No właśnie... Bardzo lubię sushi i razem z córką chciałybyśmy nauczyć się je robić. Czy ktoś z Was potrafi zrobić sushi i moglby udzielic mi cennych rad? Jak się do tego zabrać, co i gdzie kupić itd...
Robię mniej więcej tak samo, jedynie do ryżu dodaję zakupiony w Auchanie specjalny ocet sushi do ryżu. Pozostałe składniki też tam kupisz bez problemu. Pozornie wydaje się wszystko drogie, ale starcza na długo i jest i tak tańsze od sushi w restauracji, albo też z Auchana, ze stoiska rybnego (gdzie nie zawsze jest świeże).
a jak wpiszesz w wyszukiwarce, to jeszcze więcej się pojawI jeszcze na marginesie: jakoś nie kupiłam do tej pory bambusowej maty i uzywam lnianego ręcznika kuchennego, takiego grubszego :)
Ja nigdy nie robię z surową rybą, nie jestem harkorem ;) używam łososia wędzonego na gorąco. Wszystkie produkty można dostać w Tesco. Swego czasu Biedronka też miała taką akcję, no i jeszcze w jednym moim lokalnym sklepie ;) a nie jestem z dużego miasta.
Ważne jest, żeby mieć ostry nóż. Koniecznie kup imbir marynowany, oczyszcza jamę ustną ;)
Bardzo Wam dziękuję. Przepis z kursem obrazkowym jest świetny, a do tego w komentarzach do któregoś z przepisów jest podany namiar do sklepu internetowego ze składnikami do sushi oraz do strony internetowej z poradami. Poczytam, wybiorę się na zakupy i będę rolować ;-)
Jeżeli chodzi o przygotowanie sushi,to u mnie były do tego 3 podejścia i żadne nie wyszło,to kwestia samej ryby oraz przypraw,Twojej koncepcji na to jaką chcesz potrawę. Proponuję na poczatek świeżego dorsza,co Ty na to?
No właśnie... Bardzo lubię sushi i razem z córką chciałybyśmy nauczyć się je robić. Czy ktoś z Was potrafi zrobić sushi i moglby udzielic mi cennych rad? Jak się do tego zabrać, co i gdzie kupić itd...
Już miałam się zabrać za opisywanie mojego sposobu, kiedy pomyślłam sobie, że być może jest coś w przepisach. I od razu bingo:
http://wielkiezarcie.com/recipe70891.html
Robię mniej więcej tak samo, jedynie do ryżu dodaję zakupiony w Auchanie specjalny ocet sushi do ryżu. Pozostałe składniki też tam kupisz bez problemu. Pozornie wydaje się wszystko drogie, ale starcza na długo i jest i tak tańsze od sushi w restauracji, albo też z Auchana, ze stoiska rybnego (gdzie nie zawsze jest świeże).
A tu jeszcze więcej porad:
http://wielkiezarcie.com/recipe53677.html
i tu też:
http://wielkiezarcie.com/recipe23897.html
a jak wpiszesz w wyszukiwarce, to jeszcze więcej się pojawI jeszcze na marginesie: jakoś nie kupiłam do tej pory bambusowej maty i uzywam lnianego ręcznika kuchennego, takiego grubszego :)
Ciapeczka dała fajny instruktaż: http://wielkiezarcie.com/recipe53677.html
Ja nigdy nie robię z surową rybą, nie jestem harkorem ;) używam łososia wędzonego na gorąco. Wszystkie produkty można dostać w Tesco. Swego czasu Biedronka też miała taką akcję, no i jeszcze w jednym moim lokalnym sklepie ;) a nie jestem z dużego miasta.
Ważne jest, żeby mieć ostry nóż. Koniecznie kup imbir marynowany, oczyszcza jamę ustną ;)
Maty do zwijania nie są konieczne.
Bardzo Wam dziękuję. Przepis z kursem obrazkowym jest świetny, a do tego w komentarzach do któregoś z przepisów jest podany namiar do sklepu internetowego ze składnikami do sushi oraz do strony internetowej z poradami. Poczytam, wybiorę się na zakupy i będę rolować ;-)
Polecam Ci przepis lenki075 na sushi...
Nie przepadam i nie jestem znawczynią sushi, dlatego pytanie: dlaczego wszyscy robią tylko hosomaki(pisownia mam nadzieję poprawna)?
Są takie najbardziej typowe i pewnie dlatego :)
Probowalem robic w domu sushi, jednak nie wychodzi mi takie smaczne jak np w knajpce kolo mojego bloku:
Dobrze płacą za taką reklamę? Może bym sobie dorobiła...
Jeżeli chodzi o przygotowanie sushi,to u mnie były do tego 3 podejścia i żadne nie wyszło,to kwestia samej ryby oraz przypraw,Twojej koncepcji na to jaką chcesz potrawę. Proponuję na poczatek świeżego dorsza,co Ty na to?