Dżanino ... bingo ! Trudno było , bo nóż i widelec był jak widać szczątkowo na zdjęciu już gotowy do dziobania jedzonka .. Ech .. ci niecierpliwi faceci ..
Roladki drobiowe z pieczarkami, bitki drobiowe, sos curry, ziemniaki, surówka żydowska (kupna:)), mieszanka sałat z pomidorami, kiszonymi ogórkami z winegretem.
Gołąbki z mięsem i kaszą gryczaną w sosie pomidorowym, ziemniaki.
Soczysta pierś z kurczaka. http://wielkiezarcie.com/recipe103702.html ziemniaki z koperkiem i surówka z białej kapusty z oliwą z oliwek. Dla chętnych smażone przepyszne liny, złapane przez pana domu:)
Hot dogi z prażona cebulą ,sałatą, pomidorami, marynowaną cukinią i parówkami bez MOM, po garści frytek. Młode się śmieją, że jak się nauczę parówki robić to już będą całkowicie domowe. Warzywa od zaprzyjaźnionych posiadaczy ogrodu, bułki piekłam z Rysiem a mąż prażył cebulę, bo robi to nad wyraz dobrze :)
Wczoraj rosół z makaronem i wołowina z rosołu z musztardą i pieczywem. Dzisiaj barszcz czerwony zabielany, kurczak w sosie na ostro i ziemniaki z koperkiem.
Kiedyś w dzieciństwie od ul. Gajowej przechodziliśmy przez płot do ZOO. Wychowałem się na Słowackiego (jam szczun z wiary z Asnyka, jeżyckie wybijokno)
nie, mieszkam tu od 10 lat, moja sąsiadka,leciwa babcinka, jak żyła to mi opowiadała o Iłłakowiczównie, o dawnym życiu w kamienicy. sąsiadka mieszkała tu o 1939 roku, była najstarszą mieszkanką tej kamienicy.
Z racji wizyty teściowej- w miarę dietetycznie: gulasz z piersi kurczaka z pieczarkami, kluski kładzione i mizeria (kobitka ma 86 lat, a mizerię wcina aż furczy
Zupa kalafiorowa od bahusa,ryż naturalny i kurczak z brzoskwiniami,koperkiem i czosnkiem w sosie jogurtowym ....na deser galaretka z brzoskwiniami i jeżynami ....
Niedawno tu na forum w innym wątku przeczytałam o kurczaku z brzoskwiniami w sosie koperkowym ....poszperałam trochę na necie i zrobiłam swoją wersję (nie znalazłam ,żadnego przepisu idealnie pasującego do smaku ,który chciałam otrzymać :) )....
-pierś z kurczaka pokroiłam w kostkę ,przyprawiłam solą,pieprzem i odrobiną curry,podsmażyłam w większym garnku,podlałam syropem z brzoskwini ,chwilę poddusiłam ,dodałam jogurt,brzoskwinie pokroiłam w kostkę i dodałam do reszty,na koniec dodałam koperek i dwa ząbki czosnku :).....
Taki kurczak bardzo mi zasmakował i już go zapisałam na najbliższą imprezkę :)
To samo co wczoraj, gołąbki z mięsem i kaszą jęczmienną, tłuczone ziemniaki z koperkiem, ogórki kiszone, lub sałatka z pomidorów.
Dopisano 13-09-14 15:53:01:
Ja nie piekę w piekarniku, tylko gotuję, bo takie lubimy, potem zlewam sos z gołąbków i dodaję pomidory, zagęszczam trochę i mamy sosik. Moja mama piecze w piekarniku:)
Bahus, ja Ciebie bardzo proszę, pięknie prooszę , Ty mnie nie strasz, no i nie czuj się też zagrożony, placki ziemniaczane i jajecznica góralska - to cały wachlarz umiejętności jegomościa (z zaznaczeniem!, w wykonanie tych potraw wkłada caaaaałe serce)
Wczorajszy rosoł tylko z makaronem, na drugie roladki schabowe faszerowane pieczarkami i owiniete jeszcze boczkiem w sosie wlasnym, ziemniaki i kapusta biała duszona. Deser - koktajl z malin
Tak mnie zbrzydziło kilkudniowe, knajpkowe jedzonko, że dzisiaj w kuchni machnęłam czarodziejską różdżką. Gości gościć lubię u siebie, zdecydowanie ! Mama-Różyczki, Bogdzia, inni...noo to i ja gołąbki ,wg niebieskiej różyczki, może nie po-świąteczne ale po-urodzinowe(dziękuję za przepis)
Jeśli chodzi o te z czosnkiem, to kroisz surowe ziemniaki w kostkę, dokładnie płuczesz w zimnej wodzie, wrzucasz na rozgrzaną patelnię, solisz i jak zaczną "łapać" kolor wrzucasz na patelnię ok. 20 obranych ząbków czosnku i smażysz do zrumienienia. Pod koniec dodajesz posiekaną natkę pietruszki, ilość wedle uznania, mieszasz i gotowe.
