Bardzo dobre są, nam smakują zielone najlepiej.W zeszłym tygodniu dałam za porządny pęczek 6 zł na targu.Trzeba korzystać , bo niedługo koniec sezonu będzie.
Schabik wg Mamy - Różyczki http://wielkiezarcie.com/recipe100894.html,kasza gryczana & jęczmienna,mizeria lub surówka po żydowsku,pierożki ruskie dla mnie
u nas dzis zupa pomidorowa z ryzem a na drugie pierogi ruskie z cebula smazona na to sosik z mięsa mielonego z dodatkiem kaszy czostku i cebulki oraz smietany na deserek galaretka z bita smietana i bezami
Dzisiaj dzieci zrobiły obiadek makaron zwierzaczki, mortadela panierowana w plastrach i pomidory z cebulką.
U mnie tez dzieci przygotowały obiad, nawet Zuzia pomagała;))) Były kotlety z piersi indyka, buraki z kapustą ( słoikowe zapasy) i ziemniaki, oczywiście rosół z makaronem na pierwsze;)
Dziś mama zaprosiła ( nie dała sie przekonac, że by było odwrotnie;)) i był filet z indyka marynowany w oliwie i sosie sojowym , kasza grycza i surówka z kapusty kiszonej;)
Kotlety mielone, pulpety z żółtym serem (ze sztuk dwóch nastąpił wyciek ), pulpety z serem pleśniowym (Lazur), puree ziemniaczane z koperkiem, surówka, kiszone ogórki.
Nie mogłam się doczekać i musiałam go zrobić........niestety jak mnie naszła ochota w sklepie,w którym kupuję mięso już nie było kurczaków ,zostały tylko udka ....
ale zrobiłam mieszankę przypraw tak jak Ty ,dodatkowo dodałam trochę wyciśniętej cytryny i jak "prawie" zawsze parę ząbków czosnku i parę kropli oliwy ...utarłam wszystko w moździerzu ,nasmarowałam pod skórą i na skórze udka i zostawiłam na jakiś czas ....
Bardzo dobre ....napisałam poprzednio ,że muszę sobie ten przepis zapisać ....i na pewno jeszcze wypróbuję z całym kurczakiem ...
a tak wygladały moje udka przed i po pieczeniu ( nie są takie "słoneczne" jak Twoje ale bardzo smaczne i tak )....dzięki za przepis:)
Zupa pomidorowa z makaronem (na młodej włoszczyźnie). Na drugie- schab w plastrach, duszony w sosie, młode ziemniaki z koprem i surówka z młodej kapusty. Kompot- gruszkowo- malinowy.
Wczorajszy zurek z ziemniakami i jajkiem, na drugie ryz, sałata w smietanie i piersi kurczaka zapiekane z pieczarkami, szynka i serem, do picia sok z jablek.
Kurczak pieczony, mocno paprykowy, ziemniaki z koperkiem, mizeria z rzodkiewką i szczypiorkiem z sosem czosnkowym. Do picia kompot z rabarbaru i herbata z cytryną.
Udka pieczone w warzywkach,młoda kapustka,ziemniaki z koperkim,mizeria i zainspirowana bahusa kapustką w ćwiartki (przypomniało mi się),to ja piekę z masełkiem i bułaczką tartą - dla siebie mniammmm...
Dzisiaj botwinka z jajkiem i koperkiem, na drugie ziemniaki z koperkiem, skrzydełka duszone i mizeria ze śmietaną. Do picia herbata z cytryną, woda mineralna z sokiem malinowym.
Ja robię takie zwykłe pesto, daję tylko natkę pietruszki( ale ma być to prawdziwa natka z pietruszki ta o drobnych listkach i prawdziwym zapachu pietruszki) 2 małe ząbki czosnku lub jeden duży, oliwa z oliwek i troszkę soli do smaku. Nie daje żadnych orzeszków, bo nie lubimy.
Wszystko wkładam do pojemnika , włączam blender i rozdrabniam, jeżeli pesto jest bardzo gęste dolewam jeszcze trochę oliwy z oliwek. Przekładam do słoiczka , zakręcam i do lodówki:)
U nas dzisiaj dojadanie różności z lodówki, pomidorówka z wczoraj, botwinka z soboty, kotlety z piersi kurczaka z pesto, gulasz z kaszą i sałata lodowa.
Reszta gulaszu z wczoraj,ogórek kiszony,papryka konserwowa z zapasów, kromka chleba...a na słodko naleśniki z nadzieniem twarogowo-budyniowym(czekoladowym) polane rozpuszczoną czekoladą...)
A są jakieś dania na bolącą dyńkę? :/ Jeśli tak, to chętnie pochłonę! U mnie dziś na obiad jeszcze nie wiadomo co, ale na pewno bistro, bo czasu niewiele na gotowanie przeznaczone. Myślałam o zupie groszkowej z mrożonki oraz rosołu instant.
A są jakieś dania na bolącą dyńkę? :/ Jeśli tak, to chętnie pochłonę! U mnie dziś na obiad jeszcze nie wiadomo co, ale na pewno bistro, bo czasu niewiele na gotowanie przeznaczone. Myślałam o zupie groszkowej z mrożonki oraz rosołu instant.
