Forum

Kuchenne porady

Sos jak u chińczyka

  • Autor: martawi72 Data: 2013-05-25 17:17:32

    Wiem że kochani wszystko umiecie .Proszę o pomoc w poszukiwaniach przepisu na sos taki jaki spotyka się w chińskich knajpkach.

  • Autor: jolka60 Data: 2013-05-25 18:28:18

    Hmmm,to jest takie ogólnikowe,że nie wiem,czy Ci ktoś pomoże.Przecież nie podają jednego,jedynego sosu.

  • Autor: kasiachodziez Data: 2013-05-25 18:29:01

    W chińskich knajpkach jest kilka sosów,możesz trosze bardziej sprecyzować o jaki dokładnie ci chodzi?

  • Autor: jannaj Data: 2013-05-25 19:50:56

    Podstawa w chińskich knajpkach to czarodziejski proszek o wdzięcznej nazwie glutaminian sodu.

    Kiedyś dokonałam eksperymentu i wrzuciłam do chińszczyzny ogromną ilość kostek, maggi i sosu sojowego. I osiągnęłam co chciałam (ale tylko w kwesti odtworzenia smaku)! Fe.

    W chińskich knajpach jest faktycznie taki różowy sos ale co to jest? Lepiej nie wiedzieć.

     

  • Autor: martawi72 Data: 2013-05-25 20:52:37

    Chodzi mi otaki dość gęsty blado różowy sos ,mam wrożenie że w każdej knajpce jest taki sam.Moje dzieci go uwilbiają.

  • Autor: mahika Data: 2013-05-25 21:37:50

    Wpisz w google "chiński sos słodko kwaśny" i wybierz taki który uważasz za ten
    Ja robiłam kiedyś na bazie sosu sojowego,
    ale już nie wiem z jakiego przepisu,
    zresztą zmodyfikowałam i tak, zagęszczony był odrobiną mąki ziemniaczanej.

  • Autor: aggusia35 Data: 2013-05-26 15:13:27

    ja nie znam różowego pomarańczowy czerony to i owszem

  • Autor: mggi63 Data: 2013-05-25 21:56:15

    http://wielkiezarcie.com/recipe18308.html

  • Autor: bozena28 Data: 2013-05-25 22:05:55

    http://wielkiezarcie.com/recipe18308.html

  • Autor: mggi63 Data: 2013-05-25 22:17:03

    to do bożenki

  • Autor: kiki1101 Data: 2013-05-25 23:33:29

    Znalazlam kiedys przepis na sos Tso general chicken. Zrobilam i  byl super chociaz mnostwo przy tym pracy

  • Autor: Paola_r Data: 2013-05-27 08:35:03

    Byłam kiedyś co prawda nie w chińskiej, ale w tajskiej knajpce (Samui w Krakowie, przed rewolucją Gessler). Kapitalny gęsty sos słodko-kwaśny do krewetek i kurczaka-mieliśmy różne zamówienia. Próbowałam podpytać kucharkę Pim o skład. A gdzież tam, nie dała się tknąć! Więc zaczęłam "pracować" nad miseczką z sosem oraz szafą, w której w restauracji są produkty na sprzedaż. Wyszedł mi (tak,jak pisały dziewczyny, lekko zagęszczony mąką ziemniaczaną) gotowy sos chilli ze sporymi płatkami papryki, sosem sojowym i bodaj świeżym imbirem.

  • Autor: martawi72 Data: 2013-05-27 10:10:00

    No właśnie o coś takiego mi chodzi, taki dodatek do wszystkiego podawany w dzbankach.

Przejdź do pełnej wersji serwisu