Co roku robię ok. 20 słoiczków dżemu truskawkowego, mrożę te ładniejsze do knedli i ciasta, a z pozostałe miksuję z cukrem i zamrażam w pojemnikach po lodach i do deserów, lodów cały rok jak znalazł. Nadmiarem obdarowuję rodzinę, trochę też sprzedaję, a przede wszystkim obżeramy się po pachy.
Ja z truskawek robię kompoty,zamrażam w całości, miksuję z cukrem i zamrażam w pojemniczkach z pokrywkami, w sezonie obżeramy a raczej opijamy się koktajlem. Dzisiaj mam w planach ciasto,czekam tylko na wieczór żeby zrobić-w cieniu u mnie 34 stopnie.Ciacho takie: upieke biszkopt, zmiksuję truskawki, do tego żelatyna i na ciacho, a potem pokrojone truskawki na górę i zaleje galaretką truskawkową:)
dzięki Tobie przypomniałam sobie o moim przepisie http://wielkiezarcie.com/recipe83554.html . I całe szczęście, że sobie przypomniałam, bo też mam akurat trochę "wolnych" truskawek :-))
Witam!!! Mam dużo truskawek i niewiem co z nimi zrobić. Przetwory? Coś na obiadek? Deser? Ciasto?
Ryż z truskawkami, koktajle, makaron z truskawkami, pierogi, ciasto, dżemy, mrożone na zimę, kompoty w słoikach.:)
Na pewno nie ma sensu przerabiać "na siłę". Najlepiej gdybyś miała możliwość zamrożenia. Wtedy będzie na przyszłość jak znalazł :)
Jak nie ma sensu przerabiać na siłę, to po co w ogóle sadzić truskawki:)
Co roku robię ok. 20 słoiczków dżemu truskawkowego, mrożę te ładniejsze do knedli i ciasta, a z pozostałe miksuję z cukrem i zamrażam w pojemnikach po lodach i do deserów, lodów cały rok jak znalazł. Nadmiarem obdarowuję rodzinę, trochę też sprzedaję, a przede wszystkim obżeramy się po pachy.
Bogdzia,muszę sprawdzić moje "drzewo genealogiczne".Może jesteśmy spokrewnione?
A kto to może wiedzieć? Fajnie by było, prawda?
Oczywiście,a i truskawek by mi się dostało,nieprawdaż???.Kiedys tez mieliśmy moc,obdzielaliśmy całą okolicę.
to ja chetnie sie podepne pod tych "obdarowywanych"
Zapraszam, następny zbiór jutro
Ja z truskawek robię kompoty,zamrażam w całości, miksuję z cukrem i zamrażam w pojemniczkach z pokrywkami, w sezonie obżeramy a raczej opijamy się koktajlem. Dzisiaj mam w planach ciasto,czekam tylko na wieczór żeby zrobić-w cieniu u mnie 34 stopnie.Ciacho takie: upieke biszkopt, zmiksuję truskawki, do tego żelatyna i na ciacho, a potem pokrojone truskawki na górę i zaleje galaretką truskawkową:)
Naleśniki z truskawkami i lodami waniliowymi oraz bitą śmietaną
Koktajle truskawkowe
ciasta biszkoptowe z masą serkową oraz galaretką, którą zalewamy masę świeżych truskawek
Kluski leniwe z gęstą śmietaną i truskawkami
Makaron z serkiem mascarpone wymieszanym z bitą śmietaną - do tego pokrojone truskawki
Pierogi z truskawkami
Knedle z truskawkami
Eklery z bitą śmietaną i truskawkami (bitą śmietanę można wymieszać z odrobiną serka mascarpone lub riccore oraz sokiem z cytryny)
Mus truskawkowy (truskawki zmiksowane z cukrem) do lodów, naleśników
Truskawki maczane w rozpuszczonej czekoladzie z chilli
Ciasto drożdżowe z truskawkami
Placek kruchy z truskawkami
Placuszki z truskawkami
Dżem truskawowy z dodatkiem żel fixu
Konfitura truskawkowo-czekoladowa (z białą czekoladą)
dzięki Tobie przypomniałam sobie o moim przepisie http://wielkiezarcie.com/recipe83554.html . I całe szczęście, że sobie przypomniałam, bo też mam akurat trochę "wolnych" truskawek :-))