Dorotka, ugotuj makaron, i dodaj zmiksowane truskawki ze śmietaną, "dyńka" zaraz wróci do życia;)
Tyle że okropnie człowiek po tym głodny, więc na obiadokolację pojawiło się Tuńczykowe bistro spaghetti pomodore - zdjęcie później, bo siedzi w aparacie :)
Tyle że okropnie człowiek po tym głodny, więc na obiadokolację pojawiło się Tuńczykowe bistro spaghetti pomodore - zdjęcie później, bo siedzi w aparacie :)
Gołąbki za mną "chodzą" od tygodnia. Dziś zakupiłam kapustę i będę tworzyć, choć wciąż zatsanwiam się nad formą ich przyrządzenia, i tak: albo gołabki od niebieskiej-różyczki zapiekane z boczkiem, albo zapiekanka a'la gołąbki wg mtomy, albo wielki gołąb piszczałki. Jutro zdecydję:)
A dziś wczorajsza pomidorowa i krokiety z kaszą i grzybami.
Ja już ją robiłam. Pyszna! Ale trochę zatęskniłam do tradycyjnych gołąbków i chyba powrócę do tych różyczkowych, bo są rewelacyjne! Smakują zupełnie inaczej niż te duszone.
O tak! Uwielbiam Rzym :) Staramy sie wybrać przynajmniej 3 razy w miesiącu, choć wczoraj "zdradziliśmy" Rzym na rzecz Sanktuarium Trójcy Świętej... było cudownie. Tak sie zastanawiam, czy nie pokazać tego miejsca w osobnym wątku :
Spaghetti z pesto pietruszkowo-czosnkowym i papryczką chilli, będą jeszcze naleśniki, zdjęcie wstawię później. Do picia herbata z cytryną i sok jabłkowy.
a w jakiej postaci mrozisz jagody? mam w tym rroku nową lodówkę z większym zamrażalnikiem i chciałabym 1 z szuflad przeznaczyć wreszcie na owoce i warzywa
Oczyszczone jagody myję i odsączam porządnie, następnie odważam po pól kilograma, wsypuję do woreczków i zamrażam. Takie dobrze odsączone wystarczy, że parę razy stuknę woreczkiem o blat stołu i ładnie się rozsypują i takie oto zmrożone obsypuję kisielem, wkładam do ciasta pierogowego.
Tak Mamo Różyczki, zmrożone obsypuję kisielem i takie zlepiam w cieście, a układam na ściereczce, bo zanim wszystkie zrobię, to zaczynają się pocić, ale żaden się nie rozlepił, pewnie dzięki temu plastycznemu ciastu naszej kochanej Haliny00
Szczaw z jajkami, ziemniaki z koperkiem, młoda wczorajsza kapustka, soczyste mieloniaki i mizeria. Do picia herbata z cytryną , sok pomarańczowy i coca cola.
Ciąg dalszy pieczarkowej, na drugie- podudzia z kurczaka, pieczone w woreczku z czosnkiem, ziemniaki młode z koperkiem, sałatka z pomidorów i ogórków ze szczypiorem. Kompot rabarbarowo- truskawkowy i ciasto z truskawkami.
Skuszona Waszymi apetycznymi zdjęciami postanowiłam spróbować zrobić knedle...pysznie było:) czy któs mroził surowe knedle z tego przepisu ? http://wielkiezarcie.com/recipe32594.html sezon na truskawki taki krótki:(
Apetyczne knedelki:))
Co do pytania,osobiście nie mrożę knedli, wolę pomrozić truskawki :)
Krem ze szparagów białych i zielonych (syn stwierdził, że w tym bagnie pływają krokodyle i zjadł je wszystkie z dokładką od córki, bo jej nie podeszły ). Pulpeciki z szynki w sosie koperkowym, puree ziemniaczane ze szczypiorkiem, kiszone ogórki, warzywa z zalewy octowej.
Masz już świetną nazwę na przepis "Zupa bagienna z krokodylami" - jeśli jej nie wykorzystasz, to chyba ja sobie zawłaszczę to miano i opracuję do niego przepis :D
Zupa zalewajka babcina, końcówka pulpetów z tartym kalafiorem w sosie pomidorowym, ryż i sałatka z pomidorów z młodą cebulą.Do picia herbata z cytryną i woda z sokiem malinowym.
Dzisiaj obiad na działce. Gorący rosół z makaronem i gotowanym filetem z kurczaka przy dość chłodnej aurze smakował wyśmienicie.
Zupa pomidorowa (dla mojej córki wielbicielki Myszki Minnie - zupa poMINNIEdorowa), na drugie pierogi ruskie.
o tej porze to dawno już po...ale miałam spagetti bolonese i kompocik:) na jutro pieczarkowa i placki ziemniaczane
Szparagi owinięte szynką szwarcwaldzką, kolejne w żółty ser i zapieczone na panierowanym kotlecie drobiowym.
Nasze poznańskie jedzonko. ;)
Szparagi sa pyszne, ale najlepiej nam smakują , tak jak fasolka szparagowa, z przesmażoną bułeczką i masłem.:)
a ja nigdy nie jadlam szparagow i nie moge sie odwazyc kupic . . . .
Bardzo dobre są, nam smakują zielone najlepiej.W zeszłym tygodniu dałam za porządny pęczek 6 zł na targu.Trzeba korzystać , bo niedługo koniec sezonu będzie.
A w smaku podobne sa do czegos?
Te zielone podchodzę troszkę smakowo, do fasolki szparagowej,
Dzieki
Mam identycznie. Dziś widziałam w BIEDRONCE i... nie kupiłam.
