Na niedzielę robię podobny tort,śmietanowy z dekoracją z winogron,spodobało mi się m.in. na tym torcie, aby dodać liście, gałązki coś zielonego...z masy cukrowej czy marcepanu odpadają,bo cały tort ma być "naturalny". Może ktoś mi podpowie, bo tych liści na zdjęciu nie mogę rozpracować,czy to świeże czy sztuczne? jak z nimi postąpić czy świeże nie zwiędną? Jakie dać,aby wyszło podobnie,bardzo mi się widzi ten torcik,choć mam ciut inną koncepcję ułożenia winogron i bez pomarańczy... Z góry dziękuję za podpowiedzi...
Można listki zrobić z białej czekolady plastycznej zmieszanej z barwnikiem zielonym ( przepis znajdziesz na WŻ).Foremką wytniesz wzór.
Albo też czytałam ,że rozpuszczoną czekoladą smaruje się zielone prawdziwe listki i zostawia do zastygnięcia. Sama tego nie próbowałam ale czekoladę plastyczną to i owszem - jest jak plastelina ale musisz ją obrabiać w chłodzie. Powodzenia!
Na niedzielę robię podobny tort,śmietanowy z dekoracją z winogron,spodobało mi się m.in. na tym torcie, aby dodać liście, gałązki coś zielonego...z masy cukrowej czy marcepanu odpadają,bo cały tort ma być "naturalny". Może ktoś mi podpowie, bo tych liści na zdjęciu nie mogę rozpracować,czy to świeże czy sztuczne? jak z nimi postąpić czy świeże nie zwiędną? Jakie dać,aby wyszło podobnie,bardzo mi się widzi ten torcik,choć mam ciut inną koncepcję ułożenia winogron i bez pomarańczy... Z góry dziękuję za podpowiedzi...
Niestety,coś mi zdjęcie nie przeszło
Może tak- tort okolicznościowy z winogronami nr 06 http://jaskolka.net/?cat=14
To są listki pora(tak mi się wydaje).Ja dekoruję swoje torty listkami porzeczki,mięty i oczywiście świeżymi
owocami.
Por? A masa nie przejdzie jego zapachem? Ja bym pora w masę nie wsadziła...
Też czasami dekoruję mietą albo melisą :)
Można listki zrobić z białej czekolady plastycznej zmieszanej z barwnikiem zielonym ( przepis znajdziesz na WŻ).Foremką wytniesz wzór.
Albo też czytałam ,że rozpuszczoną czekoladą smaruje się zielone prawdziwe listki i zostawia do zastygnięcia. Sama tego nie próbowałam ale czekoladę plastyczną to i owszem - jest jak plastelina ale musisz ją obrabiać w chłodzie. Powodzenia!
chyba o to chodzi http://stylowi.pl/6885587 :)
To jest andżelika. Kandyzowane młode liście używa się do dekoracji ciast i tortów.
kiedyś robiłam dekoracje z liści ananasa odpowiednio przyciętych
witaj,
jest koncowka do robienia lisci:
http://wielkiezarcie.com/recipe47343.html,
by Ateco
Plain leaf tip for piping natural-looking leaves with center veins and ferns.
May be used with a standard coupler
Witam - ja czasem ozdabiam ciasta taki spreparowanymi kwiatami i listkami -
http://foodmag.pl/przepis/tort-tiramisu-z-krystalizowanymi-rozami/
http://makagigi.pl/porady-blog/kandyzowane-kwiatki-jak-to-zrobic-i-ktore-wybrac
Podobają mi się te pomysły, i fajny jest też przepis ,co podała ursula, wykorzystam niedługo...
Nie pomyślam,że można użyć listki mięty czy innych ziół, nawet liść ananasa...Zobaczę co uda mi się wykombinować,czy będzie do siebie pasować...
Tylko cały czas myślę, co to takiego na tym torcie te długie wąsy? chyba jednak z kwiaciarni....
Nie mniej dziękuję Wam za podpowiedzi,a może jeszcze ktoś z Was coś doda,chętnie poczytam...
Przecież Ci napisałam co to jest.
No tak zagapiłam się,dzięki!
Martynka wytłumaczyła w 7 wiadomości
http://www.kontrans.shop-it.pl/index.php?kat=24&prod=58
Niestety nigdzie teraz tego "od ręki"nie kupię, tort dzisiaj wieczorem musi być gotowy. Dobrze wiedzieć na przyszłość,że takie coś jest. Dziękuję!