Wczoraj ciąg dalszy miodowych żeberek, ziemniaki, fioletowa fasola (jak widać na zdjęciu), sałatka by dorotaibasia (w końcu!!!) i pomidory z cebulką (bez nich moje życie straciłoby sens).
Dzisiaj spaghetti z mięsem ze schabu. Zdjęcie wyszło takie, że nie wstawiam, żeby wam nie popsuć nastroju. :)
Na widok Twojego barszczu tak zatęskniłam za smakami Wielkiej Nocy, że machnęłam szybko i ja. Dzisiaj z samym jajkiem i dużą ilością chrzanu. Reszta na jutro, z ziemniakami i skwarkami boczkowymi jak owe zakupię
Zurek z ziemniakami i duza iloscia koperku, na drugie kopytka mialy byc z gulaszem ale sie miesko przyjaralo wiec byly z maslem i cukrem. Na deser - koktajl z malin i borowek.
Chłodnik litewski, łosoś pieczony, ziemniaki smażone, dodatki.
Chłodnik litewski, łosoś pieczony, ziemniaki smażone, dodatki.
Piwo?Też...
Zupa pieczarkowa z makaronem, ziemniaki z koperkiem,kotlety mielone soczyste, sałata lodowa z pomidorem i sosem czosnkowym.
Mniammm domowy obiadek
Pomidorowa z makaronem,kotlet schabowy,ziemniaki z koperkiem,mizeria i brokuł z masełkiem i bułką tartą
Dla każdego cos innego ... Mąż dorada , ja sałatka z piersią kurczaka
A ja właśnie zobaczyłam oczami wyobraźni, jak trzepnęłaś męża po łapach: "NIE RUSZ! Najpierw zdjęcie muszę zrobić!"
Dżanino ... bingo ! Trudno było , bo nóż i widelec był jak widać szczątkowo na zdjęciu już gotowy do dziobania jedzonka .. Ech .. ci niecierpliwi faceci ..
Koleżanko a ten talerz sałatkowy to specjalnie "ubrudzony" czekoladą??
Ja jako czekoladocholiczka poprosiłam dwa w jednym : deser zaraz po obiedzie .. I co można ... można jak kuchnia kreatywna ..
Ja jako czekoladocholiczka poprosiłam dwa w jednym : deser zaraz po
Jak na czekoladoholiczkę to by mi się nie chciało skrobać tej czekolady z talerza ha haobiedzie .. I co można ... można jak kuchnia kreatywna ..
barszcz czerwony,łosoś pieczony w folii , ziemniaki z wody, surówka z kapusty pekińskiej.
Sobota: pomidorowa z makaronem, na drugie kaszanka z grila, karczek, oscypek z zurawina i białe kielbaski oraz sałatka po grecku.
Niedziela: rosol z makaronem, na drugie rolady w sosie, ziemniaki i modra kapusta.
Pysznie te rolady wyglądają, dawno nie robiłam:)
Już nie pamiętam, kiedy jedliśmy kaszankę. Twoja tak smacznie się prezentuje, mniam!
Roladki, ziemniaki i buraczki zasmażane
Leczo z pieczywem lub ziemniakami albo pierogi ruskie ze śmietaną.
Sobota:
Kurczaki pieczone z ziemniakami, grillowana cukinia z pesto by Mama, pomidory z cebulką i kalafior + brokuł.
http://wielkiezarcie.com/recipe103690.html
Niedziela:
Schabowy a w kieszonce ajvar i ser żółty, zapiaszczone ziemniaki, pomidory z cebulką, sałata z venegretem i fasolka szparagowa.
Zdjęcia fasolki niet.
Dzisiaj dojadanie resztek do wyboru :)
Dżanina, ale piękne i apetyczne zdjęcia:)Od raz kolorowo się robi w wątku:)
Nie zawstydzaj mnie. Gdzie mi do was.
Nie żartuj, naprawdę Twoje potrawy zachęcają, mnie się wszystkie zdjęcia podobają w wątku obiadowym, można sobie podpatrzeć i ściągnąć coś na obiad:)
Weekendowo:
Roladki drobiowe z pieczarkami, bitki drobiowe, sos curry, ziemniaki, surówka żydowska (kupna:)), mieszanka sałat z pomidorami, kiszonymi ogórkami z winegretem.