:)))
Zupa z czerwonej soczewicy i pomidorów z klopsikami, naleśniki z serem
Schabik wg Mamy - Różyczki http://wielkiezarcie.com/recipe100894.html,kasza gryczana & jęczmienna,mizeria lub surówka po żydowsku,pierożki ruskie dla mnie
Szczaw z jajkami, kapustka młoda, kiełbasa z grilla i chleb, do picia herbata z cytryną i kompot z rabarbaru.
Lane kluski na rosole, na drugie pulpety w sosie wlasnym, ziemniaki i buraczki, do picia sok z jablek i marchewek.
Rosół wołowo- indyczy z młodą włoszczyzną i makaronem i- na życzenie rodziny- naleśniki z serem albo dżemem jagodowym.
Żebro z rusztu pieczone nad ogniskiem + opieczone bułeczki i salsa + piwko noteckie Było mmmm!!!
U nas dzisiaj taki sam rosołek:)) Wczoraj były pyszne ruskie z wiejskim serkiem:)
u nas dzis zupa pomidorowa z ryzem a na drugie pierogi ruskie z cebula smazona na to sosik z mięsa mielonego z dodatkiem kaszy czostku i cebulki oraz smietany na deserek galaretka z bita smietana i bezami
http://wielkiezarcie.com/recipe36147.html + kiełbasa z patelni+mizeria+pomidory z cebulką
Dzisiaj schab duszony w sosie, ziemniaki i mizeria, a jutro rosół k kury i kurczak pieczony z ziemniakami i domowa sałata.
U nas "mielony pyszny omlet" , ziemniaki, sałata z pomidorem i mozzarellą.
Rosol z makaronem, na drugie kotlety z piersi kurczaka, kapusta kiszona duszona i młode ziemniaczki, do picia sok z marchewek i jabłek.
Dzisiaj z okazji Dnia Matki doceniłam mamusine mrożonki (kotlet z piersi i marchewka z groszkiem). Do tego ziemniaki.
A tak poza tym wszystkiego najlepszego dla WŻ-towych mam :)
Dzisiaj dzieci zrobiły obiadek makaron zwierzaczki, mortadela panierowana w plastrach i pomidory z cebulką.
Dzisiaj dzieci zrobiły obiadek makaron zwierzaczki, mortadela panierowana w
U mnie tez dzieci przygotowały obiad, nawet Zuzia pomagała;))) Były kotlety z piersi indyka, buraki z kapustą ( słoikowe zapasy) i ziemniaki, oczywiście rosół z makaronem na pierwsze;)plastrach i pomidory z cebulką.
Kopytka i gulasz wieprzowy.
My też dziś obiadek u dzieci, były ziemniaczki pyszne kotlety "szwajcary" i surówka wiosenna... pycha.. dziękuje dzieci
Mieloniaki, ziemniaki z koperkiem i mizeria, do picia herbata z cytryną i woda z sokiem wiśniowym.
u nas też mielone, ziemniaczki i sałata ze śmietaną..
a na deser gofry z bitą śmietaną i owocami.
Dziś mama zaprosiła ( nie dała sie przekonac, że by było odwrotnie;)) i był filet z indyka marynowany w oliwie i sosie sojowym , kasza grycza i surówka z kapusty kiszonej;)
Pieczone w folii roladki z piersi kurczaka z szynką szwarcwaldzką i żółtym serem...
Botwinka z fasolką szparagową (droga ale co tam ) szparagi z tartą bułką
Apetycznie wygląda (lubię białą zastawę,bo wtedy "widać" jedzenie) na moich niebieskich czy bordowych talerzach już ta botwinka by zginęła
Dzisiaj mam zupę pomidorową z mielonym mięsem,ryżem i drobnym makaronem.
Kotlety mielone, pulpety z żółtym serem (ze sztuk dwóch nastąpił wyciek ), pulpety z serem pleśniowym (Lazur), puree ziemniaczane z koperkiem, surówka, kiszone ogórki.
Zupa grochowa z makaronem, ryż z jabłkami
Kotlet mielony z indyka, szparagi, kalarepka i młode ziemniaki
Zupa kalarepowa,kurczak od małpiatki,ryż z kukurydzą ,rukola z pomidorkami ...
Nie tu się miałam podpiąć .......ale też pod Ciebie
Dopisano 13-05-27 18:53:19:
Ryżu i rukoli nie starczyło dla wszystkich ....dorobiłam ziemniaki i duszoną rzodkiewkę ...
Nigdy nie jadlam duszonej rzodkiewki :)))
Spróbuj bo warto ....jest bardzo delikatna i smaczna :)
Ciekawa jestem czy kurczak Wam posmakował?:)
Nie mogłam się doczekać i musiałam go zrobić........niestety jak mnie naszła ochota w sklepie,w którym kupuję mięso już nie było kurczaków ,zostały tylko udka ....
ale zrobiłam mieszankę przypraw tak jak Ty ,dodatkowo dodałam trochę wyciśniętej cytryny i jak "prawie" zawsze parę ząbków czosnku i parę kropli oliwy ...utarłam wszystko w moździerzu ,nasmarowałam pod skórą i na skórze udka i zostawiłam na jakiś czas ....
Bardzo dobre ....napisałam poprzednio ,że muszę sobie ten przepis zapisać ....i na pewno jeszcze wypróbuję z całym kurczakiem ...
a tak wygladały moje udka przed i po pieczeniu ( nie są takie "słoneczne" jak Twoje ale bardzo smaczne i tak )....dzięki za przepis:)
Fajny patent z tymi udkami - skorzystam z niego. Cieszę się, że smakowały:) Pozdrawiam:)
Zupa zarzucajka, kluseczki śląskie ze skwarkami, do picia herbata z cytryną i sok pomarańczowy.
