Forum

Kuchenne porady

Jak kroić tort i układać warstwy? Narzędzia.

• Autor: MAGDAITYLE Data: 2013-06-21 11:05:49

Witam,

Istnieją na rynku narzędzia do równego krojenia tortów.

Czy to jest przydatne? Albo macie jakieś inne techniki?

Jak układacie warstwy tortu, żeby biszkopt nie pękał?

• Autor: megi65 Data: 2013-06-21 11:42:37

Jeśli ktoś lubi takie kuchenne gadżety to prosze bardzo , można , można .

Moim wypróbowanym narzędziem do krojenia biszkopta jestem i ... mój mąż :) To nasza  tradycja i jego wkład w przygotowanie ciasta lub tortu . Wspólnie niteczką przecinamy , najpierw osobiście zrobię nacięcia nożem,

Z braku męża robię to ostrym szerokim nożem lub nitą i zawsze jestem zadwolona .. ) Ot cała moja filozofia składnia wypieków biszkoptowych . Warunek dobry pulchny biszkopt upieczony co najmniej 12 - 24 godz. wcześniej

• Autor: anusia_m Data: 2013-06-21 11:51:20

Czytałaś porady All? Jeśli nie, to zerknij:

http://wielkiezarcie.com/article62855.html

Wszystko opisane krok po kroku, jasno i przejrzyście.

• Autor: MAGDAITYLE Data: 2013-06-21 11:59:26

Nie czytałam, ale przeczytałam :) Na pewno się przyda. Nie rozumiem tylko jednego. Czy krem szprycujemy między warstwy? Czy na każdą warstwę nakładamy krem i kładziemy warstwę biszkoptu?

• Autor: anusia_m Data: 2013-06-21 12:06:51

Czy krem szprycujemy między warstwy? Czy na każdą warstwę
    nakładamy krem i kładziemy warstwę biszkoptu?

Ja zrozumiałam, że tak.

Biszkopt, poncz i krem wyciskany szprycą.

Nie jestem specjalistką od tortów, ale myślę, że zamiast jednej czy dwóch warstw kremu można dać np. kwaskowaty dżem lub powidło, aby przełamać słodycz.

• Autor: Alll Data: 2013-06-21 13:12:53

Dodam może jeszcze kilka uwag. Warstwa przełożenia powinna być takiej samej grubości jak blat biszkoptu.

Aby uniknąć ścinania nierówności najlepiej składać tort w obręczy. Minimalny czas chłodzenia tortu po złożeniu powinien wynosić nie 1 godzinę a 3 godziny.

• Autor: aloalo Data: 2013-06-21 13:33:30

Ja nie potrafię równo kroić. A piec uwielkbiam. Na pocątku mojej przygody z tortami używałam nitki, ale idealnie równe nacięcia nozem też mi nie wychodziły. Zaopatrzyłam się w więc w ustrojstwo za parę złotych i jestem zadowolona, że hej! http://allegro.pl/noz-strunowy-fackelmann-do-ciasta-tortu-1-struna-i3330348950.html

A żeby biszkopt się nie kruszył to musi być upieczony przynajmniej dzień wcześniej. Można też dodać nieco oleju, choć wg niektóych to już nie biszkopt, ale mnie nie przeszkaza :)

• Autor: Zuzanna248 Data: 2013-06-21 13:44:39

a ja to mam i leży na dnie szuflady... nie umiem tym kroić, nie idzie mi...

• Autor: bonieś Data: 2013-06-25 22:26:36

a ja to mam i leży na dnie szuflady... nie umiem tym kroić, nie idzie mi...

U mnie dokładnie tak samo :)) Używam nitki. 

• Autor: aloalo Data: 2013-06-26 10:03:23

Ale jak to nie idzie?! Jak to w ogóle  może nie iść? :)

Ustwiamy drucik na odpowiednią wysokość, prawa ręka na "rączce" ustrojstwa, druga na wierzchu tortu, zeby się nei przesuwał i przesuwając ustrojstwem w lewo i prawo tniemy i już. Co tu może nie iść? Ciasto z blaszki też przekrawam tym, inaczej nie dam rady :)

Boziu, taki przydaś się marnuje na dnie szuflady :)

• Autor: bonieś Data: 2013-06-26 10:43:02

No skoro tak zachwalasz, to spróbuję jeszcze raz przy najbliższej okazji. To przesuwanie w prawo i lewo, to coś na kształt piłowania? A nóżki cały czas rysują po powierzchni blatu, dobrze kumam? 

• Autor: aloalo Data: 2013-06-26 14:42:29

Dobrze :) Nóżki cały czas na blacie i "piłujesz" przesuwając przez tort :)

• Autor: bonieś Data: 2013-06-26 19:28:22

Ok, pani profesor

• Autor: ciasto_marchewkowe Data: 2013-06-24 16:40:10

Ja nie potrafię równo kroić. A piec uwielkbiam. Na pocątku mojej
    przygody z tortami używałam nitki, ale idealnie równe nacięcia nozem
    też mi nie wychodziły. Zaopatrzyłam się w więc w ustrojstwo za parę
    złotych i jestem zadowolona, że
    hej! http://allegro.pl/noz-strunowy-fackelmann-do-ciasta-tortu-1-struna-i3330348950.html A
    żeby biszkopt się nie kruszył to musi być upieczony przynajmniej dzień
    wcześniej. Można też dodać nieco oleju, choć wg niektóych to już
    nie biszkopt, ale mnie nie przeszkaza :)

Ja to jeszcze bardziej sobie ułatwiam zadanie, bo mam coś takiego :

http://www.stylowazastawa.pl/produkt/42267/forma_do_krojenia_tortu_inox_ibili.html

Z tym to łatwizna jest. :) I korzystam zawsze jak kroję biszkoprt. Przyzwyczaiłam się jak cholera.Jak u teściowej ostatnio musiałam kroić nożem to niewiarygodnie krzywo to zrobiłam. ;P

• Autor: aloalo Data: 2013-06-26 10:04:31

To ustrojstwo tez ciekawe, już kiedeyś za tym zerkałam, ale znacznie droższe Póki co, starczy mi moje. 

• Autor: makusia Data: 2013-06-24 19:18:21

Ostatnio wykorzystałam wykałaczki, odmierzyłam równe warstwy, wykałaczki wbiłam z czterech stron, i kroiłam. 

Co do układania warstw, nie mam problemu z pękaniem biszkoptu. 

Przejdź do pełnej wersji serwisu