Gołąbki z mięsem i kaszą gryczaną w sosie pomidorowym, ziemniaki.
Sobota ....
Kotlet schabowy z kością ,ziemniaki z koperkiem,buraczki z czosnkiem i majonezem ...
Niedziela ....
Kurczak pieczony ,frytki ,kapusta pekińska z królewskiego stołu ...
Dziś ...
Makaron pełnoziarnisty,reszta pieczonego kurczaka(tutaj skrzydełka),kiszona sałata lodowa ....
U nas też schab z kością, ale z piekarnika:) Do tego pęczak a'la risotto, z marchewką, grzybami, cebulką, czosnkiem i natką pietruszki.
Ale mniamniuśnie:)
Sobota: Ziemniaki, kiełbasa podsmażona z cebulką i mizeria.
Niedziela : kompot z kury z makaronem, ziemniaki, udka pieczone i buraczki zasmażane z jabłkiem.
Poniedziałek: brak czasu na gotowanie więc mnie i lubemu sałatka jarzynowa musiała wystarczyc, młoda dokończyła wczorajsze udka.
Na zdjęcia nie było czasu:)
Soczysta pierś z kurczaka.
http://wielkiezarcie.com/recipe103702.html
ziemniaki z koperkiem i surówka z białej kapusty z oliwą z oliwek. Dla chętnych smażone przepyszne liny, złapane przez pana domu:)
Soczysta pierś z
Ach jakie rybki:))kurczaka. http://wielkiezarcie.com/recipe103702.html ziemniaki z
koperkiem i surówka z białej kapusty z oliwą z oliwek. Dla chętnych
smażone przepyszne liny, złapane przez pana domu:)
ja też poproszę rybkę!!
Kapuśniak na wędzonce i prażoki ze skwarkami.
Wczoraj udka z grzybami na razowym makaronie, dzisiaj będzie pomidorowa i kalafior...tylko myślę w jakiej postaci:))
Barszcz ukraiński i ciąg dalszy schabu z pęczakiem w towarzystwie ogórków konserwowych wg NR (przepysznych i chrupiących).
jak ja dawno nie jadłam barszczu ukraińskiego, takie pysznego mamy :(
Podudzia z kurczaka pieczone,ziemniaki z koperkiem,buraczki zasmażane.
Kopytka ze skwarkami z boczku i cebulką, surówka ze świeżej kapusty, pora, marchewki i jabłka
Mniam.
Też się na to piszę ...:)
Nie ma sprawy, zawsze robię dużo
To tak jak ja ....
Och, kopytka, kopytka, mniam mniam. Mój Pan zażądałby oczywiście, żeby do kopytek było doczepione zwierzątko!
No przecież skawarki są ze zwierzątka, jakoś wolimy tak, bez innego mięsa.
Ja też się zaspokajam skwarkami, ale Mąż twierdzi, że zwierzątka są większe.
W sumie racja
Fajnie smakują także kopytka smażone na tłuszczu, sa tak pięknie złote i dzieciaki je uwielbiają :)
risotto z pieczarkami i kurczakiem
Dziś ziemniaki, pulpety w sosie pomidorowym, sałata lodowa w sosie winegret
Hot dogi z prażona cebulą ,sałatą, pomidorami, marynowaną cukinią i parówkami bez MOM, po garści frytek. Młode się śmieją, że jak się nauczę parówki robić to już będą całkowicie domowe. Warzywa od zaprzyjaźnionych posiadaczy ogrodu, bułki piekłam z Rysiem a mąż prażył cebulę, bo robi to nad wyraz dobrze :)
O matko! to nieludzkie wrzucać takie fotki! u mnie fast foody też tylko w udomowionej wersji ale tak smakowitych chyba nie potrafię:(
Potrafisz, potrafisz.. :)
Nie wypada napisać gdzie mi uciekł jęzor ;)
Gdzie?
Pewnie lata gdzieś po Półwyspie Apenińskim i szuka obśliniony tych Hot-Dogów
A po co lata jak adres zna ? :)
Pewnie lata gdzieś po Półwyspie Apenińskim i szuka obśliniony tych
Hot-Dogów
Zupa krem z brokuła z niewielką ilością bazylii i tymianku ,z groszkiem ptysiowym i słonecznikiem .
Na drugie ...kaszanka z boczkiem i cebulą ,ziemniaki i ogórek małosolny ....
Grzybowa (z tych grzybów, co pies znalazł) z wkładką mięsną.
Gołąbki z mięsem i kaszą gryczaną w czerwonej kapuście, ziemniaki z koperkiem, ogórki kiszone, sos chrzanowy.
Uuuuu .....suuuper gołąbki ....
