Zupa cebulowa z grzankami i zoltym serem (moj syn ja uwielbia i ciagle chce ja jesc), na drugie nalesniki z dzemem lub nutella do wyboru, na deser koktajl malinowy
nie wiem co lepsze czy ta miseczka pysznej botwinki czy te wspaniałe pierogi....... rany jak się uśliniłam u nas kasza z sosem (resztka z zamrażarki) Na jutro ziemniaki, polędwice z dorsza (mniam) i surówka z kapusty kiszonej
Jedno i drugie Reniu:)
A dorszem to mi smaku narobiłaś , chyba jutro będzie rybka
Wczoraj flaki wołowe z pieczywem, dzisiaj karkówka w sosie bez smażenia, ziemniaki z koperkiem, buraczki zasmażane i surówka z sałaty lodowej.Do picia sok pomarańczowy, coca cola i woda mineralna z cytryną.
Można też ją zrobić samą, innym sposobem, dodać do śmietany trochę octu lub soku z cytryny, soli, cukru i zalać sałatę, wierzch posypać jajkiem na twardo i szczypiorkiem, jest pyszna:)
Dzięki znam ten sposób tak, robię ale zawsze z sałatą masłową. Lodową przeważnie podaję z sosami na bazie oliwy i ziół. Gdzie kupujesz 9% śmietanę jest taka w Biedronce? U mnie w sklepach śmietany zaczynają się od 12%
szaszłyki z kiełbasy, grillowane podudzia z kurczaka, grillowane oscypki i surówka z mix'u sałat z ogórkiem, czerwoną cebulą i jajkiem z koperkiem, czosnkiem i śmietaną ... a do picia duuuuże zimne piwo ...
Pieczeń z łopatki wieprzowej w sosie, surówka z białej kapusty z sosem ziołowym, papryka konserwowa i ziemniaki z koperkiem. Do picia mrożona herbata i woda mineralna z sokiem z czarnej porzeczki.
Zabielana fasolówka z młodej fasolki albo wiśniowa z makaronem, dużo później na drugie udka duszone w sosie pomidorowym z bazylią, ziemniaki, fasolka i pomidory ze śmietaną.
Wczoraj rosol z makaronem, na drugie kotlety z piersi kurczja, fasolka omaszczana bułka tarta, ziemniaki z koperkiem i mizeria oraz deser koktajl z arbuza
Dzisiaj lane kluski na rosole, na drugie ziemniaki, karczek w sosie wlasnym, mizeria i koktajl z borowek.
Rosół z makaronem, fasolka szparagowa z bułką przesmażoną na maśle i udko obsmażone z rosołu. Do picia herbata schłodzona z cytryną i sok pomarańczowy.
Wreszcie po powrocie z Bułgarii kupiłam sobie garnek kamienny oryginalny !! :) Więc dziś prawdziwy -Gjuwecz ! Mam wrażenie ,że mijaliscie starego żęcha Xarę Picasso niebieską po drodze :P bo jakoś to nasze wozisko ,ledwo dyszące Polacy obtrąbiali :)
Uff, ale upał. Wiśniowa wczorajsza w kubku, jajka w sosie musztardowym, ziemniaki i pomidorki z cebulką. A jutro to już chyba tylko ziemniaki z przysmażoną cebulką i maślanka.
Podziwiam MR, że w taki żar chciało jej się rosól gotować.
Zarzucajka ze skwarkami z wędzonego boczku Fajnie wyglada ta zupka, mozesz cos wiecej napisac jak sie ja robi :))) pewnie rzucacsz co masz pod reka ;)
Zarzucajka to zupa ziemniaczano- warzywna, na koniec zarzucona małą ilością pokrojonej kwaśnej kiszonej kapusty, doprawiona , solą, pieprzem, czosnkiem i majerankiem.Musi być lekko kwaskowa:)
dziś nie gotowaliśmy.... temperatura w kuchni przekracza 30 st przy ściągniętych roletach i zamkniętych oknach............ ufff, na obiad pizza na telefon
dziś nie gotowaliśmy.... temperatura w kuchni przekracza 30 st przy ściągniętych roletach i zamkniętych oknach............ ufff, na obiad pizza na telefon
Zupa pomidorowa ze świeżych pomidorów z makaronem, ryż, obrane żeberka z zupy w sosie musztardowym i mizeria z sosem ziołowo - czosnkowym. Do picia schłodzona herbata z cytryną i woda mineralna .
O rety, a co jesć w taki upał?!!!!!Chyba chłodnik, albo ziemniaki z kefirem.Narazie robiłam polewkę sledziową, bo ona na zimno, ale dziś zdycham z gorąca.Jest 38st!
Kotlety mielone,ziemniaki z koperkiem,buraczki zasmażane.W planach ciasto drożdżowe ze śliwkami i kruszonką oraz knedle ze śliwkami-zobaczymy na co czs pozwoli ;)
Ryba zapiekana z warzywami,pieczarkami i serem żółtym,ziemniaki z koperkiem,brokół z masełkiem i bułką tartą,mizeria a ja miałam kopytka z masełkiem i bułką tartą.