Młode ziemniaki, kalafior, jajko sadzone.
Zupa pomidorowa z makaronem, na drugie kotlety mielone, kasza i buraczki, do picia sok z jablek.
Ziemniaczki, kotlety mielone z pieczarkami, surówka z czerwonej kapusty z buraczkami (dostałam słoik od szwagierki... mniam, muszę poprosić o przepis)
Ziemniaki,kapustka http://wielkiezarcie.com/recipe32354.html,kotlety mielone z dzika..
Ziemniaczki i gołąbki z młodej kapusty
Spagetti z sosem z mięsa mielonego, sałata ze śmietaną. Na deser ciasto z truskawkami i kompot rabarbarowo- jabłkowo + kiwi.
Pulpety w sosie pomidorowym,ziemniaczki z koperkiem,mizeria.
Wczorajsza zarzucajka, kasza kuskus z warzywami na ostro i pierogi z mięsem i kapustą. Do picia herbata z cytryną i sok pomarańczowy.
Kapuśniak na wędzonym boczku z ziemniakami. Na drugie danie pieczone żeberka.
Zupa krem z cukinii z groszkiem ptysiowym ,schab z pomidorem,szynką i mozarellą,ziemniaki z koprem,sałata z sosem śmietanowym ...
Pierś kurczęca w ziołach podsmażona,ziemniaczki,żółta fasolka szparagowa z masełkiem i bułeczką tartą,surówka meksykańska.
Gulasz wyśmienity i kapustka na gęsto przepisy Niebieskiej Różyczki... do tego ziemniaczki z koperkiem i wyżerka na 2 najbliższe dni
Kapuśniak z młodej kapusty, na drugie duszonki.
Panierowany filet z mintaja, pieczone ziemniaki, mieszanka sałat z kapką sosu sojowego, sos koperkowo-cytrynowy.
Ciąg dalszy kotletów ze schabu ...dziś zapieczone z pieczarkami i żółtym serem ,ziemniaki ,mizeria ...
Soczyste żeberka w krótkim sosie, ziemniaki z koperkiem i młoda kapusta. Do picia herbata z cytryną i sok pomarańczowy.
http://wielkiezarcie.com/recipe101124.html
Te żeberka z sosikiem to bym zjadła ze smakiem.Mniammm....
Zurek na wedzonce z ziemniakami i jajkiem, na drugie fasolka po bretonsku (zapas z zamrazalki)
Wczoraj: zupa wielowarzywna z makronem (a'la minestrone). Na drugie pieczone żeberka, ziemniaki i surówka z bialej rzodkwi, marchewki i selera.
Zupa pomidorowa z makaronem (na młodej włoszczyźnie). Na drugie- schab w plastrach, duszony w sosie, młode ziemniaki z koprem i surówka z młodej kapusty. Kompot- gruszkowo- malinowy.
wczorajszy gulasz, duszona młoda kapustka i śląskie kluski
Zupa pomidorowa,flądra z patelni ,surówka z młodej kapusty,marchewki,pomidora i ogórka,ziemniaki z patelni....
Wczorajszy zurek z ziemniakami i jajkiem, na drugie ryz, sałata w smietanie i piersi kurczaka zapiekane z pieczarkami, szynka i serem, do picia sok z jablek.
Szynka duszona w cebuli, szparagi, młoda kapusta ugotowana w ćwiartkach, młode ziemniaki.
Kurczak pieczony, mocno paprykowy, ziemniaki z koperkiem, mizeria z rzodkiewką i szczypiorkiem z sosem czosnkowym. Do picia kompot z rabarbaru i herbata z cytryną.
Barszczyk czerwony na żeberkach (zakwaszony żurkiem), z ziemniakami lub fasolą jaś
Knedle z truskawkami
o ja cię! niby nie przepadam za obiadem na słodko ale te knedle wygladają obłednie!
Spaghetti Bolognese ale nie jako sos na makaronie ,tylko prawdziwe nitki al dente na patelnię z czosnkiem ( 1/2 z ) i łychą sosu na osobę :)
Pulpet z indyka w sosie koperkowym z ryżem i marchewką
Zupa pieczarkowa z lazankami, na drugie mlode ziemniaki, gyros drobiowy i mizeria. Na deser koktajl truskawkowy.
hu hu hu dietetycznie i lekko ;)
Spaghetti aglio, olio e peperoncino....
Karkówka duszona z pieczarkami, kasza jęczmienna, sałata lodowa ze szczypiorem z sosie czosnkowym . Do picia herbata z cytryną i coca cola.
http://wielkiezarcie.com/recipe101186.html
Żurek z białą kiełbasą, a później........wyjazd na wesele chrześnicy Najlepszego.
Do kuchni wracam w poniedziałek
Udka pieczone w warzywkach,młoda kapustka,ziemniaki z koperkim,mizeria i zainspirowana bahusa kapustką w ćwiartki (przypomniało mi się),to ja piekę z masełkiem i bułaczką tartą - dla siebie mniammmm...
młode ziemniaczki z koperkiem, pieczone filety z tilapii i surówka z kapusty z porem i cytryną
pieczona biała kiełbasa z ziemniakami pure i chrzanem.
żurek z ziemniakami i kluski na parze z truskawkami i śmietaną ...