Nie jadlam nigdy takich, szczerze to nawet nie widzialam :)))
Bo tak ciągle tylko z kapusty włoskiej no to stwierdziłem, a co tam zrobię inne :)
I dlatego są suuuuper ....przynajmniej tak wyglądają :)
Dziękuję :)
u mnie karkówka z ananasem ,frytkami i sosem 1000wysp...
Wczoraj rosół z makaronem i wołowina z rosołu z musztardą i pieczywem. Dzisiaj barszcz czerwony zabielany, kurczak w sosie na ostro i ziemniaki z koperkiem.
Wczorajsza zupa krem z brokuła + pijany kalafior ,jajko sadzone i dodatki ....
Jak robisz pijanego kalafiora?
Jak robisz pijanego kalafiora?
Przypuszczam że w cieście piwnym:)Zgadza się :)
http://wielkiezarcie.com/recipe100050.html
Proszę o aktywację linka ....bo mi w domu nie wychodzi .....
Zgadza się :) http://wielkiezarcie.com/recipe100050.html Proszę o
Niepełna szklanka piwa i już od razu pijanyaktywację linka ....bo mi w domu nie wychodzi .....
Ale to kalafior .....
http://wielkiezarcie.com/recipe100050.html...
Dziękuję
Jak się robi pijany kalafior?
Pewnie się pije %% i zagryza kalafiorkiem
http://wielkiezarcie.com/recipe100050.html
Dziś i jutro danie jednogarnkowe: zupa fasolowa z kiełbasą i boczkiem. Do tego świeża buła, niestety, nie domowa.
Wczoraj: rosół z makaronem, ziemniaki, potrawka na mięsie z rosołu i ostatki szparagówki w bułce tartej
Dziś: ogórkowa, ziemniaki, gulasz i ogórki z kurkumą.
Wczoraj: schabowy w płatkach kukurydzianych, ziemniaki, szparagówka i pomidory z cebulką.
Wczoraj ziemniaki z sosem pieczarkowo-serowym, mielone i sałatka grecka.
zupa dyniowa z lanymi kluskami wg MR, żeberka z dzika w sosie,kasza gryczana,ogórek,pomidor...
Zupa korbolowa, kamsztyk pieczony, szabelek i pyszne szagówki. Do popicia sok zes świntojanek.
Zupa korbolowa, kamsztyk pieczony, szabelek i pyszne szagówki. Do
łomatko Bahusku litości toż proszę bez regionalizmu albo... z dużą ilością dobrze podpisanych fotek ... bom ciemnapopicia sok zes świntojanek.
Fotek nie zrobiłem bo obiad jadłem u mamy (nie miałem aparatu).
Zupa korbolowa, kamsztyk pieczony, szabelek i pyszne szagówki. Do
Zupa dyniowa, karkówka pieczona, fasolka szparagowa i kopytkapopicia sok zes świntojanek.
świntojanki to chyba porzeczki, ale pewna nie jestem
Kurcze, to ja tylko kopytka rozszyfrowałam
Tak to porzeczki. Nazwa się wzięła od tego, że zaczynają dojrzewać na św. Jana. A wiesz co to sznytloch?
PS. W jakiej dzielnicy Poznania mieszkasz?
Najcudowniejszej dla mnie... Jeżyce, przy Starym Zoo sznytloch to szczypior, a redyska to rzodkiewka
Kiedyś w dzieciństwie od ul. Gajowej przechodziliśmy przez płot do ZOO. Wychowałem się na Słowackiego (jam szczun z wiary z Asnyka, jeżyckie wybijokno)
Mieszkam na Gajowej,naprzeciw Starej Zajezdni Tramwajowej w kamienicy gdzie jest muzeum Iłłakowiczówny
A znałaś p. Kazimierę?
nie, mieszkam tu od 10 lat, moja sąsiadka,leciwa babcinka, jak żyła to mi opowiadała o Iłłakowiczównie, o dawnym życiu w kamienicy. sąsiadka mieszkała tu o 1939 roku, była najstarszą mieszkanką tej kamienicy.
Zęby bolą, bidoku?
Zęby bolą, bidoku?
A gdzieś Ty widziała zęby u 100 letniego faceta?Poległem!
Nie wyglądasz na tyle! Tak od tyłu.... to bym dała najwyżej 47.