Powiedziałabym, że nawet bardzo lekko, jak dla dużego chłopa :) No ale 'zasmażenie' dodało treści :)
U nas "niedzielny" obiad, bo jutro dzień pracujący : pieczone skrzydełka, buraczki gotowane bez żadnego doprawiania, bo są pyszne słodkie same w sobie, surówka ze świeżej kapusty, sos czosnkowy i tona zieleniny - natka pietruszki i selera :)
Zupa marchewkowo- groszkowa z ziemniakami, a na drugie chcę wypróbować przepis misi123 na gyros z warzywami z pieczonymi ziemniakami i sosem czosnkowym. Kompot wiśniowo- jabłkowy.
Końcówka wczorajszej fasolowej, tłuczone ziemniaki z koperkiem, surówka z białej kapusty, dzisiaj z porem, marchewką, jabłkiem, pieprzem i oliwą i soczyste mieloniaki wg przepisu mojej mamy. Do picia herbata z cytryną i woda mineralna.
Zup owocowa z makaronem, ziemniaki pieczone , kurczak na porach zapiekany, warzywa z patelni, cukinia zapiekana z pomidorami i mozzarelą, surówka z kapusty białej z sosem czosnkowym.Straszny misz-masz, ale teraz to jest cudny sezon , więc należy korzystać " garściami".
Barszcz czerwony z jabłkami i jajkiem, kasza gryczana z gulaszem po węgiersku, surówka z białej kapusty. Ostatnio bardzo nam posmakowała i chrupiemy codziennie:)Do picia herbata z cytryną ,woda mineralna i sok z czarnej porzeczki.
Wczoraj: dla gości z dalekich krain makaron zapiekany ze szpinakiem i lazurem (zamiast zupy), na drugie - udka pieczone z curry, osobno (dla chętnych) sos pomidorowo-bazyliowy, ziemniaki, fasolka, grillowana cukinia i sałatka z pomidorów, ogórków różnych, papryki i mozarelli, na deser Pavlova z borówkami oraz woda z cytryną i białym winem.
A dzisiaj z braku czasu chyba nic - czyli wyjadanie resztek z lodówki.
Ziemniaki tłuczone, chrupiące roladki schabowe z serem i kiełbasą jałowcową, surówka z kiszonej kapusty i papryka konserwowa. Do picia herbata z cytryną i woda mineralna z sokiem malinowym.
2 x udka z kurczaka zrobione wg przepisu "Karkówka x 5",sałata lodowa z sosem miodowo-musztardowym ,w jeden dzień makaron po prowansalskua w drugi ziemniaki z koprem ....
Weekendowe szaleństwo gołąbkowe :) Gołąbki z mięsem i kaszą gryczaną z sosem pomidorowym, pyzy ziemniaczane, kolejne z puree ziemniaczanym z koperkiem.
Po weekendzie: Krem z kalafiora z dodatkiem niewielkiej ilości curry z groszkiem ptysiowym i koperkiem.
Zupa cebulowa z grzankami i zółtym serem, na drugie nalesniki z nutella dla dzieci a dla mnie makaron z boczkiem, czosnkiem, cebula i zielona pietruszka, nawet zjadliwe. Deser koktajl z ananasa.
Wielkiej filozofii brak w tym daniu:) Po prostu kroję wszytkie warzywa i układam warstwami, traktuję świeżo mielonym pieprzem i morską solą każdą warstwę, plus świeża bazylia, zawsze też przekładam mozarlellą, ale tym razem zapomniałam zakupić. Zapiekam około 30 minut. Takie warzywa są subtelne w smaku, więc fajnie komponują się wyrazistymi tzatzikami, bądź np słusznym kawałem karkówki z grilla. Choć gdy robię je z mozarlellą i dużą ilością czosnku to wówczas traktuję je jako samodzielne danie. Uwielbiam tego typu obiady:)
Barszcz czysty na wędzonym żeberku z krokietem z mięsem i kapustą kiszoną ( dla dzieci w wersji z uszkami z mięsem). Na dugie kotlet mielony, ziemniaki, sałatka z buraczków i fasolka szparagowa z masełkiem i bułką tartą
Zupa owocowa (z wiśni) z makaronem, na zimno, bukiet z warzyw. mizeria, kefir.
Ja już po kolacji o tej porze,najadłam się fasolki szparagowej:)
Pieczone udko z kurczaka, tłuczone ziemniaki polane sosem pieczeniowym, surówka.
Pierś z kurczaka w ziołowej marynacie smazona w pergaminie,ziemniaki z koperkiem,buraczki zasmażane,fasolka szparagowa z bułką tartą i masełkiem.
Zupa pomidorowa na niedzielnym rosole i zapiekanki z pieczarkami
Barszcz ukraiński
Kompot z czerwonej porzeczki z makaronem i spaghetti bolognese.
Spaghetti z owocami morza w śmietanowo - pomidorowym sosie z natką pietruszki .
schab w sosie chrzanowym z ryżem i mizeria z rzodkiewką ...
