Mam 5kg papryki, marynowaną już zrobiłam więc pomyślałam sobie, że zrobię leczo do słoików. Problem w tym że w przepisach niema podanych proporcji. Ile muszę mieć cebuli i pomidorów na 5kg papryki?
Robię do słoików taką bazę do leczo, tam jest tylko papryka różnokolorowa pocięta w paski i pomidory, bądź przecier z własnych pomidorów, solę to do smaku i troszkę cukru dodaję, napycham w słoje i pasteryzuję. Cebulę dodaje dopiero jak robię leczo, uważam, że nie ma potrzeby jej wkładać do słojów. Ale to tylko moje zdanie.
Kasiu, pokrój paprykę, włóż ją do słojów i dopiero wtedy zrób przecier i po prostu wlej do słojów przykrywając paprykę. Trudno mi powiedzieć ile potrzeba pomidorów, jakby ci przecier został, to po prostu zawekuj go, a jak za mało, to dorób przecieru. Przykro mi, że nie mogę ci podać dokładnych proporcji, ale ja mam własny tunel foliowy, a w nim paprykę i pomidory, w każdej chwili mogę polecieć i donieść tego czego mi zbrakło.
Cebulę możesz śmiało dodać dopiero później,nie ma potrzeby aby ładować ja od razu do słoików,wtedy nawet na oko zobaczysz ile Ci wyjdzie,to moim zdaniem lepsze rozwiązanie.
Mam 5kg papryki, marynowaną już zrobiłam więc pomyślałam sobie, że zrobię leczo do słoików. Problem w tym że w przepisach niema podanych proporcji. Ile muszę mieć cebuli i pomidorów na 5kg papryki?
Proszę, może się przyda :)
http://wielkiezarcie.com/recipe60828.html
Robię do słoików taką bazę do leczo, tam jest tylko papryka różnokolorowa pocięta w paski i pomidory, bądź przecier z własnych pomidorów, solę to do smaku i troszkę cukru dodaję, napycham w słoje i pasteryzuję. Cebulę dodaje dopiero jak robię leczo, uważam, że nie ma potrzeby jej wkładać do słojów. Ale to tylko moje zdanie.
a na 5kg papryki ile pomidorów?
Kasiu, pokrój paprykę, włóż ją do słojów i dopiero wtedy zrób przecier i po prostu wlej do słojów przykrywając paprykę. Trudno mi powiedzieć ile potrzeba pomidorów, jakby ci przecier został, to po prostu zawekuj go, a jak za mało, to dorób przecieru. Przykro mi, że nie mogę ci podać dokładnych proporcji, ale ja mam własny tunel foliowy, a w nim paprykę i pomidory, w każdej chwili mogę polecieć i donieść tego czego mi zbrakło.
Cebulę możesz śmiało dodać dopiero później,nie ma potrzeby aby ładować ja od razu do słoików,wtedy nawet na oko zobaczysz ile Ci wyjdzie,to moim zdaniem lepsze rozwiązanie.
ja daję 1 kg papryki i 1 kg pomidorów
Polecam leczo z moich przepisów: http://wielkiezarcie.com/recipe62637.html
Ja dodaję na kilo papryki 80 dkg pomidorów i 70 dkg cebuli , taki przepis przywiozłam kiedyś z Węgier, ale pewnie ile gospodyń tyle różnych przepisów;
Moim zdaniem lepiej udusić wszystko przed włożeniem do słoików bo smaki lepiej się przejdą..
Obie opcje są spoko. Zależy co kto lubi. Świeża podsmażona cebulka czy ta zawekowana. Ja wybieram świeżynkę:) A do lecza rzucam jeszcze cukinię :D