Forum

Kuchenne porady

silikonowa forma a biszkopt

  • Autor: barbami Data: 2013-08-23 06:40:05

    Witam,

    Planuję kupić taką formę http://allegro.pl/silikonowa-forma-do-pieczenia-okragla-3-kolory-i3491914934.html, ale tak się zastanawiam czy nie będzie problemu z pieczeniem biszkoptu. W normalnych formach przecież brzegów się nie smaruje, żeby ciasto się "czepiało" i rosło. Czy w silikonie nie będzie przeciwnego efektu co spowoduje, że ciasto nie urośnie. Może ktoś ma jakieś doświadczenia i się podzieli?

  • Autor: Alll Data: 2013-08-23 07:17:51

    Niestety nie mam doświadczenia, więc w tej kwestii nie odpowiem. Widziałam natomiast podobną formę w sklepie i ją oglądałam. Wszystkie formy sylikonowe jakie były na półkach były baaardzo miękkie. Nie wyobrażam sobie jak w taką formę wylać ciasto, a później to przenieść? Jak położy się na kratkę w piekarniku to przecież też mogą odciskać się od spodu  druty. Wiem natomiast, że są też w sprzedaży drogie formy które mają stelaż aby całość utrzymać.

  • Autor: carbonka Data: 2013-08-23 07:39:45

    Ja mam i używam w domu silikonowej formy do muffinek, nie natłuszczam jej wcale, ciasteczka bardzo ładnie wychodzą z niej. Co do pieczenia - stawiam na blasze z piekarnika, pod formę daję papier do pieczenia, nic mi się nie stopiło.

  • Autor: piszczalka Data: 2013-08-23 07:56:42

    Ja mam keksówkę z silikonu i muffinki, smarowałam tylko za pierwszym razem foremki tłuszczem (bo trzeba) teraz pieke i jest ok. Foremke zawsze stawiam na blaszcze od pizzy i z nia wkladam i wyjmuje z piekarnika.

  • Autor: martynka 13 Data: 2013-08-23 08:03:19

    Ja mam taką formę. Ciasto bardzo ładnie wyrasta, nie ma problemu z wyjmowaniem. Ale ja miałam problem z przeniesieniem tego do piekarnika. Użyłam jej raz i sobie odpuściłam.

  • Autor: Glumanda Data: 2013-08-23 11:02:04

    Zeby nie bylo tego problemu z przenoszeniem ..najlepiej postawic foremke na kratce, lub blaszce i wraz z nia wstawic ciasto do piekarnika..

    Ogolnie posiadam dosyc stabilne formy z silikonu.. ale mysle, ze to sprawa jakosci.. moze te stabilniejsze sa drozsze? nie wiem. Nigdy nie mialam problemu z wyciaganiem ciasta z takiej formy.

    Nie powinno myc sie tych foremek w zmywarce bo one bardzo odtluszczaja... i wtedy czar z nieprzywieraniem do scianek.. znika.. ;)

    Ciasto upieczone w foremce silikonowej... swieci sie .. ma polysk jak wypolerowane ;)

  • Autor: jannaj Data: 2013-08-23 10:58:26

    Miś Lubiś biszkoptowy upieczony w foremce zakupionej w Biedronce. Miś jest spory - nie jest wielkości tych sklepowych.

    Na opakowaniu było zalecenie żeby przenoscić np na papierze do pieczenenia.

    Ja osobiście chyba przenosiłam na małej kratce, która została mi z czegoś zotała.

    Moja foremka była jednak dość stabilna i wydaje mi się, że nie byłoby problemu z włożeniem ciasta.

    Foremkę w czasie pierwszego użycia (jak na razie nie piekłam 2 raz) smrowałam pędzęlkiem.

    NIe mam żastrzeżeń do formy silikonowej.

  • Autor: ciasto_marchewkowe Data: 2013-08-23 16:27:45

    Miś Lubiś biszkoptowy upieczony w foremce zakupionej w Biedronce.
    Miś jest spory - nie jest wielkości tych sklepowych. Na opakowaniu było
    zalecenie żeby przenoscić np na papierze do pieczenenia. Ja osobiście
    chyba przenosiłam na małej kratce, która została mi z czegoś
    zotała. Moja foremka była jednak dość stabilna i wydaje mi się, że nie
    byłoby problemu z włożeniem ciasta. Foremkę w czasie pierwszego użycia
    (jak na razie nie piekłam 2 raz) smrowałam pędzęlkiem. NIe mam
    żastrzeżeń do formy silikonowej.

    Hej, mam taką formę misiową i właśnie sobie myślałam co by w niej upiec. Robiłaś Misia Lubisia z jakiegoś specjalnego przepisu czy to zwykły biszkopt? Chętnie poczytam jakieś fajne przepisy na ciacha w takiej formie. :)

  • Autor: jannaj Data: 2013-08-23 16:55:21

    http://wielkiezarcie.com/recipe62882.html

    Z tego co pamiętam składniki podne w przepisie wystarczyły na upieczenie jednego Miśka.

    Nie nadziewałam go niczym ponieważ wcześniej został skonsumowany.

  • Autor: nutti Data: 2013-08-31 14:28:33

    oczywiście że biszkopt Ci wyrośnie. ja kiedyś z braku posiadania zwykłej tortownicy piekłam biszkopty w silikonowej formie do... tart. wyszło tak jakbym piekła w zwykłej formie. a jeśli chodzi o przenoszenie, to faktycznie nie będzie problemów jeśli tak jak zaznacza Glumanda, postawisz tą silikonową formę na zwykłej blaszce. powodzenia i pozdrawiam :)

Przejdź do pełnej wersji serwisu