Forum

Kuchenne porady

placki z cukinii - jak zrobić ?

  • Autor: gagnieszka1 Data: 2013-07-02 18:26:24

    Wczoraj zrobiłam placki z cukinii, w smaku jak dla mnie rewelacja ( z sosem z jogurtu greckiego z czosnkiem i koperkiem), ale konsystencja tych placków jakaś taka ciapkowata :-(

    Proszę powiedzcie, co w tych proporcjach jest nie tak ?:

    2 cukinie (średnie), 1 jajko, 90 g mąki pszennej, pół łyżeczki soli 

    cukinie po starciu oczywiście odsączyłam z nadmiaru wody. Co tu jest nie tak ? smażycie takie placki na głębokim oleju czy raczej na niewielkiej ilości tłuszczu (tak zalecał przepis)?

  • Autor: dorotaibasia Data: 2013-07-02 18:32:30

    Chyba trudno ustalić proporcje bo "średnia" cukinia to pojęcie względne...jajko też w przedziale S-L...ja robie na "oko" a smażę na niewielkiej ilosci tłuszczu

  • Autor: jolka60 Data: 2013-07-03 13:26:08

    Też nie trzymam się przepisów.Nie dośc,że cukinie są róznej wielkości,to i zawartość wody różna.Nie odciskam jej z soku.Ścieram na rtarce z grubszymi oczkami,dodaje jajko,makę,sół p trochę pieprzu.Obtaczam w bułce tartej i smażę.Jeśli pierwsza partia jest np za "lużna",dodaję więcej mąki lub bułke tartą do farszu.Tak na wyczucie.

  • Autor: Mama - Różyczki Data: 2013-07-02 18:36:34

    http://wielkiezarcie.com/recipe69404.html

    Może takie:)

  • Autor: gagnieszka1 Data: 2013-07-02 18:45:20

    wlaśnie przed chwilką zaglądałam na ten przepis, wygląda dobrze, chyba się skuszę, dziękuję

  • Autor: rs1107 Data: 2013-07-03 12:50:42

    Cukinię musisz przede szystkim zmożyć a potem troszkę odcisnąć sok

  • Autor: Mama - Różyczki Data: 2013-07-03 14:22:03

    Co to znaczy zmożyć?

  • Autor: jolka60 Data: 2013-07-03 14:51:00

    Sądzę,ze nazwa regionalna.Sadzę,że dać odleżeć,odpocząć-w tym znaczeniu.Tak ogólnir to raczej "zmęczyć'.

  • Autor: gagnieszka1 Data: 2013-07-03 17:58:55

    zmożony, czyli pokonany

    inaczej mówiąc mam pokonać cukinię :-) a tak powaznie, to ja też chyba tak rozumiem, żeby ją zmęczyć, odczekać, odcisnąć, ale tak też zrobiłam z tamtą, to może jednak trochę więcej mąki załatwiłoby sprawę

  • Autor: gagnieszka1 Data: 2013-07-04 18:31:17

    dziś drugie podejście i można powiedzieć - zaliczone :-)

    po pierwsze mąkę dałam na oko, po drugie cukinię starłam na grubych oczkach (wcześniej na drobniejszych), po trzecie dodałam troszkę pokrojonej szynki, po czwarte placków juz nie ma - były naprawdę smaczne .

    dziękuję Wam za pomoc

  • Autor: jolka60 Data: 2013-07-04 20:20:24

    No to fajnie,że się udało.

  • Autor: Laugasel1 Data: 2013-07-05 06:30:31

    Ja robię jeszcze inaczej.

    Młodą  i umytą kroję w krążki. Ciasto z jednego jajka mleka, mąki, oleju, soli i pieprzu ma być dość gęstrze niż na naleśniki. Wrzucam do niego krążki cukinii i smażę  pojedyńcze krążki. Danie dość dobre , bo w sumie nawet nie trzeba dużo oleju na patelni.Ciasto nie wchłania oleju.

Przejdź do pełnej wersji serwisu