Za szybko poprzedni wątek ktoś zamknął .....a miałam pochwalić .....prześliczny talerz z pulpetami drobiowymi masz ....:)
dzięki dodam przepis ...
Pulpety są OK ...ale to talerz mi się podoba ...
mam całą zatawę ...
O to miałam właśnie pytać ....
mi się zdarza kupować nawet pojedyncze lub podwójne sztuki ....jak jest coś ciekawego :)
a mnie zdarza się malować, ale już dawno nie robiłem tego bo mało czasu, a i dobre i bezpieczne farby tanie nie są ...
Noooo ...ładnie ...ładnie ...
Powtórka z wczorajszych klusek z kapustą i boczkiem,barszcz....na deser budyń waniliowy z malinami ,który się właśnie robi .....
Dopisano 13-07-30 17:32:27:
Budyń z malinami i pokruszonymi ciastkami zbożowymi.....czekoladowy na życzenie dziecka ....:)
rosół z makaronem, krokiety z mięsem, cukinia zapiekana z pomidorami,mozzarelą i cebulą
mmm, pysznie wyglądają Wasze obiadki. U nas wczorasza szczawiowa ze świeżego szczawiu oraz makaron z krewetkami, z masłem i pietruchą:)
Zurek z jajkiem ziemniakami i kielbaska, na drugie ziemniaki, kalafior, jajko sadzone i piersi kurczaka w gyrosie, na deser koktajl malinowo-borówkowy
Kapuśniak i ryż z jabłkami i rodzynkami.
U nas ryż z brzoskwiniami i bezą :) Zamiast zupy gotowana kukurydza.
Makusia przypomniałaś mi, że już wieki nie jadłam kapuśniaku.To będzie kolejna moja zupa:)
Wczorajszy zurek z jajkiem ziemniakami i kiełbasa, na drugie spagetti. Na deser koktajl z malin i borowek.
Cały gar pysznego kapuśniaku MNIAM
Dojadanie wczorajszego obiadu i dodatkowo leczo z patisonów + pieczywo.
Jedni leniwe inni makaron ze szpinakiem z piersią z kurczaka.
O jakie kształtne te leniwe, one raczej pracowito wygladają
O jakie kształtne te leniwe, one raczej pracowito wygladają
Haha, dla wnusi zrobiłam, serduszka, ptaszki i kwiatuszkiTylko babcie tak potrafią!
Tylko babcie tak potrafią!
Nie wszystkie :))) bo tym co sie nie chce to potrafia wymyslec 1000 chorob by do wnukow nie przyjsc (odzywa sie we mnie wredota hahaha)
Zupa koperkowa z ryżem, makaron ze śliwkami ,cukrem i cynamonem....
Zupa kalafiorowa na rosole z makaronem.
Dobry pomysł, a głowiłem się co jutro na obiad.
Roladki z kurczaka z rozmarynem i szynką szwarcwaldzką, pomidorki zapiekane z serem, ziemniaki mizeria i sok z wiśni.
Schab duszony w sosie własnym, kasza gryczana i buraczki z chrzanem.
Panierowany kotlet drobiowy zapieczony z pieczarkami i żółtym serem, tłuczone ziemniaki, żółta fasolka szparagowa przesmażona z masłem i bułką tartą.
Resztka kapuśniaczku dla chętnych (czyli dla mnie) haha
Ziemniaki, podudzia z kurczaka duszone na patelni (wg niebieskiej różyczki), surówka 2 tygodniowa z kapusty MNIAM
Spaghetti warzywne lub makaron z brokułem,przysmażonym czosnkiem i bazylią.
Wczorajsza zupa koperkowa,ziemniaki,jajko sadzone ,przysmażone kawałki wędzonego boczku,mizeria rzodkiewkowa na jogurcie od pwyso....
Krupnik z ziemniakami, na drugie pstrag z piekarnika ryz i pomidory w sosie czosnkowym, na deser koktajl malinowy.
Wczoraj krupnik i racuchy z jabłkami, dzisiaj powtórka krupniku i smażone pstrągi, do picia herbata z cytryną i sok pomarańczowy.
Mniam, bardzo apetyczne te rybki.
Dziękuję:)
Żurek tradycyjny:)
Żurek makusi czy pstrągi Mamy Różyczki, co wybrać? MNIAM!
Żurek makusi czy pstrągi Mamy Różyczki, co wybrać? MNIAM!
Jedno i drugie, podziel na dwa dniłazanki z kapustą, kiełbasą, gerzybami i mielonym mięsem ... zabielany barszcz czerwony z ziemiakami i skwarkami ...
Krokiety (bez panierowania) z kurczakiem, serem pleśniowym (Lazur), zieloną i żółtą fasolką szparagową. W przekroju śniadaniowa wersja na zimno.
U nas z nowu kluchy z cebulą :)
Zupa cebulowa z grzankami i zoltym serem (moj syn ja uwielbia i ciagle chce ja jesc), na drugie nalesniki z dzemem lub nutella do wyboru, na deser koktajl malinowy
Ogórkowa,rybka smażona,ziemniaki z koperkiem,mizeria.
