Forum

Kuchenne porady

Może ktoś wie jakie to ciacho?

  • Autor: justyna1984 Data: 2013-06-03 12:13:33

    Witam, ostatnio jadłam to pyszne ciacho na samej górze jest jakby toffi lub krówka, bardzo chrupiąca, niestety nie potrafie tego odtworzyć, na pewno to nie jest mleko kondensowane długo gotowane ponieważ ma inny smak i coś chrupkiego. Czy ktoś z państwa spotkał sie już z czymś tak pysznym i potrafi to zrobić?

  • Autor: pa1982 Data: 2013-06-03 12:32:41

    przykro mi ale nigdy nie spotkałam się ani  z tym ciastem ani z takimi błędami ortograficznymi

  • Autor: iwett Data: 2013-06-03 14:22:46

  • Autor: Bahati Data: 2013-06-03 14:50:25

    Jeżeli uważasz, że Twoja wypowiedź pozbawiona jest rażących błędów, to mylisz się. Kto jest bez winy... ujmijmę to w ten sposób: zachowaj swój kamień. :)

    Dopisano 13-06-03 15:53:16:

    Chciałam napisać "ujmijmy" ale piszę przecież tylko w swoim imieniu, więc ten dziwny twór miał mieć postać słowa "ujmę" :)

  • Autor: makusia Data: 2013-06-03 15:52:36

    Jeżeli uważasz, że Twoja wypowiedź pozbawiona jest rażących
    błędów, to mylisz się. Kto jest bez winy... ujmijmę to w ten
    sposób: zachowaj swój kamień. :)

    Dokładnie:)

  • Autor: makusia Data: 2013-06-03 15:49:31

    przykro mi ale nigdy nie spotkałam się ani  z tym ciastem ani z takimi
    błędami ortograficznymi

    Błędy ort.poprawiłam. Twój komentarz jest nie na miejscu, delikatnie mówiąc;/ Może następnym razem zastanów się zanim odpiszesz.

  • Autor: pa1982 Data: 2013-06-03 16:00:22

    przykro mi ale nigdy nie spotkałam się ani  z tym ciastem ani z
    takimibłędami ortograficznymi Błędy ort.poprawiłam. Twój
    komentarz jest nie na miejscu, delikatnie mówiąc;/ Może następnym
    razem zastanów się zanim odpiszesz.


    widzę, że niektórzy nie mają za grosz poczucia humoru,a jakie to moje błędy wymagały poprawy?

  • Autor: malka200 Data: 2013-06-03 16:57:19

    wyśmiewanie innych to nie poczucie humoru, ale nietakt.

  • Autor: makusia Data: 2013-06-03 17:02:08

    przykro mi ale nigdy nie spotkałam się ani  z tym ciastem ani
    ztakimibłędami ortograficznymi Błędy ort.poprawiłam. Twójkomentarz
    jest nie na miejscu, delikatnie mówiąc;/ Może następnymrazem
    zastanów się zanim odpiszesz. widzę, że niektórzy nie mają
    za grosz poczucia humoru,a jakie to moje błędy wymagały poprawy?

    Twoich błędów nie poprawiłam,( stylistycznych masz całą masę) tylko te do których wstawiłaś komentarz. I co ma do tego poczucie humoru...??

  • Autor: irenka62 Data: 2013-06-03 17:40:09

    Bardzo Cię lubię makusiu! Brawo!

  • Autor: Mama - Różyczki Data: 2013-06-03 17:50:37

    Makusiu, błędy stylistyczne nie są tak rażące i bardzo dużo osób je robi na Wż, w tym i Ja:)Nikt tutaj nie jest profesorem Miodkiem,  ale błędy ortograficzne  są dla mnie rażące i staram się ich nie robić.

    Nie widzę w tym nic złego , że ktoś zwraca uwagę na błędy ortograficzne, na przyszłość zanim założy się wątek, wciśnie  ABC na WŻ.:)

  • Autor: Bahati Data: 2013-06-03 18:31:53

    Moim zdaniem napisanie ciągu słów (bo za zdanie nijak tego uznać nie można), w którym wypomina się komuś błędy, jest żenujące. Można zwrócić uwagę, owszem, w kulturalny sposób, ba! nawet w wiadomości prywatnej. Wyszło na zasadzie "uczył Marcin Marcina".  :)

  • Autor: makusia Data: 2013-06-03 19:48:30

    Makusiu, błędy stylistyczne nie są tak rażące i bardzo dużo osób
    je robi na Wż, w tym i Ja:)Nikt tutaj nie jest profesorem Miodkiem,  ale
    błędy ortograficzne  są dla mnie rażące i staram się ich nie
    robić. Nie widzę w tym nic złego , że ktoś zwraca uwagę na błędy
    ortograficzne, na przyszłość zanim założy się wątek, wciśnie  ABC
    na WŻ.:)

    Stylistyczne jeszcze bardziej przeszkadzają, bez kropek i przecinków ciężko zrozumieć o co chodzi. Na dodatek zdanie zaczynające się z małej litery..wygląda jak wycięte z kontekstu;/  A zwrócić uwagę zawsze można,ale grzeczniej. Po co sprawiać komuś przykrość???