Kotlet drobiowy zapieczony z żółtym serem, ziemniaki z przesmażoną bułką tartą, duszona młoda kapusta.
o ja, przypomniało mi się dzieciństwo :D zrobię takie schabowe ;) i czy pasuje, czy też nie będzie do tego ketchup, jak sprzed kilkunastu lat :)
Z racji wizyty teściowej- w miarę dietetycznie: gulasz z piersi kurczaka z pieczarkami, kluski kładzione i mizeria (kobitka ma 86 lat, a mizerię wcina aż furczy
chińszczyzna ;D z pysznym makaronem chow main
Mniam :) U mnie dzisiaj zupa jarzynowa i leczo :)
Przepraszam - tak mi się skojarzyło, że jak u Karpińskiego. Pamięta ktoś?
http://www.youtube.com/watch?v=uu0W64S1L-0
(mógłby ktoś uaktywnić?)
aktywny http://www.youtube.com/watch?v=uu0W64S1L-0
Makaron z mięsem z nogi kurczakowej ze szpinakiem i fasolką szparagową.
W '' afekcie '' przeczytałam : Makaron z mięsem i ... rogi kurczaka .
A kto je tam wie, może niejeden rogacz w stadzie pomykał
Makaron funghetto (spiralny grzybek) z sosem z piersi kurczaka, porów, pieczarek i jogurtu greckiego
Wtorek: barszcz czerwony z uszkami domowymi mniam
Środa: zupa krem cebulowa, na drugie domowe pierogi z mięsem i kapusta
A dzisiaj zupa ogórkowa z ziemniakami i dalszy ciąg pierogów.
No... daj pieroga... Proszę.
Bardzo prosze nawet kilka pierogow, mam jeszcze duzy zapas w zamrazalce :))) uszek tez jak ktos chce ;)
Wtorek: barszcz czerwony z uszkami domowymi mniam Środa: zupa krem
Pyszności, a tych pierogów "zazdraszczam" :)cebulowa, na drugie domowe pierogi z mięsem i kapusta
Na " już" wczorajsza ogórkowa, na obiadokolację na pewno coś z grzybów.
Grzybki w śmietanie, ziemniaki i " martadelka" duszona w cebuli.
Wczorajszy barszcz czerwony i kopytka ze skwarkami z boczku wędzonego i przesmażoną cebulą.
Wczorajszy barszcz czerwony i kopytka ze skwarkami z boczku wędzonego i
Mniami:)przesmażoną cebulą.
Wczorajszy barszcz czerwony i kopytka ze skwarkami z boczku wędzonego i
Czyli szagówki z chabaśnymi skrzyczkami..przesmażoną cebulą.
mam chrapkę na kopytka. Muszę się w końcu zmobilizować i zrobić :)
Kwaśnica....:)
U mnie dziś kluski śląskie, gulasz z karkówki i Colesław - fotki oczywiście nie zrobiłam :D
Szkoda że nie zrobiłaś:(
Może jutro się uda, bo będzie powtórka :)
A ja dzisiaj siedzę w przetworach, więc na obiad:
- Kochanie, co dzisiaj na obiad?
- To, co wczoraj.
- Ale wczoraj przecież nic nie było!
- No własnie, ugotowałam na dwa dni.
hehe fajne :)))
U mnie wczorajsza ogorkowa z ziemniakami a na drugie nic, bo pozniej wracam z pracy, chyba ze maz zrobi nalesniki :D
Zapiekanka z mięsa mielonego i makaronu z cukinią papryką kukurydzą ze śmierdzącym serem kupionym w promocji
Dopisano 13-09-13 14:16:50:
Nie zjadłam bo tak wszystko Smierdziało tym serem że nie dałam rady i wyrzuciłamPieczone piersi z kurczaka z sosem, gotowane ziemniaki, smażone pieczarki, smażone oscypki.
Pieczone piersi z kurczaka z sosem, gotowane ziemniaki, smażone pieczarki,
smażone oscypki.
Wyglądanie przepysznie :)
u mnie zupka pomidorowa z ryżem i przecierem własnej roboty
Taka sobie rybka i placki ze śmietaną
Potrawka z kurczaka z marchewką i porem ,ziemniaki + pomidor i ogórek ...
Gołąbki z mięsem i kaszą jęczmienną w sosie pomidorowym , ziemniaki z koperkiem i ogórki kiszone:)
Wczoraj : pieczone skrzydelka z kurczaka , frytki , pomidorki i brokuly
Dzis : Smażone sole , ziemniaczki i pomidorki z cebulka
U nas czarniak w sosie serowym..było pysznie;))
Co to jest czerniak?Wpisałam w google, ale mi jakieś choróbsko wychodzi:(
pewnie chodzi o dorsza :)
Myślę że chodzi o dorsza "czarniaka" czasem kupuję, jest pycha rybka
Myślę że chodzi o dorsza "czarniaka" czasem kupuję, jest pycha rybka
Jasne że czarniak,( poprawiłam) Boże co mi po głowie chodzi:( Dzięki Reniu.Co to jest czerniak?Wpisałam w google, ale mi jakieś choróbsko
Czarniak, literka mi się pomyliła. To ryba, z rodziny dorszowatych, pyszna;)wychodzi:(
pulpety drobiowe w sosie serowym z ryżem i brokuł na parze z sosem czosnkowym, mintaj z frytkami, ogórki małosolne z tegorocznych zbiorów ...