Botwinka z ziemniakami, i pierogi z jagodami i z truskawkami.
nie wiem co lepsze czy ta miseczka pysznej botwinki czy te wspaniałe pierogi....... rany jak się uśliniłam
u nas kasza z sosem (resztka z zamrażarki)
Na jutro ziemniaki, polędwice z dorsza (mniam) i surówka z kapusty kiszonej
nie wiem co lepsze czy ta miseczka pysznej botwinki czy te wspaniałe
pierogi....... rany jak się uśliniłam u nas kasza z sosem (resztka z
zamrażarki) Na jutro ziemniaki, polędwice z dorsza (mniam) i surówka
z kapusty kiszonej
Jedno i drugie Reniu:)
A dorszem to mi smaku narobiłaś , chyba jutro będzie rybka
Żu-żu od megi65...:) sos czosnkowy,ziemniaki przysmażone i surówka z ogórka małosolnego i pomidora ze szczypiorkiem ....
Indyk w plastrach cukinii i bekonu, w klatce w ciasta francuskiego :)
Indyk w plastrach cukinii i bekonu, w klatce w ciasta francuskiego :)
Fajne:)Z uwagi na narastający upał- jajka sadzone, ziemniaki z koperkiem i wieeelka micha schłodzonej mizerii.
Kompot- i chcę popełnić ciasto z porzeczkami, którym dziewczyny się tak zachwycają.
U mnie dziś bardzcz ukraiński. Kiełbaski na grillu i sałata lodowa z warzywami w sosie ziołowym :)
Wczorajsza ogórkowa,udka pieczone,ziemniaki z koperkiem,fasolka szparagowa z bułeczką i masełkiem.
Pomidorki z farszem
Wczoraj flaki wołowe z pieczywem, dzisiaj karkówka w sosie bez smażenia, ziemniaki z koperkiem, buraczki zasmażane i surówka z sałaty lodowej.Do picia sok pomarańczowy, coca cola i woda mineralna z cytryną.
http://wielkiezarcie.com/recipe102684.html
http://wielkiezarcie.com/recipe102690.html
Czy sałatę robiłaś ze śmietaną ?
Tak, ze śmietaną sałatkową 9%
Uświadomiłaś mi, że nigdy nie robiłam sałaty lodowej ze śmietaną :) Nie wiem dlaczego
Można też ją zrobić samą, innym sposobem, dodać do śmietany trochę octu lub soku z cytryny, soli, cukru i zalać sałatę, wierzch posypać jajkiem na twardo i szczypiorkiem, jest pyszna:)
Dzięki znam ten sposób tak, robię ale zawsze z sałatą masłową. Lodową przeważnie podaję z sosami na bazie oliwy i ziół. Gdzie kupujesz 9% śmietanę jest taka w Biedronce? U mnie w sklepach śmietany zaczynają się od 12%
U nas w sklepiku na wsi:)
U mnie niestety takiej nie ma poszukam gdzieś kiedyś w markecie
W Stokrotce jest zawsze. Zwie się bodajże "sałatkowa".
Nie ma u mnie sklepu Stokrotka Lidl Biedronka, Żabka i jakieś lokalne sieci :(
Uuuuuuuuuu... Jak żyć, panie premierze, jak żyć...
Lidl jest i Biedronka i te lokalne sieci też nie mają drogo:)
Kurczak "chicken Asha"
Pierogi z mięsem (odsmażone na patelni) + czysty barszczyk czerwony.
Gyros z warzywami,ziemniaki pieczone,surówka z serem typu feta,sos czosnkowy :)
a można prosić przepis na tego smakowitego gyrosa z warzywami??
I na surówkę teeeż
Postaram się jak najszybciej :)
Czekamy z niecierpliwością- ten obiad przemówił do mojej wyobraźni
szaszłyki z kiełbasy, grillowane podudzia z kurczaka, grillowane oscypki i surówka z mix'u sałat z ogórkiem, czerwoną cebulą i jajkiem z koperkiem, czosnkiem i śmietaną ... a do picia duuuuże zimne piwo ...
A bahus wciąż nie skomentował tego duuuużego zimnego piwa...
Takie grilowanego osypka to bym zjadła :)
Pieczeń z łopatki wieprzowej w sosie, surówka z białej kapusty z sosem ziołowym, papryka konserwowa i ziemniaki z koperkiem. Do picia mrożona herbata i woda mineralna z sokiem z czarnej porzeczki.
mniam :)
Zabielana fasolówka z młodej fasolki albo wiśniowa z makaronem, dużo później na drugie udka duszone w sosie pomidorowym z bazylią, ziemniaki, fasolka i pomidory ze śmietaną.
Grillowana karkówka, sałatka z pomidorów i ogórka małosolnego, sałatka ziemniaczana, sos czosnkowy.
To prawie taj jak u mnie. Popołudniu tylko bardzcz ukraiński z wczoraj, a póżniej karkóówka:)
Wczoraj rosol z makaronem, na drugie kotlety z piersi kurczja, fasolka omaszczana bułka tarta, ziemniaki z koperkiem i mizeria oraz deser koktajl z arbuza
Dzisiaj lane kluski na rosole, na drugie ziemniaki, karczek w sosie wlasnym, mizeria i koktajl z borowek.
