Jadłam ostatnio pyszne ciacho. Czekoladowy biszkopt na spodzie, na to bardzo czekoladowa bita śmietana, zdaje się poprzekładana biszkoptami, na niej wiśnie i galaretka wiśniowa.
Jak zrobić taką bardzo czekoladową bitą śmetanę?
Macie jakiś przepis na lekki jak piórko czekoladowy biszkopt?
300 g dobrej czekolady rozupscic na parze,dodac do tego 500 ml smietany 36% razem mieszac jeszcze chwile nad para zeby sie to polaczylo, ostudzic, dac do lodowki na cala noc a rano ubic jak zwykla smietane... ostatnio robilam ta mase do tortu urodzinowego dla meza..przepyszna..czekoladowo czekoladowa:)biszkopt robie taki 4 jajka,1 szkl maki,1 szkl cukru,3 lyzki kakao..miksuje cale jajka z cukrem przez 10 min,dodaje make wymieszana z kakao i do piekarnika na pol godz w 180..leciutki i nic nie opada..
Potwierdzam, tak przyrządzana śmietana jest pyszna, tyle, że ja ją porządnie chłodzę, nie czakając całej nocy, ewentualnie dosładzam cukrem pudrem i dodaję cukier waniliowy lub ekstrakt waniliowy
Potwierdzam wypowiedz mysimychy , potwierdzony przez bogdzię ... powiem krótko . Niebo w gębie , kremik sułtański jak ktoś z zamierzchłych czasów pamieta .... Dawno dawno temu kiedy nie było Mc lub Big ..chodziło się do kawiarnii na takie kremy , melby ... pamietacie .. ?
Jak najbardziej do tego wiśnie pasują , szczgólnie z nalewki ... uuu jakie dobre '' się zrobi '' . A nalewką można biszkopt nasączyć .. ( tylko dla dorosłych ) i za kierownica nie siadać .. ))
No tak, my dinozaury chodziliśmy do kawiarni, moją ulubioną w moim mieście był "Kaprys" i własnie tam ten krem sułtański, ech... miło powspominać. Dzięki Megi
Potwierdzam, że ten biszkopt jest super. Przepis znalazłam na WŻ-ecie i wypróbowałam go już kilkakrotnie, zawsze z sukcesem. Biszkopt bez proszku jest o wiele smaczniejszy.
Właśnie zobaczyłam przepis na smietanę by myszamycha. Jeśli chodzo o biszkopt to zawsze wydawało mi się, że potrafię go piec. Zawsze wychodził i nigdy nie opadał. Aż ostatnio spróbowałam biszkopt by grzegorz http://wielkiezarcie.com/recipe356.html . No i własnie - do tej pory wydawało mi się. Biszkopt grzegorza jest fenomenalny!
masz racje przepis Grzegorza jest bardzo dobry,jednak ja w pewnym momencie postanowilam piec biszkopt bez dodatkow tylko jajka,cukier,maka..bo z innymi dodatkami to juz taki podrabiany;)
Dla mnie najlepszy i najbardziej delikatny a jednocześnie moocno czekoladowy jest krem przyrządzony na bazie gorzkiej czekolady i śmietany kremówki 30% w proporcji 1:2. Ten krem do wydajnych nie należy ale jest pyszny i taki bardzo czekoladowy. Na pół litra śmietany kremówki trzeba dać 250 g gorzkiej czekolady. Śmietanę wlewamy do naczynia, wrzucamy połamaną na kawałki czekoladę i na bardzo wolnym ogniu (często mieszając) podgrzewamy aż czekolada się dokładnie rozpuści. Następnie studzimy i wkładamy na conajmniej 12 godzin do lodówki (najlepiej na noc). Po tym czasie w tym samym naczyniu ubijamy śmietanę mikserem na puszysty krem. Na końcu ja dodaję w zależności od wersji tortu kieliszek rumu lub wiśniówki. Można również nie dodawać alkoholu. Należy przy tym pamiętać, że jeżeli dysponujemy lepszą czekoladą o dużej zawartości kakao, to możemy jej dać trochę mniej żeby krem nie był zbyt gęsty. Jeśli chcemy aby krem był jeszcze lżejszy (ale również mniej czekoladowy..) to na pół litra śmietanki możemy dać 20 dag czekolady ale mnie mniej.
Na spód kakaowy polecam moje ciasto z "Wuzetki jak marzenie" - jest bardzo puszyste i delikatne. Tyle z moich propozycji czekoladowych...:)))
Jadłam ostatnio pyszne ciacho. Czekoladowy biszkopt na spodzie, na to bardzo czekoladowa bita śmietana, zdaje się poprzekładana biszkoptami, na niej wiśnie i galaretka wiśniowa.
Jak zrobić taką bardzo czekoladową bitą śmetanę?
Macie jakiś przepis na lekki jak piórko czekoladowy biszkopt?
Może zwyczajnie, ktoś ma przepis na to ciasto?
Nie mam przepisu i nic podobnego nie jadlam ,ale z przyjemnoscia bym upiekla.Przepis wyglada zachecajaco.
Czekoladowa bita śmietana: ubić 500 ml śmietany dodać 300 gr rozpuszocznej letniej czekolady, wymieszać.
Lekki biszkopt: 7 jajek, 2 łyżki kakao, 1 szkl. cukru, 5 łyżek mąki, płaska łyżeczka proszku do pieczenia.
