Forum

Kuchenne porady

Rabarbar w cieście

  • Autor: ulla* Data: 2013-05-23 08:48:20

    Pierwszy raz będę piekła ciasto z rabarbarem i tu prośba,abyście mi podpowiedzieli jak go potraktować tzn.

    na co zwrócić uwagę przy kupowaniu rabarbaru-czy ma znaczenie kolor,wielkość

    jak go potraktować przed pieczeniem- musi poleżeć w cukrze,jak długo? czy obierać ze skórki?

    ciasto ma być z kruszonką - jaki spód pasuje- kruchy czy ucierany? drożdżowy odpada)

    Może macie przepis na dobrą kuszonkę,albo na całe ciasto wypróbowane z rabarbarem, ale musi być kruszonka.

    Dzięki serdeczne za podpowiedzi,miłego dnia

  • Autor: jolka60 Data: 2013-05-23 09:03:19

    Czaem piekłam placek z rabarbarem-na kruchym lub półkruchym ciescie,takim jak na szarlotkę.Za pierwszym razem połozyłam pokrojony świeży rabarbar od razu na ciesśie no i jak mozna było przewidziec,puścił sok.Ciasto do ...bani.Pózniej podduszałam go leciutko,tyle,ze puścił sok w rondelku  i po wystygnięciu dawałam na ciasto.

  • Autor: megi65 Data: 2013-05-23 09:15:24

    Po pierwsze ... patrz na łodygi aby były jędrne i w miarę świeżo zerwane.

    Po drugie ...można zasypać pociety na kawałki rabarbar cukrem i gdy pusci sok wykładamy na ciasto .

    Po trzecie ... kruszonkę zrób na wyczucie manualne po palcami .. . Spora łycha masła i cukier dwie łychy palcami połącz a potem dosypuj mąkę i delikatnie zagniataj w kruszonkę... Nie moze być ciężka , tłusta , bo klapnie w ciasto tylko taki grupkowy puszek .. Warto użyć maki krupczaki , kruszonka po upieczeniu jest bardzo chrupiąca ..Jeśli lubisz możesz dosypać cynamon .

    A wiec Ullka ... do dzieła .. )) Informuj nas o swoich osiągnięciach kulinarnych

  • Autor: ulla* Data: 2013-05-23 09:33:27

    Dzięki, to idę się rozejrzeć za tym rabarabem, kupię po drodze mąkę krupczatkę,bo sie wybyła

    Zrobię jak mówisz tą kruszonkę,ale jakie ciasto pod spód lepiej- kruche,czy takie a"la babka?

    Cynamon pewnie dodam...piekę na sobotę-nie dla siebie,ale jak się rozpędzę to może i blaszkę sobie machnę

  • Autor: Mama - Różyczki Data: 2013-05-23 09:32:53

    Zapiec koniecznie ciasto przed wyłożeniem rabarbaru,tak około 15 min aż zacznie sie leciutko rumienić, rabarbaru nie obieraj, wybieraj jędrne czerwone badyle, umyj i wytrzyj do sucha.

    Pokrój na kawałki i wrzuć do rondelka , wsyp trochę cukru i chwilkę podsmaż aż puści sok, następnie wyjmij łyżką cedzakową na  podpieczone ciasto, sam rabarbar, bez soku, posyp kruszonką i  wsadź do piekarnika, możesz też zrobić bezę , z białek które Ci zostaną z kruchego ciasta, wyłóż na rabarbar i następnie posyp kruszonką.Piec aż kruszonka ładnie się ze złoci:)

    W sobotę jadę na targ , kupię rabarbar i też zrobię:)

  • Autor: ulla* Data: 2013-05-23 09:35:57

    Dzięki za cenne rady,wezmę je pod uwagę

  • Autor: bogdzia Data: 2013-05-23 09:48:29

    Obrany i pokrojony rabarbar posypuję cukrem, a jak puści sok, odlewam go, a rabarbar posypuję kisielem i odrobiną cynamonu i tak wykładam na ciasto. 

  • Autor: megi65 Data: 2013-05-23 11:37:41

    Racja koleżanko bogdziu ... kiesiel lub budyń uciekł mi z pamięci albo inczej był w domyśle ..

  • Autor: bogdzia Data: 2013-05-23 12:48:56

    No przecież wiadomo, ty jesteś doświadczoną cukierniczką

  • Autor: ulla* Data: 2013-05-23 12:50:43

    O widzisz! A smakowo kisiel obojętnie jaki?

  • Autor: bogdzia Data: 2013-05-23 13:49:23

    Właściwie tak, czerwone zabarwią na czerwono, ale nieznacznie. Zawsze daję taki jaki mam w zapasach domowych, można też budyń, a to wszystko dla zżelowania nadmiaru soku.

  • Autor: anusia_m Data: 2013-05-23 13:26:24

    http://wielkiezarcie.com/recipe69146.html

    To ciasto piekłam wiele razy, jest pyszne.

    Ostatnio zamiast kisielu do rabarbaru dałam 2 łyżki mąki ziemniaczanej i skórkę pomarańczową. Przed wyłożeniem owoców można posypać ciasto suchą kaszą manną lub bułką tartą. Zawsze tak robię i nigdy nie wyszedł zakalec.

  • Autor: domia Data: 2013-05-23 14:47:12

    Nigdy jeszcze nie próżyłam owocu, ani nie podpiekałam spodu ciasta pod owoc.Świeży, czy mrożony owoc wykładam na ciasto, kruszanka i do pieca. Zakalca tez nie uświadczyłam. W okresie owocowym często korzystam z tego przepisu http://wielkiezarcie.com/recipe81884.html. A dodam, iż lubimy ciasta z dużą ilością owocu i kruszanki.

Przejdź do pełnej wersji serwisu