Zupa z soczewicy,pulpety w sosie koperkowym ,ziemniaki,marchewka gotowana ....
Dzisiaj botwinka z jajkiem i koperkiem, na drugie ziemniaki z koperkiem, skrzydełka duszone i mizeria ze śmietaną. Do picia herbata z cytryną, woda mineralna z sokiem malinowym.
Wczoraj była pizza z pomidorami, bakłażanem i mozarellą. Dziś: rosół z makaronem; na drugie: pęczak z warzywami i kurczakiem.
Dopisano 13-06-02 17:17:46:
Rosoł z makaronem, na drugie ziemniaki kotlet z piersi kurczaka i sałata w smietanie.
zupa pomidorowa z ryżem, ryba z piekarnika/kotlet schabowy w panierce jajko-śmietana-bułka tarta, sałatka bawarska, surówka z kapusty pekińskiej
Pulpety w sosie pomidorowym wg Uretana, młode ziemniaki i modra kapusta.
Zupa pomidorowa z ryżem lub makaronem, kotlety drobiowe z serem żółtym i pesto pietruszkowo-czosnkowym, ziemniaki z koperkiemi mizeria.
Do picia herbata z cytryną , woda z sokiem malinowym i coca cola.
Właśnie wczoraj zrobiłam pierwszy raz w tym sezonie pesto pietruszkowo-czosnkowe ,które bardzo lubię ! ...
Nigdy nie próbowałam podać tak jak Ty :) ....z reguły smaruję nim lekko kanapki ...muszę spróbować Twojej wersji :)
Nam bardzo smakuje:)
Zdradźcie co dodajecie do tego pesto jeszcze dodajecie oprócz natki i czosnku? Z chęcią bym wypróbowała. Ja znam wersję z dodatkiem orzechów włoskich.
Ja robiłam z tego przepisu http://wielkiezarcie.com/recipe82242.html.
Ja z reguły miksuję blenderem posiekaną natkę ,czosnek ,dodaję oliwę,sól,pieprz,krople cytryny ....czasami dodaję sezam do miksowania ...
Do takiego pesto, oprócz orzechów włoskich, dodaję kiilka listków rukoli i 2-3 gałązki świeżej mięty.
Dzięki dziewczyny za podpowiedzi. Będę testowała:)
No właśnie,,jak robisz Mamo-Różyczki powyższe pesto?
Ja robię takie zwykłe pesto, daję tylko natkę pietruszki( ale ma być to prawdziwa natka z pietruszki ta o drobnych listkach i prawdziwym zapachu pietruszki) 2 małe ząbki czosnku lub jeden duży, oliwa z oliwek i troszkę soli do smaku. Nie daje żadnych orzeszków, bo nie lubimy.
Wszystko wkładam do pojemnika , włączam blender i rozdrabniam, jeżeli pesto jest bardzo gęste dolewam jeszcze trochę oliwy z oliwek. Przekładam do słoiczka , zakręcam i do lodówki:)
Mniammm...Dzięki
Ile takie pesto moze stac w lodowce?
Kotlety mielone w ziemniaczanej kołderce wg Maleny, sałata masłowa ze śmietaną na słono, buraczki czerwone, kompot rabarbarowo-jabłkowy; dobre:)
Młode ziemniaczki z koperkiem, szaszłyki warzywno-mięsne, mizeria z ogórków, koperku z jogurtem i serem feta, z dodatkiem czosnku
Zupa szczawiowa z jajkiem i grzankami, na drugie- ryż ze śmietaną i truskawkami.
U nas dzisiaj dojadanie różności z lodówki, pomidorówka z wczoraj, botwinka z soboty, kotlety z piersi kurczaka z pesto, gulasz z kaszą i sałata lodowa.
Wczorajszy rosol z makaronem, na drugie udka z piekarnika, ziemniaki i sałata w smietanie, do picia sok z jablek.
U nas ogórkowa z ryżem, na wczorajszym rosole. I spaghetti razowe z sosem bolognese.
dla męża pomidorowa z makaronem, a dla mnie krupniczek ryżowy, pycha!
U nas też dojadanie wczorajszych szaszłyków dziś z frytkami i czosnkową mizerią
U mnie wczorajsza polędwica pieczona,ziemniaki z koperkiem,mizeria a dla mnie kopytka z masełkiem i bułeczką tartą.
Dojadanie wczorajszego rosołu z makaronem, skrzydełka pieczone,ziemniaki,surówka.
Jutro gulasz z dzika,kasza gryczana,ogórek kiszony.
Ciąg dalszy szczawiowej, na drugie- zrazy drobiowe z pieczarkami( wg Corin), młode ziemniaki z koperkiem i buraczki z chrzanem. Kompot truskawkowy.
Kotlety mielone, młode ziemniaki z koperkiem, zielone szparagi z masełkiem i bułką tartą.
Dziś będzie zupa pieczarkowa z makaronem świderki i naleśniki z pysznym serkiem
Zupa ogorkowa z ziemniakami lub z ryzem do wyboru, na drugie szaszłyki drobiowe, ziemniaki i sałatka warzywna, do picia sok z jablek.
Dalsze wyjadanie zapasów z lodówki, skrzydełka duszone, szczaw z jajkiem i kotlety drobiowe z chlebem.
Zupa rybna z lanymi kluskami, na drugie knedle serowe z truskawkami
Kopiec pysznych kartofli /wykopki 2012/ z toną świeżego koperku i szczypiorku, jajo sadzone i maślanka...
