Forum

Kuchenne porady

fasolka szparagowa

  • Autor: kogucik Data: 2013-07-08 08:49:18

    Witam wszystkich :)

    Mam ogromny problem z fasolką szparagową bardzo mi obroddziła i teraz nie wiem co z nią zrobić .Macie może jakies pomysły na dania z fasolka lub zaprawy, bo już się przejedliśmy fasolka z bułką tarta

  • Autor: megi65 Data: 2013-07-08 09:06:03

    Mam ten sam problem - no problem , mam dużo znajomych i po ... fasolce . Jeśli chciałabyś poznać inny smak fasolki szpargowej niż tej taplanej w bułce tartej polecam :

    http://wielkiezarcie.com/recipe86688.html

    Smacznego )))

  • Autor: Mama - Różyczki Data: 2013-07-08 12:01:43

    Tylko że ta taplana w bułce tartej z masełkiem, jest najlepsza:)

  • Autor: anusia_m Data: 2013-07-08 12:24:10

    Tylko że ta taplana w bułce tartej z masełkiem, jest najlepsza:)

    Czy najlepsza? Kwestia gustu.

    Mnie też bardzo smakuje z tymiankiem. Nigdy nie dodawałam cebuli, spróbuję, jak zdobędę fasolkę.

  • Autor: megi65 Data: 2013-07-08 18:10:43

    Dzisiaj była u nas '' najlepsza'' fasolka ale to wszystko kwestia smaku i gustu ..

  • Autor: bahus Data: 2013-07-08 22:39:47

    Nie koniecznie....Bardzo lubię ugotowaną a następnie smażoną na maśle z dodatkiem czosnku (sporo) i przed podaniem posypaną zieloną pietruszką.

  • Autor: anrubi Data: 2013-07-08 15:22:13

    megi65 (dodano 2012-07-31 18:26:59)

    anrubi cebula na maśle była .. ? , bo jakoś niedowidzę albo schowała się pod strączki
    Odpowiadam niemal po roku: Cebuli nie było, bo miałam na uwadze moją mamę z chorą wątrobą...

  • Autor: gabigold Data: 2013-07-08 09:09:07

    sałatka z fasolki autorka alidab, może tez zamrozić lub do słoików na zimę, lub się z kims podzielić:)

  • Autor: lexi27 Data: 2013-07-08 09:53:17

    Popieram, do słoików i na zime jak znalazł.

  • Autor: grazka35 Data: 2013-07-08 10:59:46

    A może takie danie dla odmiany:http://wielkiezarcie.com/recipe84888.html

  • Autor: renataz36 Data: 2013-07-08 11:04:46

    Ja polecam Wam taką.... http://wielkiezarcie.com/recipe85362.html

  • Autor: Mama - Różyczki Data: 2013-07-08 12:04:43

    Blanszuje i mrożę, a potem zimową porą, wsuwamy aż nam się uszy trzęsą, mniam:)

  • Autor: alicja_bt Data: 2013-07-08 13:47:14

    http://wielkiezarcie.com/recipe61726.html Ta jest bardzo smaczna i sprawdzona, od zeszłego roku ma stałych wielbicieli.

  • Autor: w jesiennym stroju Data: 2013-07-08 15:02:46

    Jak miałam urodzaj fasolki robiłam tak :

    Koło kilograma wołowiny  , kroimy w kostkę  obsypujemy mąka i smażymy  dodajemy podsmażoną cebule, potem dusimy. Dodajemy pieprz i sól, jak ktoś lubi mozna dodać vegety. Jak mięso miękkie dodajemy dwie łyżki koncentratu i kilogram pokrojonej na 3 cm kawałki. fasolki szparagowej dusimy do miękkości.

    Całkiem smaczny rodzaj gulaszu. Dobra jest też zupa z fasolki szparagowej

  • Autor: janeczka669 Data: 2013-07-08 21:37:08

    Proponuję zrobic szparagówkę po bretońsku zastępując ziarna fasoli zblanszowaną szparagówką.

  • Autor: megi65 Data: 2013-07-08 21:51:07

    Jestem za ... gdyż uwielbiam fasolke po bretońsku bez .... mączytch ziaren fasoli :DD

  • Autor: bogdzia Data: 2013-07-08 22:08:16

    No i mamy nowe danie, a i fasolka zielona, żółta czy szeroka tyczkowa będzie ładnie się prezentować na talerzu. 

  • Autor: kogucik Data: 2013-07-08 22:47:13

    dziekuję Wambardzoza cenne rady i przepisy :) napewno spróbuje za tomoja córka i tak chce fasolkę z bibułką ( bułka tarta)

  • Autor: jolka60 Data: 2013-07-09 13:21:12

    No,ma to po mnie,

  • Autor: jolka60 Data: 2013-07-09 13:40:48

    Moja wnusia chciała...palasolki.

  • Autor: kogucik Data: 2013-07-09 22:53:31

  • Autor: mary50 Data: 2013-07-09 13:58:41

     

    polecam taki przepis.

    1 kg malych czerwonych ziemniaczkow

    1/2-1 kg fasolki szparagowej

    1 czerwona cebula

    1/4 szkl posiekanej bazylii

    Sos:

    1/4 szkl balsamicznego octu

    2 lyzki Dijon musztardy

    2 lyzki soku z cytryny

    1 zgnieciony zabek czosnku

    1/4 szkl extra virgin oliwy

    Ziemniaki ugotowac w mundurkach jezeli sa wieksze przekroic na pol.Zostawic w skorce.

    Fasaole obgotowac jezeli dluga przekroi na pol.

    Wyszystkie skladniki wymieszac doprawic do smaku sola i pieprzem.

    dla dodania koloru mozna dac czerwona papryke .

    Pyszne-polecam

    Maria

Przejdź do pełnej wersji serwisu