Forum

Kuchenne porady

leczo na zime

  • Autor: kasia146 Data: 2013-09-21 10:26:08

    Mam 5kg papryki, marynowaną już zrobiłam więc pomyślałam sobie, że zrobię leczo do słoików. Problem w tym że w przepisach niema podanych proporcji. Ile muszę mieć cebuli i pomidorów na 5kg papryki?

  • Autor: janeczka669 Data: 2013-09-21 10:52:38

    Proszę, może się przyda :)

    http://wielkiezarcie.com/recipe60828.html

  • Autor: bogdzia Data: 2013-09-21 12:59:10

    Robię do słoików taką bazę do leczo, tam jest tylko papryka różnokolorowa pocięta w paski i pomidory, bądź przecier z własnych pomidorów, solę to do smaku i troszkę cukru dodaję, napycham w słoje i pasteryzuję. Cebulę dodaje dopiero jak robię leczo, uważam, że nie ma potrzeby jej wkładać do słojów. Ale to tylko moje zdanie.

  • Autor: kasia146 Data: 2013-09-21 13:44:24

    a na 5kg papryki ile pomidorów?

  • Autor: bogdzia Data: 2013-09-21 19:47:04

    Kasiu, pokrój paprykę, włóż ją do słojów i dopiero wtedy zrób przecier i po prostu wlej do słojów przykrywając paprykę. Trudno mi powiedzieć ile potrzeba pomidorów, jakby ci przecier został, to po prostu zawekuj go, a jak za mało, to dorób przecieru. Przykro mi, że nie mogę ci podać dokładnych proporcji, ale ja mam własny tunel foliowy, a w nim paprykę i pomidory, w każdej chwili mogę polecieć i donieść tego czego mi zbrakło.

  • Autor: eKuchnia_com Data: 2013-09-21 14:26:21

    Cebulę możesz śmiało dodać dopiero później,nie ma potrzeby aby ładować ja od razu do słoików,wtedy nawet na oko zobaczysz ile Ci wyjdzie,to moim zdaniem lepsze rozwiązanie.

  • Autor: Zuzanna248 Data: 2013-09-21 20:14:34

    ja daję 1 kg papryki i 1 kg pomidorów

  • Autor: Haijle Data: 2013-09-21 23:54:18

    Polecam leczo z moich przepisów: http://wielkiezarcie.com/recipe62637.html

  • Autor: olena Data: 2013-09-22 16:06:18

    Ja dodaję na kilo papryki 80 dkg pomidorów i 70 dkg cebuli , taki przepis przywiozłam kiedyś z Węgier, ale pewnie ile gospodyń tyle różnych przepisów;

    Moim zdaniem lepiej udusić wszystko przed włożeniem do słoików bo smaki lepiej się przejdą..

  • Autor: Armenika Data: 2013-09-23 13:50:31

    Obie opcje są spoko. Zależy co kto lubi. Świeża podsmażona cebulka czy ta zawekowana. Ja wybieram świeżynkę:) A do lecza rzucam jeszcze cukinię :D

Przejdź do pełnej wersji serwisu