Uwielbiam taki zestaw! U mnie dziś pomidorowa z makaronem na niedzielnym rosole, bośmy same zostały na dwa dni..
Reszta gulaszu z wczoraj,ogórek kiszony,papryka konserwowa z zapasów, kromka chleba...a na słodko naleśniki z nadzieniem twarogowo-budyniowym(czekoladowym) polane rozpuszczoną czekoladą...)
Kotlety mielone, kasza gryczana ze skwarkami z boczku wędzonego.
Zupa fasolowa na mięsie i chleb na zakwasie, do picia herbata z cytryną i woda mineralna z sokiem malinowym.
Dopisano 13-06-05 17:34:34:
Na drugie danie, były parówki z serem w cieście francuskim, polane ketchupem.
Kurczak w warzywach na pikantną nutę,ziemniaki z koperkiem,mizeria lub surówka po żydowsku.
A są jakieś dania na bolącą dyńkę? :/ Jeśli tak, to chętnie
Dorotka, ugotuj makaron, i dodaj zmiksowane truskawki ze śmietaną, "dyńka" zaraz wróci do życia;)pochłonę! U mnie dziś na obiad jeszcze nie wiadomo co, ale na pewno bistro,
bo czasu niewiele na gotowanie przeznaczone. Myślałam o zupie groszkowej z
mrożonki oraz rosołu instant.
Koniec był taki, że na obiad... wypiłam dwie szkanki koktajlu truskawkowo-bananowego.
Koniec był taki, że na obiad... wypiłam dwie szkanki koktajlu
Ha , wiedziałam że truskawki górą;)truskawkowo-bananowego.
Tyle że okropnie człowiek po tym głodny, więc na obiadokolację pojawiło
się Tuńczykowe bistro spaghetti pomodore - zdjęcie później, bo
siedzi w aparacie :)
Dziś młode ziemniaczki z jajem sadzonym podane z duszonymi na maśle zielonymi szparagami i marchewką
A to zdjęcie wczorajszego makaronu z tuńczykiem:
Dziś młode ziemniaczki z jajem sadzonym podane z duszonymi na maśle
Musisz częsciej dokarmiać "bańkę" truskawkami hahhaaaa:)))zielonymi szparagami i marchewką A to zdjęcie wczorajszego makaronu z
tuńczykiem:
Znaczy, że taki okropny ten makaron, czy może być?
Znaczy, że taki okropny ten makaron, czy może być?
No, ba! Mniamuśny:))Zupa warzywna z kalafiorem i makaron z truskawkami.
A ja dzisiaj mam botwinkę i ziemniaki omaszczone smażonym boczkiem z cebulką
dziś pomidorówka według tego przepisu http://wielkiezarcie.com/recipe79610.html
schab w sosie ziemniaczki z koperkiem i malosolne, a dla chętnych reszta wczorajszej zupy pieczarkowej
Wielki gołąb od Piszczałki,ziemniaki ,sos pomidorowy a na deser ryż na mleku z truskawkami i jogurtem ...
Gołąbki za mną "chodzą" od tygodnia. Dziś zakupiłam kapustę i będę tworzyć, choć wciąż zatsanwiam się nad formą ich przyrządzenia, i tak: albo gołabki od niebieskiej-różyczki zapiekane z boczkiem, albo zapiekanka a'la gołąbki wg mtomy, albo wielki gołąb piszczałki. Jutro zdecydję:)
A dziś wczorajsza pomidorowa i krokiety z kaszą i grzybami.
Też się zastanawiałam nad tą zapiekanką a'la gołąbki ...myślę ,że w niedługim czasie ją zrobię ...bo też mam na nią ochotę ...:)
Ja już ją robiłam. Pyszna! Ale trochę zatęskniłam do tradycyjnych gołąbków i chyba powrócę do tych różyczkowych, bo są rewelacyjne! Smakują zupełnie inaczej niż te duszone.
Pizza na ławce w parku w Rzymie :) Później cappucinno na Uniwersytecie Katolickim i rogaliki przy Koloseum.
Nie, no to już przesada... Oczywiście nie mam na myśli menu, tylko miejsca.. Rzym jest piękny!
O tak! Uwielbiam Rzym :) Staramy sie wybrać przynajmniej 3 razy w miesiącu, choć wczoraj "zdradziliśmy" Rzym na rzecz Sanktuarium Trójcy Świętej... było cudownie. Tak sie zastanawiam, czy nie pokazać tego miejsca w osobnym wątku :
Pokazać! pokazać:)
Tak, tak pokazać :)))
Dziś ogórkowa, a na drugie ziemniaki zasmażane z kiełbasą i dużą ilością szczypiorku. Deser: truskawki ze śmietaną.
Jutro powtórka z zupy, na drugie do wyboru pierogi z mięsem lub szpinakiem. Na deser mam nadzieję na truskawki z nowej dostawy ;)
Wczorajsza ogorkowa z ziemniakami lub ryzem do wyboru, na drugie domowe pierogi ruskie okraszane cebulka (mamuska moja robila :)
Dziś ugotowałam rosołek
Pieczona kiełbasa i kalafior z masłem i bułką. Kompot truskawkowo- jabłkowy, nad ciastem- myślę...
Jutro kasza gryczana ze skwarkami i kefir.Wczorajsza fasolowa i kasza manna na mleku, z musem truskawkowym, do picia standard:)
Okoń z pomidorami i czarnymi oliwkami, posypany natką pietruszki, ziemniaki z wody.