Oooo... to u was od razu małosolne rosną? Fajowo.
to u Was nie rosną ???
Jakoś nie chcą.
Wczoraj kanie panierowane, ziemniaki i sos grzybowy.
Dziś gołąbki z ryżu i mięsa z sosem grzybowym i leczo.
Dopisano 13-09-15 9:29:41:
leczo i gołąbkiLeczo z kurczakiem, pieczywo.
Gulasz z indyka,ziemniaki,ogórek kiszony.
Zupa kalafiorowa od bahusa,ryż naturalny i kurczak z brzoskwiniami,koperkiem i czosnkiem w sosie jogurtowym ....na deser galaretka z brzoskwiniami i jeżynami ....
Czy mogłabym prosić o przepis na tego kurczaka z brzoskwiniami? Wygląda pysznie.
Niedawno tu na forum w innym wątku przeczytałam o kurczaku z brzoskwiniami w sosie koperkowym ....poszperałam trochę na necie i zrobiłam swoją wersję (nie znalazłam ,żadnego przepisu idealnie pasującego do smaku ,który chciałam otrzymać :) )....
-pierś z kurczaka pokroiłam w kostkę ,przyprawiłam solą,pieprzem i odrobiną curry,podsmażyłam w większym garnku,podlałam syropem z brzoskwini ,chwilę poddusiłam ,dodałam jogurt,brzoskwinie pokroiłam w kostkę i dodałam do reszty,na koniec dodałam koperek i dwa ząbki czosnku :).....
Taki kurczak bardzo mi zasmakował i już go zapisałam na najbliższą imprezkę :)
Pozdrawiam :)
Bardzo dziękuję, na pewno wypróbuję :)
Heh... nawet człowiek nie czuje jak mu się rymuje ;)
galaretka ma obłędne połączenie kolorów! :)
Zupka wygląda super apetycznie :)
Bardzo dziękuję :))))
To samo co wczoraj, gołąbki z mięsem i kaszą jęczmienną, tłuczone ziemniaki z koperkiem, ogórki kiszone, lub sałatka z pomidorów.
Dopisano 13-09-14 15:53:01:
Ja nie piekę w piekarniku, tylko gotuję, bo takie lubimy, potem zlewam sos z gołąbków i dodaję pomidory, zagęszczam trochę i mamy sosik. Moja mama piecze w piekarniku:)
U mnie też pieką się gołabki, cudnie pachnie w całym domu, jeszcze tylko sos pomidorowy zrobię z pomidorów moich własnych
Dopisano 13-09-14 15:11:28:
Z czym w środku robiłaś?
Tradycyjnie, ryż i mięso mielone.
Wtrącę swoje trzy grosze - ja też gotuję. I takoż samoż paprykę faszerowaną. A potem wytworzony sosik doprawiam pomidorkami - pycha.
Dzisiaj mąż machnął dla mnie urodzinowe placki...ziemniaczane hehe
Jeszcze raz samych serdeczności
Bardzo apetyczne placuszki! Wszystkiego Najlepszego:)
Bogusiu, Dario, makusiu, dziekuję pięknie!!! Ten bukiet róż pakuję w najpiękniejszy wazon, niech trwa
Dzisiaj mąż machnął dla mnie urodzinowe placki...ziemniaczane
Super placki:)) Zdrówka :))hehe
No proszę rodzi się nam nowy talent kucharski.
Bahus, ja Ciebie bardzo proszę, pięknie prooszę , Ty mnie nie strasz, no i nie czuj się też zagrożony, placki ziemniaczane i jajecznica góralska - to cały wachlarz umiejętności jegomościa (z zaznaczeniem!, w wykonanie tych potraw wkłada caaaaałe serce)
A to mało??? Tak się zwykle zaczyna...ja zaczynałem od gotowania kisielu a później budyniu
Ja dzisiaj przetwory robić, Mój Pan w pracy, więc nic. Dziecię się jakoś doczołgało do lodówki a potem kuchenki i siły wzmocniło samodzielnie.
