Forum

Kuchenne porady

Liście,gałązki na tortach?

  • Autor: ulla* Data: 2013-05-17 08:41:31

    Na niedzielę robię podobny tort,śmietanowy z dekoracją z winogron,spodobało mi się m.in. na tym torcie, aby dodać liście, gałązki coś zielonego...z masy cukrowej czy marcepanu odpadają,bo cały tort ma być "naturalny". Może ktoś mi podpowie, bo tych liści na zdjęciu nie mogę rozpracować,czy to świeże czy sztuczne? jak z nimi postąpić czy świeże nie zwiędną? Jakie dać,aby wyszło podobnie,bardzo mi się widzi ten torcik,choć mam ciut inną koncepcję ułożenia winogron i bez pomarańczy... Z góry dziękuję za podpowiedzi...

  • Autor: ulla* Data: 2013-05-17 08:44:56

    Niestety,coś mi zdjęcie nie przeszło

    Może tak- tort okolicznościowy z winogronami nr 06 http://jaskolka.net/?cat=14

  • Autor: jantarka Data: 2013-05-17 12:56:38

    To są listki pora(tak mi się wydaje).Ja dekoruję swoje torty listkami porzeczki,mięty i oczywiście świeżymi

    owocami.

  • Autor: peggy83 Data: 2013-05-17 12:59:39

    Por? A masa nie przejdzie jego zapachem? Ja bym pora w masę nie wsadziła...

    Też czasami dekoruję mietą albo melisą :)

  • Autor: iwett Data: 2013-05-17 13:32:24

    Można listki zrobić z białej czekolady plastycznej zmieszanej z barwnikiem zielonym ( przepis znajdziesz na WŻ).Foremką wytniesz wzór.

    Albo też czytałam ,że rozpuszczoną czekoladą smaruje się zielone prawdziwe listki i zostawia do zastygnięcia. Sama tego nie próbowałam ale czekoladę plastyczną to i owszem - jest jak plastelina ale musisz ją obrabiać w chłodzie. Powodzenia!

  • Autor: Weron!ka Data: 2013-05-17 15:24:37

    chyba o to chodzi http://stylowi.pl/6885587 :)

  • Autor: martynka 13 Data: 2013-05-17 14:25:58

    To jest andżelika. Kandyzowane młode liście używa się do dekoracji ciast i tortów.

  • Autor: córcia Data: 2013-05-17 14:31:23

    kiedyś robiłam dekoracje z liści ananasa odpowiednio przyciętych

  • Autor: ursula Data: 2013-05-17 18:55:30

    witaj,

    jest koncowka do robienia lisci:

    http://wielkiezarcie.com/recipe47343.html,

    Decorating Tip 70
    by Ateco

    Plain leaf tip for piping natural-looking leaves with center veins and ferns.
    May be used with a standard coupler

  • Autor: dorocia61 Data: 2013-05-17 19:23:52

    Witam - ja czasem ozdabiam ciasta taki spreparowanymi kwiatami i listkami -

    http://foodmag.pl/przepis/tort-tiramisu-z-krystalizowanymi-rozami/

    http://makagigi.pl/porady-blog/kandyzowane-kwiatki-jak-to-zrobic-i-ktore-wybrac

  • Autor: ulla* Data: 2013-05-17 22:10:29

    Podobają mi się te pomysły, i fajny jest też przepis ,co podała ursula, wykorzystam niedługo...

    Nie pomyślam,że można użyć listki mięty czy innych ziół, nawet liść ananasa...Zobaczę co uda mi się wykombinować,czy będzie do siebie pasować...

    Tylko cały czas myślę, co to takiego na tym torcie te długie wąsy? chyba jednak z kwiaciarni....

    Nie mniej dziękuję Wam za podpowiedzi,a może jeszcze ktoś z Was coś doda,chętnie poczytam...

  • Autor: martynka 13 Data: 2013-05-17 22:49:07

    Przecież Ci napisałam co to jest.

  • Autor: ulla* Data: 2013-05-18 08:34:48

    No tak zagapiłam się,dzięki!

  • Autor: kleo Data: 2013-05-18 06:34:35

    Martynka wytłumaczyła w 7 wiadomości

    http://www.kontrans.shop-it.pl/index.php?kat=24&prod=58

  • Autor: ulla* Data: 2013-05-18 08:38:05

    Niestety nigdzie teraz tego "od ręki"nie kupię, tort dzisiaj wieczorem musi być gotowy. Dobrze wiedzieć na przyszłość,że takie coś jest. Dziękuję!

Przejdź do pełnej wersji serwisu