Kiedyś czytałam coś o moczeniu schabu w mleku czy śmietanie przed usmażeniem. Chciałabym taki zrobić tylko nie wiem czemu ma to służyć i jak się to robi. Bardzo proszę o podpowiedzi
Reniu ! bardzo prosto.. podaje Tobie mój sposób wykonania .. Jajco roztrzepane ze śmietankę słodką (dla mnie ma smak niż mleko ) dorzucam '' smaki '' tzn , sól , pieprz , parpryke , tymianek , czosnek .. To co lubisz w mięsie . Taka marynata z mięsem poleżakuje sobie co najmniej godz. ale jeśli zrobisz na noc i do lodówki sztuka miesa jest wybitnie aromatyczna i przede wszystkim soczysta i pulchna ..
Po wyjęcie mięsa panierujesz w bułce tartej czy w tym co lubisz i klasycznie smażysz .
To ja się podepnę pod pytanie - czy po wyciągnięciu mięsa z takiej "marynaty" należy je opłukać albo wytrzeć ręczniczkiem papierowym, czy od razu panierować i smażyć?
Absolutnie nie można wycierać ! ... Sztuka mięsa im dłużej leżakuje w takiej marynacie chłonie całą zawartość i nie ma już co .. wycierać . Od razu miąsko w panier i na tłuszcz , nawet jeśli pływa w marynacie.
Prawda , prawda Zuziu . Jeśli piekę karkówkę w całości koniecznie zalewam maślanką na co najmniej 12 godz. ale ta pieczeń rarytaśna i sos z odrobiną brandy i suszonymi śliwkami i morelami .. .
Ja też od zawsze dodaję śmietankę kwaśną do jaj przed panierowaniem, tylko nie wiedziałam, że to takie odkrywcze, bo dawno bym się podzieliła tą informacją.
Kiedyś czytałam coś o moczeniu schabu w mleku czy śmietanie przed usmażeniem. Chciałabym taki zrobić tylko nie wiem czemu ma to służyć i jak się to robi. Bardzo proszę o podpowiedzi
Reniu ! bardzo prosto.. podaje Tobie mój sposób wykonania .. Jajco roztrzepane ze śmietankę słodką (dla mnie ma smak niż mleko ) dorzucam '' smaki '' tzn , sól , pieprz , parpryke , tymianek , czosnek .. To co lubisz w mięsie . Taka marynata z mięsem poleżakuje sobie co najmniej godz. ale jeśli zrobisz na noc i do lodówki sztuka miesa jest wybitnie aromatyczna i przede wszystkim soczysta i pulchna ..
Po wyjęcie mięsa panierujesz w bułce tartej czy w tym co lubisz i klasycznie smażysz .
Pierś drobiowa tak robiona nie ma sobie równej ..
Powodzenia
To ja się podepnę pod pytanie - czy po wyciągnięciu mięsa z takiej "marynaty" należy je opłukać albo wytrzeć ręczniczkiem papierowym, czy od razu panierować i smażyć?
Absolutnie nie można wycierać ! ... Sztuka mięsa im dłużej leżakuje w takiej marynacie chłonie całą zawartość i nie ma już co .. wycierać . Od razu miąsko w panier i na tłuszcz , nawet jeśli pływa w marynacie.
Robię tak samo, używam mleka, śmietany, maślanki czy kefiru... co tam mam ... mięso robi się po prostu bajecznie kruchutkie, o aromacie nie mówiąc.
Prawda , prawda Zuziu . Jeśli piekę karkówkę w całości koniecznie zalewam maślanką na co najmniej 12 godz. ale ta pieczeń rarytaśna i sos z odrobiną brandy i suszonymi śliwkami i morelami ..
.
Pycha,mniam,smaczności.....
Dziękuję bardzo. W przyszłą niedzielę będę mieć gości to im zaserwuję takie schabowe. Rozumiem, Ze moczy się już pokrojony schab
w jakimś z programów Magda Gessler moczyła schab pokrojony już na kotlety w mleku z dużą ilością cebuli
To akurat była karkówka:) przepis jest juz na WZ http://wielkiezarcie.com/recipe103838.html
Polecam kotlety schabowe z przepisu Kolorowa75 są pyszne ,tylko takie teraz robię .
Ja też .. od 20 lat .. polecam każdemu
.
Ja też od zawsze dodaję śmietankę kwaśną do jaj przed panierowaniem, tylko nie wiedziałam, że to takie odkrywcze, bo dawno bym się podzieliła tą informacją
.
No tak .. Pani Kopernik .. już odkryto to po ... nas
.