Pomidorowa, a na drugie mini- wstążki z sosem- pierś kruczka, cebula, czerwona papryka i śmietana. Do tego sałatka z roszpunki, rukoli i pomidorów
Dziś rosół i sztuka wołowinki z rosołu z musztardą:)
Lane kluski na rosole, na drugie pałeczki z kurczaka faszerowane mielonym, ziemniaki z koperkiem i mizeria. Deser: koktajl malinowy
Szybki schabowy na podgrzybkowym sosie z papryka marynowaną i ziemniakami ..
Dziś niedziela bez gotowania.
W lodówce gołąbki, leczo i bigos do wyboru a na deser sernik i spacer po lesie, może jakiś grzybek się jeszcze ostał.
Rosół z makaronem a na drugie ziemniaki z odrobiną pesto z bazylii , pulpety w sosie i surówka z czerwonej kapusty
ziemniaki pieczone, filet z serem panierowany, pieczarki i sałata z dodatkami i sosem koperkowym ...
Wczorajszy rosoł tylko z makaronem, na drugie roladki schabowe faszerowane pieczarkami i owiniete jeszcze boczkiem w sosie wlasnym, ziemniaki i kapusta biała duszona. Deser - koktajl z malin
U mnie dziś kotlety giganty, z rosołu zrezygnowaliśmy na rzecz wielkiego kotleta. Więc będzie na jutro:)
Mniam,taki jak w ostatnim odcinku u Magdy G:)
Pyszny wyszedł polecam Wam, na pewno będę go robić częściej:)
Z mastodonta? Polecasz, a przepis?
Dopisano 13-09-16 6:18:20:
Dzięki, znalazłam.Nie z kuchennych rewolucji:)
Zupa pomidorowa z makaronem, kartacze z mięsem, polane przesmażoną cebulką i surówka z białej kapusty.
Tak mnie zbrzydziło kilkudniowe, knajpkowe jedzonko, że dzisiaj w kuchni machnęłam czarodziejską różdżką. Gości gościć lubię u siebie, zdecydowanie ! Mama-Różyczki, Bogdzia, inni...noo to i ja gołąbki ,wg niebieskiej różyczki, może nie po-świąteczne ale po-urodzinowe(dziękuję za przepis)
Bardzo apetyczne:)
Dynia w sklepie, idzie jesień, więc dzisiaj
zupa dyniowa z mleczkiem kokosowym i curry :)
Żeberka w miodowym sosie, ziemniaki, mizeria, grillowany bakłażan z pesto (oczywiście) MR, kalafior.
http://wielkiezarcie.com/recipe103850.html
Bardzo mniamniuśny ten twój obiadek:)
Dziękuję bardzo, proszę pani! :)
Weekendowo:
Roladki drobiowe z szynką i żółtym serem, bitki drobiowe, smażone ziemniaki z czosnkiem i natką pietruszki, surówka, kiszone ogórki.
Kotlety mielone, smażone ziemniaki z tartą bułką, surówka, cukinia z zalewy octowej, sos z sera pleśniowego (Lazur) ze szczypiorkiem.
Jak się robi takie wspaniałe smażone ziemniaczki?
Jeśli chodzi o te z czosnkiem, to kroisz surowe ziemniaki w kostkę, dokładnie płuczesz w zimnej wodzie, wrzucasz na rozgrzaną patelnię, solisz i jak zaczną "łapać" kolor wrzucasz na patelnię ok. 20 obranych ząbków czosnku i smażysz do zrumienienia. Pod koniec dodajesz posiekaną natkę pietruszki, ilość wedle uznania, mieszasz i gotowe.
Bez tłuszczu??
Smażę na klarowanym maśle lub maśle z dodatkiem oleju.
Sam pichcisz te wszystkie rarytasy?:)
Sam osobiście :) Żona czasami ziemniaki obierze :) Córka pomagała przy roladkach, tzn. zawijała żółty ser w szynkę :)
Dopisano 13-09-16 17:29:45:
Zapomniałem dodać, że surówka była tym razem kupna :)Czy żona wie, docenia i codziennie ci mówi, jak wieeeeelki skarb jej się dostał?
Pomidorowa z makaronem,filet z kurczaka pod pierzynką,ziemniaki z koperkiem,mizeria,brokuł z masełkiem i bułka tartą.
Wczorajsza pomidorówka z makaronem, ziemniaki z koperkiem, bitki wieprzowe w sosie, surówka z kiszonej kapusty i ogórki kiszone.
Dopisano 13-09-16 18:41:54:
Miało być z białej kapusty:)Filet z kurczaka w kapuście + kluski kładzione ....
Pomidorowa z makaronem, na drugie kotlety mielone ziemniaki i wczorajsza kapusta duszona. Na deser mus brzoskwiniowy.
