Forum

Kuchenne porady

Bardzo czekoladowa bita śmietana i czekoladowy biszkopt z nutką wisienki

  • Autor: MAGDAITYLE Data: 2013-06-09 23:42:15

    Jadłam ostatnio pyszne ciacho. Czekoladowy biszkopt na spodzie, na to bardzo czekoladowa bita śmietana, zdaje się poprzekładana biszkoptami, na niej wiśnie i galaretka wiśniowa.

    Jak zrobić taką bardzo czekoladową bitą śmetanę?

    Macie jakiś przepis na lekki jak piórko czekoladowy biszkopt?

    Może zwyczajnie, ktoś ma przepis na to ciasto?

  • Autor: mary50 Data: 2013-06-10 00:43:05

    Nie mam przepisu i nic podobnego nie jadlam ,ale z przyjemnoscia bym upiekla.Przepis wyglada zachecajaco.

  • Autor: martynka 13 Data: 2013-06-10 07:01:31

    Czekoladowa bita śmietana: ubić 500 ml śmietany dodać 300 gr rozpuszocznej letniej czekolady, wymieszać.

    Lekki  biszkopt: 7 jajek, 2 łyżki kakao, 1 szkl. cukru, 5 łyżek mąki, płaska łyżeczka proszku do pieczenia.

  • Autor: myszamycha Data: 2013-06-10 08:21:26

    300 g dobrej czekolady rozupscic na parze,dodac do tego 500 ml smietany 36% razem mieszac jeszcze chwile nad para zeby sie to polaczylo, ostudzic, dac do lodowki na cala noc  a rano ubic jak zwykla smietane... ostatnio robilam ta mase do tortu urodzinowego dla meza..przepyszna..czekoladowo czekoladowa:)biszkopt robie taki 4 jajka,1 szkl maki,1 szkl cukru,3 lyzki kakao..miksuje cale jajka z cukrem przez 10 min,dodaje make wymieszana z kakao i do piekarnika na pol godz w 180..leciutki i nic nie opada..

  • Autor: dorotaibasia Data: 2013-06-10 09:03:39

    przepis na Twój biszkopt przetestuję przy najbliższej okazji:) chciałabym się tylko upewnić-nie dodajesz proszku do pieczenia?

  • Autor: myszamycha Data: 2013-06-10 09:32:34

    Nie daje proszku do pieczenia.. wyrasta wysoki,nie zdarzylo mi sie zeby opadl...wazny jest czas miksowania...nie krocej niz 10 min

  • Autor: bogdzia Data: 2013-06-10 09:16:37

    Potwierdzam, tak przyrządzana śmietana jest pyszna, tyle, że ja ją porządnie chłodzę, nie czakając całej nocy, ewentualnie dosładzam cukrem pudrem i dodaję cukier waniliowy lub ekstrakt waniliowy

  • Autor: megi65 Data: 2013-06-10 22:26:59

    Potwierdzam wypowiedz mysimychy , potwierdzony przez bogdzię ... powiem krótko . Niebo w gębie , kremik sułtański jak ktoś z zamierzchłych czasów pamieta .... Dawno dawno temu kiedy nie było Mc lub Big ..chodziło się do kawiarnii na takie kremy , melby ... pamietacie .. ?

    Jak najbardziej do tego wiśnie pasują , szczgólnie z nalewki ... uuu jakie dobre '' się zrobi '' . A nalewką można biszkopt nasączyć .. ( tylko dla dorosłych ) i za kierownica nie siadać .. ))

  • Autor: bogdzia Data: 2013-06-10 22:31:09

    No tak, my dinozaury chodziliśmy do kawiarni, moją ulubioną w moim mieście był "Kaprys" i własnie tam ten krem sułtański, ech... miło powspominać. Dzięki Megi

  • Autor: dorotaibasia Data: 2013-06-10 22:43:26

    ja też z racji wieku znam krem sułtański, niestety z mozliwie najgorszej strony:) szczegółów Wam oszczędzę ;)

  • Autor: megi65 Data: 2013-06-10 22:59:53

    Europa czy Kolorowa a moze grzeczna Popularna . ??

  • Autor: dorotaibasia Data: 2013-06-11 08:25:10

    Karnie, całą rodziną w niedzielne popołudnie więc Popularna :P

  • Autor: Dżanina Fonda Data: 2013-06-11 10:28:15

    A co? Nieoczekiwanie cię opuścił?