  • Autor: pa1982 Data: 2013-06-03 20:58:10

    Uważam ,że jeżeli ktoś wypowiada się na forum publicznym to powinien zadbać o kulturę swojego języka (w tym wypadku pisanego) chyba ,że autor/autorka wątku nie jest Polką/Polakiem w takim razie przepraszam.Zgadzam się z MR-błędy stylistyczne są mniej "rażące" niż ortograficzne.

  • Autor: makusia Data: 2013-06-03 21:59:38

    Uważam ,że jeżeli ktoś wypowiada się na forum publicznym to powinien
    zadbać o kulturę swojego języka (w tym wypadku pisanego) chyba ,że
    autor/autorka wątku nie jest Polką/Polakiem w takim razie
    przepraszam.Zgadzam się z MR-błędy stylistyczne są mniej "rażące" niż
    ortograficzne.

    Zgadza się, i o kulturę w ogóle:)

  • Autor: Bahati Data: 2013-06-03 22:09:39

    grzegrzułka. i Czy, teraz bardziej. Razi i przeszkadza; W czytaniu,  i zrozumieniu:  błędy. Ortograficzne czy, może. To. Że piszę, całkowicie Unikając. zasad interpunkcji?

     I to błąd, i to błąd. Tak samo razi, przynajmniej powinno. Pisanie bez znaków interpunkcyjnych, nie rozpoczynanie zdania jak należy świadczy o staranności i kulturze swojego języka? Jeżeli tak, to od kiedy? :)

  • Autor: pa1982 Data: 2013-06-03 22:12:04

    od zawsze

  • Autor: Bahati Data: 2013-06-03 22:14:05

    Krócej żyję w takim razie, nie wiem co było "zawsze". :) Mnie uczono w szkole, iż język szanować trzeba nie tylko poprzez nauczenie się ortografii.

  • Autor: duplikatkokardy Data: 2013-06-03 21:37:15

    zgadzam się i ja!

  • Autor: as Data: 2013-06-03 21:41:13

    żeby to abc chociaż dobrze działało. Owszem podkreśli złe wyrazy ale zamiast polskich znaków szlaczki wstawia. Trzeba ręcznie się gimnastykować albo wyraz poprawnie napisany każe jakieś głupoty pisać.. Kiedyś działało poprawnie ale od dłuższego czasu porażka.

    Co do ciasta to niestety nie pomogę bo nie mam pojęcia

  • Autor: makusia Data: 2013-06-03 17:02:55

    Wygląda smacznie, ciekawe czy ktoś go zna i poda nam przepis:)

  • Autor: irenka62 Data: 2013-06-03 18:20:36

    Witam, ostatnio jadłam to pyszne ciacho na samej górze jest jakby
    toffi lub krówka, bardzo chrupiąca, niestety nie potrafie tego
    odtworzyć, na pewno to nie jest mleko kondensowane długo gotowane
    ponieważ ma inny smak i coś chrupkiego. Czy ktoś z państwa spotkał
    sie już z czymś tak pysznym i potrafi to zrobić?

    He,  he i Justynka już się dowiedziała, jakie to ciasto!:))

  • Autor: justyna1984 Data: 2013-06-03 21:23:58

    Bardzo przepraszam za błędy po prostu śpieszyłam się do pracy, szkoda tylko że niektóre osoby tak bardzo czepiają sie drobiazgów , przecież tu chodzi o ciacho a nie o ortografie pozdrawiam wszystkich miłej nocki.A z  przepisu wyszły tak zwane nici.

  • Autor: ewka63 Data: 2013-06-03 21:44:14

    Czy ta góra miała jakieś bakalie? Bo na zdjęciu raczej nie widać.

  • Autor: mary50 Data: 2013-06-03 22:42:28

    Jak powiedzial moj znajomy:"Duzo krzyku malo welny rzekl diabel strzyzac kota".Wszystko oparlo sie o styl i ortografie a nie o przepis.Prosze jak ktos cos wie na temat ciasta to niech napisze.Ciasto wyglada apetycznie.Lubie sobie wieczorna pora poczytac komentarze to dobrze wplywa na moj poziom andrenaliny.Pozdrawiam Was i zycze przyjemnych snow.Maria

    Ps.Rzecza ludzka jest robic bledy ale nie nalezy ich powtarzac.

