mam pewien problem. Potrzebuję jakieś przepisy na sosy podawane w chińskich czy to wietnamskich restauracjach właśnie do dań kurczaka z ryżem. Wiem, że one są wszystkie zagęczone skrobią ziemniaczaną. Już takie sosy robiłem tylko, że do innego dania i był to sos sojowy.
Ktoś powie, że mógłbym kupić przecież jakiegoś gotowego fixa. Ale tego nie chcę. Za dużo dziwnych dodatków.
Chciałem nawet wziąć po prostu wszystko to, co jest napisane na tych fixach (tzn. wszystkie przyprawy), kupić je osobno, wymieszać, dodać skrobia i z tego zrobić sos, ale nie wiem czy coś takiego mam w ogole sens...
Na pewno nie chcę żeby ten sos był słodko-kwaśny, bo nie cierpię tego smaku.
Nie wiem tak naprawdę z czego te sosy są robione. Czy oni mają swoje przyprawy czy je gdzieś kupują?
co do konkretnego przepisu to nie pomogę bo u mnie akurat słodko kwaśny i curry zwykle jadamy, ale myśle ze podstawą ich sosów jest magiczny proszek, do kupienia w sklepach z azjatycką żywnością, zwany glutaminianem sodu...oni dodają go do wszystkiego a my staramy się unikac...
Nie pomogę w sprawie przypraw bo to tylko WKN robi i wymyśla różne jarzynki itd ( Ją zapytaj :) ) Ale u nas na stronie jest np taki fajny przepis :http://wielkiezarcie.com/recipe18308.html
Tam masz też przyprawy jakie powinnaś dodać do dań azjatyckich zamiast gotowej przyprawy :)
Przepis fajny i sprawdzony przez wiele osób zobacz komentarze 88 ! też wiele dają, znajdziesz tam ,jak i w dyskusji ,wiele informacji na ten temat albopodobne ,nasze kobitki znają się na rzeczy :)) Pozdrawiam
Ten przepis, co podałaś, to właśnie o takie coś mi chodzi, ale zamiast sosu sojowego chciałbym coś innego. Właśnie się zastnawiam, jaki inny sos można do tego zrobić na bazie mąki ziemniaczanej.
Wpisz u nas w wyszukiwarce sos i zobacz na jakie ciekawe przepisy trafisz .Z mąką lub bez ( te bez są o niebo lepsze ) życze miłego gotowania sosików :)
Witam,
mam pewien problem. Potrzebuję jakieś przepisy na sosy podawane w chińskich czy to wietnamskich restauracjach właśnie do dań kurczaka z ryżem. Wiem, że one są wszystkie zagęczone skrobią ziemniaczaną. Już takie sosy robiłem tylko, że do innego dania i był to sos sojowy.
Ktoś powie, że mógłbym kupić przecież jakiegoś gotowego fixa. Ale tego nie chcę. Za dużo dziwnych dodatków.
Chciałem nawet wziąć po prostu wszystko to, co jest napisane na tych fixach (tzn. wszystkie przyprawy), kupić je osobno, wymieszać, dodać skrobia i z tego zrobić sos, ale nie wiem czy coś takiego mam w ogole sens...
Na pewno nie chcę żeby ten sos był słodko-kwaśny, bo nie cierpię tego smaku.
Nie wiem tak naprawdę z czego te sosy są robione. Czy oni mają swoje przyprawy czy je gdzieś kupują?
Z góry dzięki.
co do konkretnego przepisu to nie pomogę bo u mnie akurat słodko kwaśny i curry zwykle jadamy, ale myśle ze podstawą ich sosów jest magiczny proszek, do kupienia w sklepach z azjatycką żywnością, zwany glutaminianem sodu...oni dodają go do wszystkiego a my staramy się unikac...
Nie pomogę w sprawie przypraw bo to tylko WKN robi i wymyśla różne jarzynki itd ( Ją zapytaj :) ) Ale u nas na stronie jest np taki fajny przepis :http://wielkiezarcie.com/recipe18308.html
Tam masz też przyprawy jakie powinnaś dodać do dań azjatyckich zamiast gotowej przyprawy :)
Przepis fajny i sprawdzony przez wiele osób zobacz komentarze 88 ! też wiele dają, znajdziesz tam ,jak i w dyskusji ,wiele informacji na ten temat albopodobne ,nasze kobitki znają się na rzeczy :)) Pozdrawiam
Ten przepis, co podałaś, to właśnie o takie coś mi chodzi, ale zamiast sosu sojowego chciałbym coś innego. Właśnie się zastnawiam, jaki inny sos można do tego zrobić na bazie mąki ziemniaczanej.
Wpisz u nas w wyszukiwarce sos i zobacz na jakie ciekawe przepisy trafisz .Z mąką lub bez ( te bez są o niebo lepsze ) życze miłego gotowania sosików :)
Może tu poszukaj-http://www.kuchnieorientu.pl/portal/przepisy_internautow.
ja właśnie wczoraj zrobiłam ten sos z linku poniżej:
http://wielkiezarcie.com/recipe19022.html
pycha. Tylko dałam trochę mniej octu, cukru i ostrych przypraw. Dodatkowo kiełki bambusa i marchew w słupkach.
Ale poczytaj w komentarzach to zobaczysz.