  • Autor: myszamycha Data: 2013-06-11 08:54:40

    a ja nie pamietam..chociaz juz tez wiekowa jestem..

  • Autor: Ania35 Data: 2013-06-10 11:20:55

    Bardzo ciekawy przepis na taką czekoladową śmietanę!!! Zrobię taki krem do biszkoptu na niedzielę. Pozdrawiam

  • Autor: anusia_m Data: 2013-06-10 21:44:42

    Potwierdzam, że ten biszkopt jest super. Przepis znalazłam na WŻ-ecie i wypróbowałam go już kilkakrotnie, zawsze z sukcesem. Biszkopt bez proszku jest o wiele smaczniejszy.

  • Autor: Dżanina Fonda Data: 2013-06-10 11:59:37

    Właśnie zobaczyłam przepis na smietanę by myszamycha. Jeśli chodzo o biszkopt to zawsze wydawało mi się, że potrafię go piec. Zawsze wychodził i nigdy nie opadał. Aż ostatnio spróbowałam biszkopt by grzegorz http://wielkiezarcie.com/recipe356.html . No i własnie - do tej pory wydawało mi się. Biszkopt grzegorza jest fenomenalny!

  • Autor: myszamycha Data: 2013-06-10 12:44:21

    masz racje przepis Grzegorza jest bardzo dobry,jednak ja w pewnym momencie postanowilam piec biszkopt bez dodatkow tylko jajka,cukier,maka..bo z innymi dodatkami to juz taki podrabiany;)

  • Autor: iwett Data: 2013-06-10 13:03:18

    Ja piekę bez proszku do pieczenia. I wstawiam biszkopt do zimnego piekarnika tylko grzanie dolne(170 st.)

    Gdy już jest podpieczony przełączam na górną grzałkę i dopiekam.

  • Autor: Dżanina Fonda Data: 2013-06-10 13:21:24

    Ja się szykuję, żeby spróbować bez proszku do pieczenia.

  • Autor: as Data: 2013-06-10 21:57:05

    Ja potrafię piec biszkopt, a ten Grzegorza to dla mnie najgorszy jaki robiłam. Wyszedł mi wulkan. Zdjęcia w komentarzach.

  • Autor: Dżanina Fonda Data: 2013-06-11 10:32:36

    Auć, rzeczywiście niewyjściowy!

  • Autor: kaszkaj Data: 2013-06-10 13:58:52

    Najlepszy biszkopt czekoladowy-http://wielkiezarcie.com/recipe31858.html,wilgotny i lekki.

  • Autor: alidab Data: 2013-06-10 22:20:51

    Dla mnie najlepszy i najbardziej delikatny a jednocześnie moocno czekoladowy jest krem przyrządzony na bazie gorzkiej czekolady i śmietany kremówki 30% w proporcji 1:2. Ten krem do wydajnych nie należy ale jest pyszny i taki bardzo czekoladowy.
    Na pół litra śmietany kremówki trzeba dać 250 g gorzkiej czekolady. Śmietanę wlewamy do naczynia, wrzucamy połamaną na kawałki czekoladę i na bardzo wolnym ogniu (często mieszając) podgrzewamy aż czekolada się dokładnie rozpuści. Następnie studzimy i wkładamy na conajmniej 12 godzin do lodówki (najlepiej na noc). Po tym czasie w tym samym naczyniu ubijamy śmietanę mikserem na puszysty krem.
    Na końcu ja dodaję w zależności od wersji tortu kieliszek rumu lub wiśniówki. Można również nie dodawać alkoholu.
    Należy przy tym pamiętać, że jeżeli dysponujemy lepszą czekoladą o dużej zawartości kakao, to możemy jej dać trochę mniej żeby krem nie był zbyt gęsty. Jeśli chcemy aby krem był jeszcze lżejszy (ale również mniej czekoladowy..) to na pół litra śmietanki możemy dać 20 dag
    czekolady ale mnie mniej.

    Na spód kakaowy polecam moje ciasto z "Wuzetki jak marzenie" - jest bardzo puszyste i delikatne.
    Tyle z moich propozycji czekoladowych...:)))

  • Autor: mariolan76 Data: 2013-06-11 17:04:00

    polecam moje ciasto to jest chyba coś podobnego czego szukasz http://wielkiezarcie.com/recipe48006.html

  • Autor: MAGDAITYLE Data: 2013-06-11 21:26:50

    No coś w tym rodzaju jadłam, dziękuję wszystkim!

Przejdź do pełnej wersji serwisu