Papryka faszerowana.
Dzisiaj będą pulpety w sosie pomidorowym, ziemniaki z koperkiem i ogórek kiszony + kompot wiśniowo- nektarynkowy.
Wczoraj i dziś kotlety wg Kolorowa75 (pycha)... ziemniaczki z koperkiem i mizeria rzodkiewkowa z toną koperku
U mnie dziś kapuśniak, na którego ochoty narobiła mi makusia. Na drugie ugotuje im kolby kukurydzy
Zupa ogórkowa. Piersi z kurczaka z sosem pieczeniowym, tłuczone ziemniaki, surówka.
Pulpety w sosie pieczeniowym,kasza jęczmienna,ziemniaki,buraczki z chrzanem.
Medaliony z kurczaka z przepisu megii013, ziemniaki z koprem, mizeria i sok z jabłek papierówek.
Pierogi z brzoskwiniami i jogurtem sojowym.
Ale musiały być pyszne może i ja takie zrobię tylko to lepienie jak ja tego nie lubie
Ziemniaki "pieczone" w mikrofali plus tzatziki, sałata lodowa z pomidorem, ogórkiem, cebulką, rzodkiewką i vinegretem.
Rosół z makaronem, fasolka szparagowa z bułką przesmażoną na maśle i udko obsmażone z rosołu. Do picia herbata schłodzona z cytryną i sok pomarańczowy.
Sobota...
Ziemniaki,mielone,surówka z pora ,jabłka i ogórka kiszonego ....
Niedziela ...
Ziemniaki,pulpety w sosie chrzanowym ,surówka z pomidora i ogórka małosolnego ...
Dziś ....spaghetti a'la carbonara z boczkiem wędzonym i cukinią ....
Można u Ciebie wykupić abonament na obiady?
Zapraszam ...
Wreszcie po powrocie z Bułgarii kupiłam sobie garnek kamienny oryginalny !! :) Więc dziś prawdziwy -Gjuwecz ! Mam wrażenie ,że mijaliscie starego żęcha Xarę Picasso niebieską po drodze :P bo jakoś to nasze wozisko ,ledwo dyszące Polacy obtrąbiali :)
Papryka faszerowana w sosie, ziemniaki , mizeria
Szaszlyki ,pieczone ziemniaki pomidorki z cebulka i sos tzatziki
Uff, ale upał. Wiśniowa wczorajsza w kubku, jajka w sosie musztardowym, ziemniaki i pomidorki z cebulką. A jutro to już chyba tylko ziemniaki z przysmażoną cebulką i maślanka.
Podziwiam MR, że w taki żar chciało jej się rosól gotować.
Ugotowałam rano, więc żaru nie było:)Potem tylko lekko podgrzałam i wszyscy zjedliśmy z apetytem, dałam dużo włoszczyzny, więc wyszedł pyszny.
Rano - to pora dla mnie nieosiągalna na gotowanie, bo o 6.00 ostatnio muszę jechać do pracy. Brrrr
My od dzis wakacje u babci, byl rosol z makaronem, na drugie golabki w sosie wlasnym lub pomidorowym do wyboru z ziemniakami mniam :)))
zupa z pieczonych pomidorów z grzankami
Pierogi ruskie ze smażonym boczkiem wędzonym i natką pietruszki.
Makaron z rukolą, moimi ulubionymi małymi pomidorami, bazylią i mozzarellą :)
Krupnik z ziemniakami, na drugie wczorajsze gołąbki :)))
Barszcz ukraiński,racuchy z wiśniami.
Zarzucajka ze skwarkami z wędzonego boczku, placki z jabłkami, do picia herbata schłodzona z cytryną i woda mineralna.
Zarzucajka ze skwarkami z wędzonego boczku
Fajnie wyglada ta zupka, mozesz cos wiecej napisac jak sie ja robi :))) pewnie rzucacsz co masz pod reka ;)Zarzucajka ze skwarkami z wędzonego boczku Fajnie wyglada ta zupka, mozesz
Zarzucajka to zupa ziemniaczano- warzywna, na koniec zarzucona małą ilością pokrojonej kwaśnej kiszonej kapusty, doprawiona , solą, pieprzem, czosnkiem i majerankiem.Musi być lekko kwaskowa:)cos wiecej napisac jak sie ja robi :))) pewnie rzucacsz co masz pod reka ;)
Po wrzuceniu kapusty gotujesz ja do miekkosci czy ma byc twardawa?
gotuję razem 10 min .
w moich przepisach jest zarzucajka wg przepisu mojej babci :)
Pieczarkowa, bardzo pieczarkowa + kalafior z masłem i bułką, dla małżonka- twarożek z ziemniakami (czyli pyry z gzikiem).
Kapuśniak, który pewnie zjemy po 17 i racuchy z owocami i kefirem
mniam:)
Kapuśniak, który pewnie zjemy po 17 i racuchy z owocami i kefirem
Z poziomkami, mniami:)Kapuśniak z poziomkami, mniam!
