Czy macie sprawdzony przepis na ciasto, takie proste, ucierane, na które można nałożyć duuuużo owoców bez obawy o zakalec? Chętnie przygarnę taki przepis lub wskazówki dotyczące układania owoców/ konsystencji ciasta. Czekam na pomysły i z góry dziękuję
Robiłam je kiedyś ale jakoś nie wyrosło. W ogóle ostatnio wkurzają mnie efekty wypieków bo ciasta marnie rosną i często mają zakalec. Są wypieczone u góry i od spodu a w środku surowe. Proszek niby dobry, może trzeba spróbować zmienić mąkę. Niestety piekarnik mam elektryczny wolnostojący i nie ma tam możliwości manewrowania temperaturą.
Do tego ciasta wykorzystuję niemalże każdy owoc: rabarbar, truskawki, jabłka, wiśnie, śliwki. Spód , mimo iż jest dość gęsty i trzeba rozsmarować łyżką to zawsze wyrasta, a ja szczerze mam nieciekawe doświadczenia z babkami i ciastami ucieranymi, ale ten przepis jest super! Na dodatek wykorzystuje sie surowy rabarbar i pozostałe owoce- jest szybciej, bo nie trzeba przesmażać.Polecam wypróbować.
Czy macie sprawdzony przepis na ciasto, takie proste, ucierane, na które można nałożyć duuuużo owoców bez obawy o zakalec? Chętnie przygarnę taki przepis lub wskazówki dotyczące układania owoców/ konsystencji ciasta. Czekam na pomysły i z góry dziękuję
http://wielkiezarcie.com/recipe50612.html
polecam ciacho ewki63 zawsze wychodzi
Ojej :) Moniu, jakże mi miło :)
Ale naprawdę wychodzi :)
Wiem że wychodzi bo nie raz robiło u mnie furorę na imprezkach rodzinnych . Wersję z kakao też wypróbowałam ...
Robiłam je kiedyś ale jakoś nie wyrosło. W ogóle ostatnio wkurzają mnie efekty wypieków bo ciasta marnie rosną i często mają zakalec. Są wypieczone u góry i od spodu a w środku surowe. Proszek niby dobry, może trzeba spróbować zmienić mąkę. Niestety piekarnik mam elektryczny wolnostojący i nie ma tam możliwości manewrowania temperaturą.
http://wielkiezarcie.com/recipe24202.html
Robiłam to ciasto wielokrotnie, z różnymi owocami. Zakalec nie trafił mi się nigdy. Podwajam jedynie składniki, by było wyższe.
O, tego przepisu jeszcze nie widziałam. Dodany do ulubionych. Będę eksperymentować aż znajdę ciacho na miarę swojego piekarnika
Spróbuj, moim zdaniem warto :)
hej, podaje przepisik na ciasto, które robię jak tylko nastaje sezon owocowy : http://wielkiezarcie.com/recipe83366.html
Do tego ciasta wykorzystuję niemalże każdy owoc: rabarbar, truskawki, jabłka, wiśnie, śliwki. Spód , mimo iż jest dość gęsty i trzeba rozsmarować łyżką to zawsze wyrasta, a ja szczerze mam nieciekawe doświadczenia z babkami i ciastami ucieranymi, ale ten przepis jest super! Na dodatek wykorzystuje sie surowy rabarbar i pozostałe owoce- jest szybciej, bo nie trzeba przesmażać.Polecam wypróbować.