  • Autor: Dżanina Fonda Data: 2013-06-04 07:16:28

    Dziewczyny, skupcie się (nie o kupę mi chodziło!).

    Na dole biszkopt czekoladowy, potem mmmmmm dżem z mirabelek (?), potem masa czy następny placek ?, potem wiśnieeeee, potem beza z wiórkami... potem,.... jakas kruszonka z miodem i ...cynamonem?

    No! Wy tu jesteście bardziej zaawansowane.

    Justyna - był tam jakiś krem?

  • Autor: justyna1984 Data: 2013-06-04 09:25:41

    Biszkopt ciemny, cienki, na to posmarowane jakies powidło lub dzem na pewno to była morela,na to masa z capuccino orzechowym na to cienki biały biszkopt z małą ilościa orzeszków, na to znowu masa z capuccino na masę frużelina wiśniowa i znowu biały cienki biszkopt z orzeszkami i na biszkopt pyszne brązowe chrupiące coś nie wiem co to jest ?? Bardzo twarde nie lejące napewno nie ma tam miodu ani cynamonu, ale placuszek naprawde poezja.

  • Autor: Dżanina Fonda Data: 2013-06-04 09:54:47

    Kurde, ale mam smaka "na dynię z zacierkami". Też czekam na pomysł, co to.

  • Autor: matani Data: 2013-06-04 09:57:25

    Wiesz co, po głowie chodzą mi cukierki "Daim" z kruszonym karmelem :) też poezja.

    Mam taki przepis na ciasto "słonecznik", gdzie robi się taki kruszony karmel z prażonymi ziarnami słonecznika, który dodaje się do masy. To pewnie nie w 100% to co było w Twoim cieście, ale może ktoś pociągnie moją myśl :)

  • Autor: makusia Data: 2013-06-04 12:29:11

    Wiesz co, po głowie chodzą mi cukierki "Daim" z kruszonym karmelem :) też
    poezja. Mam taki przepis na ciasto "słonecznik", gdzie robi się taki
    kruszony karmel z prażonymi ziarnami słonecznika, który dodaje się
    do masy. To pewnie nie w 100% to co było w Twoim cieście, ale może ktoś
    pociągnie moją myśl :)

    Tez pomyślałam o karmelu....kurcze ale kusi to ciacho:)

  • Autor: justyna1984 Data: 2013-06-04 18:44:32

    matani a mogłabyś napisać ten przepis na ciacho ze słonecznikiem

  • Autor: bonieś Data: 2013-06-04 19:38:32

    Justyna, ja mam w ulubionych podobny przepis na ciacho z pokruszoną skarmelizowaną płytką słonecznikową.

    Może Ci podpasuje : http://wielkiezarcie.com/recipe7798.html

  • Autor: matani Data: 2013-06-04 19:41:27

    Widzę, że misiowa ma podobne TU , moje robię bez tej warstwy herbatników i polewy na wierzchu.

    Słonecznik w karmelu potrafi być trudny w obróbce i np. nie chcieć odejść od blachy :)

  • Autor: grazka35 Data: 2013-06-04 12:56:10

    A może zapytać u źródła? Czy to jest ciasto z cukierni?Wtedy może podpytać, podpatrzeć u nich-chociaż nie wygląda na takowe. Czy jadłaś u kogoś,kto własnoręcznie upiekł i też mniej lub bardziej delikatnie zapytać:)

  • Autor: mamusiaFranusia Data: 2013-06-04 18:34:39

    Ja to w ogóle nie jestem ekspertem w dziedzinie pieczenia, ale coś mi wpadło do głowy: czy ta górka może przypomina spód który robi się z herbatników i masła? No na coś takiego mi wygląda :)

  • Autor: Bahati Data: 2013-06-04 22:49:45

    Jadłam takie coś, chyba nawet robiłam i za nic nie mogę sobie przypomnieć co to było, spać pół nocy nie mogłam, może wreszczie mi sie przypomni, od razu napiszę :)

  • Autor: iwett Data: 2013-06-05 12:15:31

    A może ta góra to coś jak suflet? Nigdy nie robiłam sufletu ale zdaje się ,że jakoś to się zapieka.

  • Autor: bogdzia Data: 2013-06-05 14:34:22

    Kiedyś robłam taki wierzch chrupiący z drobno posiekanych orzechów i migdałów, smażonych na maśle z cukrem. Orzechy były całe otoczone takim karmelem i wszystko to było chrupkie. 

Przejdź do pełnej wersji serwisu