Kapuśniak z poziomkami, mniam!
Nie kapuśniak tylko racuchy120 pierogów z kapustą i grzybami oraz 108 ruskich.Na jutro przygotowany farsz ze szpinaku i białego sera :)
misia czy masz na utrzymaniu jakąś armię głodomorów ? toż to masowa rodukcja :)
Nie!!!U mnie nie jedzą dużo,robię zapasy do zamrożenia-korzystam z wolnych dni :)
Pieczone ziemniaki i zsiadle mleko , zupa pomidorowa z makaronem
dziś nie gotowaliśmy.... temperatura w kuchni przekracza 30 st przy
ściągniętych roletach i zamkniętych oknach............ ufff, na obiad
pizza na telefon
Warzywa zapiekane z kiełbaską.
Befsztyk wołowy (frytki, surówka)
Zupa ogorkowa , ziemniaki , kotlety z udek kurczaka i buraczki
Ooo dzieki Tobie mam pomysł na weekend na zupę:)
Filety z kurczaka w sosie pieczarkowym, tłuczone ziemniaki z koperkiem, smażony panierowany ser pleśniowy (Lazur).
Sałatka gyros z grzankami.
Zupa pomidorowa z makaronem, na drugie udka duszone, ziemniaki i sałatka z lodowej (jeszcze nie wiem jaka zrobie), deser - koktajl malinowy
Pierogi z serem i szpinakiem okraszone do wyboru, skwareczkami z boczku , ze śmietaną lub jogurtem.
Dopisano 13-08-07 14:46:49:
placki ziemniaczane (ze śmietaną, z cukrem, z ketchupem, z zimnym mlekiem ... do wyboru)
Dziś kurczak w jogurtowym curry
Wątróbka z kurczaka z cebulką, ziemniaki, surówka z pomidorów.
Też chodzi po mnie wątróbka, ale z jabłkami ( może w piątek popełnię )
Ziemniaki z toną koperku, skwarki z boczku chudziutkiego, jajko sadzone i zimne kwaśne mleko
Zupa pomidorowa ze świeżych pomidorów z makaronem, ryż, obrane żeberka z zupy w sosie musztardowym i mizeria z sosem ziołowo - czosnkowym. Do picia schłodzona herbata z cytryną i woda mineralna .
Pieczeń z łopatki od Mamy Różyczki,ziemniaki ,fasolka szparagowa,pomidory i ogórki ....
Heiworth, bardzo Ci się ta pieczeń,pięknie upiekła:)
Makaron zapiekany ze szpinakiem i serem pleśniowym i barszczyk do popicia.
U mnie dzisiaj zupa jarzynowa z brokułem oraz pierogi ze szpinakiem i białym serem.
Zupa ogórkowa z ryżem i racuchy z jabłkami, kompot truskawkowo- agrestowy. W Łodzi już jest baaaardzo ciepluśko.
A gdzie nie jest......... u nas 35 już jest....
Dzis na obiad barszcz czerwony czysty z śmietaną, ziemniaczki tłuczone z podsmażoną cebulką
Karczek z patelni grillowej, cukinia tak samo, fasolka szparagowa i sałatka ogórkowo-pomidorowa.
Mleczna kartolanka kminkowa
i ryż z jabłkami, ale to już robota córci
Gołąbki z mięsem i kaszą gryczaną z sosem pomidorowym.
"Polędwiczki z kurczaka" grillowane,ziemniaki z koperkiem,sałata lodowa z papryką i ogórkiem.
Zurek na wedzonce z ziemniakami, na drugie kopytka, gulasz z karczku i buraczki, na deser koktajl z zimnego arbuza.
O rety, a co jesć w taki upał?!!!!!Chyba chłodnik, albo ziemniaki z kefirem.Narazie robiłam polewkę sledziową, bo ona na zimno, ale dziś zdycham z gorąca.Jest 38st!
Szczerze to czy upał czy mróz, dla mnie obiad musi byc :)))
Powtórka wczorajszej łopatki,ziemniaki z koperkiem ,ogórki i pomidory ...
Zupa jarzynowa z pęczakiem. Na drugie - sałatka z wędzonym łososiem, jajkiem na twardo i oliwkami.
Wczorajsza zupa pomidorowa i bób.
Bób jeszcze u ciebie zjadliwy? U mnie to normalnie kartoflak.
Tasiemki razowe z piersią kurczaka w czerwonym curry:)
A ... czy zostało Tobie jeszcze z 50 cm '' tasiemki '' dla mnie . Wszystko co lubie .. )) Nawet to zielone płożące sie na talerzu .. :))
A ... czy zostało Tobie jeszcze z 50 cm '' tasiemki '' dla mnie .