Dopisano 13-06-06 16:15:49:
Wczoraj była zupa kalafiorowa i łazanki.
Dziś rosół z makaronem, na drugie ziemniaki, golonko z indyka z rosołu i młoda kapusta duszona na maśle z cebulą, marchewką i sporą ilością koperku.
kluski nadziewane truskawkami :)
Wczorajsza zupka, i pierogi z kapustą i grzybami.
Wczorajsza zupka, i pierogi z kapustą i grzybami.
Kotlet drobiowy panierowany, młode ziemniaki z koperkiem, duszona młoda kapusta ze skwarkami z boczku wędzonego.
Kotlety mielone, ziemniaki z koperkiem i sałata z ogródka
Zurek z jajkiem, ziemniakami i kielabska, na drugie kopytka z maslek i cukrem, do picia sok z jablek i marchewek.
Tylko bułki na parze z truskawkami i śmietanką.
Na jutro będą filety z mintaja z serem wg http://wielkiezarcie.com/recipe33535.html+ frytki+marchewka z jabłkiem.
Wczorajszy zurek z ziemniakami, jajkiem i kielbaska, na drugie fasolka po bretonsku z bułka (zapas z zamrazalki)
Kotlet drobiowy panierowany, młode ziemniaki, surówka z młodej kapusty.
U nas zupa ogórkowa na maśle.
Uda z kurczaka pieczone z rozmarynem, baklażanem, papryką i cukinią na ryżu.
U nas krokiety z kapustą i grzybami( zostało farszu z pierogów) do tego czysty czerwony barszcz;)
Spaghetti z pesto pietruszkowo-czosnkowym i papryczką chilli, będą jeszcze naleśniki, zdjęcie wstawię później. Do picia herbata z cytryną i sok jabłkowy.
Pierogi z jagodamii z serem
łomatko jakie cudowne... uśliniłam się nieziemnsko. Już tegoroczne jagody??
U nas również pierogi ale z mięsem i niestety sklepowe hm nawet fotki nie warte
O nie, zeszłoroczne, robiłam czystki w zamrażarce, czas miejsce szykować na nowe
a w jakiej postaci mrozisz jagody? mam w tym rroku nową lodówkę z większym zamrażalnikiem i chciałabym 1 z szuflad przeznaczyć wreszcie na owoce i warzywa
Oczyszczone jagody myję i odsączam porządnie, następnie odważam po pól kilograma, wsypuję do woreczków i zamrażam. Takie dobrze odsączone wystarczy, że parę razy stuknę woreczkiem o blat stołu i ładnie się rozsypują i takie oto zmrożone obsypuję kisielem, wkładam do ciasta pierogowego.
Bogdziu, są już jagody w sprzedaży, Czy robiłaś z mrożonych? ale mi smaku narbiłas, :)
Tak Mamo Różyczki, zmrożone obsypuję kisielem i takie zlepiam w cieście, a układam na ściereczce, bo zanim wszystkie zrobię, to zaczynają się pocić, ale żaden się nie rozlepił, pewnie dzięki temu plastycznemu ciastu naszej kochanej Haliny00
Morszczuk panierowany w płatkach kukurydzianych, frytki i kiszona kapusta
Zupa pieczarkowa, skrzydełka z piekarnika ze świeżą bułą i sałatką z pomidorów i dymki ze śmietaną. Kompot rabarbarowo- truskawkowy.
Nowe ziemniaczki z koperkiem i sadzonym jajkiem no i oczywiście z maślanką lub kefirem. Na dokładkę smażone dzwonki karpia ze świeżym pieczywem
Kotlety siekane z drobiowe,ziemniaki z koperkiem,mizeria.
Delikatne i soczyste kotleciki jagnięce marynowane w rozmarynie i piri-piri.
Duszone piersi z kurczaka w sosie grzybowym i makaron.
Młoda kapusta ze skareczkami, ziemniaki z koperkiem, klopsiki z tartym kalafiorem w sosie pomidorowym.
Do picia, herbata z cytryną , woda mineralna z sokiem malinowym.
Kurczak w curry na ryżu, sałata ze śmietaną
Pięknie podany. Ja dzsiaj jadłam na obiad żurek z jajkiem i schabowego z ziemniakami i mizerią.
Kurczak w curry na ryżu, sałata ze śmietaną
Wow! Jak ja lubię takiego kurczaczka;)Kurczak a'la gyros, kluski ziemniaczane smażone w głębokim tłuszczu, surówka, sos pieczarkowy.
Mniam ale smacznie! :)))
Wczoraj rosół z makaronem, na drugie gołabki z młodej kapusty w sosie pomidorowym i ziemniaki.
Dzisiaj dalszy ciag rosolu, na drugie piersi kurczaka w sosie wlasnym, ziemniaki i buraczki.
U mnie dzisiaj gołąbki z młodej kapustki i ziemniaczki,a jako dopychacz dla niektórych racuchy z truskawkami posypane cukrem pudrem.
Szczaw z jajkami, ziemniaki z koperkiem, młoda wczorajsza kapustka, soczyste mieloniaki i mizeria. Do picia herbata z cytryną , sok pomarańczowy i coca cola.
Ciąg dalszy pieczarkowej, na drugie- podudzia z kurczaka, pieczone w woreczku z czosnkiem, ziemniaki młode z koperkiem, sałatka z pomidorów i ogórków ze szczypiorem. Kompot rabarbarowo- truskawkowy i ciasto z truskawkami.
