szukam przepisu na tort śmietankowy jak z cukierni. Nie wiem jak to opisać, ale to nie jest to samo co ubita śmietana z cukrem i z smietan - fixem i żelatyną. Śmietana jest jak krem, bardziej ubita, sztywna... Nie wiem dokładnie jak mam to opisać,może ktoś z was wie o co chodzi Czy ktoś wie , gdzie mogę znaleźć jw przepisy?
kup sobie śmietanę roślinną "Decor Up" -słodzoną...Po ubiciu jest w konsystencji prawie kremu i smakuje jak te z tortów śmietankowych z cukierni...Do kupienia na allegro i w niektórych sklepach....
Nie spływa z tortu,więc spokojnie ozdobisz nią jeszcze wierzch...
Wiele lat temu bedac na praktyce w cukiernii widzialam jak robiony byl krem do ciast i tortow ze smietany kremowki gotowanej z cukrem przez jakis czas, a potem dodawalo sie zelatyne, na koncu juz bez gotowania. Nalezy co jakis czas mieszac zeby smietana nie przywarla do dna. Porzadnie wystudzona mase ,najlepiej na drugi dzien ,trzeba ubic mikserem do puszystosci. Taka masa nadaje sie do dluzszego przechowywania, poniewaz nie podchodzi woda i nic sie z nia nie dzieje. Mozna ja wykorzystac do rolady czy torta. Proporcje podam jak sama metoda prob i bledow wyprobuje ten sposob. Zakladam ze na pol litra smietany nalezy dac 1 lyzke cukru i 2 lyzeczki zelatyny. Acha i zelatyna rozpuszczona w smietanie ,nie w wodzie.Moze ktos zna podobny sposob?Pozdrawiam.
Żelatynę namoczyć. Śmietanę podgrzać do 85*C. Po podgrzaniu zdejmujemy z gazu, dodajemy cukier i żelatynę. Studzimy w kąpieli wodnej mieszając co 15 min. Po osiągnięciu odpowiedniej temp. możemy schować do lodówki. Po 12 godz. śmietana nadaje się do ubijania. Śmietana się nie przebija, można ją mieszać z alkoholem i się nie zwarzy. Podczas ubijania możemy dolewać zwykłej śmietany w celu rozcieńczenia. Nie zapominając o dodaniu cukru. W tym przypadku cukru pudru.
witam
szukam przepisu na tort śmietankowy jak z cukierni. Nie wiem jak to opisać, ale to nie jest to samo co ubita śmietana z cukrem i z smietan - fixem i żelatyną. Śmietana jest jak krem, bardziej ubita, sztywna... Nie wiem dokładnie jak mam to opisać,może ktoś z was wie o co chodzi Czy ktoś wie , gdzie mogę znaleźć jw przepisy?
może to być śmietana w proszku.miesza się taką śmietanę z wodą i przez chwile ubija,nie trzeba wtedy dawać żelatyny czy fixu
kup sobie śmietanę roślinną "Decor Up" -słodzoną...Po ubiciu jest w konsystencji prawie kremu i smakuje jak te z tortów śmietankowych z cukierni...Do kupienia na allegro i w niektórych sklepach....
Nie spływa z tortu,więc spokojnie ozdobisz nią jeszcze wierzch...
Zgadzam się z opinią. Ja osobiście wolę śmietane firmy Puratos. Jest stabilniejsza. Ale to moje zdanie.
Moze tego szukasz: http://wielkiezarcie.com/recipe22385.html
Moze tego szukasz: http://wielkiezarcie.com/recipe22385.html
ten przepis znam, nie o to mi chodziło. Spróbuję znależć w sklepach to co napisała hope30 i kromselka., no zobaczę.
Dziękuję wszystkim za pomoc, pozdrowienia
Wiele lat temu bedac na praktyce w cukiernii widzialam jak robiony byl krem do ciast i tortow ze smietany kremowki gotowanej z cukrem przez jakis czas, a potem dodawalo sie zelatyne, na koncu juz bez gotowania. Nalezy co jakis czas mieszac zeby smietana nie przywarla do dna. Porzadnie wystudzona mase ,najlepiej na drugi dzien ,trzeba ubic mikserem do puszystosci. Taka masa nadaje sie do dluzszego przechowywania, poniewaz nie podchodzi woda i nic sie z nia nie dzieje. Mozna ja wykorzystac do rolady czy torta. Proporcje podam jak sama metoda prob i bledow wyprobuje ten sposob. Zakladam ze na pol litra smietany nalezy dac 1 lyzke cukru i 2 lyzeczki zelatyny. Acha i zelatyna rozpuszczona w smietanie ,nie w wodzie.Moze ktos zna podobny sposob?Pozdrawiam.
Znam podobny sposób.
Śmietana pasteryzowana
1l śmietany 30%
80g cukru (kryształ)
23 g żelatyny
50g wody ( zimna)
Żelatynę namoczyć. Śmietanę podgrzać do 85*C. Po podgrzaniu zdejmujemy z gazu, dodajemy cukier i żelatynę. Studzimy w kąpieli wodnej mieszając co 15 min. Po osiągnięciu odpowiedniej temp. możemy schować do lodówki. Po 12 godz. śmietana nadaje się do ubijania. Śmietana się nie przebija, można ją mieszać z alkoholem i się nie zwarzy. Podczas ubijania możemy dolewać zwykłej śmietany w celu rozcieńczenia. Nie zapominając o dodaniu cukru. W tym przypadku cukru pudru.
Przepis podał Cukieras84 na forum tortolandia