300 g dobrej czekolady rozupscic na parze,dodac do tego 500 ml smietany 36% razem mieszac jeszcze chwile nad para zeby sie to polaczylo, ostudzic, dac do lodowki na cala noc a rano ubic jak zwykla smietane... ostatnio robilam ta mase do tortu urodzinowego dla meza..przepyszna..czekoladowo czekoladowa:)biszkopt robie taki 4 jajka,1 szkl maki,1 szkl cukru,3 lyzki kakao..miksuje cale jajka z cukrem przez 10 min,dodaje make wymieszana z kakao i do piekarnika na pol godz w 180..leciutki i nic nie opada..
przepis na Twój biszkopt przetestuję przy najbliższej okazji:) chciałabym się tylko upewnić-nie dodajesz proszku do pieczenia?
Nie daje proszku do pieczenia.. wyrasta wysoki,nie zdarzylo mi sie zeby opadl...wazny jest czas miksowania...nie krocej niz 10 min
Potwierdzam, tak przyrządzana śmietana jest pyszna, tyle, że ja ją porządnie chłodzę, nie czakając całej nocy, ewentualnie dosładzam cukrem pudrem i dodaję cukier waniliowy lub ekstrakt waniliowy
Potwierdzam wypowiedz mysimychy , potwierdzony przez bogdzię ... powiem krótko . Niebo w gębie , kremik sułtański jak ktoś z zamierzchłych czasów pamieta .... Dawno dawno temu kiedy nie było Mc lub Big ..chodziło się do kawiarnii na takie kremy , melby ... pamietacie .. ?
Jak najbardziej do tego wiśnie pasują , szczgólnie z nalewki ... uuu jakie dobre '' się zrobi '' . A nalewką można biszkopt nasączyć .. ( tylko dla dorosłych ) i za kierownica nie siadać .. ))
No tak, my dinozaury chodziliśmy do kawiarni, moją ulubioną w moim mieście był "Kaprys" i własnie tam ten krem sułtański, ech... miło powspominać. Dzięki Megi
ja też z racji wieku znam krem sułtański, niestety z mozliwie najgorszej strony:) szczegółów Wam oszczędzę ;)
Europa czy Kolorowa a moze grzeczna Popularna . ??
Karnie, całą rodziną w niedzielne popołudnie więc Popularna :P
A co? Nieoczekiwanie cię opuścił?
a ja nie pamietam..chociaz juz tez wiekowa jestem..
Bardzo ciekawy przepis na taką czekoladową śmietanę!!! Zrobię taki krem do biszkoptu na niedzielę. Pozdrawiam
Potwierdzam, że ten biszkopt jest super. Przepis znalazłam na WŻ-ecie i wypróbowałam go już kilkakrotnie, zawsze z sukcesem. Biszkopt bez proszku jest o wiele smaczniejszy.
Właśnie zobaczyłam przepis na smietanę by myszamycha. Jeśli chodzo o biszkopt to zawsze wydawało mi się, że potrafię go piec. Zawsze wychodził i nigdy nie opadał. Aż ostatnio spróbowałam biszkopt by grzegorz http://wielkiezarcie.com/recipe356.html . No i własnie - do tej pory wydawało mi się. Biszkopt grzegorza jest fenomenalny!
masz racje przepis Grzegorza jest bardzo dobry,jednak ja w pewnym momencie postanowilam piec biszkopt bez dodatkow tylko jajka,cukier,maka..bo z innymi dodatkami to juz taki podrabiany;)
Ja piekę bez proszku do pieczenia. I wstawiam biszkopt do zimnego piekarnika tylko grzanie dolne(170 st.)
Gdy już jest podpieczony przełączam na górną grzałkę i dopiekam.
Ja się szykuję, żeby spróbować bez proszku do pieczenia.
Ja potrafię piec biszkopt, a ten Grzegorza to dla mnie najgorszy jaki robiłam. Wyszedł mi wulkan. Zdjęcia w komentarzach.
Auć, rzeczywiście niewyjściowy!
Najlepszy biszkopt czekoladowy-http://wielkiezarcie.com/recipe31858.html,wilgotny i lekki.
Dla mnie najlepszy i najbardziej delikatny a jednocześnie moocno czekoladowy jest krem przyrządzony na bazie gorzkiej czekolady i śmietany kremówki 30% w proporcji 1:2. Ten krem do wydajnych nie należy ale jest pyszny i taki bardzo czekoladowy.
Na pół litra śmietany kremówki trzeba dać 250 g gorzkiej czekolady. Śmietanę wlewamy do naczynia, wrzucamy połamaną na kawałki czekoladę i na bardzo wolnym ogniu (często mieszając) podgrzewamy aż czekolada się dokładnie rozpuści. Następnie studzimy i wkładamy na conajmniej 12 godzin do lodówki (najlepiej na noc). Po tym czasie w tym samym naczyniu ubijamy śmietanę mikserem na puszysty krem.
Na końcu ja dodaję w zależności od wersji tortu kieliszek rumu lub wiśniówki. Można również nie dodawać alkoholu.
Należy przy tym pamiętać, że jeżeli dysponujemy lepszą czekoladą o dużej zawartości kakao, to możemy jej dać trochę mniej żeby krem nie był zbyt gęsty. Jeśli chcemy aby krem był jeszcze lżejszy (ale również mniej czekoladowy..) to na pół litra śmietanki możemy dać 20 dag
czekolady ale mnie mniej.
Na spód kakaowy polecam moje ciasto z "Wuzetki jak marzenie" - jest bardzo puszyste i delikatne.
Tyle z moich propozycji czekoladowych...:)))
polecam moje ciasto to jest chyba coś podobnego czego szukasz http://wielkiezarcie.com/recipe48006.html
No coś w tym rodzaju jadłam, dziękuję wszystkim!