.com/martynka1965/TortyOkolicznosciowe#5856300836061894978

  • Autor: bozena28 Data: 2013-04-17 21:58:09

    Nie tylko ja tak uważam , wiec proszę mnie nie atakować , ja nie mam takiego doświatczenia ze śmietanką jak ty martynko13 , ale coś niecoś wiem . Twoje torciki są śliczne:)

    A tu moja skromna galeria:)

    http://www.garnek.pl/bozena2

  • Autor: dorotaibasia Data: 2013-04-17 22:08:21

    torciki robią wrażenie, gratuluję talentu:) a jeśli to nie tajemnica to proszę o podpowiedź w jaki sposób mozna udekorwać tort taki jak na pierwszym zdjeciu? chodzi mi o ten czekoladowy "makaron" na wierzchu 

  • Autor: bozena28 Data: 2013-04-17 22:24:15

    Dziękuję za uznanie:) Ten wierzch  torciku  czekoladowego jest zrobiony taką tylką z dziurkami , a na boki mają opaskę z czekolady: - czeloladę rozpuścić i posmarować papier do pieczenia według uznania u mnie akurat krateczka i przykleić do okoła tortu wstawić do lodówki żeby zastygło i później oderwać papier i gotowe , myślę że pomogłam- pozdrawiam:)

  • Autor: rs1107 Data: 2013-04-17 22:28:48

    robisz takie cuda i tak skromnie dzielisz się wiedzą. Tacy ludzie jeszcze są?

  • Autor: dorotaibasia Data: 2013-04-17 22:29:29

    dziękuję:) a już się zastanawiałam czy schłodzony krem dałoby się przecisnąć przez praske do ziemniaków:) no cóż, potrzeba matką wynalazków:)

  • Autor: rs1107 Data: 2013-04-17 22:32:42

    Co za wyobraźnia. Jak myślicie czy w połowie życia można odkryć, że chce się robić torty? Można robić tylko torty? Matko od kilku dni nic innego nie robie tylko ptzygotowuje się do swojego pierwszego tortu. Takiego debiutu na urodziny chrzesniaczki. I wciąż myślę że chętnie bym je po godzinach ludziom robiła. To głupie?

  • Autor: dorotaibasia Data: 2013-04-17 22:38:19

    wcale nie głupie, a przy okazji można dorobic do domowego budżetu...ja torty piekę okazjonalnie, ale kilka robionych na zamówienie kosztowało mnie tyle nerwów ze juz nigdy więcej nie dam się namówić...normalnie jakby diabeł rządził w kuchni:)

    a! jaka połowa życia?! podobno zycie zaczyna sie po 40 wiec wszystko przed nami;)

  • Autor: bozena28 Data: 2013-04-17 22:45:57

    Ja też się strasznie denerwuję jak coś mi nie wychodzi , dlatego domownicy wolą się nie pokazywać jak piekę.

  • Autor: rs1107 Data: 2013-04-17 23:00:15

    Wcale się nie dziwię. Najlepiej robi się w nocy, bo nikt nie przeszkadza, nie patrzy na ręce i można nawet coś schrzanić i poprawić bez zbędnych słów

  • Autor: bozena28 Data: 2013-04-18 10:45:42

    Ja właśnie robiłam nocami , ale później chodziłam rano do tył.

  • Autor: rs1107 Data: 2013-04-17 22:59:24

    No chyba że tak, to do 40 ma 3 lata - więc nabiorę wprawy i potem zaczne miec kasę na własne potrzeby w tych tortów ale się rozmarzyłam.....

  • Autor: martynka 13 Data: 2013-04-18 08:33:05

    Oczywiście, że można. Ja jestem tego przykładem. Gdyby ktoś kiedyś powiedział, że będę piekła torty to byłoby mi przykro, że kpiny sobie ze mnie robi, bo przez lata jedynym moim osiągnięciem w pieczeniu był... sernik na zimno. 

  • Autor: bozena28 Data: 2013-04-17 22:47:58

    Nie wiem czy praską do ziemniaków się da , ale spróbować zawsze można.

  • Autor: martynka 13 Data: 2013-04-18 08:22:56

    Myślę, że nie bardzo by to szło. Praska do ziemniaków nie jest szczelna i cześć kremu będzie bokami wypychana. Poza tym dziurki są dosyć duże, a taki "makaron" ładniej wygląda jeżeli jest cieniutki.

  • Autor: martynka 13 Data: 2013-04-18 08:15:29

    U mnie mają "uczulenie" na torty angielskie, kremów też nie chcą, więc została mi śmietana Galerię przejrzałam, jestem pod wrażeniem.

  • Autor: bozena28 Data: 2013-04-18 10:34:13

    Ja ze śmietaną boję się robić bo nie mam do niej wprawy , więc zostaje styl angielski , ale u mnie chętnie zamawiają takie.

