Forum

Kuchenne porady

tort smietankowy

  • Autor: kinga_maria_zyta Data: 2013-09-18 21:13:04

    witam 

    szukam przepisu na tort śmietankowy jak z cukierni. Nie wiem jak to opisać, ale to nie jest to samo co ubita śmietana z cukrem i z smietan - fixem i żelatyną. Śmietana jest jak krem, bardziej ubita, sztywna... Nie wiem dokładnie jak mam to opisać,może ktoś z was wie o co chodzi Czy ktoś  wie , gdzie mogę znaleźć jw przepisy?

  • Autor: dorcia700 Data: 2013-09-18 21:31:09

    może to być śmietana w proszku.miesza się taką śmietanę z wodą i przez chwile ubija,nie trzeba wtedy dawać żelatyny  czy fixu

  • Autor: hope30 Data: 2013-09-18 21:55:33

    kup sobie śmietanę roślinną "Decor Up" -słodzoną...Po ubiciu jest w konsystencji prawie kremu i smakuje jak te z tortów śmietankowych z cukierni...Do kupienia na allegro i w niektórych sklepach....

    Nie spływa z tortu,więc spokojnie ozdobisz nią jeszcze wierzch...

  • Autor: kromselka Data: 2013-09-19 11:25:53

    Zgadzam się z opinią. Ja osobiście wolę śmietane firmy Puratos. Jest stabilniejsza. Ale to moje zdanie.

  • Autor: Shanna Data: 2013-09-19 17:47:03

    Moze tego szukasz: http://wielkiezarcie.com/recipe22385.html

  • Autor: kinga_maria_zyta Data: 2013-09-19 18:40:25

    Moze tego szukasz: http://wielkiezarcie.com/recipe22385.html

    ten przepis znam, nie o to mi chodziło. Spróbuję znależć w sklepach to co napisała hope30 i kromselka., no zobaczę.

    Dziękuję wszystkim za pomoc, pozdrowienia

  • Autor: Teresa40 Data: 2013-09-19 21:23:41

    Wiele lat temu bedac na praktyce w cukiernii widzialam jak robiony byl   krem do ciast i tortow  ze smietany kremowki gotowanej z cukrem przez jakis czas, a potem dodawalo sie  zelatyne, na koncu juz bez gotowania. Nalezy co jakis czas mieszac zeby  smietana nie przywarla do dna. Porzadnie wystudzona mase ,najlepiej na drugi dzien ,trzeba ubic mikserem do puszystosci. Taka masa nadaje sie do dluzszego przechowywania, poniewaz nie podchodzi woda i nic sie z nia nie dzieje. Mozna ja wykorzystac do rolady czy torta. Proporcje podam jak sama metoda prob i bledow wyprobuje ten sposob. Zakladam ze na pol litra smietany nalezy dac 1 lyzke cukru i 2 lyzeczki zelatyny. Acha i  zelatyna rozpuszczona w smietanie ,nie w wodzie.Moze ktos zna podobny sposob?Pozdrawiam.

  • Autor: martynka 13 Data: 2013-09-20 08:15:16

    Znam podobny sposób.

    Śmietana pasteryzowana

    1l śmietany 30%

    80g cukru (kryształ)

    23 g żelatyny

    50g wody ( zimna)

    Żelatynę namoczyć. Śmietanę podgrzać do 85*C. Po podgrzaniu zdejmujemy z gazu, dodajemy cukier i żelatynę. Studzimy w kąpieli wodnej mieszając co 15 min. Po osiągnięciu odpowiedniej temp. możemy schować do lodówki. Po 12 godz. śmietana nadaje się do ubijania. Śmietana się nie przebija, można ją mieszać z alkoholem i się nie zwarzy. Podczas ubijania możemy dolewać zwykłej śmietany w celu rozcieńczenia. Nie zapominając o dodaniu cukru. W tym przypadku cukru pudru.

    Przepis podał Cukieras84 na forum tortolandia

Przejdź do pełnej wersji serwisu