No nie zostało, ale upichcę jak trzeba będzie;)Wszystko co lubie .. )) Nawet to zielone płożące sie na talerzu .. :))
Mniam też chodzą po mnie, ale z kurkami. Oglądałam dziś w Lidlu i takie suche były, że fuj:)
Mniam też chodzą po mnie, ale z kurkami. Oglądałam dziś w Lidlu i takie
Też widziałam Agusiu, i nie były zachęcające.suche były, że fuj:)
Kotlety mielone,ziemniaki z koperkiem,buraczki zasmażane.W planach ciasto drożdżowe ze śliwkami i kruszonką oraz knedle ze śliwkami-zobaczymy na co czs pozwoli ;)
U mnie ziemniaki z koperkiem, polędwiczki z kurczaka i mizeria z ogórka
Ryba zapiekana z warzywami,pieczarkami i serem żółtym,ziemniaki z koperkiem,brokół z masełkiem i bułką tartą,mizeria a ja miałam kopytka z masełkiem i bułką tartą.
Moje dzieci tez dzisiaj kopytka z masłem i cukrem, my z gulaszem wczorajszym, zupka tez wczorajsza nam została, na deser koktajl malinowy :)))
Zupa fasolowa, jajka sadzone, fasolka szparagowa i pomidory w cząstkach, do picia herbata, woda mineralna i cola.
kurczak z patelni z ryżem, surówka z pekińskiej z pomidorem i ogórkiem ... i mineralna z lodem
Dziś "lekko". Fasolka zasmażana z czosnkiem.
Powiedziałabym, że nawet bardzo lekko, jak dla dużego chłopa :) No ale 'zasmażenie' dodało treści :)
U nas "niedzielny" obiad, bo jutro dzień pracujący : pieczone skrzydełka, buraczki gotowane bez żadnego doprawiania, bo są pyszne słodkie same w sobie, surówka ze świeżej kapusty, sos czosnkowy i tona zieleniny - natka pietruszki i selera :)
Ciąg dalszy jarzynowej z pęczakiem i świeża porcja sałaty lodowej z oliwkami, łososiem wędzonym i jajkiem.
Zupa marchewkowo- groszkowa z ziemniakami, a na drugie chcę wypróbować przepis misi123 na gyros z warzywami z pieczonymi ziemniakami i sosem czosnkowym. Kompot wiśniowo- jabłkowy.
Dziś ogórkowa na żeberkach, ziemniaki, żeberka podsmażone, surówka z kapusty pekińskiej.
Rosół z makaronem.kotlety z karczku w przyprawach z piekarnika,ziemniaki z koperkiem,mizeria.
Końcówka wczorajszej fasolowej, tłuczone ziemniaki z koperkiem, surówka z białej kapusty, dzisiaj z porem, marchewką, jabłkiem, pieprzem i oliwą i soczyste mieloniaki wg przepisu mojej mamy. Do picia herbata z cytryną i woda mineralna.
Sałata lodowa z oliwkami, ostrym serem, papryką, pomidorem, cebulką i wasabi.
Zupa pomidorowa ze świeżych pomidorów z makaronem,udka pieczone,ziemniaki z koperkiem,sałata lodowa z pomidorami,cebulą cukrową w sosie śmietanowym
Pierogi z mięsem podsmażone na masełku - typowy "niedzielny" obiad..;)
Pierogi z mięsem podsmażone na masełku - typowy "niedzielny" obiad..;)
Mniam, uwielbiam;) U nas pachnie skrzydełkami w ryżu;)http://wielkiezarcie.com/recipe102420.htmlJa też uwielbiam, ale przy niedzieli to by człowiek rosołu z makaronem zjadł..:) Sama jedna w domu zostałam, to odmroziłam pierogi - z braku laku..;)
Ogórkowa, ziemiaki z koperkiem, pieczone nóżki z kurczaka, sałatka z kapusty pekińskiej
Zup owocowa z makaronem, ziemniaki pieczone , kurczak na porach zapiekany, warzywa z patelni, cukinia zapiekana z pomidorami i mozzarelą, surówka z kapusty białej z sosem czosnkowym.Straszny misz-masz, ale teraz to jest cudny sezon , więc należy korzystać " garściami".
Straszny misz-masz, ale teraz to jest
cudny sezon , więc należy korzystać " garściami".
W żadnym wypadku 'straszny' :) Jestem "za" :)
Barszcz czerwony z jabłkami i jajkiem, kasza gryczana z gulaszem po węgiersku, surówka z białej kapusty. Ostatnio bardzo nam posmakowała i chrupiemy codziennie:)Do picia herbata z cytryną ,woda mineralna i sok z czarnej porzeczki.
Wczoraj rosół z makaronem, na drugie kotlety drobiowe, ziemniaki i sałatka lodowa z pomidrowem i ogorkiem polana oliwa, na deser koktajl z malin.
Dzisiaj rowniez rosol z makaronem, na drugie mamusine gołabki w sosie pomidorowym z ziemniakami lub chlebem do wyboru, na deser koktajl bananowy.