Wczoraj i dzisiaj rosołek z makaronem i toną pietruszki. Nowe ziemniaczki z toną koperku, roladki z mielonego wg MR i duszona kapusta wg Mamy MR
Zupa pieczarkowa z kluskami,żeberka duszone ziemniaki z koperkiem,surówka zmłodej kapusty.
Skuszona Waszymi apetycznymi zdjęciami postanowiłam spróbować zrobić knedle...pysznie było:)
czy któs mroził surowe knedle z tego przepisu ? http://wielkiezarcie.com/recipe32594.html sezon na truskawki taki krótki:(
Skuszona Waszymi apetycznymi zdjęciami postanowiłam spróbować
zrobić knedle...pysznie było:) czy któs mroził surowe knedle z
tego przepisu ? http://wielkiezarcie.com/recipe32594.html sezon na
truskawki taki krótki:(
Apetyczne knedelki:))
Co do pytania,osobiście nie mrożę knedli, wolę pomrozić truskawki :)
Krupnik, na drugie bigos z zamrazalki z chlebem.
Krem ze szparagów białych i zielonych (syn stwierdził, że w tym bagnie pływają krokodyle i zjadł je wszystkie z dokładką od córki, bo jej nie podeszły ). Pulpeciki z szynki w sosie koperkowym, puree ziemniaczane ze szczypiorkiem, kiszone ogórki, warzywa z zalewy octowej.
Masz już świetną nazwę na przepis "Zupa bagienna z krokodylami" - jeśli jej nie wykorzystasz, to chyba ja sobie zawłaszczę to miano i opracuję do niego przepis :D
Myślałem już o tym samym :D, a jeśli chodzi o nazwę to zawłaszczaj jak tylko masz ochotę
Wczoraj i dziś: zupa jarzynowa z pęczakiem, gołąbki z sosem pomidorowym.
Wczorajszy szczaw z jajkiem, ziemniaki z koperkiem i wczorajsze mieloniaki, dodatkowo naleśniki z serkiem waniliowym, dżemem i musem truskawkowym.
Mus idealny, aksamitny, mniam :)
P.S. U nas zupa mocno ogórkowa na żeberkach...
Apetycznie i pieknie wyglądają, można zjeść monitor
Szkoda że nie mogę przez monitor poczęstować , usmażyłam dużo:)
Zupa krupnik oraz salata z ostatkami sushi
Zupa marchewkowo- groszkowa, na drugie- kotlety z karczku, młode ziemniaki z koperkiem i mizeria. Kompot + ciasto z rabarbarem.
Zupa pieczarkowa z makaronem, na drugie będą łazanki ze świeżą kapustą wg Wkn.
Dopisano 13-06-11 16:21:05:
Zastanawialam sie czy dobre sa takie lazanki, czy nie sa jakby "mdłe", wygladaja smakowicie, musze zrobic :)))
Są pyszne!:) Ręczę głową;) Naprawdę warto zrobić. Polecam!
Zupa kalafiorowa, na drugie wczorajszy bigos z chlebem.
Zupa zalewajka babcina, końcówka pulpetów z tartym kalafiorem w sosie pomidorowym, ryż i sałatka z pomidorów z młodą cebulą.Do picia herbata z cytryną i woda z sokiem malinowym.
Na pierwsze:
nuddle wok kurczakowy z fasolką szparagową (muszę zanotować proporcje składników, bo pyszniaste było)
Na drugie:
makaron z twarogiem, śmietaną, cukrem, cynamonem i truskawkami
:D
Nam jeszcze zostały, naleśniki i mus truskawkowy:)
Fasolka po bretońsku z chlebem
Botwinka z moich ogródkowych buraczków, ziemniaki omaszczone boczkiem i cebulką.
U mnie dzisiaj pierogi ruskie i "pierogi z kaszy Kasi" wg. Kasi z Płocka ( poecam, są wspaniałe ).
Zielone szparagi smażone z pieczarkami na grzance z wiejskiego chleba.
Ależ to przepysznie wygląda :) Miałabym ochote na taki obiadek a sezon szaparagowy niedługo się skończy...
Zdradzisz jak to robisz?
Dostałam wczoraj od znajomej prawie 4 kg truskawek, więc dziś będą pierogi z truskawkami, na pierwsze zupa grzybowa z makaronem.
Gar przepysznego krupniku na kostce karczku i dla syna na ratkach kurzych.... z kaszą i ziemniaczkiem, posypany toną koperku....... MNIAM
Smażony ziołowy filet z kurczaka, duszone na maśle liście szpinaku, sos szparagowo-serowy.
Powtórka z wczoraj, czyli zupa pieczarkowa z makaronem i łazanki.
Kremik cebulowo-selerowy z lanymi kluskami. Na drugie makaron naleśnikowy z grillowaną cukinią, cebulką i szynką parmenską.Sok jablkowy.
Zupa z botwinki z jajkiem ,ziemniaki,surówka z kapusty jak z KFC,karczek na słodko ....
Zupa z botwinki z jajkiem ,ziemniaki,surówka z kapusty jak z
KFC,karczek na słodko ....
U nas też botwinka, z ziemniakami lub jajkiem:)
Wczorajsza zalewajka, makaron ze zmiksowanymi truskawkami, śmietaną i cukrem.
Królik w sosie śmietanowym
Nowe obiadki już są , zapraszamy:) http://wielkiezarcie.com/forumThread.php?id=580496&post=580496