  • Autor: rs1107 Data: 2013-04-17 08:30:37

    Kochana mam zamiar robić ten tort http://wielkiezarcie.com/recipe98152.html - tort tęczowy i obkładać go masą cukrową. Co myślisz powinnam zrobić jakieś modyfikacje? Np. masa budyniowa zamiast śmietanki czy maślana. Pomóż mi. A i jak masz sprawdzony przepis na krem maslany - podziel się proszę.

  • Autor: bozena28 Data: 2013-04-17 18:58:51

    Ja myślę że możesz zrobić ten tort bez modyfikacji tylko na wierzch tortu użyć krem maślany lub budyniowy , chociaż martynka13 twierdzi że na śmietanie nic się nie stanie , ale ja bym nie ryzykowała , u mnie raz masa dotykała śmietanki i zaczęła się rozpuszczać- dasz radę powodzenia>

    a tu znalezione w necie:)

                      Krem maślany  do obsmarowania wierzchu, pod lukier.

     

    1 kostka miękkiego masła

    1 łyżka mleka

    ok. 1 szkl. cukru pudru

     

    Masło miksujemy na lekką masę, dodajemy mleko i cukier puder.

    Jeżeli chcemy kakaowe masło, to kakao należy najpierw rozpuścić w niewielkiej ilości mleka.

    Musi to mieć gęstą ale gładką konsystencję.

    Taką kakaową "breję" dodajemy do masła i wszystko mieszamy :o)

     

    Tort posmarowany kremem maślanym należy wstawić do lodówki, żeby masło stwardniało.

    Jak to się stanie, można przystępować do okładania tortu lukrem.

     

    Dlaczego krem maślany jest niezbędny w stylu angielskim?

    Anglicy często używają go do przełożenia tortu, ale głównie smarowany jest nim wierzch ciasta.

    Nasz gust kulinarny wyklucza jedzenie tak przyrządzonego tortu, dlatego używamy go głównie jako izolator,  klej, bazę, na którą nakłada się lukier.

    U nas torty są nasączone ponczem i głównie z bitą śmietaną, która jest wilgotna, a to niestety powoduje rozpuszczanie się lukru.

    Krem maślany skutecznie chroni lukier przed wilgocią tortu. Lukier można wtedy kłaść na każdy tort/ciasto bez względu na zawartość.

  • Autor: rs1107 Data: 2013-04-17 22:10:44

    Dziękuję Ci bardzo. Dodałas mi odwagi. Jeśli wyjdzie ładny wyślę Ci potkę. Całuje cieplutko

  • Autor: bozena28 Data: 2013-04-17 22:27:04

    Nie ma za co , napewno sobie poradzisz , głowa do góry , kiedyś musi być ten pierwszy raz, a fotkę chętnie zobaczę - pozdrawiam

  • Autor: rs1107 Data: 2013-04-17 22:27:36

    Kochana Bożenko, ale się wygłupiłam. Weszłam na twoje torty i moje zamiary zrobienia torta to pikuś. Ty jesteś wielka, twoje wyroby są cudne!!!! Czuje się zaszczycona, że dałaś mi kilka rad. A z jednego twojego torcika to pomysł zaczerpnęłam na ozdobę. Myślę, że się nie obrazisz. Chyle czoła przed tobą.

  • Autor: bozena28 Data: 2013-04-17 22:43:48

    Dziękuję serdecznie za takie pochwały ja jestem skromną osobą i nie lubię się wychwalać , co do dekoracji tortów to uważam że zawsze są osoby lepsze ode mnie . 

    Będzie mi miło jak  sobie zaczerpniesz pomysł ode mnie:) Ja też czerpię pomysły czasami z netu:)

  • Autor: rs1107 Data: 2013-04-17 23:03:12

    A możesz mi powiedzieć czym przyklejasz do masy cukrowej małe, płaskie ozdoby? Słyszałam, że miodem mozna to robić. 

  • Autor: bozena28 Data: 2013-04-18 10:36:04

    Miodu nie polecam , ja przyklejam na cukier puder i woda lub sok z cytryny zrobione tak na gęsto lub sama woda ale to tylko napisy.

  • Autor: Weron!ka Data: 2013-04-17 19:03:09

    piekłam podobny tort i tak mi wyszedł na 6 urodziny córki

  • Autor: rs1107 Data: 2013-04-17 22:11:30

    Jak mój wyjdzie choć ciut taki jak Twój to zaczne je piec zawodowo. Gratulacje! Właśnie coś takiego chce zrobić. 

  • Autor: Weron!ka Data: 2013-04-17 22:31:05

    tort przełożyłam masą bydyniową. Góra i boki to masa śmietanowa dr. oetkera. Zabarwiona kolorami jak biszkopty i zrobione rozetki, motylki zrobione z masy cukrowej oraz napis. Torty piekę i dekoruję 2 razy do roku na urodziny synka i córki co roku staram się coś innego a moją inspiracją jest oczywiście WŻ. Jestem bardzo ciekawa efektu Twojego tortu, tak że pozostaje teraz tylko czekać. Pozdrawiam Weronika :)

Przejdź do pełnej wersji serwisu