Moi drodzy, czy moglibyście polecić mi sprawdzone dania z warzyw gotowanych lub pieczonych w piekarniku? Chodzi mi o coś dietetycznego, bez tłustych serów. Muszę się bardzo zdrowo odżywiać i od jakiegoś czasu stawiam na warzywa, ale mam wrażenie, że pomysły mi się skończyły - w kółko bakłażan, cukinia, papryka, pieczarki... Może warto spróbować czegoś innego - jakie warzywa i w jakim wydaniu polecacie?
Cześć - to jeden z moich najukochańszych warzywnych sosów do makaronu. Zdrowo jest, nietłusto (oliwa tylko do smaku), bez mięsa, serów, śmietany i majonezu :)
A może zupy? ja robię krem z brokułów, z kalafiora, to nawet nie musi być krem...jestem na diecie oczyszczającej dr. E. Dąbrowskiej i też wymyślam potrawy z warzywami, choć tu wszystkiego też jeść nie można....robiłam już cukinię i paprykę faszerowane warzywami i zapiekane w piekarniku.....smaczne są warzywa z parowara, mają intensywniejszy smak niż z wody...
Marzenko,wprawdzie to też cukinia,ale przepis prosty,a potrawa smaczna.Niezbyt duża cukinia,przekrojona wzdłuż,lekko wydrążona,obgotowana krótko na wpół chrupiaco.Farsz:twaróg,dobra chuda wędlina drobiowa (np pieczeń),pokrojona w paseczki,kilka łyżek pasty Ajvar.można zamiast wędliny dodać np ziarna słonecznika,dyni.
Zapiekana cukinia z farszem z brokułów.Lekko obgotowanymi rózyczkami napełniamy wydrążoną cukinię (kabaczka),polewamy sosem holenderskim,można posypać tartym żółtym serem,paseczkami szynki.
Papryka faszerowana-najczęściej podsmażam papryke pokrojoną w kosteczkę z cebulą i ząbkiem zcosnku.Do tego mięso mielone (niewiele),przyprawy.Wydrążoną papryke nadziewam farszem,przykrwam plastrem pomidora,na to keczup,przyprawy i odkrojona "czapeczka" papryki.Całośc do piekarnika.
Kalarepka nadziewana,pomidory też nadziewane.Tyle,że muszę sobie przypomnieć przepisy.Dziś już troche pózno.
Ja często latem robię potrawę z mieszanych warzyw: papryki w kwadratach, cukinii w plastarch, cebuli w grubych plastrach, , ziemniaka w cienkich plastrach.to wszystko rozkladam na skropionej oliwą dużej blasze,solę, posypuję bułka tartą wymieszaną z natką pietruszki i przeciśnietym czosnkiem i sola, polewam jeszcze oliwą i piekę. Jest to fantastyczne lekkie danko. Mo żna jesć samodzielnie i jako dodatek do mięs.
Moi drodzy, czy moglibyście polecić mi sprawdzone dania z warzyw gotowanych lub pieczonych w piekarniku? Chodzi mi o coś dietetycznego, bez tłustych serów. Muszę się bardzo zdrowo odżywiać i od jakiegoś czasu stawiam na warzywa, ale mam wrażenie, że pomysły mi się skończyły - w kółko bakłażan, cukinia, papryka, pieczarki... Może warto spróbować czegoś innego - jakie warzywa i w jakim wydaniu polecacie?
Cześć - to jeden z moich najukochańszych warzywnych sosów do makaronu. Zdrowo jest, nietłusto (oliwa tylko do smaku), bez mięsa, serów, śmietany i majonezu :)
http://wielkiezarcie.com/recipe60897.html
Dziękuję - już jest w ulubionych :-)
A może zupy? ja robię krem z brokułów, z kalafiora, to nawet nie musi być krem...jestem na diecie oczyszczającej dr. E. Dąbrowskiej i też wymyślam potrawy z warzywami, choć tu wszystkiego też jeść nie można....robiłam już cukinię i paprykę faszerowane warzywami i zapiekane w piekarniku.....smaczne są warzywa z parowara, mają intensywniejszy smak niż z wody...
Zupy bardzo lubię, a co do warzyw faszerowanych, to poproszę o przepisy :-)
Marzenko,wprawdzie to też cukinia,ale przepis prosty,a potrawa smaczna.Niezbyt duża cukinia,przekrojona wzdłuż,lekko wydrążona,obgotowana krótko na wpół chrupiaco.Farsz:twaróg,dobra chuda wędlina drobiowa (np pieczeń),pokrojona w paseczki,kilka łyżek pasty Ajvar.można zamiast wędliny dodać np ziarna słonecznika,dyni.
Zapiekana cukinia z farszem z brokułów.Lekko obgotowanymi rózyczkami napełniamy wydrążoną cukinię (kabaczka),polewamy sosem holenderskim,można posypać tartym żółtym serem,paseczkami szynki.
Papryka faszerowana-najczęściej podsmażam papryke pokrojoną w kosteczkę z cebulą i ząbkiem zcosnku.Do tego mięso mielone (niewiele),przyprawy.Wydrążoną papryke nadziewam farszem,przykrwam plastrem pomidora,na to keczup,przyprawy i odkrojona "czapeczka" papryki.Całośc do piekarnika.
Kalarepka nadziewana,pomidory też nadziewane.Tyle,że muszę sobie przypomnieć przepisy.Dziś już troche pózno.
Ja często latem robię potrawę z mieszanych warzyw: papryki w kwadratach, cukinii w plastarch, cebuli w grubych plastrach, , ziemniaka w cienkich plastrach.to wszystko rozkladam na skropionej oliwą dużej blasze,solę, posypuję bułka tartą wymieszaną z natką pietruszki i przeciśnietym czosnkiem i sola, polewam jeszcze oliwą i piekę. Jest to fantastyczne lekkie danko. Mo żna jesć samodzielnie i jako dodatek do mięs.