Na patelni rozpuscic maslo dodac zgnieciony czosnek/wg uznania co do ilosci/ na to dac starta cukinie i tylko dobrze podgrzac.Doprawic sola i pieprzem .Na koniec dac duzo siekanego koperku.Mozna dac tez troche soku z cytryny.Sprobuj nam smakowalo.
Ja robilam kiedys cukinie na cieplo: Na patelni dodac olej pokroic cukinie w plasterki podsmazyc dodac chinska prrzyprawe soya souce i tylko dobrze podgrzac.Doprawic sola i pieprzem . .Sprobuj nam smakowalo. wspaniale
Mozna tec pokroic w paseczki smazyc na oleju jak osiagnie zloty kolor dodac pamesan ser starty albo suchy smazyc 3 min PYCHA
Robiłam taką surówkę, ze swieżej cukinii, była z sosem z dodatkiem curry, ktoś podał ją na forum, neistety nie mogę jej odnaleźć. Jakw rócę do domu, poszukam, bo mam ją gdzies wydrukowaną.
My bardzo lubimy z patelni grillowej (lub zwykłej, ale smaży się "na sucho"), taką na wpół surową. Do niej oliwa z odrobiną soli, czosnkiem w cieniutkich plasterkach i natką pietruszki. Jeśli ktoś lubi, można też dodać posiekane maggi, koperek lub papryczki chilli. Taką oliwę w ogóle warto mieć w lodówce w sezonie, do warzyw z grilla ale i mięska też.
A ja ci proponuję- spaghetti z cukinii. To nie mój przepis, może go wstawie, bo na WŻ nie ma. Narazie podaję tobie. Cukinię młodą kroisz w cienkie plastry ze skórką.Potem w cienkie słupki. Powstają jakby makaroniki spaghetti. Gotujesz je krótko w osolonej wodzie. Na talerz kładziesz garść takiego cukiniowego spaghetti, a na to coś mięsnego z sosem.Wspaniały świeży smak młodej jarzynki i sos. Pycha!a jakie oryginalne i widowiskowe. Polecam!
Cukinię nie przerośniętą, bo przerośnięta to według mnie już do niczego się nie nadaje, tak
jak pisze Majolika trzeba pociąć w cieniuśkie słupki i tylko zblanszować, nie gotować!!! Cukinia musi być jak makaron: al dente, twardawa i bez żadnej pestki!
Potem obsuszyć w papierowy ręcznik i podać z sosem do spagetti takim na jaki mamy ochotę.
Uwielbiam taką cukinię. Robię ją z młodszych sztuk, bo lubie zostawić skórkę.wtedy spaghetti jest kolorowe.Ze skórką , żeby zmiekła, trzeba chwilkę podgotować, ale dosłownie chwilkę, żeby nie rozciapkać.to też fajny sposób na starsze cukinie, ale wtedy raczej obrać ze skórki. Zawsze mam ochotę jakoś zachować cukinie na zimę-w plastrach, czy takich słupkach.ale nie w occie. niestety nigdzie nie znalazlam takiego przepisu. A późnym latem cukinia jest najsmaczniejsza i tania.
Wielokrotnie robiona sałatka Elki. Z rozmarynem balkonowym. Plastry z młodej cukinii ścieram obieraczką do warzyw. Są cienkie i chrupkie. Zamiast octu winnego używam białego octu balsamicznego. Z czosnkiem nie przesadzam, ale daję go sporo
Witam..poszukuję ciekawego przepisu na sałatke/surówke z cukini do obiadu...ze świeżej cukini nie ze słoika...pozdrawiam i dziękuję!!
leczo/bigos z cukinii,cukinia panierowana, na surowo chyba się tego nie je...
Oczywiście,że się je.Tyle,że młodą.Jest słodziutka i chrupka.
Mam w ulubionych taką:http://wielkiezarcie.com/recipe45509.html ,ale jeszcze nie robiłam, chociaż wygląda smakowicie:)
Wypróbuj mój przepis.
http://wielkiezarcie.com/recipe99870.html
Ja robilam kiedys cukinie na cieplo:
Na patelni rozpuscic maslo dodac zgnieciony czosnek/wg uznania co do ilosci/ na to dac starta cukinie i tylko dobrze podgrzac.Doprawic sola i pieprzem .Na koniec dac duzo siekanego koperku.Mozna dac tez troche soku z cytryny.Sprobuj nam smakowalo.
Ja robilam kiedys cukinie na cieplo: Na patelni dodac olej
pokroic cukinie w plasterki podsmazyc dodac chinska prrzyprawe soya souce i tylko
dobrze podgrzac.Doprawic sola i pieprzem . .Sprobuj nam smakowalo. wspaniale
Mozna tec pokroic w paseczki smazyc na oleju jak osiagnie zloty kolor dodac pamesan ser starty albo suchy smazyc 3 min PYCHA
Robiłam taką surówkę, ze swieżej cukinii, była z sosem z dodatkiem curry, ktoś podał ją na forum, neistety nie mogę jej odnaleźć. Jakw rócę do domu, poszukam, bo mam ją gdzies wydrukowaną.
My bardzo lubimy z patelni grillowej (lub zwykłej, ale smaży się "na sucho"), taką na wpół surową. Do niej oliwa z odrobiną soli, czosnkiem w cieniutkich plasterkach i natką pietruszki. Jeśli ktoś lubi, można też dodać posiekane maggi, koperek lub papryczki chilli. Taką oliwę w ogóle warto mieć w lodówce w sezonie, do warzyw z grilla ale i mięska też.
A ja ci proponuję- spaghetti z cukinii. To nie mój przepis, może go wstawie, bo na WŻ nie ma. Narazie podaję tobie. Cukinię młodą kroisz w cienkie plastry ze skórką.Potem w cienkie słupki. Powstają jakby makaroniki spaghetti. Gotujesz je krótko w osolonej wodzie. Na talerz kładziesz garść takiego cukiniowego spaghetti, a na to coś mięsnego z sosem.Wspaniały świeży smak młodej jarzynki i sos. Pycha!a jakie oryginalne i widowiskowe. Polecam!
Ja też tak robię.
Cukinię nie przerośniętą, bo przerośnięta to według mnie już do niczego się nie nadaje, tak
jak pisze Majolika trzeba pociąć w cieniuśkie słupki i tylko zblanszować, nie gotować!!! Cukinia musi być jak makaron: al dente, twardawa i bez żadnej pestki!
Potem obsuszyć w papierowy ręcznik i podać z sosem do spagetti takim na jaki mamy ochotę.
Uwielbiam taką cukinię. Robię ją z młodszych sztuk, bo lubie zostawić skórkę.wtedy spaghetti jest kolorowe.Ze skórką , żeby zmiekła, trzeba chwilkę podgotować, ale dosłownie chwilkę, żeby nie rozciapkać.to też fajny sposób na starsze cukinie, ale wtedy raczej obrać ze skórki. Zawsze mam ochotę jakoś zachować cukinie na zimę-w plastrach, czy takich słupkach.ale nie w occie. niestety nigdzie nie znalazlam takiego przepisu. A późnym latem cukinia jest najsmaczniejsza i tania.
Wielokrotnie robiona sałatka Elki. Z rozmarynem balkonowym. Plastry z młodej cukinii ścieram obieraczką do warzyw. Są cienkie i chrupkie. Zamiast octu winnego używam białego octu balsamicznego. Z czosnkiem nie przesadzam, ale daję go sporo