Czaem piekłam placek z rabarbarem-na kruchym lub półkruchym ciescie,takim jak na szarlotkę.Za pierwszym razem połozyłam pokrojony świeży rabarbar od razu na ciesśie no i jak mozna było przewidziec,puścił sok.Ciasto do ...bani.Pózniej podduszałam go leciutko,tyle,ze puścił sok w rondelku i po wystygnięciu dawałam na ciasto.
Po pierwsze ... patrz na łodygi aby były jędrne i w miarę świeżo zerwane.
Po drugie ...można zasypać pociety na kawałki rabarbar cukrem i gdy pusci sok wykładamy na ciasto .
Po trzecie ... kruszonkę zrób na wyczucie manualne po palcami .. . Spora łycha masła i cukier dwie łychy palcami połącz a potem dosypuj mąkę i delikatnie zagniataj w kruszonkę... Nie moze być ciężka , tłusta , bo klapnie w ciasto tylko taki grupkowy puszek .. Warto użyć maki krupczaki , kruszonka po upieczeniu jest bardzo chrupiąca ..Jeśli lubisz możesz dosypać cynamon .
A wiec Ullka ... do dzieła .. )) Informuj nas o swoich osiągnięciach kulinarnych
Zapiec koniecznie ciasto przed wyłożeniem rabarbaru,tak około 15 min aż zacznie sie leciutko rumienić, rabarbaru nie obieraj, wybieraj jędrne czerwone badyle, umyj i wytrzyj do sucha.
Pokrój na kawałki i wrzuć do rondelka , wsyp trochę cukru i chwilkę podsmaż aż puści sok, następnie wyjmij łyżką cedzakową na podpieczone ciasto, sam rabarbar, bez soku, posyp kruszonką i wsadź do piekarnika, możesz też zrobić bezę , z białek które Ci zostaną z kruchego ciasta, wyłóż na rabarbar i następnie posyp kruszonką.Piec aż kruszonka ładnie się ze złoci:)
W sobotę jadę na targ , kupię rabarbar i też zrobię:)
Właściwie tak, czerwone zabarwią na czerwono, ale nieznacznie. Zawsze daję taki jaki mam w zapasach domowych, można też budyń, a to wszystko dla zżelowania nadmiaru soku.
Ostatnio zamiast kisielu do rabarbaru dałam 2 łyżki mąki ziemniaczanej i skórkę pomarańczową. Przed wyłożeniem owoców można posypać ciasto suchą kaszą manną lub bułką tartą. Zawsze tak robię i nigdy nie wyszedł zakalec.
Nigdy jeszcze nie próżyłam owocu, ani nie podpiekałam spodu ciasta pod owoc.Świeży, czy mrożony owoc wykładam na ciasto, kruszanka i do pieca. Zakalca tez nie uświadczyłam. W okresie owocowym często korzystam z tego przepisu http://wielkiezarcie.com/recipe81884.html. A dodam, iż lubimy ciasta z dużą ilością owocu i kruszanki.
Pierwszy raz będę piekła ciasto z rabarbarem i tu prośba,abyście mi podpowiedzieli jak go potraktować tzn.
na co zwrócić uwagę przy kupowaniu rabarbaru-czy ma znaczenie kolor,wielkość
jak go potraktować przed pieczeniem- musi poleżeć w cukrze,jak długo? czy obierać ze skórki?
ciasto ma być z kruszonką - jaki spód pasuje- kruchy czy ucierany? drożdżowy odpada)
Może macie przepis na dobrą kuszonkę,albo na całe ciasto wypróbowane z rabarbarem, ale musi być kruszonka.
Dzięki serdeczne za podpowiedzi,miłego dnia
Czaem piekłam placek z rabarbarem-na kruchym lub półkruchym ciescie,takim jak na szarlotkę.Za pierwszym razem połozyłam pokrojony świeży rabarbar od razu na ciesśie no i jak mozna było przewidziec,puścił sok.Ciasto do ...bani.Pózniej podduszałam go leciutko,tyle,ze puścił sok w rondelku i po wystygnięciu dawałam na ciasto.
Po pierwsze ... patrz na łodygi aby były jędrne i w miarę świeżo zerwane.
Po drugie ...można zasypać pociety na kawałki rabarbar cukrem i gdy pusci sok wykładamy na ciasto .
Po trzecie ... kruszonkę zrób na wyczucie manualne po palcami .. . Spora łycha masła i cukier dwie łychy palcami połącz a potem dosypuj mąkę i delikatnie zagniataj w kruszonkę... Nie moze być ciężka , tłusta , bo klapnie w ciasto tylko taki grupkowy puszek .. Warto użyć maki krupczaki , kruszonka po upieczeniu jest bardzo chrupiąca ..Jeśli lubisz możesz dosypać cynamon .
A wiec Ullka ... do dzieła .. )) Informuj nas o swoich osiągnięciach kulinarnych
Dzięki, to idę się rozejrzeć za tym rabarabem, kupię po drodze mąkę krupczatkę,bo sie wybyła
Zrobię jak mówisz tą kruszonkę,ale jakie ciasto pod spód lepiej- kruche,czy takie a"la babka?
Cynamon pewnie dodam...piekę na sobotę-nie dla siebie,ale jak się rozpędzę to może i blaszkę sobie machnę
Zapiec koniecznie ciasto przed wyłożeniem rabarbaru,tak około 15 min aż zacznie sie leciutko rumienić, rabarbaru nie obieraj, wybieraj jędrne czerwone badyle, umyj i wytrzyj do sucha.
Pokrój na kawałki i wrzuć do rondelka , wsyp trochę cukru i chwilkę podsmaż aż puści sok, następnie wyjmij łyżką cedzakową na podpieczone ciasto, sam rabarbar, bez soku, posyp kruszonką i wsadź do piekarnika, możesz też zrobić bezę , z białek które Ci zostaną z kruchego ciasta, wyłóż na rabarbar i następnie posyp kruszonką.Piec aż kruszonka ładnie się ze złoci:)
W sobotę jadę na targ , kupię rabarbar i też zrobię:)
Dzięki za cenne rady,wezmę je pod uwagę
Obrany i pokrojony rabarbar posypuję cukrem, a jak puści sok, odlewam go, a rabarbar posypuję kisielem i odrobiną cynamonu i tak wykładam na ciasto.
Racja koleżanko bogdziu ... kiesiel lub budyń uciekł mi z pamięci albo inczej był w domyśle ..
No przecież wiadomo, ty jesteś doświadczoną cukierniczką
O widzisz! A smakowo kisiel obojętnie jaki?
Właściwie tak, czerwone zabarwią na czerwono, ale nieznacznie. Zawsze daję taki jaki mam w zapasach domowych, można też budyń, a to wszystko dla zżelowania nadmiaru soku.
http://wielkiezarcie.com/recipe69146.html
To ciasto piekłam wiele razy, jest pyszne.
Ostatnio zamiast kisielu do rabarbaru dałam 2 łyżki mąki ziemniaczanej i skórkę pomarańczową. Przed wyłożeniem owoców można posypać ciasto suchą kaszą manną lub bułką tartą. Zawsze tak robię i nigdy nie wyszedł zakalec.
Nigdy jeszcze nie próżyłam owocu, ani nie podpiekałam spodu ciasta pod owoc.Świeży, czy mrożony owoc wykładam na ciasto, kruszanka i do pieca. Zakalca tez nie uświadczyłam. W okresie owocowym często korzystam z tego przepisu http://wielkiezarcie.com/recipe81884.html. A dodam, iż lubimy ciasta z dużą ilością owocu i kruszanki.