Flaczki z żołądków i mięsa drobiowego
Zupa grzybowa
Zupa gulaszowa z pieczywkiem
Zupa gulaszowa z pieczywkiem
Pyszotka, wygląda super;)jakby zrobiona z promieni słońca - zupa kukurydziana :)
Ostatnie dwa dni były kotlety schabowe duszone z dzika,ziemniaki lub kasza gryczana, pomidory z cebulką, ogórki, kiszona kapusta...
Dzisiaj krokiety z pieczarkami i serem żółtym,barszcz czerwony do picia.
Szaleństwo :)
Steki z polędwicy wołowej z sosem z kolorowego pieprzu, zasmażane buraczki, mieszanka sałat z winegretem na bazie octu balsamicznego.
Wow, chętnie bym się wprosiła na taki obiadek;)
Moge wcisnac jeszcze mojego meza na obiad? bylby w siodmym niebie :)))
Tez bym sie wprosila bo i mnie dzis tylko pomidorowka z makaronem.
Jeśki do tego wyrzucasz dziurawe skarpetki i nie wymagasz, żeby jej cerować... ehhhhh
Wyjątkowo apetyczne te twoje obiadki.
Dziękuję
Przepis, przepis i jeszcze raz przepis proszę ;D moge wydedukować sama większość, ale te buraczki?, mają takie piękny kolor(jak to zrobić :D)
Buraczki kupione w sklepie i usmażone na maśle . Nigdy nie robiłem przetworów z buraków. W tym roku pod koniec września będzie ten pierwszy raz.
Kasza gryczana z wczorajszym sosem, kotlet schabowy z maślanki, zasmażana słodka kapusta z boczkiem wędzonym i sałatka z pomidorów.
rosół z makaronem i pierogi z truskawkami i śmietanką(fotki później)
Dopisano 13-09-17 18:46:17:
pierożki ze świeżymi truskawkami,śmietanką i miętą....a to nie są maliny??
nie,truskawki
Wczorajsza pomidorowa z makaronem, na drugie mielone, sos tatarski, ziemniaki z koperkiem i kalafior z bułka tarta, do picia sok z marchwi i jabłek.
gołąbki z ryżem, mięsem mielonym, papryką i grzybami ... no i sos pomidorowy z czosnkiem i bazylią ...
Wczoraj ciąg dalszy miodowych żeberek, ziemniaki, fioletowa fasola (jak widać na zdjęciu), sałatka by dorotaibasia (w końcu!!!) i pomidory z cebulką (bez nich moje życie straciłoby sens).
Krokiety bez panierki z kurczakiem i serem pleśniowym (Lazur), sos pieczarkowy.
Dynia na mleku :)
Z zacierkami?? jak u Pawlaka
Dynia mleko i odrobina soli :) PYCHAAAA! zupa w 15 min :) za zacierkami nie przepadam, a zupa krem.... Cóż zostawie na jesień życia :)
Dziś kurczak w sosie jogurtowym z brzoskwiniami + ryż (wg przepisu heiworth).
Ale fajnie :)))))....
cicho zapytam ...smakowało ???
To ja głośno odpowiem: BYŁO PYYYSZNE!!!
Barszcz biały na kiełbasie jałowcowej z chrzanem i jajkiem na twardo, ziemniaki tłuczone z koperkiem, polane skwarkami z boczku wędzonego.
Barszczyk chrzanowy, zapachniało wielkanocą. Mniam :)
Dawno nie gotowałam, ale dobre było, nawet dzieciaki nie wybrzydzały:)Najedzeni jesteśmy jak bąki.
Na widok Twojego barszczu tak zatęskniłam za smakami Wielkiej Nocy, że machnęłam szybko i ja. Dzisiaj z samym jajkiem i dużą ilością chrzanu. Reszta na jutro, z ziemniakami i skwarkami boczkowymi jak owe zakupię
Bardzo apetycznie Twój barszczyk wygląda:)
Łomatko! Widzę, że nie tylko mi narobiłaś smaka! W najbliższym czasie też zrobię. Mmmmm
Zurek z ziemniakami i duza iloscia koperku, na drugie kopytka mialy byc z gulaszem ale sie miesko przyjaralo wiec byly z maslem i cukrem. Na deser - koktajl z malin i borowek.
Zupa krem marchewkowo-dyniowa,ryż zapiekany z jabłkami i rodzynkami ....
Jarzynowa i gołąbki z ziemniaków z sosem grzybowym.
Jakie to gołąbki? Jest gdzieś przepis?
Zapiekanka rybna,ziemniaki z koperkiem,sałatka z ogórków kiszonych i papryki marynowanej,surówka z białej kapusty.
Papryka z faszerem (jak mawiały moje dziecki).