W piątek kluseczki smietankowe z sosem sliwkowym
Sobota kaczka pieczona ziemniaki pomidory z cebulka i sałata ze śmietaną
Niedziela schabowe ziemniaki pomidory z cebulka i sałata ze śmietaną
Poniedzialek zupa jarzynowa
Wczoraj: dla gości z dalekich krain makaron zapiekany ze szpinakiem i lazurem (zamiast zupy), na drugie - udka pieczone z curry, osobno (dla chętnych) sos pomidorowo-bazyliowy, ziemniaki, fasolka, grillowana cukinia i sałatka z pomidorów, ogórków różnych, papryki i mozarelli, na deser Pavlova z borówkami oraz woda z cytryną i białym winem.
A dzisiaj z braku czasu chyba nic - czyli wyjadanie resztek z lodówki.
Kiełbasa pieczona z cebulką, pieczone ziemniaki i mizeria.
Ziemniaki tłuczone, chrupiące roladki schabowe z serem i kiełbasą jałowcową, surówka z kiszonej kapusty i papryka konserwowa. Do picia herbata z cytryną i woda mineralna z sokiem malinowym.
http://wielkiezarcie.com/recipe102996.html
Pieczony udziec z indyka ,ziemniaki i pomidorki z cebulka
kluski na parze, bitki ze schabu w sosie cebulowym i surówka z młodej kiszonej kapusty ...
2 x udka z kurczaka zrobione wg przepisu "Karkówka x 5",sałata lodowa z sosem miodowo-musztardowym ,w jeden dzień makaron po prowansalskua w drugi ziemniaki z koprem ....
Papryka zapiekana z kurczakiem i ryżem.
Poniedzialek: zarzucajka MR, ktorej najwiecej zjadlam ja :))), na drugie gołabki w sosie pomidorowym z bułka.
Wczoraj: barszcz czerwony z ziemniakami i spagetti ze swiezych pomidorow, deser: koktajl malinowy
W poniedziałek fasolowa wczoraj zawijaski
Uwielbiam wszelkiego rodzaju roladki i zawijaski. Te są urocze. Jest szansa jeszcze się załapać choćby na kawałek?
Uwielbiam wszelkiego rodzaju roladki i zawijaski. Te są urocze. Jest szansa
Oj spóźniłeś się, zjedliśmy wszystko;)jeszcze się załapać choćby na kawałek?
Łaskomczuchy....o Bahusie nie pomyśleli.
Łaskomczuchy....o Bahusie nie pomyśleli.
Następnym razem sie poprawięWeekendowe szaleństwo gołąbkowe :) Gołąbki z mięsem i kaszą gryczaną z sosem pomidorowym, pyzy ziemniaczane, kolejne z puree ziemniaczanym z koperkiem.
Po weekendzie: Krem z kalafiora z dodatkiem niewielkiej ilości curry z groszkiem ptysiowym i koperkiem.
Zupa cebulowa z grzankami i zółtym serem, na drugie nalesniki z nutella dla dzieci a dla mnie makaron z boczkiem, czosnkiem, cebula i zielona pietruszka, nawet zjadliwe. Deser koktajl z ananasa.
Dopisano 13-08-14 16:23:18:
Dla mnie makaron w tej wersji pychaaaa!
Kupiłam dzisiaj 2 zupy cebulowe, będę robiła Twoje kotlety mielone, więc poproszę o coś konkretnego , na temat tych kotletów:)
Masz na poczcie
Masz na poczcie
ja też mogę prosić? z góry dziękuję bardzo!Też chętnie zrobię, więc może wciel przepis w WŻ-owe życie :)
Ale to przepis z innej stronki, to nie wiem czy moge link podać ?
Rurki razowe z sosem serowym:)
U nas dzisiaj na wyraźne życzenie Najlepszego- golonki pieczone w piwie, puree z grochu i ogórki kiszone.
Pomidorowa z makaronem, na drugie będą zapiekane warzywa (bakłażan, cukinia, pomidory, papryka, czerwona cebula) z tzatzikami.
Pomidorowa z makaronem, na drugie będą zapiekane warzywa (bakłażan,
Te warzywa mnie zaciekawiły, możesz coś więcej na ten temat:)cukinia, pomidory, papryka, czerwona cebula) z tzatzikami.
Wielkiej filozofii brak w tym daniu:) Po prostu kroję wszytkie warzywa i układam warstwami, traktuję świeżo mielonym pieprzem i morską solą każdą warstwę, plus świeża bazylia, zawsze też przekładam mozarlellą, ale tym razem zapomniałam zakupić. Zapiekam około 30 minut. Takie warzywa są subtelne w smaku, więc fajnie komponują się wyrazistymi tzatzikami, bądź np słusznym kawałem karkówki z grilla. Choć gdy robię je z mozarlellą i dużą ilością czosnku to wówczas traktuję je jako samodzielne danie. Uwielbiam tego typu obiady:)
Zupa jarzynowa,kotlet mielony,ziemniaki z koperkiem,mizeria,fasolka z bułką tartą i masełkiem.
Barszcz czysty na wędzonym żeberku z krokietem z mięsem i kapustą kiszoną ( dla dzieci w wersji z uszkami z mięsem). Na dugie kotlet mielony, ziemniaki, sałatka z buraczków i fasolka szparagowa z masełkiem i bułką tartą